Malmö

Poppis prideavslutning på Möllan

Två män på varsin sida om ett runt bordtennisbord ute på gatan
Foto: Jeanette Thelander
Malmö
Möllan På Möllan markerade man Malmö prides avslutning med musik, schack och rundpingis i ett perfekt väder. Mitt Möllan stod för arrangemanget som lockade ut precis ”lagom många” på Claesgatan.

– Vi bor egentligen i Lödde, men brukar åka in till Malmö och då brukar vi kolla facebook-evenemangen först, berättade Oda Håkansson som satt vid ett bord och spelade schack med kompisen Emelie Åström.

– Jag har aldrig spelat schack förut, men det verkar lätt, det är bara springaren som är lite trixig att flytta, sade Emelie.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Hon kan bli första kvinnan att hedras med staty i Malmö

Foto: Arbetarrörelsens arkiv
Malmö
Malmö Kulturnämnden i Malmö sa under onsdagen ja till ett medborgarförslag där arbetarpionjären Elma Danielsson föreslås bli Malmös första staty av en namngiven kvinna, det var Sydsvenskan först att rapportera.

Det finns ingen kvinna i Malmö som hedrats med en staty i staden, men en hel skara män så som Karl X Gustav, Per Albin Hansson, Olof Palme och Zlatan.

Malmötidskriften Historiskans chefredaktör Eva Bonde lämnade därför in ett medborgarförslag till Malmö stad med anledning av att det nu var dags att jämna ut könsfördelning bland statyerna.

I förslaget föreslog Eva Bonde att arbetarpionjären Elma Danielsson skulle bli den första kvinnan att förevigas som staty.

Elma Danielsson levde mellan 1865-1936. Danielsson var den första kvinnliga styrelseledamoten i Malmö Arbetarekommun och grundade Kvinnliga arbetarförbundet och Malmö Kvinnliga Diskussionsklubb.

Utöver det arbetade hon på Arbetet och var tillfällig chefredaktör 1889-1890 då hennes man, Arbetets grundare Axel Danielsson, satt i fängelse för tryckfrihetsbrott.

Efter kulturnämndens ja blir det kulturförvaltnings uppdrag att ta kontakt med Malmös förskönings- och planteringsförening.

– Vi har ännu inte fått någon ansökan om att gå in och finansiera en sådan staty, men vi får väl se vad vår styrelse säger när det kommer en sådan. Personligen tycker jag det är dags att vi får en namngiven kvinna som staty, säger Inger Lindstedt till Sydsvenskan.

Malmö

Het debatt om Ebo-lagen

org-25e82577-0e30-47a4-8308-d045cbe3af39.jpg
Malmö
MALMÖ Ebo-lagen, elcyklar och regionens övertagande av Malmö Opera och Skånes. Det var några av de hetaste debattämnena vid kommunfullmäktigemötet i Rådhuset i Malmö på torsdagen.

På vilket sätt förbättrar vi integrationen i Malmö? Genom att stänga hela Malmö från att asylsökande fritt ska kunna flytta in eller genom att bara stänga vissa områden? Malmö är en av de 32 kommuner som kan undanta vissa områden från Ebo-lagen men majoriteten vill att hela stan ska undantas. Det var heta känslor när beslutet skulle fattas.

– Det är inte Ebo som ligger bakom trångboddhet eller social utsatthet utan att handlar mer om att det byggs för dåligt och för dyrt och att man har dragit ner på pengarna till skolor och förskolor. Därför reserverar vi oss mot förslaget, menar Anders Skans (V).

Även Miljöpartiet genom Måns Berger säger nej till undantaget för hela stan med motiveringen att människor ska själv få avgöra var de vill bo utom i socioekonomiskt utsatta områden. Centerns Charlotte Bosson anslöt sig till hennes förslag med motiveringen att det är fel att inte säga nej till någon som vill flytta till en släkting i exempelvis Bunkeflostrand.

Torbjörn Tenghammar (M) menar att det är viktigt att Malmö inte får fler utsatta områden, som exempelvis Rosengård.
Foto: Lennart Larsson

– Vi är däremot för att EBO införs i hela Malmö därför att vi har länge tvingats ta en stor börda med många asylsökanden. Nu när en del personer också placeras i områden som Limhamn och Västra hamnen leder det till nya problem, förklarar Torbjörn Tenghammar (M).

Även Sverigedemokraternas Magnus Olsson stödde förslaget och framhöll att ”detta visar att vindarna har vänt, även hos statsministern och regeringen”. Att Malmö undantas från Ebo är en viktig pusselbit för att öka integrationen, sa han.

– Det är ingen hemlighet att kommunledningen i Malmö i många år har drivit en linje att vi ska slippa följa Ebo-lagen på grund av att många asylsökanden har sökt sig till våra områden där det redan finns segregation och trångboddhet med många som bor i samma lägenhet och ibland med svarta kontrakt, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) säger att Malmö behöver en paus med asylsökande, om mottagandet inte sker med ett nationellt ansvar.
Foto: Johan Nilsson/TT

S och L ville dock revidera kommunstyrelsens förslag till att innehålla två delar. I första hand vill man ha undantag för Ebo i hela stan och om länsstyrelsen inte går med på det vill man ha undantag för vissa områden i Malmö. Det blev också beslutet.

Centerpartisten Anton Sauer debatterade mot den avgiften som tekniska nämnden vill införa på elsparkcyklar nästa år i syfte att bättre kunna reglera uthyrningen och få åkarna att följa trafikreglerna, vilket det råder en stor majoritet för.

– Vi menar att den årliga summan 1 825 är obegriplig och känns som en straffavgift. Varför inte istället prata med de olika företagen om hur man ska lösa problemen med felparkeringar och att folk kör för forts, säger Anton Sauer.

Tekniska nämndens ordförande Andreas Schönström (S) menar att det inte är mer än rätt att även elsparkcykelåkare ska vara med och betala för att de utnyttjar kommunens mark medan Stefan Plath (SD) tycker att Malmö stad ska kolla på Köpenhamn, där man har löst ordningsfrågorna kring elsparkarna.

Vid mötet togs också beslutet att från den förste januari 2021 tar Region Skåne tar ägandet och det finansiella ansvaret över Malmö Opera och Musikteater AB och Skånes Dansteater AB. Därmed säljer Malmö stad sina aktier i bolagen.

Katrin Stjernfeldt Jammeh pekade på att avtalet innebär att man säkerställer att Malmöborna skattepengar verkligen går till den kultur som bedrivs på de två institutionerna och Nicola Rabi i Moderaterna menade att avtalet ger en stabilitet åt verksamheten vid Malmö Opera och Skånes dansteater.

Malmö

Böter efter kulturfestival utan tillstånd

Malmö
Malmö Sommaren 2018 arrangerades en kulturfestival i Folkets park. Men den saknade tillstånd. Nu döms den kvinna som stod som arrangör till festivalen för brott mot ordningslagen.

Kulturföreningen hade arrangerat flera festivaler tidigare innan den under sommaren för två år sedan på nytt bjöd in till en festival. Som tidigare hölls den i Folkets park. Mellan 1 500 och 1 800 personer deltog.

Men mitt under festivalen upptäcktes att arrangören saknade tillstånd. När polis gjorde kontroll visade det sig att ett sådant saknades. Kvinnan som stod som ansvarig för festivalen polisanmäldes för brott mot ordningslagen, och åtalades tidigare i år.

Avslog ansökan

I förhör berättade kvinnan att hon två dagar före festivalen ansökte om tillstånd. Samma dag den festivalen hölls ville polisen ha kompletteringar, men något tillstånd utfärdades aldrig. Festivalen arrangerades ändå. Tre dagar senare avslog polisen ansökan med motiveringen att den kommit in för sent.

Nu dömer Malmö tingsrätt kvinnan till 30 dagsböter på totalt 9 300 kronor. Rätten anser att kvinnan visste om att det krävdes tillstånd. Och trots att det saknades genomfördes festivalen.

Malmö

Vill behålla berättelserna från Malmös Rörelsernas museum

Malmö stad har inte råd att ge bidrag till Rörelserna museum i nuvarande form.
Foto: Mikael Ankarvik
Malmö
MALMÖ Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill att styret i Malmö tar tillvara den kunskap och de berättelser som har tagits fram i Rörelsernas museum och undrar vad kommunalrådet Frida Trollmyr gör för att rädda det arbetet.

Vid torsdagens fullmäktigesammanträde svarade Frida Trollmyr (S) på frågor från debatterade Emma-Lina Johansson (V) och Stefana Hoti (MP) kring vad som ska hända nu när regeringen nu har dragit in allt stöd till ett statligt demokrati- och migrationsmuseum.

– Jag beklagar att vi inte fick stöd för att bygga vidare på ett rörelsernas museum men vi vill ta vara på den kunskap och den erfarenhet som arbetet i verksamheten hittills har gett. Bland annat intervjuas de anställda, kulturförvaltningen tar tillvara på deras kunskap och metoder och en krisgrupp har tillsatts, berättar Frida Trollmyr.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Mats Bäcker Classics visas på Malmö Live

Mats Bäcker, fotograf, ställer ut på Malmö Live.
Foto: Marianne Pernbro
Malmö
MALMÖ Klassiskt, rock eller pop. I Mats Bäckers bilder på välkända artister får betraktaren möta personen på ett ofta nytt och oväntat sätt. Nu ställer han ut både nya och äldre bilder på Malmö Live i samband med Galleriveckan.

– Att fotografera, mina vänner, det är att teckna med ljus! säger Mats Bäcker när han visar runt bland porträtten som pryder väggarna i entréplan i Malmö Live.

Mats Bäckers bild på Rolf Hepp och Matthew Barnham, en bild som även användes som affisch.
Mats Bäckers bild på Rolf Hepp och Matthew Barnham, en bild som även användes som affisch.
Foto: Marianne Pernbro
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Malmö

Möt havets kvinnor och män på Malmö Museer

De koreanska dykarkvinnorna dyker utan syrgas och kan vara under vatten i tre minuter, berättar Pernilla Elmtén från Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg.
Foto: Marianne Pernbro
Malmö
MALMÖ De koreanska dykarkvinnorna haenyeo, sjömansminnen, båtmodeller, sjömansberättelser och en dos #metoo. Alla delarna ingår i den utställning på tema havet som på lördag öppnar på Malmö Museer i Teknikens och Sjöfartens hus.

Med utställningen testar Malmö Museer ett nytt grepp, berättar Josefine Floberg, chef för utställningsenheten.

Konservator Josefine Campbell, Josefine Floberg, chef för utställningsenheten och utställningsproducent Helene Ceplitis beundrar föremål som sjömän tagit hem.
Konservator Josefine Campbell, Josefine Floberg, chef för utställningsenheten och utställningsproducent Helene Ceplitis beundrar föremål som sjömän tagit hem.
Foto: Marianne Pernbro
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Polisbil i krock på Nobelvägen

Malmö
Malmö En utryckande polisbil kolliderade med en personbil i korsningen Nobelvägen/Sallerupsvägen under torsdagseftermiddagen. Ingen person kom till fysiska skada vid olyckan.

– 16.09 får ledningscentralen in ett larm om att en polisbil kolliderat med en personbil, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Räddningstjänst, ambulans och polis skickades till olycksplatsen i korsningen Nobelvägen/Sallerupsvägen under torsdagseftermiddagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Blodig man misstänks för inbrottsvåg

Malmö
Malmö Den blodiga mannen greps med en komplett uppsättning inbrottsverktyg i sin väska. En stund tidigare hade det varit inbrott i en källare.
Nu ställs den 41-årige mannen inför rätta misstänks för en rad stölder.

Mannen greps en morgon i början av september sedan vittnen hört honom bryta sig in i en källarlokal nära Värnhemstorget och sedan möta honom i källaren. Han försvann från platsen när kvinnan i källaren bad honom gå därifrån.

41-åringen greps av polis i närheten, och hade då på sig en rad verktyg, bland annat kofot, en glaskrossare av typen som sitter i bussar och en skruvmejsel.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL