Utrikes

Coronasmitta upptäckt i grekiskt läger

Migranter vid containerhus i flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos. Arkivbild.
Foto: Panagiotis Balaskas/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ett första bekräftat fall av coronasmitta har upptäckts i Greklands största flyktingläger, Moria på ön Lesbos, uppger migrationsdepartementet.

Enligt en källa rör det sig om en man i 40-årsåldern.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Trudeau slipper nyval

Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Arkivbild.
Foto: Sean Kilpatrick/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det blir inget nyval för Kanadas premiärminister Justin Trudeau och hans minoritetsregering.

Under onsdagen röstade det socialdemokratiska oppositionspartiet NDP emot att bilda en kommitté som ska granska regeringens utgifter i samband med coronapandemin.

Röstsiffrorna blev 146 för en kommitté och 180 mot.

Om regeringen förlorat omröstningen i parlamentet hade mycket talat för ett nyval.

– Vi röstar mot ett val, sade NDP:s ledare Jagmeet Singh inför omröstningen.

– Vi vill inte ge premiärministern en ursäkt att utlysa ett val.

Det var det Konservativa partiet som lade förslaget om en kommitté. Den skulle även granska om en välgörenhetsorganisation kopplad till Trudeaus familj favoriserats i en statlig upphandling.

Utrikes

Macron: Islamister vill åt vår framtid

Kistan med den mördade läraren Samuel Patys kvarlevor utanför universitetet Sorbonne i Paris, där en nationell minneshögtid hölls på onsdagen. Frankrikes president Emanuel Macron talade vid ceremonin.
Foto: Francois Mori/AP/TT
Utrikes
Utrikes Samuel Paty mördades för att han "förkroppsligade Republiken", slog Frankrikes president Emanuel Macron fast under en ceremoni tillägnad den 47-årige läraren som knivskars till döds efter att undervisat om yttrandefrihet och visat de så kallade Muhammedkarikatyrerna.

– Vi slutar inte med tecknade serier, sade den franska presidenten i sitt anförande till onsdagskvällens högtidliga ceremoni som ägde rum på gårdsplanen framför universitet Sorbonne.

Omkring 400 gästar, inklusive Samuel Patys familj var på plats, när mordoffret hedrades.

Paty höggs ned i fredags i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine, i närheten av den skola där han arbetade. Han fick sedan huvudet avskuret. Den misstänkte gärningsmannen, Abdullakh Anzoroven en 18-årig ryss med tjetjensk bakgrund, sköts ihjäl av polisen i samband med ingripandet.

Betalade elever

En tid före den dödliga attacken höll läraren en lektion om yttrandefrihet där han visade karikatyrer på profeten Muhammed. De elever som inte ville se bilderna erbjöds lämna klassrummet eller uppmanades blunda innan bilderna visades.

Snart blev föräldrar till vissa av eleverna upprörda över att Muhammedkarikatyrerna visats och man krävde att Samuel Paty skulle avskedas.

– Han mördades för att islamister vill åt vår framtid, fortsatte Macron och tillade "de kommer aldrig att få den".

Tidigare under dagen bekräftade Frankrikes antiterroråklagare Jean-François Ricard uppgiften om att Abdullakh Anzorov hade betalat elever för att de skulle peka ut Paty för honom.

Totalt ska det ha rört sig om en summa på mellan 300 och 350 euro (cirka 3 000 till 3 500 svenska kronor).

Tonåringar terroråtalas

Enligt Ricard har utredningen kommit fram till att mördaren hade offrets namn. Men han visste inte hur Paty såg ut.

Antiterroråklagaren säger att 18-åringen gav pengar till en elev utanför skolan. Fler elever anslöt då och dessa erbjöds att också få pengar. Några av eleverna lämnade platsen utanför skolan, medan två stannade kvar. De väntade tillsammans med den misstänkte mördaren i mer än två timmar på att läraren skulle dyka upp.

Enligt Jean-François Ricard, skulle 18-åringen ha sagt till eleverna att han ville "förnedra och slå till" mot Samuel Paty och tvinga honom att be om ursäkt för att han visat karikatyrerna.

De två eleverna som hjälpte mördaren är 14 och 15 år gamla. De kommer att åtalas, säger Ricard.

– Han kunde identifiera honom (Paty) eftersom han hade hjälp av elever på skolan.

Etablerat kontakt

De två tonåringarna ingår nu i en grupp om sju personer som kommer åtalas under brottsrubriceringen "förberedelse för terrormord".

Jean-François Ricard bekräftar också uppgifterna om att kontakt hade etablerats mellan den misstänkte mördaren och en elevs förälder, som på sociala medier hade krävt att Samuel Paty skulle avskedas.

Mordet har väckt starka reaktioner och har lett till omfattande manifestationer runt om i Frankrike.

Utrikes

Obama håller kampanjmöte

USA:s förre president Barack Obama. Arkivbild.
Foto: Jason DeCrow/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tempot skruvas upp i den amerikanska valrörelsen. Nu ska USA:s förre president Barack Obama ska göra sitt första personliga framträdande under Demokraternas presidentkandidat Joe Bidens kampanj för att locka väljare.

Obama ska delta vid ett drive-in-möte på en idrottsarena i Philadelphia i Pennsylvania under onsdagen. Pennsylvania är en av de delstater som kan bli avgörande i årets presidentval. President Donald Trump vann i delstaten 2016.

Under mötet kommer Obama att uppmana Bidens anhängare att förtidsrösta, säger en av Obamas medhjälpare.

Hittills har fler än 41 miljoner amerikaner röstat.

Utrikes

Amnesty: Minst tolv döda vid demonstration

Demonstranter tar till flykten då polis sätter in tårgas för att skingra protester i Lagos på onsdagen.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ilskan och sorgen är stor i Nigeria efter tisdagens attack mot en fredlig demonstration i storstaden Lagos.
Minst tolv personer dödades, enligt Amnesty International.

Nigerias president Muhammadu Buhari manade till lugn efter tisdagens händelse.

Men oroligheterna i Lagos fortsatte under onsdagen. Flera byggnader sattes i brand, bland annat en tv-station.

Delstaten Lagos guvernör Babajide Sanwo-Olu beskriver det inträffade som ett av de mörkaste ögonblicken i nationens historia.

Enligt Amnesty International var det militärer och poliser som öppnade eld och sköt ihjäl minst tolv demonstranter på två platser i Lagos under tisdagskvällen. Händelsen inträffade sedan Sanwo-Olu beslutat om ett utegångsförbud i Lagos med hänvisning till att demonstrationerna infiltrerats av brottslingar.

Förnekar dödsoffer

Sanwo-Olu hävdar att ingen dödades i skottlossningen. Sanwo-Olu talar i stället om 30 skadade och utlovar en ordentlig utredning.

– Jag är medveten om att ansvaret ligger på mitt bord och jag kommer att arbeta med den federala regeringen för att gå till botten med denna olyckliga händelse, säger han.

Senare kom guvernören med beskedet att en person avlidit på sjukhus efter att ha fått ett slag i huvudet. Det är inte känt om det var en demonstrant.

Militären nekar

Landets militär nekar till att dess soldater skulle ha skjutit mot folkmassan.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger i ett uttalande att han vill ha ett stopp på polisbrutaliteten. Han uppmanar myndigheterna att utreda vad som har hänt.

Tusentals nigerianer har demonstrerat för att kräva ett slut på polisbrutalitet i det västafrikanska landet. Beslutet att upplösa den övergreppsanklagade specialstyrkan Sars den 11 oktober har inte stillat demonstranternas missnöje.

Utrikes

Deltagare i vaccinstudie död

Vaccinet utvecklas i samarbete med Astra Zeneca.
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En person i Brasilien som deltagit i läkemedelsföretaget Astra Zenecas och Oxfords universitets studie av ett vaccin mot coronaviruset har avlidit, uppger brasilianska hälsomyndigheten Anvisa.

Vaccinstudien kommer dock att få tillåtelse att fortsätta, enligt Anvisa som inte lämnat ytterligare uppgifter om händelsen med hänvisning till sekretess.

Vaccinet utvecklas av Oxfords universitet tillsammans med svensk-brittiska Astra Zeneca. Oxfords universitet säger i ett uttalande att en utredning av dödsfallet inte visar på brister i säkerheten och Astra Zeneca skriver i en kommentar till TT att alla nödvändiga granskningsprocesser har följts:

"Alla viktiga medicinska händelser utvärderas noggrant av prövningsutredare, en oberoende säkerhetskommitté och tillsynsmyndigheterna. Dessa bedömningar har inte lett till några farhågor om fortsättningen av den pågående studien."

Källor uppger till Bloomberg News att personen som avled ingick i placebogruppen, och alltså inte fick vaccinet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Utrikes

Deltagare i vaccinstudie död

Vaccinet utvecklas i samarbete med Astra Zeneca.
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En person i Brasilien som deltagit i läkemedelsföretaget Astra Zenecas och Oxfords universitets studie av ett vaccin mot coronaviruset har avlidit, uppger brasilianska hälsomyndigheten Anvisa.

Vaccinstudien kommer dock att få tillåtelse att fortsätta, enligt Anvisa som inte lämnat ytterligare uppgifter om händelsen med hänvisning till sekretess.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tysk hälsominister smittad med covid-19

Tysklands hälsominister Jens Spahn vid onsdagens regeringssammanträde. Senare under dagen testades han positivt för coronaviruset.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Tysklands hälsominister Jens Spahn har smittas av coronaviruset.

Spahn, som har förkylningsliknande symptom, testades positivt för viruset under onsdagen. Han befinner sig nu i karantän i hemmet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Brexitsamtal återupptas

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson utanför Downing Street på onsdagen.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritannien kommer att återuppta brexitsamtalen om ett handelsavtal med EU efter ett veckolångt uppehåll.
PREMIUM

Beskedet kom tidigt på onsdagskvällen, när Storbritanniens chefsförhandlare David Frost meddelade på Twitter att "vi har kommit överens om att en grund för förhandlingarna mellan EU och Michael Barnier har återupprättats", efter att han hade överlagt med sin motpart.

Frost skriver också att förhandlingarna fortsätter från och med torsdagen och att de kommer pågå ''varje dag''.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL