Lokal debatt SkD

Bränna Koranen vs. bränna Rosengårds gator – den ena handlingen är inte bättre än den andra!

Demonstranter bränner däck då fredagens koranbränning på Emilstorp har lett till omfattande protester och oroligheter på Rosengård.
Foto: TT
Lokal debatt SkD
Insändare
Lokal debatt SkD Ahmadiyya muslimska kvinnoorganisation ger sitt perspektiv på fredagens händelser i Malmö.

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

PREMIUM

Då var vi där igen, tyvärr! I ett demokratiskt land som Sverige och i en mångkulturell stad som Malmö där vi respekterar varandras olika åsikter, religion och etnicitet har vi sett hur våra grundsatser ännu en gång satts på prov. En handling som från början haft intentioner att provocera och uppröra har fått sin reaktion.

Att Dan Park och Rasmus Paludan gömde sig bakom yttrandefriheten för att provocera och att de som blev provocerade gick till upplopp och skadegörelse är båda handlingar som absolut inte bör tillåtas i vårt samhälle. Kvinnoorganisationen i Islams Ahmadiyya Församling fördömer båda dessa handlingar och tar avstånd från de händelser som ägde rum på Rosengård natten till den 29e augusti.

Den bilden som sprids är inte ens i närheten av islams fredliga lära. För oss är det mycket bekymrande att ännu en gång så kopplas sådana upproriska handlingar till religion istället för till enstaka individer som inte följer religionens påbud.

Vi måste komma ihåg att de handlingar som vissa grupper och individer använder i islams namn för att rättfärdiga våld och extremism har absolut ingenting med islams sanna lära att göra. Islam lär oss fred, kärlek, försoning och brödraskap. Faktum är att den bokstavliga betydelsen av det arabiska ordet islam är fred. När själva namnet och grunden för en religion är fred, så är det omöjligt för den religionen att stödja eller tillåta något som helst som påverkar samhällets fred och välbefinnande. Islam lär oss att svara på ondska med godhet, att svara på hat med kärlek och att inte svara på provokationer med våld utan använda dialog istället. För med dialog kan vi bygga broar och öka kunskap och förståelse medan fientliga handlingar enbart sprider mer hat.

Malmöpolisen skall ha en eloge då de gjorde vad de kunde enligt lag genom att neka tillstånd till Dan Park och att utfärda inreseförbud i två år till Rasmus Paludan. Tyvärr fanns där ett par följare av Stram Kurs som utförde denna föraktfulla handling ändå. Att muslimer är sårade och uppjagade efter denna handling är fullt förståeligt. Men det är aldrig acceptabelt att göra uppror på gator, försätta sitt eget och andras liv i fara eller bidra till materiella skador i den stad som man bor i. Den Heliga Koranen säger i kapitel 4 vers 60 att: ”Å, ni som tror, lyd Allah och lyd Hans sändebud och dem som styr över er.” och den Helige Profeten Muhammad (Allahs frid och välsignelser vare med Honom) har sagt att ”Kärlek till din nation är en del av din tro.” De som sprang ut på gatorna och orsakade tumult och skadegörelse har varken visat respekt till den Heliga Koranen, den Helige Profeten eller det land dem bor i. Det kan bara konstateras att detta är en minoritet av unga och temperamentsfulla individer som inte känner till ett uns av islams lära. I Koranen kapitel 7vers 57 står det: ”Och stifta icke ofrid på jorden, efter det att den har ställts i ordning”. Allt detta innebär att varken islams heliga skrift eller profet tillåter denna typ av handlingar.

Många av oss med utländsk bakgrund har kommit just till Sverige eftersom Sverige är ett land som låter oss växa som människor och här känner vi oss trygga. Vi uppskattar den religionsfrihet och yttrandefrihet som tillåts. Men det som vi är oroliga över är de krafter i samhället som missbrukar yttrandefriheten och sätter vår trygghet på prov. Hur många gånger till skall vi stå och se på när religion används för att provocera och när islams namn smutskastas av individer som varken respekterar sin religion eller det land dem bor i? Därför är det dags att vi alla tillsammans står upp emot de krafter som vill skapa tumult i våra samhällen och mot de som tar till våld och skadegörelse som sista utväg. Tillsammans är vi starkare!

Inrikes

"Personer som inte drivs av religiösa motiv"

Efter de våldsamma upploppen i Rosengård i Malmö i helgen misstänks ett 15-tal personer för bland annat blåljussabotage och våld mot tjänsteman. Arkivbild.
Foto: TT
Inrikes
Inrikes Ett 15-tal personer är misstänkta för bland annat våldsamt upplopp och blåljussabotage efter helgens oroligheter i Malmö.
Fler lär dock komma att delges misstanke om brott, uppger polisen.
– Det här är personer som inte drivs av religiösa motiv för sitt agerande, säger kommunens ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl.
PREMIUM

Helgens våldsamma upplopp i Malmöstadsdelen Rosengård skedde efter en koranbränning och en icke tillståndsgiven manifestation, där det bland annat sparkades på Koranen. Människors upprördhet över händelserna och att polisen inte agerade tillräckligt kraftigt mot dem gick att dämpa, enligt Malmö stads ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl.

Senare under kvällen drog dock andra personer "i gång en andra våg" av oroligheter, säger han. Busskurer krossades, lyktstolpar vältes och polisfordon utsattes för skadegörelse.

– När det här väl eskalerade drogs vissa element dit. Både från andra delar av staden och från andra kommuner. Det här är personer som inte drivs av religiösa motiv för sitt agerande, säger Ebbeståhl.

Flesta från Malmö

TT: Hur kan ni vara säkra på att det är så?

– Malmös muslimska nätverk hade flera imamer som var ute och pratade med individer. I den första delen av kvällen hade det god effekt och man lugnade ner sig. De var ute även senare på kvällen, men fick ingen respons över huvud taget. Det är den ena delen. Den andra delen handlar om personkännedom. Vi vet vilka individer det är som har varit där och vi vet vad de håller på med annars.

Calle Persson, Malmöpolisens pressinformatör:

– Det kan säkert ha varit folk utifrån också, men den stora majoriteten av dem som har blivit frihetsberövade är från Malmö, säger Calle Persson till TT.

Hittills har ett 15-tal personer delgivits misstanke om brott efter oroligheterna, men det kommer att bli fler, understryker Persson.

Under helgen inleddes arbetet med att gå igenom filmer och bilder från upploppet och det görs framsteg när det gäller att identifiera personer som misstänks ha begått brott, berättar han. Det handlar om våldsamt upplopp, blåljussabotage, våld mot tjänsteman och skadegörelse.

Dessutom är sex personer misstänkta för hets mot folkgrupp efter sitt agerande på Stortorget där man under en icke tillståndsgiven manifestation sparkade på Koranen.

– Där greps tre personer och tre hämtades till förhör, varav samtliga är misstänkta, säger Calle Persson.

"Helt oacceptabelt"

Under kvällens upplopp ropades det även antisemitiska slagord och enligt Calle Persson sker just nu en genomgång av material för att utreda även detta.

– Det är såklart helt oacceptabelt och det uttrycker ju våra företrädare från de muslimska församlingarna att det är ingenting som de på något sätt stöder. Detta är också en fråga som vi alltid jobbar med i Malmö och behöver hantera, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Även om Malmö under många år har varit hårt drabbat av gängkriminalitet var det längesedan det skedde liknande händelser som i fredags.

– Vi har jobbat intensivt i många år med samverkan på olika sätt – mellan civilsamhället och det offentliga – för att bygga tillit mellan organisationer. Det har varit ett fokusområde, säger Ebbeståhl.

Daniel Kihlström/TT

Cecilia Klintö/TT

Per-Erik Ebbeståhl, Malmö stads ledningsstrateg. Arkivbild.
Per-Erik Ebbeståhl, Malmö stads ledningsstrateg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Bakgrund: Ville bränna koranen

De våldsamma upploppen i Malmö i fredags och natten mot lördag skedde i kölvattnet av en genomförd koranbränning i Emilstorp, utanför Rosengård i Malmö.

Koranbränningen arrangerandes av det högerextrema danska partiet Stram Kurs. Den filmades och lades ut på nätet, vilket väckte starka känslor och oro.

Koranbränningen var i sin tur en upptrappning efter att den danska högerextremisten Rasmus Paludan stoppades vid gränsen till Sverige och nekades inträde i landet under fredagen. Han fick också ett tvåårigt inreseförbud till Sverige.

Paludan skulle ha deltagit i ett torgmöte som arrangerades av gatukonstnären och provokatören Dan Park, som tidigare dömts för hets mot folkgrupp. Planen var att bland annat bränna upp en Koran inlindad i bacon, något Paludan gjort tidigare flera gånger i Danmark.

Redan i onsdags beslutade polisen att av säkerhetsskäl stoppa den danske politikerns torgmöte.

Efter beskedet skedde en icke tillståndsgiven manifestation vid Stortorget i Malmö, där flera personer greps misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på Koranen. Det i sin tur ledde till koranbränningarna.

Malmö

Judar fördömer helgens

Rester efter bränder i korsningen Amiralsgatan/Västra Kattarpsvägen på Rosengård i Malmö på lördagsförmiddagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
MALMÖ Judiska centralrådet i Sverige fördömer de antisemitiska uttalanden som har fångats på film under helgens oroligheter. Polisen har inlett en utredning om hets mot folkgrupp.

På flera videoklipp som spridits i bland annat sociala medier går det att höra hur en folkmassa ropar en ramsa. På svenska blir översättningen ”Khaibar, Khaibar O judar, Muhammeds armé ska återvända”.

Detta skriver Judiska centralrådet i Sverige i ett pressmeddelande. Khaibar var en plats där judar mördades av Muhammed och hans följare på 600-talet.

”Uppmanade till utrensning”

– På så vis går det inte annat än att tolka folkmassan som att den uppmanade till mord och utrensning av judar, skriver Judiska centralrådet i ett uttalande.

– Detta är tyvärr inte första gången en folkmassa skanderar liknande hot mot judar i Malmö. Judiska centralrådet ser ytterst allvarligt på denna händelse och uppmanar polisen och andra ansvariga myndigheter att lagföra de individer som genom detta gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp.

Centralrådet framhåller också att det ser med avsky på brännandet av Koranen och andra heliga skrifter i syfte att kränka en religiös eller etnisk grupp.

Många är rädda

En kvinna som hört av sig till Malmö stad tycker att det är dags att man tar i med hårdhandskarna mot judehatet och att polis och räddningstjänst lär sig arabiska.

– Jag är inte judinna själv men känner många judiska familjer. De fäller ner sina persienner på fredagskvällen inför sabbaten för att de är rädda, skriver kvinnan bland annat.

Hon hoppas att det ska vara slut med ”multikulti-flum”. Hon skäms och känner stor sorg över sin hemstad.

Calle Persson, presstalesperson för polisen.
Foto: Anna Hermansson

Polisen bekräftar nu att det kommit in en anmälan om hets mot folkgrupp rörande de antisemitiska slagorden.

Tittar på filmerna

– Vi har fått in en anmälan om de antisemitiska slagorden. Liksom de andra anmälningarna som kommit in om ”hets mot folkgrupp” kollar vi på det här fallet, säger polisens presstalesperson Calle Persson.

Han fortsätter:

– Just nu kollar vi på om vi kan identifiera någon eller några från de filmerna som har spridits.

I nuläget finns inga misstänkta.

– Vi har inga misstänkta men vi är hoppfulla om att vi snart kommer kunna identifiera någon, säger Calle Persson.

Polisen gick in för att skingra de demonstranter som samlats på Amiralsgatan i Malmö på fredagskvällen som en reaktion på en koranbränning på Emilstorp i Rosengård.
Foto: TT

Opinion

Kärlekens och hatets Malmö

bCMQXHzaF7NyK7Ux1Tytfk5V0cQ.jpg
Foto: Johan Nilsson/TT
Opinion
Opinion

Så har Malmö återigen blivit en bricka i ett spel som någon utomstående regisserat. Den högerextreme provokatören Rasmus Paludan och hans gelikar fick precis som de ville i ett spel som iscensattes skickligt. Kanske är Paludan en god strateg eller så får han hjälp av andra krafter, det är svårt att veta. Följden blev i alla fall att Malmö åter figurerar i rubriker världen över. Det handlar emellertid inte om själva Malmö, det handlar om krafter som vill skapa ett instabilt samhälle med hat och bråk för att skapa utrymme för sig själva att ta makten. Låt oss inte luras att tro något annat.

De kravaller och den förstörelse som ägde rum framför allt i Rosengård men även på andra platser i Malmö under fredags- och lördagskvällen är bara en sida av saken. Den mörka sidan.

Den ljusa sidan visade olika kyrkor och politiker som sida vid sida möttes i torsdags för att manifestera enighet och solidaritet. Ordföranden för Islamiska förbundet i Malmö, Ramadan Boussaidi, hade bjudit in för att manifestera enighet i Malmö. Företrädare för andra religioner, politiker och polis slöt upp för att visa enighet. Bilden från mötet är vacker i sin självklarhet - där står alla tillsammans i strumplästen (mötet ägde rum i en bönelokal för muslimer).

Polisen hindrade i fredags Rasmus Paludan från att komma in i Sverige och gav honom dessutom ett tvåårigt inreseförbud då polisen ser Paludan som ett hot mot samhällsintressen. Om detta diskuterar många på sociala medier, är det ett hot mot yttrandefriheten eller inte. Det finns förstås inget självklart svar på det, men polisen förefaller ha gjort en klok bedömning i en svår situation.

Det borde förstås gått att räkna ut med lilltån att någon skulle ta upp Paludans kastade handske. Hans samarbete med provokatören Dan Park bäddade för det. Högst troligt var därför polisen förberedd på oroligheter, men kanske inte i den omfattning som det blev under fredagskvällen. Lördagsnatten blev betydligt lugnare, enligt polisens uppgifter. Dels hade man fått förstärkning från andra polisområden, dels var fler ”vanliga” vuxna ute och rörde sig och bidrog till att lugna ner stämningen.

Det man kan vara säker på är att orosmakare utnyttjade tillfället att bråka och sprida kaos.Orosmakare från olika politiska schatteringar på ytterkanterna. Högerextremister ville förstås skapa oro för att kunna skylla på muslimerna. Vänsterextremister och anarkister dras obönhörligen till och uppmuntrar gärna upplopp. Oro ingår i extremisternas olika politiska strategier.

Att polisen nu letar efter anstiftare till kravallerna är därför inget att förvånas över. Det är knappast koronbränning eller annan skymfning mot islam som är orsaken till oroligheterna. Det tas bara som en förevändning att skapa kaos. Det är tråkigt, men inte svårförståeligt, att så många faller i fällan och följer dessa anstiftare som har helt andra syften än den stora massan.

Efter det samlande mötet i torsdags gjordes goda försök att sprida kunskap till muslimer runtom i Malmö att inte låta sig provoceras. Imamer gick ut och manade till lugn. En uppmaning som de flesta aktiva muslimer troligtvis följde. Det svider i deras hjärtan när deras heliga bok kränks, men de flesta förstår att det bara är en provokation som om den lyckas kan leda till något mycket värre. Därför är många ledsna idag, både muslimer och andra.

Polisen har ett hårt arbete att göra vad de kan, men också politiker och allmänhet måste göra vad de kan för att inte låta sig luras i en allvarlig fälla. Sociala medier har många fördelar, men det är lätt att i stundens hetta misstolka eller övertolka ett inlägg och därmed bidrar man till att förvärra situationen. Det finns tyvärr flera politiska partier numera som gärna utnyttjar en händelse som denna för att skapa förtroende för dem själva. Att SD gör det hör tyvärr till detta partis DNA, men M och KD bör verkligen ta sig en allvarlig funderare på om man vill vara en bricka i detta livsfarliga spel. Risken är att det annars snart går för långt.

Malmö

Poliser skadades vid upploppet

Folk samlades på Amiralsgatan, där Västra Kattarpsvägen och Scheelegatan korsar vägen.
Foto: TT
Malmö
Malmö Ett våldsamt upplopp bröt ut på Rosengård i Malmö på fredag kväll. Under förmiddagen dagen efter är polisen på plats i stadsdelen tillsammans med representanter från Malmö stad för att samtala med invånare och främja tryggheten.

Polisen kopplar samman oroligheterna på fredagskvällen med ett par händelser som inträffade tidigare under dagen. Dels ett filmklipp där en Koran bränns i stadsdelen Emilstorp nära Rosengård, dels en otillåten manifestation på Stortorget där anhängare av det danska högerextrema partiet Stram Kurs samlats och bland annat sparkat rundor med en Koran på marken.

Stram Kurs misstänks även ligga bakom Koranbränningen i Emilstorp.

Enligt Patric Fors, presstalesperson hos Skånepolisen, ska det ha varit stökigt i flera områden i Malmö under kvällen och natten. Flera bilar ska ha brunnit på olika platser och även en maskinhall i Kroksbäck härjades kraftigt av en brand. Det är dock oklart om branden i Kroksbäck kan kopplas till stökigheterna.

– Vi tittar givetvis på det, säger Patric Fors.

Värst var situationen på Rosengård. Redan under eftermiddagen samlades en grupp personer på Amiralsgatan, i höjd med korsningen norr om Rosengårds tågstation, för att uttrycka sitt missnöje över Koranbränningen. Till en början var det lugnt på platsen men situationen eskalerade med kvällens gång.

Från sjutiden och framåt började folksamlingen bränna bengaler och avfyra fyrverkerier. Det kastades brinnande föremål och gatsten mot polisen, som kraftsamlat för att kunna hantera vad som framåt kvällen betraktades som ett våldsamt upplopp. Enligt polisen befann sig hundratals personer på platsen och Amiralsgatan var stängd för trafik under hela kvällen.

Gatsten kastas mot polisen efter att fredagens koranbränning på Emilstorp lett till omfattande protester och oroligheter på Rosengård.
Foto: TT

Ett antal poliser ska ha kommit till skada vid upploppet. Patric Fors beskriver dock på lördag morgon skadorna som lindriga.

– Exakt hur de blivit skadade eller var det har hänt vet jag inte, säger han.

Först vid halv tre-tiden på natten öppnades Amiralsgatan för trafik igen, då situationen enligt polisen lugnade ner sig. Flera privatpersoner hjälpte under natten till med att städa undan sten, skräp och bråte som låg slängt på gatan, enligt vittnesuppgifter till Skånskan.

Poliserna på Amiralsgatan fick ta skydd bakom sina polisbilar när folkmassan kastade föremål mot dem.
Foto: TT

Flera frihetsberövade

Ett femtontal personer som deltog i protesterna frihetsberövades under natten på olika grunder. Samtliga ska dock ha försatts på fri fot igen under lördagen, rapporterar bland andra Kvällsposten. Tidigare på fredagen greps även ett antal anhängare till Stram Kurs på Stortorget, misstänkta för hets mot folkgrupp.

Flera av nattens händelser utreds under lördagen.

– Som det ser ut nu kommer vi att utreda bland annat våldsamt upplopp, skadegörelse mot bland annat polisfordon, våld mot tjänsteman samt ett tjugotal bränder av blandad kompott, säger Patric Fors och tillägger:

– Sen är det inte ovanligt att det kommer in fler anmälningar från privatpersoner, kanske någon som fått sin bil förstörd, så vi får se vad det blir under dagen.

”Malmö ska vara tryggt och säkert”

Under natten uttalade sig också polisområdeschefen Stefan Sintéus om oroligheterna som utbrutit i ett pressmeddelande.

– Det är beklagligt att man riktar sin ilska mot myndigheterna, men den förstörelse och oro som kvällens och nattens upplopp inneburit har drabbat alla Malmöbor. Vi har tillsammans med Malmö stad, föreningar och religiösa samfund arbetat för att Malmö ska vara tryggt och säkert och vi kommer att arbeta hårt för att återskapa tryggheten i Malmö, säger han i pressmeddelandet.

Under lördagsförmiddagen kommer polisen ha personal på plats i de drabbade områdena för att arbeta med trygghetsskapande åtgärder.

– Vi är där för ökad synlighet och kontaktskapande. Patruller i området kommer att prata med invånare och försöka förklara vad det är som har hänt. Detta kommer vi göra tillsammans med delar av Malmö stad, bland annat socialförvaltningen, säger Patric Fors.

Malmö

Våldsamt upplopp efter Koranbränning

Fredagens koranbränning på Emilstorp har lett till omfattande protester på Rosengård. Enligt polisen har 300 personer befunnit sig på Amiralsgatan, vilket helt stoppat trafiken till och från Rosengård.
Foto: TT
Malmö
Malmö Rasmus Paludan och hans parti Stram kurs fick inte tillåtelse till Koranbränning och Paludan släpptes inte ens in i landet. Ändå brann en Koran i Malmö under fredagen.

Det var någon gång under eftermiddagen som en Koran brändes på Emilstorp. Vem som bränt den och om det har koppling till partiet Stram kurs är oklart.

– Vi jobbar på att utreda det, säger Rickard Lundqvist, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

I anslutning till koranbränningen uppstod vad Lundqvist refererar till som ”meningsskiljaktigheter mellan olika grupper” som ska ha uppstått vid korsningen där Scheelegatan och Västra Kattarpsvägen möter Amiralsgatan. Omkring 300 personer ska vara inblandade.

– Man stör trafiken och har bränt bengaler på platsen, säger Lundqvist.

Polisen har stängde av trafiken vid platsen och en person hade vid kvart över sju-tiden på kvällen omhändertagits i enlighet med polislagens 13:e paragraf, det vill säga störande av den allmänna ordningen.

– Vi betraktar det som att det är ganska lugnt och att vi har kontroll över situationen, sedan kräver 300 personer en stor insats från vår sida, säger Rickard Lundqvist.

Det har inte varit några slagsmål i samband med händelserna så vitt polisen känner till.

– Men mot slutet har det varit en del missnöje med polisen och man har kastat ägg och någon burk mot poliserna.

Under kvällen eskalerade situationen på platsen. Det brann i bråte och bildäck i korsningen och vid kvart i nio-tiden på kvällen benämnde polisen det som ett våldsamt upplopp. En större folkmassa hade skingrats från Amiralsgatan samtidigt som man arbetade med att släcka branden. Samtidigt kastades föremål mot polispersonal. Det finns dock inga uppgifter om att någon människa ska ha skadats.

Vid elvatiden på kvällen hade kravallpolis trängt in en grupp människor mot en fastighet nära tågstationen på Rosengård. I samband med det började de kasta sten mot poliserna, uppger en frilansfotograf på platsen.

Foto: Karsten Petersen

I tidsmässig anslutning till oroligheterna bröt flera bränder ut kring Rosengård. På Västra Skrävlinge kyrkoväg brann en skåpbil vid 18.20-tiden och tjugo minuter senare brann en annan bil på Botildenborgsvägen. På Hårds väg utbröt en brand i ett underjordiskt garage där ett eller flera fordon brann.

– Räddningstjänsten betraktar det som en kraftig brand.

En dryg timma senare kom nästa larm. Denna gång från Cronmans väg, ett stenkast från där oroligheterna kring Koranbränningen tidigare på kvällen ägde rum. Där ska det röra sig om en lastbil som brinner.

Har bränderna något samband med Koranbränningen?

– Jag vill inte uttrycka det som att vi tror det men det är ett begränsat geografiskt område där det sker väldigt mycket just nu. Finns det ett samband så är det något vi undersöker men det är inget jag kan säga att vi vet just nu, säger Rickard Lundqvist.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Inrikes

Rätten nekar islamprotest – Paludan stoppad

Förvaltningsrätten i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Förvaltningsrätten går på polisens linje att neka tillstånd för det islamkritiska torgmötet i Malmö, där den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan planerat att bränna Koranen på allmän plats.
Samtidigt har politikern stoppats vid svenska gränsen.
PREMIUM

Bakom ansökan rörande fredagens manifestation ligger gatukonstnären och provokatören Dan Park, tidigare dömd för hets mot folkgrupp, som bjudit partiledaren för det danska högerextrema partiet Stram kurs till Malmö.

Dess kontroversiella ledare Rasmus Paludan har haft planer på att bränna Koranen inlindad i bacon, något han gjort flera gånger tidigare på andra sidan sundet.

Stoppas vid gränsen

Någon koranbränning i Malmö ser det dock inte ut att bli. Under fredagen har Paludan stoppats och avvisats vid gränsen till Sverige och fått ett tvåårigt inreseförbud, rapporterar Sydsvenskan.

Dessutom går förvaltningsrätten nu på polisens linje, och säger också nej till att bevilja tillstånd för dagens möte – av säkerhetsskäl. Ett skäl för att neka tillstånd är hänsyn till ordning och säkerhet, skriver rätten i ett pressmeddelande.

Beskedet om att inte bevilja tillstånd för sammankomsten meddelade polisen sent under onsdagen, med hänvisning till säkerheten för arrangörer, eventuella deltagare och medborgarna.

Koranbränning nämns inte

Enligt polisen har det dock aldrig nämnts något om en planerad koranbränning i den ursprungliga ansökan – arrangören nämner istället att man vill ”tala om konsekvenserna av islamiseringen i Norden" utanför Islamic Center i Rosengård i samband med fredagsbönen i moskén.

Det planerade arrangemanget har dock väckt starka känslor och oro, och 18 muslimska församlingar och föreningar i staden har tillsammans anmält planera för att utgöra hets mot folkgrupp.

Några motdemonstranter på Stortorget i Malmö timmarna innan förvaltningsrätten lämnade sitt besked på fredagen.
Några motdemonstranter på Stortorget i Malmö timmarna innan förvaltningsrätten lämnade sitt besked på fredagen.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Ett danskt högerextremt parti

Stram kurs är ett högerextremt danskt parti med en kontroversiell ledare i Rasmus Paludan, som har bränt Koranen inlindad i bacon.

Partiet, som grundades 2017, vill förbjuda islam och massdeportera muslimer.

Rasmus Paludan dömdes tidigare i somras till tre månaders fängelse för bland annat ärekränkning.

Paludan straffades för ett rasistiskt uttalande om muslimer i samband med en demonstration i Frederikssund. Han dömdes även för ytterligare 13 anklagelsepunkter, däribland för att ha utsatt en person för livsfara.

Paludan är även tidigare dömd för brott mot den danska brottsbalkens paragraf 266 b, även kallad rasismparagrafen.

I början av juni i år sköt dansk polis en man i benet, eftersom mannen hotat Rasmus Paludan med kniv i samband med en demonstration. Paludan skadades inte vid händelsen.

Lokal debatt SkD

Storgatans omvandling - en ny dundermiss

Det är färre parkeringsplatser på Storgatan än tidigare, vilket upprör insändarskribenterna från SPI.
Foto: Jonas Karlsson/arkiv
Lokal debatt SkD
Hörby
LOKAL DEBATT HÖRBY De få parkeringsplatser som finns kvar längs Storgatan är väl utnyttjade trots de höga kantstenarna som försvårar parkering.

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

PREMIUM

Storgatan härbärgerar bland annat två apotek och två tandläkarmottagningar.

Har man av olika skäl svårt att gå längre sträckor får man - i brist på lediga p-platser - köra runt som en bilburen version av den flygande holländaren för att förhoppningsvis inom rimlig tid hitta p-plats nära besöksmålet.

Under vintertid korsar man Storgatan och de andra gator man eventuellt hittar parkering på med livet som insats, eller i alla fall med hopp om att komma över helskinnad.

Det är även en miljöfråga. Hur mycket onödiga gaser genereras av bristen på lämplig p-plats? Jovisst, det finns platser på båda torgen, men försök själv att gå hela vägen till ett apotek eller tandläkare om du är beroende av kryckor eller rullator, eller av annan orsak har svårt att ta dig fram även kortare sträckor.

Bristen på lediga platser påverkar i längden troligen även del av centrumhandeln - den som finns kvar.

Ska vi ha ett öde centrum, eller ett levande centrum med många företagare och god tillgänglighet?

Louise Hedlund (SPI)

Karin Melin (SPI)

Gudrun Nilsson (SPI)

Lokal debatt SkD

Liberalerna: Rädda Småskolan!

Gamla Småskolan i Svedala som i dag är seniorcenter med kafé, expeditioner och lokaler för pensionärsföreningar är aktuell som en del av Svedalas planer på att bygga ut kommunhuset.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Lokal debatt SkD
Svedala
Lokal debatt SkD

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

PREMIUM

Strax före jul fattade kommunstyrelsen ett principbeslut om att riva Småskolan. Det vill säga det hus som ligger bredvid kommunalhuset och som ofta kallas Småskolan, men på vilket det står ”Folkskola”. I stället vill man ha en ny modern, mycket större byggnad.

Detta är ett misstag!

Kommundirektören har sagt att på sikt vore det bra om han hade 1 500 kvadratmeter mer kontorsyta till sitt förfogande. Detta stämmer nog. Kommunen blir större och administrationen sväller. Hittills har det lösts genom att tränga ihop två eller tre personer i samma kontorsrum. Detta är inte lyckat och kommer inte att funka i längden. Det finns också en del personal i hyrda lokaler. Kommunstyrelsen vill nu bygga stort och påkostat och med marginal för framtiden.

I Svedala kommun har vi, som de flesta andra med Stockholm i spetsen, offrat mycket av den äldre bebyggelsen, för att okänsligt ersätta den med lådliknande byggnader, lika fula överallt. Många har ångrat sig och de som vågat tänka själva och gå emot strömmen framstår nu som föredömen, till exempel Eksjö och Hjo.

I Svedala bör vi nu vara rädda om vad vi har kvar av äldre bebyggelse, inte för att alla gamla hus i sig är så märkvärdiga, utan för att de tillsammans ger en annan atmosfär i ett samhälle och tillför kvaliteter som inte kan tillföras på annat sätt. Kommunen har därvid ett särskilt ansvar för sina egna byggnader och bör föregå med gott exempel.

Inga underhållsåtgärder alls har vidtagits med Småskolan de senaste 30, 40 åren. Det lär finnas röta i något källarbjälklagsupplag, husdräneringen behöver åtgärdas och det är litet sjaskigt invändigt. Rumsindelningen är nog heller inte optimal för ett framtida kontorshus. Men det skulle kunna bli många trevliga och lättillgängliga lokaler för kontor och sammanträden.

Vill man ha en stor samlingssal, vilket många efterfrågar, kan en sådan utföras som en tillbyggnad på nuvarande boulebanan. Ca halva ytbehovet skulle därvid tillfredsställas. Behövs det ännu mer är den uppenbara lösningen att bygga ihop kommunalhuset så det blir helt kringbyggt. Det skulle kunna ge minst 600 kvadratmeter och ingen skulle sakna den ianspråktagna tomtmarken. Det borde bli relativt billigt. Två ytterväggar i stället för fyra och inget bortfall av ytor för trapphus eller toaletter. Allt detta kan göras inom befintlig detaljplan och kan igångsättas snabbt.

Kommunstyrelsen vill ”sätta Svedala på kartan” med en spektakulär glaslåda. Detta kommer att kräva år av planarbete och projektering och under tiden får kommunens personal sitta ohälsosamt ihopträngda.

Liberalerna i Svedala säger nej till skrytbyggen och ja till en bevarad Småskola.

Per Olof Lindgren (L)

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL