Utrikes

USA bekräftar beslagtaget Venezuelabränsle

En iransk oljetanker i Venezuela i maj.
Foto: Ernesto Vargas/AP/TT
Utrikes
Utrikes Lasten på fyra fartyg med iranskt bränsle ombord på väg till Venezuela har beslagtagits av amerikanska myndigheter.
Iranska tjänstemän har tidigare förnekat uppgifterna
PREMIUM

USA:s justitiedepartement bekräftade på fredagen att lasten på fyra fartyg beslagtagits, och att insatsen gjorts tillsammans med "andra internationella aktörer". Lasten uppges bestå av en miljon fat bränsle.

Exporten uppges ha kopplingar till Irans revolutionsgarde. USA har infört riktade sanktioner mot det av USA terrorstämplade iranska nationalgardet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Hizbollah: Macron är inte Libanons ledare

Hizbollah kritiserar Frankrikes president Emmanuel Macron för hans inblandning kring Libanons kris. Arkivbild.
Foto: Lewis Joly/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Hassan Nasrallah, ledare för den shiamuslimska Hizbollahrörelsen, tycker att Frankrikes president Emmanuel Macron lägger sig i Libanons interna affärer alltför mycket.

I helgen anklagade Macron, som lovat hjälpa landet att bilda en ny regering, rörelsen för att sabotera försöken att lösa landets ekonomiska och politiska kris. Inte okej, enligt Nasrallah som uppmanar Macron att sluta agera som landets ledare.

– Vi välkomnar det franska initiativet, men den senaste månadens hotelser kan inte fortgå, säger Hizbollahledaren i ett tv-sänt tal.

– Vi avvisar och fördömer det här nedlåtande beteendet, fortsätter han.

På tisdagen anklagade även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Hizbollah för att producera vapen i nära anslutning till en bensinstation i Beirut.

– Om det här exploderar blir det ännu en tragedi, säger den israeliske ledaren i ett videotal till FN:s generalförsamling.

Hizbollah tillbakavisar uppgifterna.

Utrikes

Nyhetssajt förbjuds av Belarus myndigheter

Belarus myndigheter slår ner allt hårdare på landets medier. På bilden griper en civilklädd polis en pressfotograf i Minsk den 20 juli.
Foto: Sergej Grits/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den oberoende belarusiska nyhetssajten Tut.by stoppas av landets myndigheter.

Nyhetssajten beordras stänga i tre månader, från den 1 oktober till den 30 december. Tut.by bekräftar nedstängningen i ett uttalande där man dock uppger att sajten kommer att fortsätta att fungera – men att den förbjuds rapportera från bland annat demonstrationer.

Tut.by har varit en av de ledande nyhetskällorna under de landsomfattande protesterna mot den auktoritäre ledaren Aleksandr Lukasjenko. Myndigheterna har tidigare försökt att på juridisk väg stänga sajten, med hänvisning till att dess bevakning på oklara grunder är "förbjuden".

Under protesterna, som pågått sedan Lukasjenko utropade sig till segrare efter presidentvalet den 9 augusti, har Tut.by publicerat vittnesmål, foton och videor som visat de belarusiska säkerhetsstyrkornas brutala hantering av demonstranter.

"Regimen visade i dag hur den berövar belarusierna deras rätt till sanning", kommenterar oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja beskedet från sin exil i Litauen, enligt hennes presstjänst.

Utrikes

Finland stramar åt alkoholförsäljningen

Unga Helsingforsbor köar för att komma in på en nattklubb. Arkivbild från juli 2020.
Foto: Jussi Nukari/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Finland sällar sig till Norge och Danmark och stramar åt landets coronarestriktioner.

På tisdagen meddelar familje- och omsorgsminister Krista Kiuru att barer och restauranger från och med den 8 oktober tvingas stänga klockan 01. Dessutom förbjuds alkoholförsäljning efter midnatt.

– Den information som vi får från myndigheter är alarmerande. Antalet infektioner stiger hastigt, säger Kiuru till ett pressuppbåd.

Lokala myndigheter i svårt drabbade områden får dessutom beordra restauranger och barer att sluta sälja alkohol redan klockan 22 – och att stänga helt klockan 23.

Finlands covid-19-siffror är fortsatt låga med europeiska mått mätt, men tisdagens 149 nya smittfall utgör en av de högsta siffrorna på flera månader.

Utrikes

Joe Biden offentliggör skattedeklaration

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har offentliggjort sin skattedeklaration för 2019. Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tre miljoner kronor i inkomstskatt – det betalade paret Biden under 2019 – enligt parets skattedeklaration som nu offentliggörs.
Siffrorna släpps timmar innan den stundande debatten mellan Joe Biden och Donald Trump i amerikanska Cleveland.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hans partner Jill Biden betalade motsvarande över tre miljoner svenska kronor i inkomstskatt under 2019. Det visar parets skattedeklaration som nu offentliggjorts.

Under året hade paret en sammanlagd inkomst på strax under nio miljoner kronor, tre miljoner av dessa betalades i inkomstskatt och en dryg halv miljon av denna skatt fick paret åter i skatteåterbäring.

I samband med att paret Biden släppte sin deklaration offentliggjorde även Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris sin skattedeklaration.

Låg skatt upprör

Siffrorna meddelas timmar före den stundande debatten i Cleveland mot motkandidaten Donald Trump, vars inkomstskatt hamnat i rampljuset efter en artikel i tidningen New York Times.

Enligt tidningen betalade presidenten 750 dollar, motsvarande 7 000 svenska kronor, i federal inkomstskatt per år 2016 och 2017, det vill säga året som han blev vald till president samt hans första år i Vita huset. Under tio av de femton år som föregick valet av Trump till president betalade han inte en krona i federal inkomstskatt, enligt tidningen.

Offentliggör eller "håll truten"

Presidenten själv har vägrat att offentliggöra sin skattedeklaration men nu växer trycket från demokratiskt håll på att han ska göra det.

– Det här en historisk nivå av transparens som ämnar ge det amerikanska folket tro på sina ledare och att de lever upp till deras förväntningar och inte bara sina egna lågvattenmärken, säger Joe Bidens biträdande kampanjchef Kate Bedingfield efter att paret Bidens offentliggörande.

– Herr president, offentliggör din skattedeklaration eller håll truten, fortsätter Kate Bedingfield.

Utrikes

Malta vänder – prins George får behålla tand

Sir David Attenborough överräckte hajtanden till den brittiska kungafamiljen i torsdags förra veckan.
Foto: Kensington Palace/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Prins George får behålla sin förhistoriska hajtand – efter en plötslig vändning från Maltas kulturdepartement som inte längre kräver tillbaka tanden.

Det brittiska kungahusets sjuårige prins fick nyligen hajtanden som en gåva av sir David Attenborough. Naturfilmaren hittade tanden i slutet av 1960-talet när han semestrade på Malta tillsammans med sin familj.

Överräckandet fick Malta att inledningsvis vilja ha tillbaka tanden med hänvisning till det maltesiska kulturarvet. Men på tisdagen uppgav en talesperson för landets kulturdepartement att man ändrat sig.

– Det är inte vår avsikt att driva den här frågan längre, sade talespersonen utan att ge någon vidare förklaring.

Hajtanden tros vara omkring 23 miljoner år gammal och tillhörde en gång i tiden en megalodon, en enorm utdöd haj som kunde bli uppemot 20 meter lång.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Utrikes

Biden i ledning inför första debatten

Biden har ett stabilt stöd inför den första valdebatten i USA, och många väljare tros redan bestämt sig. Arkivbild/montage.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Joe Biden ligger bra till i opinionen när bara en dryg månad återstår till valet. Frågan är om Donald Trump lyckas få honom ur balans under nattens debatt.

Donald Trump debattstil beskrevs inför valet 2016 som "en apa med maskingevär" av Martin O’Malley, som var en av de demokrater som då kandiderade till presidentposten.

Nattens debatt, den första av tre, väntas väcka ett stort intresse. Men om den påverkar något är en annan sak. Opinionsläget har legat stabilt under en ganska lång tid – trots att mycket har hänt.

– Domarutnämningen verkar inte ha förskjutit opinionsläget. En tolkning av det är att många redan har bestämt sig, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Historiskt har debatterna inför valen sällan kommit att bli avgörande. Debatterna är främst viktiga för att de entusiasmerar väljarna, menar Blanck.

"Litar på sin instinkt"

Debatten kommer att ledas av Chris Wallace från Fox News. Några av ämnena som tas upp är pandemin, högsta domstolen och protesterna mot rasism. På grund av pandemin kommer publiken att vara begränsad och kandidaterna kommer inte att skaka hand.

Inför viktiga debatter är förberedelserna i vanliga fall enorma, där kandidaterna går undan under några dagar i så kallade "debattläger" med provdebatter där de blir pepprade med frågor som kan tänkas komma.

– Det sägs att Trump inte är jätteintresserad av sådant, att han litar på sina instinkter. I vanliga fall har man förberedda svar där orden är noga vägda. Men det har gått bra för Trump, han vann ju valet senast, säger Dag Blanck.

Inför den här debatten ska han dock ha läst på och studerat Joe Bidens egenheter, enligt webbtidningen Politico.

Kan göra bort sig

En mer instinktdriven debattstil gör samtidigt Trump till en svår debattmotståndare.

– Trump är en person som är väldigt dominerande och avbryter. Han följer inte reglerna, kan man säga. Biden brukar inte beskrivas som den bästa debattören och han gör ibland bort sig med felsägningar, säger Blanck.

Vad man förväntar sig av en debattör är viktigt och kandidater försöker sänka förväntningarna innan för att enklare kunna peka på framgång om det går bra. Är i stället förväntningarna väldigt höga blir kraven det också.

– Allt i USA är partipolitiskt format. Man ser på alla frågor och hur kandidaterna klarar sig med partipolitiska glasögon. För väldigt många spelar det ingen roll vad som egentligen händer, säger Blanck och tar pandemin som ett exempel:

– 200 000 amerikaner har dött. På grund av partipolitiken är det en mycket mindre viktig fråga för Republikanerna än för Demokraterna, säger Blanck.

Vill vara outsider

Samtidigt pekar han på att politiken i USA är mer personfokuserad jämfört med Sverige – vilket kan göra debatter viktiga.

– Det finns väljare i USA som säger att de håller med om Trumps åsikter, men inte kan rösta på honom för hans personlighet.

Till Bidens fördel ser Blanck erfarenhet och kunnighet medan Trumps fördelar är att han fortfarande vill framställa sig som outsidern, trots att han är sittande president. Dessutom pekar han på den goda ekonomin, pandemin till trots.

– Så fort debatten är i gång kommer de olika kampanjerna att skicka ut kommentarer om vad som sägs och försöka forma narrativet om vem som vann, säger Dag Blanck.

Troy Enekvist/TT

FAKTA

Fakta: Den första valdebatten

Debatten äger rum under tisdagen mellan klockan 21 och 22.30 amerikansk östkusttid (svensk tid onsdag 3.00-4:30).

Debatten kommer att hållas i Case Western Reserve University i Cleveland, Ohio.

Chris Wallace från Fox News kommer att moderera debatten.

Ämnena som kommer tas upp är: pandemin, ekonomin, högsta domstolen, protesterna mot rasism och de upplopp som skakat vissa städer, valsäkerhet samt vad de båda åstadkommit som politiker.

Den 7 oktober är det dags för vicepresidentkandidaterna att debattera.

Den andra presidentdebatten sker den 15 oktober och den tredje och sista den 22 oktober.

Valet hålls tisdagen den 3 november.

FAKTA

Fakta: Opinionsläget inför valet i USA

Om det vore val i dag skulle republikanen Donald Trump få 43,2 procent av rösterna och demokraten Joe Biden 49,3 procent, enligt politiksajtens Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar.

USA:s komplicerade valsystem, där väljare i varje delstat röstar på elektorer som i sin tur utser presidenten, gör dock att valet i själva verket avgörs i några få så kallade vågmästardelstater.

Så här ser opinionsläget ut i dessa (Trumps stöd i procent – Bidens stöd i procent):

Florida: 46,7 – 47,8

Pennsylvania: 43,9 – 49,6

Ohio: 45,7 – 49

Wisconsin: 44,3 – 49,8

North Carolina: 46,2 – 47

Michigan: 44 – 49,2

Arizona: 44,8 – 48,2

Källa: Real Clear Politics

Utrikes

Viruslarm på kryssningsfartyg var falsklarm

Ett annat av Tuis kryssningsfartyg, Mein Schiff 2, under en kryssning i Nordsjön i juli i år. Arkivbild.
Foto: Daniel Bockwoldt/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kryssningsfartyget Mein Schiff 6 lade under tisdagen till i hamnen i Pireus nära Aten efter misstänkt coronasmitta ombord.

Det maltesiska fartyget som drivs av resejätten Tui är det första stora kryssningsfartyg som har dockat i Grekland sedan i våras. Fartyget lämnade Heraklion på Kreta i söndags.

Under en provtagning av fartygets 666 man stora personalstyrka hade tolv test visat tecken på aktiv smitta. Under tisdagen provtogs besättningen därför tre gånger till – ingen av dessa test visade positivt, enligt grekiska myndigheter.

Då samtliga av fartygets 922 passagerare testade negativt för covid-19 innan avgång, och ingen av dem varit i kontakt med de tolv besättningsmännen i fråga, så kommer ingen ytterligare provtagning av passagerarna att göras, meddelar Tui.

Utrikes

Varnar för extremistiskt våld inför USA-valet

Individer med extrema förtecken kan utgöra ett hot mot säkerheten inför det amerikanska valet. Arkivbild.
Foto: Allison Dinner/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Amerikanska underrättelsemyndigheter varnar för att individer med extremistiska förtecken kan utgöra ett hot inför det stundande presidentvalet.

Uppgifterna kommer från den federala polisen (FBI) samt departementet för inrikes säkerhet (DHS). De båda myndigheterna säger att hotbilden från inrikes extremism sannolikt kommer att förstärkas fram till valet den 3 november.

DHS:s New Jersey-kontor, som under tisdagen utfärdade varningen, målar upp tre olika scenarier beroende på om valresultatet blir tillgängligt snabbt, med viss fördröjning eller om valresultatet tas upp i rätten. Alla tre scenarier innebär risk för dödligt våld mellan olika extrema grupperingar.

– Man har en häxbrygd som vi inte sett like av tidigare i vår historia. Och om den har förekommit så var det decennier eller århundraden sedan sist, säger Jared Maples på DHS:s New Jersey-kontor i samband med att varningen utfärdades.

NÄSTA ARTIKEL