Eslöv

Dröjde innan räddningstjänsten larmades om industribrand

Man framför kolonistuga med stort svart rökmoln i bakgrunden
Foto: Jeanette Thelander
Eslöv
Eslöv Det blev en stor utryckning till branden på Stena Recycling. Men det tog sin tid innan räddningstjänsten larmades.

– Jag var här i min koloni som vanligt när jag hörde hur det automatiska brandlarmet började ringa, berättar Pece Gorgievski, som också är ordförande för koloniföreningen som ligger på baksidan av Stenas fastighet.

– Jag trodde att någon som jobbade där inne skulle ringa brandkåren, för i början var det inte någon stor brand. Man hade nog kunnat släcka den med några hinkar vatten såg det ut som.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Industribrand gav rökmoln över Eslöv

Foto: Fredrik Rubin
Eslöv
ESLÖV En brand bröt ut på måndagseftermiddagen i en industribyggnad på Bruksgatan i centrala Eslöv. Tät rök lade sig över staden. Flera enheter från räddningstjänsten åkte till platsen och branden kunde släckas.

Det var i produktionshallen till Stena Recycling på Bruksgatan 10 som branden startade.

– Det är hushållsplast på ett transportbrand som började brinna. Vi ska gräva ut det som brunnit. Vi har branden under kontroll och det finns ingen spridningsrisk, säger Mats Nilsson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Folkhögskolans nybygge klart till årsskiftet

Nybygget på Eslövs folkhögskola ska står klart om några månader. Rektor Ulrika Gleisner och utbildningsledare Magnus Ringborn står på en balkong på huvudbyggnaden och tittar på hur nysatsningen växer fram.
Foto: Toomas Laagus
Eslöv
ESLÖV ”Tarmen” från 60-talet har fått lämna plats åt ett nybygge med generösa ytor och en delvis unik tegelfasad. Om bara några månader står nybygget på Eslövs folkhögskola klart. Med satsningen vill skolan även inkludera Eslövsborna i högre grad.

Hantverkarna står sida vid sida uppe på en byggställning vid nybygget som växer fram vid Eslövs folkhögskola. Mursleven får jobba när den unika tegelfasaden växer sig uppåt.

Det som är speciellt är att det gula teglet muras på högkant.

– Det är det enda huset i Sverige som teglas på det här sättet, berättar Ulrika Gleisner som är skolans rektor.

Efter att hon tillträtt som rektor var hon med och såg till att det blev verkstad med de gamla planerna på nybygget. Till årsskiftet ska det så kallade ”multihuset” står klart. Slutnotan landar på 32 miljoner kronor.

Det nya multihuset får delvis en unik tegelfasad, där teglet muras på högkant. Enligt rektor Ulrika Gleisner är nybygget det enda huset i Sverige som teglas på det här sättet.
Foto: Toomas Laagus

”Tarmen” revs

Nysatsningen växer fram mittemot skolans huvudbyggnad. Byggnaderna är sammanlänkade genom en passage i form av en vinterträdgård. Där nybygget tornar upp sig låg tidigare den så kallade ”tarmen”, skolans sidobyggnad från 60-talet.

Men trångboddheten gjorde att det krävdes mer plats. Tekniska undersökningar visade att det inte var lönt att behålla ”tarmen” och bygga vidare på den, så byggnaden jämnades med marken.

Istället byggs ett nytt hus med generösa ytor. I ena änden finns det så kallade multirummet, som är 188 kvadratmeter stort och med en högsta takhöjd på 8,5 meter. Här ska det finnas plats för dans- och dramaövningar, föreställningar och föreläsningar.

I ena änden av huset finns bland annat en stor ateljé. Den änden av nybygget kläs i rött tegel medan den andra kläs i gult tegel.
Foto: Toomas Laagus

Vill inkludera hela Eslöv

Multihuset ska även inrymma musiksalar och en fullt utrustad musikstudio.

Delen med multirummet kläs i gult tegel medan resten av byggnaden kläs i ett rött tegel. I den andra änden blir det en ny ateljé, en bakomliggande keramikateljé, fyra klassrum och ytor för att bara hänga eller för spontana uppträdanden.

Planerna för nybygget är många och inkluderar inte bara skolans elever.

– Vi kände att vi inte har varit så synliga här i Eslöv. Så styrelsen och vi på skolan har pratat om att folkhögskolan ska bli en samhällsaktör i Eslöv på ett annat sätt än tidigare, säger Magnus Ringborn som är utbildningsledare på skolan.

Rektor Ulrika Gleisner fyller i:

– Vi bygger inte det här nya huset bara för folkhögskolan utan även för Eslöv.

Det nya ”multihuset” växer fram. Slutnotan för nysatsningen går på 32 miljoner konor. Till årsskiftet ska bygget står klart, för att sedan tas i bruk när vårterminen börjar.
Foto: Toomas Laagus

”Sätta Eslöv på kartan”

Redan i dag hyr föreningar in sig på skolan. Planen är att nybygget ska möjliggöra utökade samarbeten med lokala föreningar och med Eslövsborna. Multirummet ger utrymme för större föreläsningar eller konserter, till exempel. Tanken är också att Eslövsborna i högre grad ska bjudas in för att avnjuta skolans elevföreställningar.

Planen är att utomstående ska kunna hyra in sig i lokalerna eller kunna hyra in sig i musikstudion. Magnus Rinborn berättar att musikstudion ska utrustas med ett surroundsystem, som ska kunna locka till sig aktörer från film- och spelindustrin.

– Det vore kul att sätta Eslöv på kartan på det här sättet.

Med nybygget vill skolan även inkludera Eslövsborna i högre grad än tidigare. – Vi kände att vi inte har varit så synliga här i Eslöv. Så styrelsen och vi på skolan har pratat om att folkhögskolan ska bli en samhällsaktör i Eslöv på ett annat sätt än tidigare, säger Magnus Ringborn som är utbildningsledare på skolan.
Foto: Toomas Laagus

Söktrycket till det nya läsåret har varit stort. Ulrika Gleisner konstaterar att coronakrisen gjort att många unga upplever att det är svårt att få jobb och därför i högre grad söker sig till skolbänken.

För många folkhögskolor har coronakrisen inneburit ett hårt ekonomiskt slag. Framförallt för skolor som vanligtvis får in stora inkomster genom att erbjuda sommarkurser eller förvandla sina internat till vandrarhem under somrarna.

– Vissa av våra kollegor i branschen hade det tufft, konstaterar Ulrika Gleisner.

”Klarat oss bra”

I somras skulle skolan visserligen haft en sommarkurs för första gången på länge, men den fick stryka på foten. Och i våras tappade man intäkter eftersom distansundervisningen gjorde att elever lämnade internatet och inte åt på skolrestaurangen.

Men på det hela taget har det ekonomiska tappet inte blivit så stort.

– Vi har ändå klarat oss bra. Vi var glada att vi kunde gå över till vanlig undervisning igen när höstterminen började. Vem vill gå en musikalutbildning på distans? säger Ulrika Gleisner.

Nya vägar

Hon berättar att skolan tampas med samma utmaningar som andra folkhögskolor - att statsbidragen för folkhögskoleverksamheten inte räknats upp tillräckligt i förhållande till ökade kostnader.

För att få in mer pengar har Eslövs folkhögskola, liksom andra folkhögskolor, försökt hitta nya vägar för att fylla på kassan. Det har inneburit att man satsat på SFI-kurser, på yrkeshögskoleutbildningar och på arbetsmarknadsutbildningar.

Ulrika Gleisner, rektor på Eslövs folkhögskola, upplever att skolan klarat sig ganska lindrigt undan coronakrisen.
Foto: Toomas Laagus

Nya specialsatsningar från regeringen har inneburit ett välkommet tillskott för Eslövs folkhögskola, när det gäller den biten. Extrapengarna från regeringen har inneburit att skolan nu i höst startat en ny barnskötarutbildning. Dessutom har skolan kunnat utöka antalet platser på yrkeshögskoleutbildningen till behandlingspedagog, från 30 platser till 55 platser.

”Öppnar för nya idéer”

Det är inte omöjligt att nybygget kan innebära en utökning på utbildningssidan, menar Magnus Ringborn.

– Det här öppnar för nya idéer om utbildningar eller för att utöka platserna på vår låtskrivarutbildning.

Planen är alltså att nybygget ska står klart till årsskiftet, för att tas i bruk när vårterminen börjar.

– Vi har en dröm om att kunna ha vår julavslutning i multihuset och klippa band då. Sedan hoppas vi att kunna bjuda in Eslövsborna och hålla ett öppet hus lite längre fram i vår, när vi hunnit bo in oss lite, säger Ulrika Gleisner.

Eslöv

Hamburgerkonst när barnen valde favoritställe

Hamburgare var ett populärt tema när barnen skapade konst som gick att ställa ut på favoritstället i Eslöv, Chikos gatukök på Trehäradsvägen.
Foto: Lennart Andersson
Eslöv
ESLÖV Barnen på Ekebackens förskolas avdelning Snödroppen fick välja tema efter sin favoritplats i Eslöv och ställa ut sina egna konstverk där. Chikos gatukök gick segrande ur striden, och visar hela året målningar, teckningar och små skulpturer i glacerad lera som föreställer varma korvar, hamburgare och pommes frites-brickor.

– Det är fantastiskt roligt, säger Marcello Cikara som driver i år 40-årsjubilerande restaurangen på Trehäradsvägen tillsammans med systern Vivi Andersson.

På torsdagen var alla femåringarna som bidragit i projektet inbjudna av Chikos för att käka varm korv och dricka Mer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Extra miljon delas ut under stiftelses 100-årsjubileum

Fabrikören Per Håkansson startade ättiksfabrik i Eslöv, där man senare också började tillverka desinfektionsmedlet Salubrin. Nu firar stiftelsen som skapades i hans namn 100 år.
Foto: Andreas Hillergren
Eslöv
ESLÖV I år är det är det 100 år sedan Dr Per Håkanssons stiftelse började dela ut stöd till forskningen för första gången. Jubileumsfesten som skulle hållits får krympas på grund av coronaläget. Men feststämningen hjälps upp av att det både delas ut en extra miljon och av att det lanseras en jubileumsbok.
PREMIUM

Per Håkansson själv hade varit 178 år gammal om han levt i dag. Men hans ande lever vidare på flera sätt, inte minst genom stiftelsen som grundades efter önskemålet i hans testamente.

Under sin levnad gjorde sig fabrikören Per Håkansson känd som grundare till ättiksfabriken i Eslöv, som senare fick namnet Druvan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Postum hyllning av blyg konstnär

I fjortonårsåldern, gjorde Magnus Wijkström ett självporträtt, som enligt syskonen var oerhört porträttlikt och även påminner om idolen John Lennon från The Beatles. Från och med då var kursen utstakad. Han skulle bli konstnär! Galleristen Pia Tapper visar upp porträttet som tillkom efter att Magnus Wijkström fått studera hur en duktig amatörmålare porträtterat en kamrats pappa i Eslöv.
Foto: Lennart Andersson
Eslöv
ESLÖV När konstnären Magnus Wijkström avled i Malmö förra våren hittade syskonen och vännerna tusen efterlämnade målningar. Hundratalet av dem visas nu postumt på Galleri M i Eslöv som en hyllning till en artist som aldrig slog igenom – kanske på grund av blyghet och en oförmåga att sälja sig och sin konst i en stentuff konstvärld.

Magnus Wijkström, född 1957, sålde inte mer än fem-tio tavlor om året och fick försörja sig på annat sätt, men kämpade på med sin konst och sitt konstnärsliv in i det sista.

Brodern Björn Wijkström konstaterar att Magnus Wijkström passerade ett svårt nålsöga när han kom in på femåriga utbildningen på Konsthögskolan Valand i Göteborg 1983.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Eslöv

Nämnd går med rejält plus

Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

Det ser ut som om gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden kommer gå med ett rejält plus i år. Enligt prognosen kommer nämnden gå i mål med ett överskott på 7,5 miljoner kronor för helåret.

– Det här är jättebra. Alla verksamheter har fått det de önskat sig, säger Claus- Göran Wodlin (M), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, och menar att överskottet inte beror på att nämnden snålat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Tjuvfiskare fångade fågel

Eslöv
STOCKAMÖLLAN/ESLÖV En liten fågel, en kungsfiskare, fastnade i kroken när någon häromdagen tjuvfiskade i Rönne å vid Stockamöllan.

Det var en privatperson som upptäckte fågeln när den låg i vattnet vid en av gångbroarna över ån.

Han såg att det låg en krok för fiske och en flugfiskelina i vattnet, när han drog i den såg han att kroken satt fast i vingen på fågeln.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Stöld hos funktionshindrad

Eslöv
ESLÖV En god man i Eslöv har polisanmält att det skett en stöld hos en kvinna med funktionshinder.

Kvinnan har assistans dygnet runt och har blivit av med 800 kronor. Den gode mannen har även varit med assistansbolaget, det är många assistenter som varit i hennes lägenhet.

Stölden har skett någon gång 1-14 september.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL