Eslöv

Stena lämnar centrala Eslöv

Eslöv
Eslöv Stena Recycling AB lämnar centrala Eslöv och flyttar verksamheten till Gryby industriområde.

Klockan 11 på måndagen hade Eslövs kommun besök av Stena Recyclings fastighetschef Martin Fast för att underteckna avtalet som innebär att Stena Recycling AB flyttar sin verksamhet med återvinning och avfallshantering från centrala Eslöv.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson samt kommundirektör Eva Hallberg undertecknade avtalet som innebär att Eslövs kommun och Stena Recycling AB är överens om att företaget ska flytta sin verksamhet till Gryby industriområde.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Folkhögskolans nybygge klart till årsskiftet

Nybygget på Eslövs folkhögskola ska står klart om några månader. Rektor Ulrika Gleisner och utbildningsledare Magnus Ringborn står på en balkong på huvudbyggnaden och tittar på hur nysatsningen växer fram.
Foto: Toomas Laagus
Eslöv
ESLÖV ”Tarmen” från 60-talet har fått lämna plats åt ett nybygge med generösa ytor och en delvis unik tegelfasad. Om bara några månader står nybygget på Eslövs folkhögskola klart. Med satsningen vill skolan även inkludera Eslövsborna i högre grad.

Hantverkarna står sida vid sida uppe på en byggställning vid nybygget som växer fram vid Eslövs folkhögskola. Mursleven får jobba när den unika tegelfasaden växer sig uppåt.

Det som är speciellt är att det gula teglet muras på högkant.

– Det är det enda huset i Sverige som teglas på det här sättet, berättar Ulrika Gleisner som är skolans rektor.

Efter att hon tillträtt som rektor var hon med och såg till att det blev verkstad med de gamla planerna på nybygget. Till årsskiftet ska det så kallade ”multihuset” står klart. Slutnotan landar på 32 miljoner kronor.

Det nya multihuset får delvis en unik tegelfasad, där teglet muras på högkant. Enligt rektor Ulrika Gleisner är nybygget det enda huset i Sverige som teglas på det här sättet.
Foto: Toomas Laagus

”Tarmen” revs

Nysatsningen växer fram mittemot skolans huvudbyggnad. Byggnaderna är sammanlänkade genom en passage i form av en vinterträdgård. Där nybygget tornar upp sig låg tidigare den så kallade ”tarmen”, skolans sidobyggnad från 60-talet.

Men trångboddheten gjorde att det krävdes mer plats. Tekniska undersökningar visade att det inte var lönt att behålla ”tarmen” och bygga vidare på den, så byggnaden jämnades med marken.

Istället byggs ett nytt hus med generösa ytor. I ena änden finns det så kallade multirummet, som är 188 kvadratmeter stort och med en högsta takhöjd på 8,5 meter. Här ska det finnas plats för dans- och dramaövningar, föreställningar och föreläsningar.

I ena änden av huset finns bland annat en stor ateljé. Den änden av nybygget kläs i rött tegel medan den andra kläs i gult tegel.
Foto: Toomas Laagus

Vill inkludera hela Eslöv

Multihuset ska även inrymma musiksalar och en fullt utrustad musikstudio.

Delen med multirummet kläs i gult tegel medan resten av byggnaden kläs i ett rött tegel. I den andra änden blir det en ny ateljé, en bakomliggande keramikateljé, fyra klassrum och ytor för att bara hänga eller för spontana uppträdanden.

Planerna för nybygget är många och inkluderar inte bara skolans elever.

– Vi kände att vi inte har varit så synliga här i Eslöv. Så styrelsen och vi på skolan har pratat om att folkhögskolan ska bli en samhällsaktör i Eslöv på ett annat sätt än tidigare, säger Magnus Ringborn som är utbildningsledare på skolan.

Rektor Ulrika Gleisner fyller i:

– Vi bygger inte det här nya huset bara för folkhögskolan utan även för Eslöv.

Det nya ”multihuset” växer fram. Slutnotan för nysatsningen går på 32 miljoner konor. Till årsskiftet ska bygget står klart, för att sedan tas i bruk när vårterminen börjar.
Foto: Toomas Laagus

”Sätta Eslöv på kartan”

Redan i dag hyr föreningar in sig på skolan. Planen är att nybygget ska möjliggöra utökade samarbeten med lokala föreningar och med Eslövsborna. Multirummet ger utrymme för större föreläsningar eller konserter, till exempel. Tanken är också att Eslövsborna i högre grad ska bjudas in för att avnjuta skolans elevföreställningar.

Planen är att utomstående ska kunna hyra in sig i lokalerna eller kunna hyra in sig i musikstudion. Magnus Rinborn berättar att musikstudion ska utrustas med ett surroundsystem, som ska kunna locka till sig aktörer från film- och spelindustrin.

– Det vore kul att sätta Eslöv på kartan på det här sättet.

Med nybygget vill skolan även inkludera Eslövsborna i högre grad än tidigare. – Vi kände att vi inte har varit så synliga här i Eslöv. Så styrelsen och vi på skolan har pratat om att folkhögskolan ska bli en samhällsaktör i Eslöv på ett annat sätt än tidigare, säger Magnus Ringborn som är utbildningsledare på skolan.
Foto: Toomas Laagus

Söktrycket till det nya läsåret har varit stort. Ulrika Gleisner konstaterar att coronakrisen gjort att många unga upplever att det är svårt att få jobb och därför i högre grad söker sig till skolbänken.

För många folkhögskolor har coronakrisen inneburit ett hårt ekonomiskt slag. Framförallt för skolor som vanligtvis får in stora inkomster genom att erbjuda sommarkurser eller förvandla sina internat till vandrarhem under somrarna.

– Vissa av våra kollegor i branschen hade det tufft, konstaterar Ulrika Gleisner.

”Klarat oss bra”

I somras skulle skolan visserligen haft en sommarkurs för första gången på länge, men den fick stryka på foten. Och i våras tappade man intäkter eftersom distansundervisningen gjorde att elever lämnade internatet och inte åt på skolrestaurangen.

Men på det hela taget har det ekonomiska tappet inte blivit så stort.

– Vi har ändå klarat oss bra. Vi var glada att vi kunde gå över till vanlig undervisning igen när höstterminen började. Vem vill gå en musikalutbildning på distans? säger Ulrika Gleisner.

Nya vägar

Hon berättar att skolan tampas med samma utmaningar som andra folkhögskolor - att statsbidragen för folkhögskoleverksamheten inte räknats upp tillräckligt i förhållande till ökade kostnader.

För att få in mer pengar har Eslövs folkhögskola, liksom andra folkhögskolor, försökt hitta nya vägar för att fylla på kassan. Det har inneburit att man satsat på SFI-kurser, på yrkeshögskoleutbildningar och på arbetsmarknadsutbildningar.

Ulrika Gleisner, rektor på Eslövs folkhögskola, upplever att skolan klarat sig ganska lindrigt undan coronakrisen.
Foto: Toomas Laagus

Nya specialsatsningar från regeringen har inneburit ett välkommet tillskott för Eslövs folkhögskola, när det gäller den biten. Extrapengarna från regeringen har inneburit att skolan nu i höst startat en ny barnskötarutbildning. Dessutom har skolan kunnat utöka antalet platser på yrkeshögskoleutbildningen till behandlingspedagog, från 30 platser till 55 platser.

”Öppnar för nya idéer”

Det är inte omöjligt att nybygget kan innebära en utökning på utbildningssidan, menar Magnus Ringborn.

– Det här öppnar för nya idéer om utbildningar eller för att utöka platserna på vår låtskrivarutbildning.

Planen är alltså att nybygget ska står klart till årsskiftet, för att tas i bruk när vårterminen börjar.

– Vi har en dröm om att kunna ha vår julavslutning i multihuset och klippa band då. Sedan hoppas vi att kunna bjuda in Eslövsborna och hålla ett öppet hus lite längre fram i vår, när vi hunnit bo in oss lite, säger Ulrika Gleisner.

Eslöv

Hamburgerkonst när barnen valde favoritställe

Hamburgare var ett populärt tema när barnen skapade konst som gick att ställa ut på favoritstället i Eslöv, Chikos gatukök på Trehäradsvägen.
Foto: Lennart Andersson
Eslöv
ESLÖV Barnen på Ekebackens förskolas avdelning Snödroppen fick välja tema efter sin favoritplats i Eslöv och ställa ut sina egna konstverk där. Chikos gatukök gick segrande ur striden, och visar hela året målningar, teckningar och små skulpturer i glacerad lera som föreställer varma korvar, hamburgare och pommes frites-brickor.

– Det är fantastiskt roligt, säger Marcello Cikara som driver i år 40-årsjubilerande restaurangen på Trehäradsvägen tillsammans med systern Vivi Andersson.

På torsdagen var alla femåringarna som bidragit i projektet inbjudna av Chikos för att käka varm korv och dricka Mer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Extra miljon delas ut under stiftelses 100-årsjubileum

Fabrikören Per Håkansson startade ättiksfabrik i Eslöv, där man senare också började tillverka desinfektionsmedlet Salubrin. Nu firar stiftelsen som skapades i hans namn 100 år.
Foto: Andreas Hillergren
Eslöv
ESLÖV I år är det är det 100 år sedan Dr Per Håkanssons stiftelse började dela ut stöd till forskningen för första gången. Jubileumsfesten som skulle hållits får krympas på grund av coronaläget. Men feststämningen hjälps upp av att det både delas ut en extra miljon och av att det lanseras en jubileumsbok.
PREMIUM

Per Håkansson själv hade varit 178 år gammal om han levt i dag. Men hans ande lever vidare på flera sätt, inte minst genom stiftelsen som grundades efter önskemålet i hans testamente.

Under sin levnad gjorde sig fabrikören Per Håkansson känd som grundare till ättiksfabriken i Eslöv, som senare fick namnet Druvan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Postum hyllning av blyg konstnär

I fjortonårsåldern, gjorde Magnus Wijkström ett självporträtt, som enligt syskonen var oerhört porträttlikt och även påminner om idolen John Lennon från The Beatles. Från och med då var kursen utstakad. Han skulle bli konstnär! Galleristen Pia Tapper visar upp porträttet som tillkom efter att Magnus Wijkström fått studera hur en duktig amatörmålare porträtterat en kamrats pappa i Eslöv.
Foto: Lennart Andersson
Eslöv
ESLÖV När konstnären Magnus Wijkström avled i Malmö förra våren hittade syskonen och vännerna tusen efterlämnade målningar. Hundratalet av dem visas nu postumt på Galleri M i Eslöv som en hyllning till en artist som aldrig slog igenom – kanske på grund av blyghet och en oförmåga att sälja sig och sin konst i en stentuff konstvärld.

Magnus Wijkström, född 1957, sålde inte mer än fem-tio tavlor om året och fick försörja sig på annat sätt, men kämpade på med sin konst och sitt konstnärsliv in i det sista.

Brodern Björn Wijkström konstaterar att Magnus Wijkström passerade ett svårt nålsöga när han kom in på femåriga utbildningen på Konsthögskolan Valand i Göteborg 1983.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Nämnd går med rejält plus

Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

Det ser ut som om gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden kommer gå med ett rejält plus i år. Enligt prognosen kommer nämnden gå i mål med ett överskott på 7,5 miljoner kronor för helåret.

– Det här är jättebra. Alla verksamheter har fått det de önskat sig, säger Claus- Göran Wodlin (M), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, och menar att överskottet inte beror på att nämnden snålat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Eslöv

Tjuvfiskare fångade fågel

Eslöv
STOCKAMÖLLAN/ESLÖV En liten fågel, en kungsfiskare, fastnade i kroken när någon häromdagen tjuvfiskade i Rönne å vid Stockamöllan.

Det var en privatperson som upptäckte fågeln när den låg i vattnet vid en av gångbroarna över ån.

Han såg att det låg en krok för fiske och en flugfiskelina i vattnet, när han drog i den såg han att kroken satt fast i vingen på fågeln.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Stöld hos funktionshindrad

Eslöv
ESLÖV En god man i Eslöv har polisanmält att det skett en stöld hos en kvinna med funktionshinder.

Kvinnan har assistans dygnet runt och har blivit av med 800 kronor. Den gode mannen har även varit med assistansbolaget, det är många assistenter som varit i hennes lägenhet.

Stölden har skett någon gång 1-14 september.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Värmepump för 80 000 stals

Eslöv
STEHAG/ESLÖV En värmepump har stulits vid ett nybygge i Stehag. Stölden har anmälts till polisen i Eslöv.

Enligt anmälan var värmepumpen värd 80 000 kronor. Den byggs i ett nytt område och det har varit stölder där tidigare. Värmepumpsstölden var måndag-tisdag och tjuvarna tog sig in genom en groventré.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL