Inrikes

Tegnell vill inte släppa på maxgränsen

Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten och Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Det är inte aktuellt att ändra lagen om offentliga sammankomster om högst 50 personer, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Om hösten fortsätter vara lugn så kanske, men just nu är det inte läge, säger han.
PREMIUM

Sedan i onsdags har sex personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Totalt har 5 766 smittade personer avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten.

Hittills har 81 967 personer bekräftats smittade i Sverige.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Strömlöst för flera gotlänningar efter avbrott

Strömmen på Gotland försvann vid 14-tiden på fredagen. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Flera boende på Gotland står utan ström, efter ett stort strömavbrott som inledningsvis drabbade hela ön.
Först vid 16.30 väntas strömmen vara tillbaka för alla, uppger Gotlands Energi (Geab).

Förbindelsen mellan ön och fastlandet bröts vid 14-tiden på fredagen, enligt Geab.

– Vi har tekniker på plats och felsökning pågår för fullt. Parallellt använder vi den reservkraft vi har på Gotland. Med hjälp av den försöker vi få tillbaka strömmen till kunderna så fort som möjligt, säger Geabs vd Kalle Blomberg till TT.

Till en början var hela ön utan ström, men ungefär en timme efter avbrottet fick cirka 3 000 abonnenter strömmen tillbaka. Vid 16.30 väntas strömmen vara åter för samtliga.

Det är långt ifrån första gången som gotlänningarna får vara med om ett strömavbrott.

Senast i början av juli var det strömlöst på ön på grund av just problem med förbindelsen till fastlandet. Även flera år tidigare har Gotland varit utan el efter strömavbrott. År 2019 rapporterades fem avbrott, och året innan var det hela 13 stycken, uppger Kalle Blomberg.

– Vi hade riktigt många strömavbrott 2018, det grundar sig i att det gjordes en väldigt omfattande uppgradering och ombyggnad av den här förbindelsen, säger Kalle Blomberg.

Hittills i år har det varit tre avbrott.

– Exakt vad orsaken var den här gången, det återstår att se. Vi fokuserar på att kunderna ska få tillbaka strömmen så fort som möjligt, och sedan utreder vi orsaken och drar lärdomar.

Klara Stefansson/TT

Inrikes

70-åring häktad för grov våldtäkt mot barn

En man i 70-årsåldern har häktats vid Värmlands tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt mot barn. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes

En man i 70-årsåldern har häktats vid Värmlands tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt mot barn.

Brotten ska ha skett under 2017 och 2018. Den misstänkte mannen anhölls i tisdags och häktades under fredagen

– Det handlar om en målsägande under 15 år och det rör sig om flera brottstillfällen under en begränsad tidsperiod, säger åklagare Cecilia Aronsson till Nya Wermlandstidningen.

Det var tidigare i år som offret valde att kontakta polis och anmäla mannen. Mannen nekar till brott.

Inrikes

Två begärs häktade i bedrägerihärva i Västsverige

Två personer i Västsverige begärs häktade vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för grovt bedrägeri och penningtvätt. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Två personer i Västsverige begärs häktade vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för grovt bedrägeri och penningtvätt.

– Jag har begärt huvudmannen och en av de som är misstänkta för grovt penningtvättsbrott häktade, säger åklagaren Martin Elofsson till Göteborgs-Posten.

Fem personer i åldrarna 30-40 år greps i samband med en koordinerad räd mot flera platser i Göteborgsområdet med omnejd tidigare i veckan. Det är nu två av dessa som begärs häktade. Två andra har försatts på fri fot och en sitter fortsatt anhållen.

Huvudmannen misstänks ha lurat olika företagare på miljonbelopp, och därefter tvättat pengarna med hjälp av flera inblandade personer. Dessutom har ytterligare en person delgivits misstanke om brott, även han för misstänkt penningtvättsbrott.

– I det här fallet finns det inga misstankar om att personerna har anknytning till grov organiserad brottslighet, sa kommissarie Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i polisregion Väst, till Göteborgs-Posten på onsdagen.

Häktningsförhandlingarna mot de två kommer att hållas under lördagen.

Inrikes

16-åring misstänkt för mord på jämnårig

En 16-åring har begärts häktad vid Göteborgs tingsrätt för mord på en jämnårig pojke. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes

En 16-årig pojke har begärts häktad som misstänkt för att ha skjutit ihjäl en annan 16-åring i Biskopsgården i Göteborg i mars. Den misstänkte var bara 15 år när mordet skedde.

16-åringen ingår, enligt polisen, i en grupp brottsaktiva ungdomar i samma ålder från en del av Biskopsgården.

Den skjutne pojken var ostraffad. Men han har en släkting som anses vara ledande för kriminell verksamhet i en annan del av stadsdelen, skriver Göteborgs-Posten.

16-åringen som begärts häktad är misstänkt för mordet och även för mordförsök på en flicka vid samma tillfälle. Dessutom misstänks han för två fall av grovt vapenbrott.

Flera kamrater till honom är, eller har varit, anhållna i mordutredningen.

Inrikes

Anmälan till högskoleprovet allt mer kaotisk

Platserna till årets högskoleprov är färre än vanligt och de som önskar skriva provet får sätta sig i ett digitalt väntrum med en förhoppning om en plats till det eftertraktade provet.
Foto: Petra Lindell/TT
Inrikes
Inrikes Över sju timmar sedan antagningen till högskoleprovet öppnade. Fortfarande är tiotusentals människor i kö och många har slängts ur systemet i samband med betalningen.
"Bedrövligt" och "katastrofalt" är några av kommentarerna på myndighetens Facebooksida.

Runt 50 000 personer, nästan dubbelt så många än vad det finns plats till, har ställt sig kö för att få anmäla sig till högskoleprovet i oktober. Men väntetiden är lång. Vid 15-tiden, sju timmar efter det att slussen öppnade, har endast runt 10 000 personer betats av.

– Vi har varit medvetna om att det skulle kunna bli långa väntetider, säger Peter Honeth, nationell provsamordnare, till TT.

De som ville kunde sätta sig i ett digitalt väntrum mellan 7 och 8 på morgon där könumren lottades ut. Efter det hanteras de personer som ställer sig i kö för att anmäla sig i tur och ordning. På förmiddagen var prognosen att de som var sist i kön skulle behöva vänta i tolv timmar på att anmäla sig. Om väntetiden drar ut ännu längre på tiden är det bara att hålla sig vaken och vänta som gäller.

– Så ser systemet ut. Just nu handlar det snarare om sent i kväll, men jag kan inte säga exakt hur det här kommer att se ut för dem som kommer in allra senast, säger Honeth.

Flera problem

Det har också varit problem med betalningen till anmälningsavgiften. Flera personer vittnar på Facebook om att de efter lång tid i kön inte kunnat betala, blivit utslängda, fått börja köa på nytt och gett upp när de insett att de hamnat sist i kön.

"Teknikerna håller på och undersöker det och vi återkommer så snart vi vet mer", skriver Universitets- och högskolerådet (UHR) på Facebook.

Strax efter åtta på morgonen blev dessutom trycket så högt på systemet att det fick pausas för att hinna jobba i kapp.

– Det var en kontrollerad paus. Man försöker kalibrera in att man ska kunna ta in nya anmälningar i så snabb takt som möjligt. Då hamnade man över det tak som systemet klarar och man fick sänka hastigheten lite, säger Peter Honeth.

Det finns i år 27 600 platser till provet men ett könummer innebär alltså inte en säkrad plats.

– Man är inte garanterad en plats för att man får ett könummer. En plats har du när du gjort klart din anmälan och det har du gjort när du har betalat anmälningsavgiften, säger Karin Andrén, vid UHR:s presstjänst.

Det har också kommit larm om att personer kan smita före i kön, men Andrén säger till Expressen att man har koll på fuskarna.

– Vi är medvetna om detta och vi kan se vilka som använder den här metoden. Vi kommer att vidta repressalier mot dem.

Kritisk studentkår

Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) är kritiskt till att provet överhuvudtaget ska genomföras i höst med hänsyn till risken för smittspridning och rättssäkerheten. Ordförande Simon Edström säger att han inte är förvånad över att det är problem i anmälningsprocessen.

– Det här är väl nästintill att förvänta sig när politiken kör över experterna, och med väldigt liten tidsmarginal, säger han.

Edström hade i stället velat se ett prov nästa år med längre tid till förberedelser.

– Det här är ett urvalsinstrument för att bestämma vilka som ska få studera vad och när alla inte har möjlighet att delta så sätter det spelreglerna ur spel, säger han.

"För dem som behöver"

Provet i våras ställdes in på grund av coronapandemin och av samma anledning är antalet platser till höstens prov begränsat. Länge såg det ut som att det inte skulle bli något prov alls i år, men efter diverse turer bestämdes nyligen att provet hålls söndag den 25 oktober.

Endast personer utan giltigt provresultat kan anmäla sig och UHR och Peter Honeth har uppmanat alla som kan vänta med att skriva provet att avstå denna gång, med tanke på trycket.

– Denna omgång är inte till för gymnasister i årskurs 1 och 2 som vill träna på provet, utan för dem som verkligen behöver, sade Peter Honeth tidigare i veckan.

Till det stora flertalet högskoleutbildningar råder dock inte konkurrens om platserna, utan alla med rätt behörighet kommer in.

Anna Hansson/TT

FAKTA

Fakta: Högskoleprovet

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans utöver betygsresultatet att komma in på en populär högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan.

Vanligen anmäler sig omkring 100 000 personer till högskoleprovet varje år, varav 40–45 procent gör det för första gången.

Giltighetstiden för resultat på provet har förlängts från fem till åtta år.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

Inrikes

Omfattande stölder på skånsk kyrkogård

En kyrkogård i skånska Hörby har utsatts för omfattande vandalisering. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

En kyrkogård i skånska Hörby har utsatts för omfattande vandalisering. Totalt har runt 80 gravar drabbats då totalt 127 gravkors och andra symboler stulits, rapporterar Skånska Dagbladet.

Omfattningen står klart i samband med en inventering av den senaste tidens vandalisering.

– Det är inte särskilt ofta det försvinner metallföremål i den omfattningen från en kyrkogård. Korsen och symbolerna är säkert stulna för metallvärdets skull, säger Johan Permerup, kommunpolis i Hörby, till tidningen.

Händelsen har anmälts till polis, men än så länge saknas det misstänkta.

Inrikes

Två gripna efter skottlossningar i Tyresö

Två personer har gripits efter skottlossningar i Tyresö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två personer har gripits efter två skottlossningar i Tyresö, sydost om Stockholm, på fredagsförmiddagen.

– Det är en lägenhet i Bollmora och en villa i Trollbäcken som beskjutits men ingen har skadats, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen.

En stor insats med bland annat polishelikopter inleddes efter händelsen och de båda misstänkta personerna kunde gripas efter vad polisen kallar en insats med "flera beståndsdelar".

Polisen undersöker nu sambandet mellan skjutningarna.

– Det är klart att det ligger nära till hands att koppla ihop dem. Vi har en gedigen lägesbild av vad som skett, kan man säga, säger Ola Österling.

En förundersökning gällande mordförsök har inletts.

Inrikes

Första vätgasdrivna passagerarflygplanet

Avgaserna från det vätgasdrivna testflygplanet består av vatten.
Foto: Zeroavia/TT
Inrikes
Inrikes

Den brittiska flygplanstillverkaren Zeroavia har genomfört världens första provtur med ett vätgasdrivet passagerarflygplan. Planet, en Piper M-klass med plats för sex personer, drivs av en elmotor som får ström från bränsleceller.

Fördelen med bränsleceller som matas med vätgas är att vikten blir lägre jämfört med att lagra motsvarande energimängd i batterier. Nackdelen med bägge lösningarna är att räckvidden än så länge är mycket begränsad.

Den 20 minuter långa premiärturen ägde rum vid företagets testanläggning i Cranfield. Nästa steg i utvecklingen är att före årets slut klara av en cirka 40 mil lång flygning, skriver företaget i ett pressmeddelande.

NÄSTA ARTIKEL