ABBEKÅS

Säl ställer till stora skador för yrkesfiskarna

ABBEKÅS I Abbekås med omnejd finns det fyra yrkesfiskare vars fiske delvis saboterats av gråsäl.
Sälen tar fisk och förstör nät.

Fyra yrkesfiskare har begärt och fått ersättning för viltskador, i detta fall för skador på fiskredskap och för att gråsälen tar många av de fiskar som yrkesfiskarna lever på.

Enligt yrkesfiskarna finns det väldigt gott om gråsäl på sydkusten och i Östersjön. Och de ställer till stora skador på fiskeredskap. Vilket påverkar fisket negativt för de som har det som yrke.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

M stödjer inte V:s hot mot Löfven

Moderatledaren Ulf Kristersson (M). Arkivbild
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Ekonomi
Ekonomi Om Vänsterpartiet försöker väcka misstroende mot regeringen kommer de inte att ha Moderaternas stöd.
– V vill stoppa bra reformer som vi tycker är nödvändiga och behålla en dålig regering som vi inte vill ha kvar. Så det tänker vi inte göra, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

M-ledaren Ulf Kristersson ger nu besked om hur hans parti kommer att agera om Vänsterpartiet försöker väcka misstroende mot regeringen i riksdagen.

M tänker inte stödja ett sådant initiativ.

– V vill stoppa bra reformer som vi tycker är nödvändiga och behålla en dålig regering som vi inte vill ha kvar. Så det tänker vi inte göra, säger Kristersson.

Efter att förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare kraschat om arbetsrätten ska nu, enligt januariöverenskommelsen mellan regeringen, C och L, ett lagförslag läggas fram.

Men Vänsterpartiet har hotat med att försöka fälla regeringen i riksdagen om det sker. Det skulle dock kräva att V, M, KD och SD sluter upp bakom en sådan misstroendeförklaring.

Aktuellt senare?

– Det är först i ett läge där V på allvar vill byta regering, då kommer vi garanterat att vara med, säger Kristersson.

Bekymren för statsminister Stefan Löfven (S) är dock inte över med M-beskedet.

C och L står fast vid sitt krav på att regeringen lägger fram ett lagförslag i enlighet med det utredningsförslag som presenterades i juni. Det har kritiserats hårt av LO. Även Löfven anser att utredningsförslaget är obalanserat.

Men C och L backar inte från sina krav.

– Vi kommer göra lag av denna utredning om parterna inte kommer överens, säger L-ledaren Nyamko Sabuni.

Centerledaren Annie Lööf säger att regeringen och parterna vet vad som gäller nu.

– Utredningens förslag ska genomföras och det slog regeringen så sent som i förra veckan fast. I den budgetproposition som är lagd på riksdagens bord står det att om inte parterna kommer överens, så genomförs utredningens förslag, säger Annie Lööf.

Ej förhandlingsbart

Varken Lööf eller Sabuni kan tänka sig att förhandla med regeringen om att ändra innehållet i utredningens förslag, bortsett från eventuella "tekniska justeringar".

Om regeringen lägger fram lagförslaget hotar en hård strid med LO. LO kommer att försöka stoppa ett sådant lagförslag.

Stefan Löfven hoppas ännu på att fack och arbetsgivare ska komma överens.

I ett skriftligt uttalande kommenterar han de kraschade förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv.

"Det är positivt om parterna återupptar sina förhandlingar, det finns ingenting som hindrar det", säger han.

Även ledarna för MP, L och C kan tänka sig ge parterna mer förhandlingstid.

Enligt Löfven så var förhandlingarna konstruktiva, men han konstaterar att "de till i dag inte kunnat nå riktigt hela vägen fram".

"Tid hjälper ej"

Men mer tid förkastar parterna i det här läget.

– Tid i sig hjälper inte i det här läget, säger Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl.

Tidsfristen, som parterna själva satt upp, fanns där för att sätta press på sig själva, enligt Dahl. LO:s största förbund Kommunal nobbar också politikernas önskemål för att slippa ta i frågan nu.

– Det är en kraftfull förenkling. Det handlar inte om timmar eller dagar att lösa de här komplexa frågorna. Det är bland annat Per Bolund (MP:s språkrör) som själv sett till att vi är här där vi är, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Olle Lindström/TT

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Liberalerna och Centerpartiets ledare Nyamko Sabuni och Annie Lööf står fast vid att utredningens förslag ska genomföras om inte parterna kan komma överens. Arkivbild.
Liberalerna och Centerpartiets ledare Nyamko Sabuni och Annie Lööf står fast vid att utredningens förslag ska genomföras om inte parterna kan komma överens. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT

Ekonomi

Dörren stängs till allt fler H&M-butiker

H&M, med vd Helena Helmersson, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi H&M:s butiksnät krymper i takt med att allt fler kunder väljer onlinehandel.
250 butiker försvinner under nästa år, hur många det blir i Sverige är fortfarande oklart.

Klädjätten meddelar butiksnedskärningarna i samband med att delårssiffror för tredje kvartalet nu publiceras. Enligt vd:n Helena Helmersson är det en naturlig åtgärd som resultat av hur köpmönster förändras och där coronpandemin accelererat utvecklingen.

– Vi ser att kunder vill möta oss såväl online som i fysiska butiker och på vissa marknader innebär det fler stängningar. Det här sker främst på mogna marknader i Europa och USA, säger hon.

Inga konkreta siffror

Mer detaljerat än så vill H&M inte redovisa vilka regioner som främst kommer att påverkas. Under senaste kvartalet valde man i Sverige att öppna två nya butiker samtidigt som fem försvann.

– Vi går inte ut med konkreta siffror utan ser att vi vill optimera vårt fysiska butiksnät och integrera det med vår onlinehandel på bästa sätt. Därför tittar vi över varje marknad och varje stad.

Beskedet är inte helt oväntat. Redan i samband med förra kvartalsrapporten meddelades en beräknad nettominskning med 40 butiker under 2020.

Desto mer oväntat har kanske den tydliga återhämtning som klädjätten gjort de senaste månaderna efter att varit kraftigt påverkad av coronapandemin under våren. För ett par veckor sedan redovisades försäljningssiffror och bolaget kom då med en omvänd vinstvarning. Prognosen var då att resultatet före skatt skulle landa på omkring två miljarder kronor.

Stiger på börsen

Facit blev drygt 2,3 miljarder kronor och aktien har under förmiddagen tagit ett glädjeskutt på Stockholmsbörsen, upp nästan åtta procent, och presterar därmed klart bäst bland OMXS30-bolagen.

– Återhämtningen har gått bättre och snabbare än vi trott. Det är det kraftfulla åtgärderna ihop med väl mottagna kollektioner, kostnadskontroll och en flexibilitet, kommenterar Helena Helmersson.

TT: Du sade på er delårspresentation att "det värsta är bakom oss". Är du inte oroad över en andra smittovåg och ytterligare nedstängningar runtom i världen?

– Jag är inte oroad men ödmjuk och har respekt för vad som kan komma, Det är ganska oförutsägbart. Det som gör att jag inte känner oro är att vi har visat att vi kan agera utifrån nuvarande situation. Att vara flexibel kommer vara en nyckel.

Klart är att H&M faktiskt har påverkats av de senaste veckornas förhöjda smittotal och åtgärder från olika myndigheter. För TT uppger man att man i nuläget har cirka 170 butiker stängda, något fler än förra veckan efter att kontinuerligt under sommaren kunnat öppna allt fler stängda butiker.

– Det är lika oförutsägbart för oss som alla andra, säger Helena Helmersson.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: H&M:s delår

Kvartal 3, 2020 Kvartal 3, 2019

Nettoomsättning 50 870 62 572

Rörelseresultat 2 700 5 029

Resultat före skatt 2 365 5 011

Resultat efter skatt 1 821 3 859

Resultat per aktie 1:10 kronor 2:33 kronor

Siffror i miljoner kronor om ej annat anges.

Ekonomi

Volvo Cars säger upp 650 tjänstemän

650 tjänstemän på Volvo Cars, de flesta i Göteborg, sägs upp som ett resultat av vårens varsel. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Ekonomi
Ekonomi Volvo Cars säger upp 650 tjänstemän som ett resultat av vårens varsel. Cirka 90 procent har anmält sig frivilligt för att lämna företaget med olika lösningar.
Volvos process att skifta till ny kompetens påskyndades av coronapandemin, uppger företaget.

I april varslade Volvo Cars om uppsägning av 1 300 tjänstemän i Sverige. Dessutom meddelade man att antalet utomstående konsulter i verksamheten skulle minska med cirka 300.

Nu är förhandlingarna med facken avslutade. 650 tjänstemän sägs upp, medan 230 har omplacerats till andra tjänster inom företaget. Omkring 400 tjänster har försvunnit genom vanlig personalomsättning, eller med lösningar utanför varselprocessen.

Omställning i branschen

Av de 650 som sägs upp finns nästan 600 i Göteborg, resten i Skövde.

– Varslet är en del av vår omställning som bolag, där vi löpande har jobbat med kompetensskifte, säger Hanna Fager, personalchef på Volvo Cars.

Företaget vill nu lägga ännu mer fokus på eldrivna bilar, självkörande bilar och försäljning via nätet.

– Vi går från hårdvara till mjukvara, med mindre av förbränningsmotorer och mer elektrifiering. Och vi ser att de skiftena går snabbare än vi först hade tänkt oss, säger Hanna Fager om bilbranschens omställning.

Blandat för Unionen

Tjänstemannafacket Unionen ser med blandade känslor på utfallet efter vårens varsel.

– Det är otroligt sorgligt att så många lämnar oss, och det är jättetufft för dem som nu tvingas att sluta, säger Jörgen Olsson, klubbordförande för Unionen på Volvo Cars.

Samtidigt gläds han åt att det gått att hitta frivilliga lösningar för så många.

Volvo Cars vill inte uppge hur mycket man sparar in genom personalminskningen. Man säger inte heller hur mycket själva varselprocessen kostar, med uppsägningar och olika lösningar för anställda som lämnar företaget.

Fabrikerna rullar på

Samtidigt fortsätter Volvo att rekrytera tjänstemän med annan kompetens. Det kan bli uppåt 100 under året.

Det är inte aktuellt att minska antalet kollektivanställda.

– Vi ser faktiskt en ökad efterfrågan och jobbar heltid i våra fabriker, säger personalchefen Hanna Fager.

Vid årsskiftet kommer Volvo Cars att ha cirka 23 000 anställda i Sverige, vilket är cirka 1 000 färre än vid årets början.

Micke Larsson/TT

Jens Bornemann/TT

FAKTA

Fakta: Volvo Cars

Ägs sedan 2010 av kinesiska Zhejiang Geely Holding, som köpte Volvo Cars från Ford.

Hade drygt 41 000 heltidsanställda världen över 2019, i genomsnitt under året.

Huvudkontoret ligger i Torslanda på Hisingen. Cirka hälften av de anställda finns i Göteborg.

Huvudkontoret för Asien finns i Shanghai.

Har bilfabriker i Torslanda, i belgiska Gent, i Chengdu och Daqing i Kina, samt i Charleston i sydöstra USA. Man har även bland annat en motorfabrik i Skövde och en komponentfabrik i Olofström.

Volvo Cars levererade 705 000 bilar världen över 2019, nytt rekord för sjätte året i rad.

Under de åtta första månaderna i år minskade Volvos bilförsäljning med 13,5 procent, jämfört med samma period 2019.

Bolaget gjorde en förlust på nästan en miljard kronor under första halvåret 2020.

Inrikes

Nyqvist döms till vård för dubbelmordet

Teckning från huvudförhandlingen om dubbelmordet 2004, i Linköpings tingsrätt. Till höger den åtalade Daniel Nyqvist, med sin försvarare Johan Ritzer. Till vänster ses advokat Elisabeth Massi Fritz som företräder den mördade pojkens familj.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Daniel Nyqvist som har erkänt dubbelmordet i Linköping 2004 döms för två fall av mord. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, meddelar Linköpings tingsrätt.
– Jag är huvudsakligen nöjd, det viktigaste för min klient var att han blev dömd till vård, säger Nyqvists advokat Johan Ritzer.

Nyqvist erkände nästan omgående när han greps i juni i år att det var han som högg ihjäl åttaårige Mohamad och 56-åriga Anna-Lena den 19 oktober 2004 i Linköping. Han har uppgett att han styrdes av tvångstankar om att han behövde döda två människor, och att han genomförde dubbelmordet för att få sinnesro.

De två offren valde han ut slumpmässigt, men att det blev just Mohamad berodde på att han var ett barn och därmed en enklare måltavla, har Nyqvist berättat.

Allvarligt psykiskt störd

Rättsmedicinalverket (RMV) har i ett utlåtande slagit fast att han lider av en allvarlig psykisk störning och att han även gjorde det vid tiden för morden, och både åklagare och försvar var överens om att rättspsykiatrisk vård var den påföljd som Nyqvist borde få.

Den enda egentliga fråga som kvarstod inför domen var huruvida det skulle rubriceras som mord eller dråp.

Det fanns ingen egentlig planering vid morden och Nyqvists allvarliga psykiska störning var närmast att likna vid psykotisk – i kombination med det snabba händelseförloppet vid morden kunde gärningarna bedömas som dråp, argumenterade Nyqvists advokat Johan Ritzer.

– Att vi förde fram det var att jag som advokat kunde se att det finns bärande förmildrande omständigheter som måste lyftas fram. Det är den typen av omständigheter som kan leda till att det blir dråp, och då måste det givetvis prövas, säger han.

Men tingsrätten går på åklagare Britt-Louise Viklunds linje och dömer den 37-årige Daniel Nyqvist för två fall av mord.

"Trots att Daniel Nyqvist begick gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning, och således efter att ha sett en inre bild som gjorde att han upplevde sig vara tvingad att döda, anser tingsrätten att omständigheterna var så allvarliga att gärningarna är att bedöma som mord", står det i domen.

Teknisk bevisning

Gällande skuldfrågan hänvisar tingsrätten i domen dels till Nyqvists egen berättelse om vad som hände, dels till den tekniska bevisning som binder honom till brottet.

Mordvapnet, en så kallad butterflykniv, hittades på marken bara några meter från där den 56-åriga kvinnan låg, på den fanns dna både från henne, pojken och från Daniel Nyqvist. I ett tidningsställ några hundra meter bort från mordplatsen hittades även en mössa där det fanns blod från Nyqvist.

Påföljden för Nyqvist blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, vilket innebär att det är förvaltningsrätten och inte läkare som fattar beslut om vården ska upphöra.

Nyqvist ska betala skadestånd till Mohamads anhöriga på sammanlagt 350 000 kronor. Anhöriga till Anna-Lena har inte begärt skadestånd. Han ska även betala drygt 1,4 miljoner kronor i skadestånd till staten.

Just bestämmelsen om att vården skulle vara förenat med särskild utskrivningsprövning motsade sig Nyqvist under rättegången, eftersom han inte anser att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Risk för återfall

Linköpings tingsrätt delar inte den bedömningen:

"Det har gått nästan 16 år sedan mordtillfället och Daniel Nyqvist har såvitt känt inte återfallit i brott. Dock kan det inte uteslutas att tankar av samma slag som de som ledde fram till brottet 2004 återkommer, och att Daniel Nyqvist då saknar förmåga att hantera dem. Tingsrätten bedömer att det, på sätt som avses i bestämmelsen om särskild utskrivningsprövning, finns en beaktansvärd risk för att Daniel Nyqvist återfaller i brott av allvarligt slag".

– Där håller jag inte med tingsrätten, men om det ska leda till ett överklagande i sig, det tror jag kanske inte. Det var inte oväntat, säger advokat Johan Ritzer, som i huvudsak är nöjd med domen.

– Det viktigaste för min klient var att han blev dömd till vård. Sedan är det klart att våra invändningar inte nådde hela vägen fram i vissa aspekter, bland annat gällande skadeståndet till staten där det blev fullt ut bifall. Om det ska föranleda något överklagande eller inte kan jag inte svara på nu.

Ritzer är nöjd med att rättsprocessen kring dubbelmordet har präglats av en "hög grad av integritet" hos samtliga involverade, som han uttrycker det.

– Ett värdigt avslut i all tragik som det här innebär, säger han.

Marc Skogelin/TT

Bild ur polisens förundersökning. Polisens bild av Daniel Nyqvist som erkänt dubbelmordet i Linköping 2004.
Bild ur polisens förundersökning. Polisens bild av Daniel Nyqvist som erkänt dubbelmordet i Linköping 2004.
Foto: Polisen/TT
Åklagare Britt-Louise Viklund. Arkivbild.
Åklagare Britt-Louise Viklund. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Försvarsadvokaten Johan Ritzer intervjuas av journalister utanför Linköpings tingsrätt. Arkivbild.
Försvarsadvokaten Johan Ritzer intervjuas av journalister utanför Linköpings tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Dubbelmordet i Linköping

Klockan är strax före åtta på morgonen den 19 oktober 2004 och gatubelysningen på Åsgatan i Linköping har precis släckts när en åttaårig pojke kommer gåendes på väg till skolan.

Plötsligt blir han knivhuggen bakifrån, med stor kraft, många gånger. Han avlider där på marken.

En 56-årig kvinna som är på väg till jobbet blir även hon attackerad, våldsamt och med många hugg. Sedan släpper gärningsmannen kniven och ger sig därifrån.

I ett tidningsställ på Djurgårdsgatan utanför Ica hittas senare hans blodiga mössa och blodiga fingeravtryck.

Den 9 juni 2020 grips en 37-årig man i Linköping för mordet, sedan polisen i en pilotstudie anlitat släktforskare och sökt i släktforskningsdatabaser med hjälp av mannens dna-spår. Mannen erkänner senare att han mördat pojken och kvinnan.

Utredningen är Sveriges näst största efter Palmeutredningen.

FAKTA

Fakta: Hittades genom släktforskning

Många svenskar har de senaste åren skickat in sitt dna till kommersiella företag i hopp om att få veta mer om sitt genetiska ursprung, eller kanske för att hitta en avlägsen släkting i USA.

Men dna-databaserna har också blivit ett viktigt verktyg för polisen, som kan använda dem för att lösa grova brott.

En lagändring som trädde i kraft i början av 2019 gör det möjligt för polisen att göra så kallade familjesökningar, där dna-spår använts för att hitta möjliga släktingar till den som dna-spåret kommer ifrån.

I ett pilotprojekt beslutade polisen i Linköping förra året att skicka dna-profilen från gärningsmannen vid dubbelmordet i Linköping 2004 till inledningsvis två kommersiella dna-databaser – Gedmatch och Family tree. Den senare är en av de mest använda bland svenskar.

I juni lyckades man hitta två bröder som matchade dna-profilen, och efter att ha topsat dem båda kunde man konstatera att den ene broderns dna stämde överens med dna från gärningsmannen. Kort därpå erkände han dubbelmordet.

Ekonomi

Strid om makten på arbetsmarknaden

Vem ska ha makten? Parterna eller politikerna? Arkivbild
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Vem får stanna och vem får gå? Las-frågan handlar om makten på arbetsmarknaden, och ingen av parterna ville tappa ansiktet. Dessutom har de hotet om lagstiftning hängande över sig från politikerna – vilket de aldrig har önskat sig, enligt experter.

Exakt vad som fått förhandlingarna att haverera vet förstås ingen utomstående i detalj ännu, men en bra gissning är att det handlar om frågan om avsked på saklig grund, konstaterar Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

– Det är en enormt känslig fråga. På onsdagskvällen trodde man att de skulle gå i hamn. Jag ska säga att jag är förvånad.

Hon förklarar att den svenska modellen, där parterna får komma överens utan inblandning från politikernas sida, nu har brakat ihop.

– Det är historiskt. Det bryter mot Sveriges modell som fungerat sedan lång tid. Sverige har skiljt ut sig.

Mats Glavå, docent i arbetsrätt, konstaterar att förhandlingarna inte är något som parterna själva har önskat sig.

– Det är inte de som skrivit direktiven till utredningen eller januariavtalet, utan det är Annie Lööf och Liberalerna. Det finns hela tiden med, och det styr vad de är beredda att gå med på, säger Mats Glavå.

Hotar modellen

Hans uppfattning är att det faktum att arbetsrätt nu ska regleras i lag hotar den svenska modellen.

– Om parterna kommer överens så ska detta bli lag. Annars brukar överenskommelser bara gälla mellan parterna, men nu ska det gälla för alla. Då minskar incitamentet för företag att organisera sig och teckna kollektivavtal.

I andra länder är andelen organiserade företag betydligt lägre, förklarar han, men där finns minimilöner. Så har vi det inte här, men det kan bli så här också, tror han.

Det handlar ytterst om makten på arbetsmarknaden – vem som ska få bestämma över vilka som får stanna på jobbet eller gå. I en sådan fråga kan parterna inte tappa ansiktet – det står så mycket på spel, enligt Bennich-Björkman.

Hon tror att en orsak till att förhandlingarna kraschade kan vara att förhandlarna helt enkelt inte var tillräckligt duktiga.

– Det finns alltid öppningar.

Inne eller ute

Hon tror också att det som kan ha stått på spel är själva grunden för fackförbunden, och vilka som är insiders och outsiders på arbetsmarknaden.

– I det svenska systemet är de som är inne i det fackliga systemet insiders, men de utanför outsiders. Fackförbunden slår vakt om de som är inne i systemen, de slåss för den fackliga överlevnaden.

Förre LO-chefen Karl-Petter Thorvaldsson varnade redan i fjol för strejker om ingen överenskommelse träffades, berättar Mats Glavå.

– Om de inte har någon överenskommelse så kan facken driva las-frågor i avtalsrörelsen, och då ökar strejkrisken, säger han.

Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap vid högskolan i Skövde, ser också en ökad strejkrisk. Nästan oavsett om parterna lyckas förhandla fram något, eller om utredningens förslag ska beslutas av politikerna.

– Det kommer att bli en maktförskjutning, till arbetsgivarnas favör. Då ökar risken för konflikter, säger han.

Kanske kan politikerna klura ut något som löser upp knuten. Något kan lyftas in eller lyftas bort från förhandlingarna, och kanske kan parterna tvingas tillbaka till förhandlingsrummet igen.

– Politikerna har ett intresse av att visa väljarna att de står på deras sida, inte bara på parternas. Därför är det bra att Stefan Löfven är en van förhandlare från LO, säger Li Bennich-Björkman.

Johanna Cederblad/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Lagfarter SkD

130 kvadratmeter stort hus i Skivarp sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av huset på Konduktörsvägen 16 i Skivarp är nu klar. Nya ägare blir Malgorzata och Emil Bogdan Dziomba, båda 33 år, som köper fastigheten av Anders Svensson. Det 130 kvadratmeter stora huset är byggt 2005. Ägarbytet gjordes i juli 2020 och priset blev 1 995 000 kronor.

Ett par hundra meter bort såldes i juli förra året ett annat hus, på Lokvägen 8. Där landade priset på 2 000 000 kronor för det 180 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

”Det är en ny match”

Presskonferens med Granada FC:s tränare Diego Martinez.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Fotboll Granada förlorade med 1-6 mot Atlético Madrid så sent som i söndag. Men den förlusten har ingen betydelse för inför mötet med MFF.

Det säger Granadas manager Diego Martínez i en intervju på klubbens hemsida.

Till hemsidan säger Martínez att varken storförlusten eller det faktum att laget vunnit sju av de senaste nio matcherna har betydelse för utgången på torsdag kväll.

– Det är en ny match.

Granada ligger för närvarande på sjätte plats i La Liga där laget slutade sju förra året.

MFF och Granada har mötts tidigare, i en träningsmatch 1987 som spelades i Spanien där tre bröder Maradona deltog, bland annat Diego.

Dagens Granada är ett bra lag som innehåller stjärnor som Soldado, Machis och Kennedy.

Utrikes

Bistert om Turkiet och Belarus på EU-mötet

Det turkiska forskningsfartyget Oruc Reis har stått i centrum för Greklands och Cyperns irritation mot turkiskt letande efter olja och gas i östra Medelhavet. Arkivfoto.
Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT
Utrikes
Utrikes Turkiet är inte med i EU, men dominerar ändå när medlemsländernas stats- och regeringschefer håller toppmöte i Bryssel.
Cypern och Grekland vill ha starkare stöd i grälen med grannen i öst.
Resultatet kan bli sanktioner mot både Turkiet och Belarus.

Sveriges statsminister finns inte på plats vid veckans möte, då Stefan Löfven (S) valt att stanna hemma av privata skäl, sedan hans mamma nyligen avlidit och snart ska begravas.

I stället får Finlands Sanna Marin tala även för Sveriges räkning, då några vikarier inte accepteras vid EU:s toppmöten.

– Det kommer inte att vara några svårigheter för henne. Sverige och Finland ligger mycket nära varandra när det gäller alla de frågor som står på dagordningen. Finlands statsminister är väl förtrogen med vad den svenske statsministern har redovisat i EU-nämnden som den svenska linjen. säger EU-minister Hans Dahlgren (S), som finns på plats i toppmöteskorridorerna i Bryssel för att kunna stämma av med sina finländska kollegor.

Turkiet

Själva mötet ägnas under torsdagen nästan helt åt utrikespolitiken, framför allt med fokus på Turkiet.

EU-landet Cypern har i flera år blivit allt mer ilsket över Turkiets agerande kring den delade ön, där en icke-erkänd turkstöttad utbrytarrepublik huserar längs nordkusten. Inte minst gäller irritationen det turkiska letandet efter olja och gas på vatten som det erkända Cypern ser som sitt.

Nu är det tänkt att EU ska visa samlat stöd för cyprioterna.

– Turkiets destabiliserande handlingar i östra Medelhavet är oacceptabla och förvärrar ett redan spänt läge, sade Löfven i ett framträdande i riksdagens EU-nämnd i onsdags.

I första hand hoppas EU-länderna få en avspänning till stånd genom samtal. Sannolikt markeras även genom att fler personer och företag som deltagit i den turkiska verksamheten förs upp på EU:s sanktionslista.

– Skulle dialogvägen inte ge resultat, då måste EU stå redo att överväga andra handlingsalternativ, till exempel utökade listningar inom ramen för den existerande sanktionsregimen, sade Löfven.

Belarus

Hans Dahlgren hoppas på ett "sammanhållet förhållningssätt" gentemot Turkiet.

– Vi måste både kunna kritisera och samarbeta med det landet. Vi är naturligtvis från svensk sida solidariska med andra medlemsländer när det gäller Turkiets provokationer. Just nu menar vi att det är viktigt att stödja de ansträngningar som görs för att få till stånd en dialog, men samtidigt så bör vi signalera en beredskap för ytterligare åtgärder, säger Dahlgren på en träff med svenska journalister i Bryssel.

Han hoppas samtidigt på ett genombrott för att verkligen få till stånd utökade sanktioner mot Belarus och styret under mångårige diktatorn Aleksandr Lukasjenko – något som tills vidare blockerats av Cypern, i väntan på diskussionen om Turkiet.

– Lukasjenko är en illegitimt vald president. Det är verkligen hög tid att de här sanktionerna sätts in nu, säger Dahlgren.

TT: Hur ser ni på det motstånd som Cypern visat upp hittills?

– Jag förstår att Cypern är oerhört engagerat i frågan som handlar om vad Turkiet håller på med och vi är solidariska med Cypern. Men vi tycker inte det är rätt att koppla ihop en sakfråga med en annan sakfråga på det sättet att man blockerar, säger EU-ministern.

Industri och brexit

Även relationerna till Kina, förgiftningen av ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och den nyuppblossade kriget kring Nagorno-Karabach kommer att avhandlas under torsdagen.

På fredagen avslutas sedan mötet med diskussioner om industripolitik, den inre marknaden, digitalisering och läget i brexitförhandlingarna med Storbritannien.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Veckans EU-toppmöte

EU:s stats- och regeringschefer skulle egentligen ha hållit ett extrainsatt toppmöte den 24-25 september för att främst diskutera utrikesfrågor. Mötet sköts dock upp i en vecka, sedan permanente rådsordföranden Charles Michel varit i kontakt med en coronasmittad person och därför behövde sätta sig i tillfällig karantän, i väntan på testresultat.

Torsdagens del av mötet inleds kl 15 med ett sedvanligt tal från EU-parlamentets talman David Sassoli. Därefter diskuteras i tur och ordning Kina, Belarus, förgiftningen av Aleksej Navalnyj och kriget i Nagorno-Karabach innan ledarna äter en arbetsmiddag, med Turkiet på menyn. Efteråt väntas en presskonferens med Michel och kommissionsordförande Ursula von der Leyen, tidigast kring klockan 21.

På fredagen avhandlas EU:s inre marknad, industripolitik och digitaliseringsfrågor innan mötet avslutas med en kort genomgång av förhandlingarna med Storbritannien om handel, fiske och andra samarbeten efter brexit.

Den sistnämnda frågan väntas sedan dominera när stats- och regeringscheferna håller sitt nästa EU-toppmöte, redan den 15-16 oktober.

NÄSTA ARTIKEL