Utrikes

Nödhjälp från flera länder börjar nå Libanon

Förödelsen är enorm efter tisdagens explosioner i Beirut, Libanon.
Foto: Hussein Malla/AP/TT
Utrikes
Utrikes Många libaneser i utlandet skickar pengar till hemlandet efter tisdagens explosioner i Beirut.
Samtidigt har hjälpen från omvärlden börjat anlända till den skakade huvudstaden. EU bidrar med 33 miljoner euro i finansiell nödhjälp.
PREMIUM

Libanons diaspora, som uppskattas vara runt tre gånger större än den fem miljoner stora befolkningen i landet, kraftsamlar för att hjälpa sina landsmän i Beirut efter tisdagens explosioner som dödade omkring 140 personer, skadade minst 5 000 och gjorde hundratusentals hemlösa.

– Jag har suttit i telefon hela morgonen med våra samarbetspartner för att sätta upp en stödfond efter explosionerna. Alla, både libaneser och icke-libaneser, vill hjälpa, säger George Akiki som driver den ideella organisationen Lebnet från Silicon Valley i USA.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Minst 22 döda i militärflygkrasch i Ukraina

Olycksplatsen och delar av AN-26-planet sent på fredagen.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 22 personer har omkommit efter att ett militärflygplan kraschat i östra Ukraina, meddelar landets inrikesdepartement. Två personer uppges skadade och fyra personer saknas fortfarande.

På sin Facebooksida skriver Ukrainas flygvapen att det rör sig om ett transportplan av typen Antonov An-26 som kraschat. Utöver besättningen ska flera kadetter ha befunnit sig ombord på planet.

Olyckan, som ska ha inträffat i samband med landning, inträffade strax före klockan nio lokal tid. Branden vid olycksplatsen kunde släckas av räddningstjänsten.

På sin officiella Facebooksida skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att en statlig kommission ska tillsättas för att undersöka hur olyckan skett. Presidenten lämnar också kondoleanser till de omkomnas anhöriga.

"Vi beklagar sorgen till de dödas familj och vänner. Vi önskar en snabb återhämtning till de skadade", skriver presidenten på sin Facebooksida.

Presidenten kommer resa till området på lördagen.

Minst 22 personer ska ha omkommit i olyckan, som inträffade i Charkivregionen i östra Ukraina.
Minst 22 personer ska ha omkommit i olyckan, som inträffade i Charkivregionen i östra Ukraina.
Foto: Emergency Situation Ministry/AP/TT

Utrikes

Protester mot stängda barer i Marseille

Arga krögare demonstrerade under fredagen i Marseille mot regeringens nya krav på nedstängningar. Här en demonstrant med skylten 'Rädda barerna och restaurangerna'.
Foto: Daniel Cole/AP/TT
Utrikes
Utrikes Stängda krogar i Marseille och kortade öppettider i Paris lyder nya order från Frankrikes regering, när smittspridningen tar fart på nytt.
Under fredagen protesterade drabbade krögare i Marseille mot beslutet.

"Håll öppet – stäng inte", ropade demonstranter i Marseille under fredagen, i protest mot den franska regeringens beslut om ytterligare nedstängningar i staden. Demonstrationen, där främst drabbade krögare deltog, skedde utanför stadens domstolsbyggnad.

– För det är hit vi förmodligen kommer gå för att ansöka om konkurs, säger Bernard Marty, ordförande för regionens besöksnäringsorganisation till AFP.

En demonstration hölls också utanför sjukhuset i Marseille, som under fredagen besöktes av hälsominister Olivier Veran, som av demonstranter hålls ansvarig för de nya restriktionerna.

I Marseille råder nu "alerte maximale", den högsta varningsnivån, medan myndigheterna använder den nästa högsta för att beskriva läget i Paris och ytterligare tio städer.

Det innebär att allmänna sammankomster i samtliga de städerna har begränsats till tio personer, och till 1 000 vid större idrotts- eller kulturevenemang.

"Ingen förstår"

I Marseille tvingas dessutom samtliga barer och restauranger stänga under två veckor från och med i helgen, vilket ytterligare spätt på missnöjet i staden. I huvudstaden och de andra tio städerna, däribland Bordeaux and Lyon, måste krogarna stänga klockan 22.

– Det råder ingen tvekan om att ni kommer att drabbas, medger premiärminister Jean Castex under ett samtal med en restaurangägare i ett tv-inslag, rapporterar AFP.

Marseilles borgmästare hävdar upprört att regeringen inte samrått med henne innan man beslutade om de strikta restriktionerna. Hon lyfter fram åtgärder som vidtagits lokalt och som hon uppger börjat ge resultat under de senaste dagarna.

"Det finns ingenting i den nuvarande situationen som rättfärdigar detta steg. Jag kommer inte tillåta att Marseilleborna faller offer för politiska beslut som ingen förstår", twittrar Michèle Rubirola.

"Gjort allt vi kan"

Jean Pierre Cotens som driver baren 13 Coins i Marseilles hamnområde hade hunnit fylla kylen med färskvaror inför helgen innan stängningsordern plötsligt kom från Paris.

– Vad ska jag göra med allt det här? Kommer (president Emmanuel) Macron att betala för förlusten? säger han till Reuters.

– Hur kan vi pekas ut som ansvariga för det här (smittspridningen) när vi gör allt för att följa reglerna? Och trots alla ansträngningar måste vi nu stänga, fortsätter han.

Missnöjet är även stort från högsta ort i huvudstaden, där gym och andra inomhusidrottslokaler tvingas stänga.

– På vilket sätt kommer det hjälpa oss att vi inte längre får träna, när fysisk aktivitet är en viktig del i att hålla oss friska och bevara våra immunförsvar? frågar sig Paris borgmästare Anne Hidalgo i en intervju med tv-kanalen France 3, enligt AFP.

Vill undvika ny nedstängning

Premiärminister Jean Castex har efter kritiken utlovat riktat stöd för att mildra konsekvenserna av restriktionerna. Drabbade näringsidkare kommer bland annat att tillfälligt slippa betala arbetsgivaravgifter.

Han inskärper samtidigt att situationen är allvarlig.

– Jag vill inte att vi ska behöva gå tillbaka till hur det var i mars, säger han, med syfte på den nedstängning som då rådde.

Enligt torsdagens officiella siffror testade drygt 16 000 personer positivt för covid-19 under det föregående dygnet, vilket var rekordmånga. Antalet som vårdas för sjukdomen på sjukhus i Paris har mer än fördubblats på tre veckor, från 150 till 330.

Mattias Mächs/TT

Krögare demonstrerade också utanför La Timone-sjukhuset som under fredagen besöktes av hälsominister Olivier Veran, som hålls ansvarig för beslutet att stänga barer och restauranger.
Krögare demonstrerade också utanför La Timone-sjukhuset som under fredagen besöktes av hälsominister Olivier Veran, som hålls ansvarig för beslutet att stänga barer och restauranger.
Foto: Daniel Cole/AP/TT
En man bär en skylt med texten 'Stoppa hälsodiktaturen' utanför sjukhuset i Marseille som besöktes av Frankrikes hälsominister under fredagen.
En man bär en skylt med texten "Stoppa hälsodiktaturen" utanför sjukhuset i Marseille som besöktes av Frankrikes hälsominister under fredagen.
Foto: Daniel Cole/AP/TT

Utrikes

Uppgift: Trump nominerar Coney Barrett till HD

Det blir 48-åriga Amy Coney Barrett,som USA:s president Donald Trump kommer att nominera till USA.s högsta domstol, rapporterar CNN och hänvisar till källor inom Republikanerna.
Foto: Robert Franklin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Trump avser att nominera den 48-åriga Amey Coney Barrett till Ruth Bader Ginsburgs efterträdare i USA:s högsta domstol, rapporterar CNN och hänvisar till källor inom Republikanerna.

Coney Barrett är i sammanhanget ung med en gedigen bakgrund och de "rätta" moralkonservativa värderingarna. Hon är sedan 2017 federal domare vid appellationsdomstolen för USA:s sjunde distrikt (som omfattar Illinois, Indiana och Wisconsin). Innan dess var hon juridikprofessor på sitt gamla lärosäte University of Notre Dame i Indiana.

Ruth Bader Ginsburg avled förra fredagen. Hon var en av domstolens liberala domare.

Utrikes

Turkiet efterlyser 82 pro-kurdiska politiker

Demonstrationerna i Turkiet 2014 utlöstes av terrogruppen IS belägring av den kurdiska staden Kobane i Syrien. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Turkiska åklagare utfärdade under fredagen arresteringsordrar för 82 personer med kopplingar till det pro-kurdiska HDP-partiet. Personerna anklagas för inblandning i protester år 2014 då 37 personer dog..

Protesterna utbröt när terrorgruppen IS belägrade den kurdiska staden Kobane i Syrien, på gränsen till Turkiet. Under protesterna skadades enligt åklagarna 326 poliser och 435 boende i områdena.

De som nu ska gripas har, enligt myndigheterna, uppmanat människor att delta i protesterna. Bland brotten de anklagas för finns mord, mordförsök, plundring och brännande av turkiska flaggan.

Den turkiska regeringen har länge betraktat HDP som terrorstämplade PKK:s politiska gren. HDP förnekar allt samröre med PKK och säger att partiet utsätts för politisk förföljelse.

– Den här operationen är inte bara ett angrepp mot HDP, utan också mot demokratisk politik och mot övertygelsen att bekämpa fascism, sade Mithat Sancar, en av HDP:s ledare, under fredagen.

Flera av de anklagade är nuvarande parlamentariker för HDP, andra tillhörde tidigare partiets toppskikt. Några av dem har redan gripits, däribland en kurdisk borgmästare i östra Turkiet.

Av 65 borgmästare från HDP som valdes i lokalvalen förra året har 47 avsatts av myndigheterna och ersatts av icke-valda myndighetsföreträdare.

Turkiet har kritiserats av flera människorättsorganisationer och av EU för gripanden av oppositionella.

Utrikes

Många döda i militärflygkrasch i Ukraina

Minst 22 personer ska ha omkommit ti olyckan, som inträffade i Charkivregionen i östra Ukraina.
Foto: Emergency Situation Ministry/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 22 personer har omkommit efter att ett militärflygplan i Ukraina kraschat, meddelar landets inrikesdepartement. Två personer uppges skadade och fyra personer saknas fortfarande.

På sin Facebooksida skriver Ukrainas flygvapen att det rör sig om ett plan av typen Antonov An-26 som kraschat i Charkivregionen i östra Ukraina. Utöver besättningen ska flera kadetter ha befunnit sig ombord på planet.

Olyckan, som ska ha inträffat i samband med landning, inträffade strax före klockan nio lokal tid. Branden vid olycksplatsen kunde släckas av räddningstjänsten.

På sin officiella Facebooksida skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att en statlig kommission ska tillsättas för att undersöka hur olyckan skett. Presidenten lämnar också kondoleanser till de omkomnas anhöriga.

"Vi beklagar sorgen till de dödas familj och vänner. Vi önskar en snabb återhämtning till de skadade", skriver presidenten på sin Facebooksida.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Utrikes

Många döda i militärflygkrasch i Ukraina

Minst 22 personer ska ha omkommit ti olyckan, som inträffade i Charkivregionen i östra Ukraina.
Foto: Emergency Situation Ministry/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 22 personer har omkommit efter att ett militärflygplan i Ukraina kraschat, meddelar landets inrikesdepartement. Två personer uppges skadade och fyra personer saknas fortfarande.

På sin Facebooksida skriver Ukrainas flygvapen att det rör sig om ett plan av typen Antonov An-26 som kraschat i Charkivregionen i östra Ukraina. Utöver besättningen ska flera kadetter ha befunnit sig ombord på planet.

Olyckan, som ska ha inträffat i samband med landning, inträffade strax före klockan nio lokal tid. Branden vid olycksplatsen kunde släckas av räddningstjänsten.

På sin officiella Facebooksida skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att en statlig kommission ska tillsättas för att undersöka hur olyckan skett. Presidenten lämnar också kondoleanser till de omkomnas anhöriga.

"Vi beklagar sorgen till de dödas familj och vänner. Vi önskar en snabb återhämtning till de skadade", skriver presidenten på sin Facebooksida.

Utrikes

Parisdådet: Uppenbart islamistisk terror

Polis utanför satirtidskriften Charlie Hebdos tidigare lokaler i elfte arrondissementet i östra Paris där fredagens knivattack ägde rum.
Foto: Thibault Camus /AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst två personer har skadats, allvarligt men inte livshotande, i en knivattack i Paris. Dådet utreds som terrorbrott. Minst fem personer uppges ha gripits.
PREMIUM

På förmiddagen gick en knivbeväpnad person till angrepp mot flera personer utanför satirtidskriften Charlie Hebdos tidigare lokaler i elfte arrondissementet i östra Paris.

– Det rör sig uppenbart om ett islamistiskt terrordåd, säger Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

WHO: Kan bli dubbelt så många dödsfall

Michael Ryan, WHO:s chef för krisberedskap, varnar för att dubbelt så många kan komma att dö i pandemin innan ett vaccin kan distribueras. Arkivbild.
Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Om världens länder inte kollektivt gör vad som krävs kan världen nå inte bara en miljon, utan två miljoner dödsfall i covid-19, enligt WHO:s chef för krisberedskap, Michael Ryan.

Totalt har nästan en miljon människor avlidit med covid-19 sedan pandemin inleddes i början av året. Under fredagens presskonferens fick WHO:s Michael Ryan frågan om det var tänkbart att dubbelt så många, två miljoner människor, kan komma att dö i pandemin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL