Ekonomi

Fin juli för Volvo Cars – uppåt överallt

Volvo Cars återupptog produktionen i mitten av april efter ett uppehåll på grund av pandemin. Nu visar bilföretaget tydliga plussiffror för juli. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Ekonomi
Ekonomi Juli blev bra för Volvo Cars. Försäljningen globalt ökade med drygt 14 procent jämfört med 2019. Även i Europa sker en återhämtning.
– Vi har sett en fortsättning på den positiva trend vi såg redan andra kvartalet, säger presschefen Christina Zander.
PREMIUM

På de stora marknaderna var ökningen störst i Kina. Men Volvo Cars gick tydligt framåt även i Europa och USA.

Dessutom drevs siffrorna för juli upp av god försäljning i områden utanför Volvos tre utpekade stora marknader. Starka uppgångar i länder som Kanada, Ryssland, Japan och Sydkorea ledde till en ökning med nästan 25 procent för samlingsrubriken "andra länder" i Volvos statistik.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Tyska konsumentpriser sjunker

Lägre konsumentpriser i Tyskland i september. Arkivbild
Foto: Michael Sohn AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Konsumentpriserna i Tyskland sjönk enligt EU-harmoniserad prisdata med 0,4 procent i september jämfört med samma månad i fjol, enligt preliminära beräkningar från landets statistikbyrå.

Nedgången var större än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en prisnedgång på 0,1 procent.

Även i månadstakt var nedgången 0,4 procent mot väntade minus 0,1 procent.

Tysklands konsumentprisindex för september sjönk med 0,2 procent i årstakt och lika mycket i månadstakt, enligt statistikbyrån.

Nedgången var tydligast för energipriser, som föll 7,1 procent i årstakt. De tyska livsmedelspriserna steg 0,6 procent i årstakt.

Ekonomi

Handeln i SAS-aktien åter igång

Aktien i det krisdrabbade flygbolaget SAS handelsstoppades efter kraftiga kursrörelser. Arkivbild.
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Handeln med aktier i flygbolaget SAS har återupptagits på Oslobörsen efter att ha stoppats under förmiddagen.

Stoppet följde på svårförklarade stora kursrörelser i samband med att SAS-aktien under tisdagen började handlas utan teckningsrätt i en nyemission. Priset för SAS-aktien pendlade kraftigt, mellan drygt två kronor och upp till sex kronor per aktie.

När handeln återupptogs stabiliserade sig kursen kring 4 kronor per aktie.

Även Nasdaq Stockholmsbörsen stoppade tillfälligt handeln med SAS-aktien kring lunchtid, men stoppet gällde bara den First North-noterade norska SAS-aktien. Den svenska och danska SAS-aktien har handlats som vanligt hela dagen.

Ekonomi

Nära en halv miljon hushåll trångbodda

Trångboddhet, ansträngd boendeekonomi, långt pendlingsavstånd och osäker boendesituation med upprepade flyttar är samtliga mått på hur bostadsbristen ser ut i landet, enligt myndigheten.
Foto: TT Grafik
Ekonomi
Ekonomi Trångboddheten ökar långsamt i Sverige. Nära en halv miljon hushåll bor för trångt, enligt en rapport från Boverket.
Samtidigt minskar andelen hushåll med en ansträngd boendeekonomi.

Trångboddhet, ansträngd boendeekonomi, långt pendlingsavstånd och osäkert boende är alla olika mått på bostadsbristen i landet, enligt Boverket som har analyserat svenskars boendesituation under åren 2012–2018.

– Det som sticker ut är att andelen trångbodda har ökat, säger Tor Borg, bostadsanalytiker på Boverket.

I slutet av perioden levde nära tio procent av Sveriges knappt 4,7 miljoner hushåll mer trångt än vad som kan anses rimligt utifrån hushållets behov. Totalt handlar det om 462 000 hushåll. Och sedan 2012 har trångboddheten ökat med ungefär en procent.

Drabbade barnfamiljer

Av de som lever i trångboddhet hade drygt 56 000 hushåll också en ansträngd boendeekonomi.

– Det är det mest intressanta och skarpaste av måtten och har legat mer eller mindre konstant. De har en orimlig boendesituation och inte ekonomi att ta sig ur den, säger Tor Borg.

– Av de allra mest drabbade är den största delen barnfamiljer, har låg inkomst, har någon i hushållet som är född utomlands och bor i hyresrätt.

Hur boendesituationen ser ut skiljer sig mellan olika regioner.

– Höga andelar trångboddhet hittar du väldigt mycket i Stockholmskommunerna. Men de har inte en ansträngd boendeekonomi, det är inte dominerande. Där hamnar Malmö i topp med hög andel hushåll med ansträngd boendeekonomi, säger Tor Borg.

Två trender

Samtidigt går det att se att andelen hushåll med ansträngd boendeekonomi har minskat över åren. År 2018 hade 5,3 procent av hushållen en ansträngd boendeekonomi, jämfört med 6,7 procent 2012.

– Det är två trender. Att trångboddheten ökar är trist. Men det är glädjande att andelen hushåll som har en ansträngd boendeekonomi minskar, säger Tor Borg.

Boverket har tagit fram beräkningsmodellen för bostadsbristen på uppdrag av regeringen som vill kunna följa upp frågan. Enligt Tor Borg behöver bostadsbristen beskrivas utifrån flera olika mått för att bli relevant. Det går inte att samla bostadsbristen i en siffra, enligt honom.

– Det finns många olika sorters problem och det kan du inte fånga i ett mått, säger Tor Borg.

Andelen hushåll som kan definieras som trångbodda ökar, enligt Boverket. Arkivbild.
Andelen hushåll som kan definieras som trångbodda ökar, enligt Boverket. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fakta: Olika mått på bostadsbrist

Antal hushåll som har bostadsbrist utifrån Boverkets olika mått.

Siffrorna avser år 2018.

Totalt antal hushåll i Sverige: cirka 4,7 miljoner.

Ansträngd boendeekonomi: 245 000

Trångbott: 462 000

Trångbott och ansträngd boendeekonomi: 56 000

Långt pendlingsavstånd: 107 000

Långt pendlingsavstånd och ansträngd boendeekonomi: 5 000

Osäkert boende (upprepade flyttar): 42 000

Återkommande problem: 438 000

Källa: Boverket

Ekonomi

Electrolux Professional drar ned

Electrolux Professional är inriktad på att sälja utrustning till storkök och hotell och är en avknoppning från vitvarujätten Electrolux. Arkivbild
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Electrolux Professional planerar en personalminskning med cirka 210 medarbetare globalt, både inom produktion och övrig verksamhet, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

"Sedvanliga fackliga förhandlingar kommer nu påbörjas", skriver Electrolux Professional.

Nedskärningen är en del av ett sparpaket som aviserades redan i somras. Siktet är nu inställt på att det ska ge årliga kostnadsbesparingar på cirka 130 miljoner kronor och det beräknas medföra engångskostnader på 75 miljoner under årets tredje kvartal.

"Besparingen förväntas uppgå till 110 miljoner kronor per år från andra kvartalet 2021, och 130 miljoner kronor per år från andra kvartalet 2022", skriver bolaget.

Ekonomi

LO under hårt tryck i las-förhandlingar

Många ser rött i LO-borgen. Arkivbild.
Foto: Robin Haldert / TT
Ekonomi
Ekonomi Lättare att säga upp av personliga skäl? Trycket hårdnar på LO i förhandlingarna om anställningstryggheten.
Arbetsgivarna försöker slå in en kil i en splittrad arbetarrörelse samtidigt som tiden håller på att rinna ut.

Sakliga skäl för uppsägning. Det är frågan som allt nu verkar handla om, trots att LO möjligen tyckt sig städat undan den delen, enligt de källor som TT talat med.

LO enades på representantskapmötet (det högsta beslutande organet mellan kongresser) i augusti om att det absolut inte är aktuellt att släppa till på arbetsgivarnas krav – att lättare få säga upp anställda av personliga skäl.

Men det finns förbund inom LO-familjen, bland andra tunga IF Metall och Handels som kan tänka sig köpslå – frågan om saklig grund är inte helig, enligt dessa fackförbund. För tjänstemannafacken gäller samma sak, bara man får betalt med andra förbättringar.

Det är mycket spring i LO-korridorerna nu parallellt med förhandlingarna med arbetsgivarparterna på Svenskt Näringslivs kontor på Östermalm, Stockholm. LO-styrelsen har haft flera möten de senaste två dagarna. Ingen vill prata officiellt, men "allt kokar ner till beslutet på representantskapet", som en källa uttrycker det, och hur hårt stoppet mot att röra beslutet om "saklig grund" gäller och tolkningen av detsamma.

Med ett dygn kvar innan tidsfristen, 30 september, löper ut är förhandlingarna inne i ett mycket känsligt läge. Absolut ingen vill prata officiellt. Men det finns egentligen inget absolut sista datum, det är något parterna själva enats om tidigare, så om det finns utsikter till att hitta en lösning kan förhandlingarna fortsätta några dagar till, enligt vad båda parter säger till TT.

Det som sätter tidspressen är dels politikernas, främst regeringens samarbetspartier Centern och Liberalerna, som vill öka trycket innan de hotar att gå vidare med lagstiftning, dels den tidigare pausade lönerörelsen som formellt börjar 1 oktober.

Arbetsgivarsidan vill inte ha las-frågorna hängande i luften när uppretade LO-fack om en månad kan gå ut i strejk i samband med att löneavtalen löper ut.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Det här är bakgrunden

LO, PTK och Svenskt Näringsliv har under åren vid ett flertal tillfällen försökt, men misslyckats, med att få till stånd ett slags nytt Saltsjöbadsavtal (från 1938) som reglerar spelreglerna på arbetsmarknaden.

De förhandlingar kom förra året till stånd på nytt, med tryck från politikerna denna gång. I januari 2019 släppte Centern och Liberalerna fram regeringen Löfven med löfte om att ändra arbetsrätten (en del av det så kallade januariavtalet). En utredning tillsattes med nya lagförslag kring arbetsrätten – regler som bland annat handlar om turordningsreglerna vid uppsägningar och som ska gälla om inte fack och arbetsgivarna själva löser frågorna förhandlingsvägen.

Enligt januariavtalet ska de nya las-reglerna gälla från januari 2022.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Ekonomi

Thyssenkrupp drar ned på fordonsindustri

Nytt stålbad på Thyssenkrupp. Arkivbild
Foto: Martin Meissner AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den tyska stål- och industrikoncernen Thyssenkrupp planerar att dra ned på personalen inom sin fordonsrelaterade verksamhet med 800 tjänster. Enligt Thyssenkrupp är läget "extremt utmanande" på bilmarknaden.

"Vi tror inte att produktionsvolymerna inom bilindustrin kommer att ta sig tillbaka till nivåerna före krisen förrän om tidigast 2–3 år", skriver Ingo Steinkrüger, chef för affärsenheten System Engineering, i ett uttalande.

Thyssenkrupp tillhör förlorarna på coronakrisen hittills i år och har tappat drygt 60 procent av sitt börsvärde sedan årsskiftet. Aktien backar även något efter beskedet om nya personalnedskärningar.

Ekonomi

Börsen närmar sig ny historisk toppnivå

Tekniska problem på Stockholmsbörsen. Arkivbild
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsens prisinformation vid gårdagens stängning blev fel och nya stängningskurser är på väg ut.
OMXS-index verkar dock röra sig svagt uppåt, i riktning mot en ny historisk toppnivå.

Stängningskurserna blev fel i måndags, så det är svårt att säga något exakt om kursutvecklingen på Stockholmsbörsen under tisdagens handel. Men OMXS-index verkar sträva uppåt, enligt Nasdaqs hemsida, och ligger därmed bara 0,7 procent från det historiska rekordet för index, som sattes den 20 februari i år.

Samtidigt går ledande Europabörser överlag svagt nedåt efter en blandad börsutveckling i Asien inför den första debatten mellan presidentkandidaterna i USA, Joe Biden och Donald Trump.

USA-börserna ser också ut att öppna svagt nedåt i förhandeln på Wall Street.

– Vi har stängningskurserna nu och jobbar på att få ut dem till marknaden, säger David Augustsson, presskontakt på Nasdaq i Stockholm.

Han räknar med att problemet har åtgärdats under tisdagseftermiddagen.

Trots felaktiga stängningskurser i måndags pågår handeln i aktier som vanligt på Stockholmsbörsen, enligt Augustsson.

– Handeln i sig fungerar, säger han.

Efter börsens stängning i måndags meddelade hygienbolaget Essity att bolagets styrelse inför en extra stämma den 28 oktober har lagt ett förslag om en utdelning på 6:25 kronor per aktie.

Och inför tisdagens handelsstart har vindkraftprojektören Eolus berättat att man sålt tre vindkraftsparker i södra Sverige för motsvarande 870 miljoner kronor.

Samtidigt har oljebolaget Lundin Energy inför tisdagens handel höjt sin bedömning av beräknade reserver i det norska Edvard Grieg-fältet med 50 miljoner fat råolja, en ökning med 17 procent mot tidigare beräkningar.

Ekonomi

Valmet föreslår fusion med Neles

Alfa Lavals bud på ventilationsbolaget Neles utmanas med en fusionsplan från Neles storägare Valmet. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Den finländska storägaren Valmet har presenterat ett fusionsförslag till ventilationsbolaget Neles, vilket skulle kunna bli dödsstöten för svenska Alfa Lavals bud på Neles.

Villkoren för den föreslagna fusionen redovisas inte av Valmet, som dock vill inleda förhandlingar med Neles.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL