Utrikes

Uppmanas hamstra medicin inför brexit

Det kan bli tillfällig brist på mediciner när Storbritannien lämnar EU. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Den brittiska regeringen uppmanar läkemedelsdistributörer att hamstra för att klara eventuella gränsförseningar när Storbritannien kapar banden till EU i slutet av året. I ett brev beskriver Hälsodepartementet hur företagen kan förbereda sig för övergångsperioden.

"Vi inser att de globala försörjningskedjorna är under tryck som förvärrats av covid-19", skriver hälsodepartementet och uppmanar företagen att samla på sig lager som räcker åtminstone sex veckor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fem saker du bör veta om brexitläget

Brexitsupportrar firar under Storbritanniens formella utträdeskväll ur EU, den 31 januari 2020. Arkivbild.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritannien har redan lämnat EU – men kampen om brexit är inte över.
Här är fem snabba fakta att ha koll på för att hänga med i förhandlingarna mellan Bryssel och London.

1. Storbritannien har lämnat – men ändå inte

Den 31 januari i år lämnade Storbritannien formellt EU efter 47 år och en månad. Därmed deltar inte längre brittiska ministrar vid ministerrådets möten och alla brittiska ledamöter i EU-parlamentet har åkt hem. I övrigt syns dock utträdet än så länge nästan inte alls, eftersom en övergångsperiod löper fram till den 31 december i år för att ge företag och medborgare tid att anpassa sig till den nya situationen.

2. Coronapandemin skuggar samtal

För att bestämma vad som ska gälla efter årsskiftet, om allt från handel och tullar till polissamarbeten, pågår sedan i början av mars förhandlingar mellan Storbritannien och EU. Målet har varit att enas om ett djupgående handels- och samarbetsavtal, senast i oktober. Coronakrisen har dock försvårat och försenat samtalen, som hittills mest präglats av oenighet.

3. Fiske- och handelsfrågor fortsatt kniviga

Det största tvisteämnet i förhandlingarna rör EU:s krav på att Storbritannien inte ska införa lägre krav när det gäller exempelvis arbetsvillkor och miljöskydd för varor som de sedan vill sälja obegränsat på EU:s inre marknad. Britterna bedyrar att de inte vill sänka kraven – men är ovilliga att lova det i skrift. Fisket är också känsligt, inte minst som symbolfråga. Brittiska fiskare vill ha tillbaka full kontroll över brittiska vatten, men riskerar samtidigt att fiskeindustrin i så fall tappar en stor del av sin marknad.

4. Risken för gränskaos finns kvar

Om förhandlingarna bryter samman väntas EU och Storbritannien försöka nå diverse mindre uppgörelser för att ändå hålla igång exempelvis flygtrafik och lastbilstransporter. Utan ett handelsavtal kommer samtidigt det automatiska införandet av tullar och kvoter att innebära stora kostnader för export- och importföretag och tidsödande köer och kontroller vid gränser och hamnar.

5. Avtal i gungning

Läget försvåras ytterligare av att Storbritannien fortfarande inte är nöjt med det utträdesavtal som nåddes i fjol och som bland annat reglerar gränsfrågorna mellan Nordirland och Irland. Ett nytt brittiskt lagförslag ses i Bryssel som ett sätt att försöka kringgå utträdesavtalet, vilket väcker frågor om det går att lita på vad som avtalas med Storbritannien.

Wiktor Nummelin/TT

Michel Barnier (till höger) är EU:s chefsförhandlare i diskussionerna om ett handelsavtal och andra samarbeten med Storbritannien. Arkivbild.
Michel Barnier (till höger) är EU:s chefsförhandlare i diskussionerna om ett handelsavtal och andra samarbeten med Storbritannien. Arkivbild.
Foto: Yves Herman/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson räknar med stöd i parlamentet för sin brexitlinje, inklusive ett lagförslag som kringgår fjolårets utträdesavtal med EU. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson räknar med stöd i parlamentet för sin brexitlinje, inklusive ett lagförslag som kringgår fjolårets utträdesavtal med EU. Arkivbild.
Foto: Jessica Taylor/UK Parliament/AP/TT

FAKTA

Fakta: Förhandlingarna efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för medborgare och företag. För att reglera handel och olika samarbeten efter årsskiftet förhandlas nu om framtida relationer, under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.

Förhandlingarna pågår i elva olika grupper: varuhandel, tjänster och investeringar, transporter, energi, fiske, jämbördiga villkor för konkurrens, rättsväsende och juridiskt samarbete, deltagande i EU-program, samordning av mobilitet och social säkerhet, tematiskt samarbete samt styrning och horisontella arrangemang.

Ett avtal beräknas behöva vara klart i oktober för att hinna godkännas i tid till årsskiftet.

Utrikes

Ny förlängning av brexitsamtal att vänta

Brittiske kabinettsministern Michael Gove är ansvarig för landets anpassning till livet utanför EU. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Sista veckorundan inleds nu i förhandlingarna om handel, fiske och andra samarbeten mellan EU och Storbritannien efter brexit.
Fast allt tyder på en förlängning.

Den nionde förhandlingsrundan hålls den här veckan i Bryssel och skulle enligt planerna vara den sista.

Målet har alltid varit att enas om ett avtal i lagom tid inför EU:s inplanerade toppmöte den 15–16 oktober. Från brittisk sida har det dessutom flaggats för att man gott kan nöja sig med ett avtalslöst läge om ingen uppgörelse finns till de datumen.

Mycket av det får ändå tas med en rejäl nypa salt. Om inte annat har nya besked och undersökningar ytterligare inskärpt hur allvarligt läget blir om det är allmänna WTO-regler som blir de gällande när den nuvarande brittiska övergångsperioden löper ut den 31 december.

– Ett avtalslöst läge är inte i någons intresse, sade brittiske kabinettsministern Michael Gove i parlamentets underhus nyligen.

Värre än covid

Samtidigt varnade Gove för köer med upp mot 7 000 långtradare i sydöstra England, om det blir tull- och pappersproblem vid gränsen. Regeringen planerar till och med för att kräva särskilda tillstånd för att släppa in långtradare i grevskapet Kent.

Tankesmedjan UK in a changing Europe – oberoende, men finansierad av brittiska myndigheter – har dessutom beräknat att den långsiktiga negativa ekonomiska effekten av ett avtalslöst läge blir "två till tre gånger så stor som Bank of Englands prognos över effekten av covid-19".

– Lika betydande blir även de politiska följderna av ett avtalslöst läge, särskilt mellan Storbritannien och EU, men också internt inom Storbritannien – särskilt i Nordirland, sade tankesmedjans chef Anand Menon i förra veckan, enligt nyhetsbyrån AFP.

Dröjer till nyår?

Veckans brexitsamtal inleds på måndagen med ett möte inom den gemensamma styrkommitté som övervakar frågor kopplade till det utträdesavtal som man till sist enades om i vintras. EU har varnat Storbritannien för att ett pågående lagförslag om interna handelsvillkor kan vara ett brott mot avtalet, vilket ytterligare försämrat förhandlingsrelationen.

Den senaste veckan har ändå ett mildare tonläge hörts från båda sidor, vilket tolkats som en öppning för fortsatta samtal.

Många är också luttrade från alla tidigare turer under brexitprocessen.

– Ni har ju alla varit med i sådana här brexitdiskussioner tidigare, där det har skjutits på och skjutits på. Och det är ju inte förrän den 1 januari som den verkliga deadlinen är, konstaterade EU-minister Hans Dahlgren (S) efter ett möte i Bryssel i tisdags.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Läget efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år och deltar sedan dess inte längre i exempelvis ministerrådets möten eller EU-parlamentets sittningar. Rent praktiskt har dock väldigt lite ännu förändrats eftersom övergångsregler gäller fram till den 31 december 2020 för att ge medborgare och företag tid för anpassning.

Sedan i mars har förhandlingar pågått om hur handel, fiske och andra samarbeten ska fungera från den 1 januari 2021. Hittills har dock diskussionerna gått trögt, utan genombrott på viktiga områden.

Om inga avtal finns på plats kommer export och import till Storbritannien att styras av de allmänna regler som Världshandelsorganisationen (WTO) slagit fast, vilket innebär kraftiga tullar och kontroller. Även inom transportsektorn och fisket väntar stora svårigheter. Samtidigt antas både EU och Storbritannien vara intresserade att försöka överbrygga problemen med tillfälliga lösningar, om inget större avtal kan nås.

Utrikes

Gorilla attackerade skötare på spanskt zoo

Polis ska tillsammans med djurparken utreda hur gorillan tog sig in i inhägnaden där kvinnan arbetade. Arkivbild från Madrids djurpark.
Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En gorilla anföll under söndagen en 46-årig djurskötare på en djurpark i Madrid. Kvinnan fick allvarliga huvudskador och bröt båda armarna, enligt djurparken och räddningstjänsten.

Kvinnan arbetade med de vanliga morgonsysslorna, städade och matade djuren, när hon attackerades av en 29-årig manlig gorilla i en inhägnad.

"Djurparkens medarbetare lyckades separera henne från djuret, och senare kunde en grupp veterinärer lugna gorillan med en bedövningspil. Djuret togs till sin bur och är nu lugnt," skriver djurparken i ett pressmeddelande.

Polisen och djurparken utreder nu hur gorillan tog sig in i inhägnaden, som ska skyddas med tre dörrar. Kvinnan, som har jobbat på djurparken i 19 år, kunde stabiliseras på plats och fördes till sjukhus, men hennes tillstånd uppges vara kritiskt.

Enligt djurparken är gorillan, som heter Malabo, uppfostrad av djurskötare sedan födseln.

Utrikes

Melbournebor slipper utegångsförbud

Melbournes gator har ekat tomma under lång tid. Arkivbild tagen i augusti.
Foto: Asanka Brendon Ratnayake/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den australiska delstaten Victoria, med huvudsätet Melbourne, tar ett steg mot återöppning efter veckor av strikta coronarestriktioner.

Nu får invånarna i femmiljonersstaden bland annat träffa varandra igen, men bara upp till tolv personer från högst två hushåll per gång och dessutom endast utomhus och inom fem kilometer från hemmet, rapporterar ABC News.

I helgen kom även beskedet att grundskolebarn i Victoria får återvända till skolan i oktober.

Utrikes

Grön framgång i franska senatsvalet

Senaten i Paris.
Foto: Lewis Joly/AP/TT
Utrikes
Utrikes Frankrikes gröna parti EELV gick framåt i helgen senatsval och har nu tillräckligt många platser för att blida en egen grupp.
Men mitten-högerblocket fick flest röster och har fortsatt majoritet.

Mitten-högerblocket behåller som väntat majoriteten i Frankrikes senat efter söndagens val, då nära hälften av de 348 platserna stod på spel, rapporterar lokala medier.

"Detta val, under ett aldrig tidigare skådat hälso-, ekonomiskt och socialt sammanhang, förstärker höger-mittens senatoriska majoritet", säger senatens ledare, Gérard Larcher från Frankrikes största borgerliga parti Republikanerna (LR), i ett uttalande enligt Le Monde.

Samtidigt går gröna partiet EELV framåt, precis som vid kommunalvalen i juni.

– Vi börjar få närvaro på landsbygden, även om vi ofta har kritiserats för att vara snobbiga tjänstemän från innerstaden, säger EELV:s Esther Benbassa, enligt LCI.

President Emmanuel Macrons parti Republiken på väg (LREM) lyckades undvika en upprepning av fiaskot vid kommunalvalen.

Senaten i Frankrike har inte lika mycket makt som den lägre kammaren, nationalförsamlingen, där LREM har majoritet. I de fall då de båda kamrarna tycker olika är det nationalförsamlingen som har den avgörande rösten.

Emma Gyllestad/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinowings

Därför är casino utan registrering så populärt

Casinowings Sverige är ett land som oftast befinner sig långt fram inom utveckling och teknik. Det syns bland annat inom svenska finanssektorn där vi är vana vid både BankID och Swish, vilket många andra länder inom Europa än idag saknar. En annan bransch där vi också är ledande inom utveckling är casinobranschen.

Sverige må vara ett litet land sett till befolkning men trots det har flera av världens största och framgångsrika casinon utvecklats av just svenskar. Betsson och Kindred Group (som äger bland annat Unibet) är två av dessa. Även under nutid bidrar Sverige till flera olika innovativa lösningar som hela casinobranschen kan dra nytta av. En av dessa är det snabbväxande företaget Trustly.

Trustly grundades år 2009 som en betalningslösning för, först och främst, e-handlare. Nu är Trustly ett företag med över 200 anställda och med kunder över hela Europa. Där är casinospelare en viktig del av kunddatabasen, vilket de har deras användarvänliga verktyg Pay N Play att tacka för.

Identifiera dig direkt med BankID

Pay N Play är ett verktyg som tillåter casinospelare att göra en insättning från sin internetbank, utan att behöva registrera sig hos casinot. Det är också därifrån det populära uttrycket “casino utan registrering” kom till liv. Under de senaste månaderna har trenden ökat och du kan idag jämföra vilka av alla casinon som erbjuder registreringsfritt spelande på casinowings.se/casino-utan-konto.

Alla casinon behöver enligt lag identifiera sina spelare och innan Pay N Play lanserades var detta en knepig detalj för både spelaren och casinot. Detta sköttes helt och hållet manuellt genom att spelaren behövde skicka kopior av legitimation, räkningar eller lönespecifikation. Det fanns inga genvägar.

Tack vare att Pay N Play använder sig av BankID så kan alla spelare identifiera sig direkt med BankID eller Mobilt BankID. På det här sättet återfår casinot kontroll över identifieringen dag ett och hela den manuella processen kan försvinna delvis, eller oftast till och med helt.

Uttag inom 5 minuter

En annan fördel med den här innovativa tekniken är uttagen. Flera undersökningar bland casinospelare har under flera år visat att snabba uttag är ett av de allra största önskemålen när man spelar på ett casino. Vilket länge har varit omöjligt på grund av den långa manuella arbetsinsatsen som behövdes vid varje uttag. Bara för något år sedan var det vanligt att ett uttag, oavsett storlek, tog upp till två arbetsdagar att synas på bankkontot.

Den smarta kopplingen mellan Pay N Play, BankID och spelarens internetbank tillåter inte bara spelaren göra en insättning direkt utan det möjliggör även snabba uttag på samma sätt. Spelaren behöver bara ange en summa och identifiera sig med BankID, så finns vinsten på spelarens bankkonto oftast inom fem minuter. Lika säkert och snabbt, oavsett tid på dygnet.

Utrikes

Saudiarabien: G20-möte i november

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel vid det virtuella G20-mötet i mars.
Foto: Twitter/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Nästa G20-toppmöte kommer att hållas på distans den 21–22 november, uppger Saudiarabien.

Mötets fokus ska ligga på diskussioner om hur man ska skydda liv och återställa tillväxt genom att ta itu med sårbarheter som upptäcktes under pandemin, säger den saudiska regeringen i ett uttalande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Trump kallar skattegranskning "fake news"

USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tidningen New York Times rapporterar att USA:s president Trump inte har betalat någon inkomstskatt under tio av de senaste femton åren.
Presidenten kallar avslöjandet för "fake news".
PREMIUM

Donald Trump betalade 750 dollar (motsvarande knappt 7 000 kronor) i federal inkomstskatt per år 2016 och 2017, det vill säga året han blev vald till president samt hans första år i Vita huset. Det skriver New York Times med uppgifter från Trumps deklarationer. Tidningen har inte några uppgifter om presidentens deklarationer för åren 2018 och 2019.

Trump kallar avslöjandet för "fake news".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Ambassadörer i upprop mot Polens hbtq-politik

En demonstration för hbtq-rättigheter i Polens huvudstad Warszawa i somras. Arkivbild.
Foto: Czarek Sokolowski /AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ambassadörer från nästan 50 länder som är ackrediterade i Polen har skrivet ett öppet brev till sitt värdlands regering där de uppmanar den att respektera hbtq-personers rättigheter.

Frågor som rör hbtq-personers rättigheter har varit en het fråga i Polen de senaste åren. Det styrande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa har exempelvis sagt att hbtq-rättigheter är en del av en "invasiv utländsk ideologi som undergräver polska värderingar och kärnfamiljens status". Det har också förts kampanjer där "hbtq-ideologi" liknats vid kommunismen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL