Kultur och nöje

Neil Young stämmer Donald Trumps valkampanj

Neil Young stämmer Donald Trumps valkampanjs för att ha spelat två av artistens låtar på ett valmöte. Arkivbild.
Foto: Amy Harris/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Neil Young har tidigare uttryckt sitt starka missnöje över att president Donald Trump spelar artistens låtar under sina valmöten. Nu tar Young det ett steg längre och stämmer den amerikanske presidentens valkampanj, skriver The Wrap.

Bakgrunden är att låtarna "Rockin in the free world" och "Devil's sidewalk" spelades på Donald Trumps valmöte i Tulsa i delstaten Oklahoma i juni.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Fröberg Idling skriver skräckbok om Gotland

'Den kreativa processen var väldigt lustfylld och jag tillät mig allt möjligt, och att följa infall. Jag tänkte fram hur Nidamörkur skulle se ut, gravarna och förflutna hemskheter som finns i marken', säger Peter Fröberg Idling som provar på skräckgenren i en ny bok.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje När Peter Fröberg Idling skrev sin förra bok överrumplade han sig själv med att samtidigt komponera en skräckberättelse. Boken "Nidamörkur" borrar sig ner i en Gotlandsgårds våldsamma historia – och gjorde författaren fysiskt illamående av obehag.

Peter Fröberg Idling skrev sin förra roman "Julia & Paul" i ett grått, avskalat och arkaiskt landskap. Skrivandet gick segt, och han sögs istället in i det gotländska landskapet utanför fönstren. En skräckroman som han hade läst i en bokcirkel ett kort tag innan, som han själv inte skulle ha valt, började spöka i huvudet.

– Jag funderade på hur det skulle vara att skriva en sådan. Och så satt jag där på Gotland och tänkte: "ja, här till exempel", säger han över en kaffe på Medeltidsmuseet i Stockholm, där han noterar de flera tusen år gamla statyerna runt omkring sig.

Uråldrig historia är närvarande också i den nya romanen. Reklammannen Simon köper en gård på södra Gotland, Nidamörkur, som kompensation för den han förlorade i en bitter arvstvist. När han får sparken från en reklamfirma i Stockholm flyttar han till ön för att bygga ett eget hus. Men enligt folktron var Nidamörkur en plats där avrättningar ägde rum, och från den steniga heden tycks något stiga upp ur det förflutnas mörker.

Våldsamma platser

Platsers våldsamma historia är något som Peter Fröberg Idling har funderat över tidigare – i debutboken "Pol Pots leende" skildrar han ett Kambodja där två miljoner miste livet i folkmordet. Här låter han en fiktiv forskare spekulera kring huruvida brutala handlingar kan förvandla själva platsen.

– Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj pratade om en pogrom i Ukraina där man hade fört in judar i ett hus och tänt eld på det. I efterhand förstod gärningsmännen inte vad som hade farit i dem. Emellanåt kan folk inte förklara sina handlingar, även om det finns en massa efterrationaliseringar. Jag har lekt med tanken på: tänk om det är platsen, och om det öppnas en dörr mot en annan dimension som förvrider allt, säger Peter Fröberg Idling, och lägger snabbt till:

– Men det tror jag så klart inte på.

Inte bara platser kan dölja våld under ytan, noterar han också. I hans första bok ingick en scen från en dokumentär om det ökända tortyrcentret i Pnomh Penh, dit filmarna tog med en av bödlarna som var inblandad i folkmordet.

– I den tomma skolsalen säger de "visa hur du gjorde när det låg folk kedjade på golvet i långa rader här". Och efter några steg går han in i rollen, han skriker åt folk och det blir som en dans av spöken genom rummet som är otroligt suggestiv och läskig. Fram tills dess är han bara en vänlig äldre herre.

Vill höra till

Simon blir med tiden allt mer isolerad och paranoid på Gotland. Han har dessutom köpt gården utan att berätta det för sin sambo. Romanen är som en spegel till "Julia & Paul" – i båda böckerna slutar paren att kommunicera, medan de närmar sig en katastrof.

Men trots gårdsbygget förblir Simon reklammannen från Stockholm i ortsbefolkningens ögon. Föreställningen om tillhörighet är grundläggande i boken, menar Peter Fröberg Idling. Eftersom Simons släkt kommer från Gotland har han en stark känsla av att höra dit.

– Men han har ju samtidigt inte vuxit upp där. Han känner nästan inga människor där. Han vill tillhöra men vad är det han tänker sig att han tillhör? Jag tänker att hela längtan efter samhörighet och identitet är väldigt stark i vår samtid. Man kan se den nya nationalismen som ett uttryck för det, säger han.

Själv känner Fröberg Idling inte samma längtan efter en ursprunglig plats.

– Jag har bott så mycket utomlands att jag har lossnat från det där på något sätt.

Kräktes av obehag

Trots bokens våldsamma tema är det dock främst lust Peter Fröberg Idling beskriver när han talar om boken. Berättandet tog honom tillbaka till barndomen, och ett midsommarfirande i skärgården då de vuxna satt i en segelbåt och barnen underhöll sig själva i båten bredvid.

– Då började jag, som egentligen var väldigt spökrädd, att hitta på spökhistorier. Det slutade med att alla grät, även jag. När jag skrev på det här återkopplade det på något vis till det ursprungliga berättandet, att bara köra, och ändå få folk att sitta fastnaglade. Det fanns något avslappnat och lustfyllt över det, säger han.

En del har han brottats med skräckgenren och faran i att "visa monstret" för tidigt. Han vill inte ge något facit, eftersom han tror att det mest skrämmande alltid finns i läsarens fantasi. Samtidigt undrar han: blev boken egentligen läskig?

Han var tvungen att måla med en allt kraftigare pensel – och till slut blev han själv omskakad av att skriva en av scenerna.

– Jag mådde fysiskt illa och hade iskalla händer. Jag kräktes faktiskt, säger han med mild förvåning.

– Men skräck ger en fysisk reaktion på ett sätt som mycket annan litteratur inte gör.

Elin Swedenmark/TT

'När jag bestämde mig för att göra en bok av det här spretiga var det med samma inställning som till min bok 'Pol Pots leende'. Den var aviserad som en reportagebok, men det funkade inte för mig. Så det blev som ett slags uppbruten essä. Boken är resultatet av mitt möte med genren. Det var samma här, jag tänker inte följa någon mall kring vad skräck är utan tar det som jag gillar', säger Peter Fröberg Idling om sin roman 'Nidamörkur'.
"När jag bestämde mig för att göra en bok av det här spretiga var det med samma inställning som till min bok 'Pol Pots leende'. Den var aviserad som en reportagebok, men det funkade inte för mig. Så det blev som ett slags uppbruten essä. Boken är resultatet av mitt möte med genren. Det var samma här, jag tänker inte följa någon mall kring vad skräck är utan tar det som jag gillar", säger Peter Fröberg Idling om sin roman "Nidamörkur".
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Peter Fröberg Idling sökte i riktiga utgrävningar som han baserade platsen Nidamörkurs historia på. Ett par grindstolpar som spelar en framträdande plats i boken dök plötsligt upp i en arkeologisk utgrävning: 'Då reste sig håret lite på armarna. Det fanns några direkt kusliga ögonblick', säger han.
Peter Fröberg Idling sökte i riktiga utgrävningar som han baserade platsen Nidamörkurs historia på. Ett par grindstolpar som spelar en framträdande plats i boken dök plötsligt upp i en arkeologisk utgrävning: "Då reste sig håret lite på armarna. Det fanns några direkt kusliga ögonblick", säger han.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

FAKTA

Fakta: Peter Fröberg Idling

Född: 1972

Bor: I Stockholm

Familj: Fru och två barn, 10 och 9 år.

Aktuell med: Romanen "Nidamörkur".

Bakgrund: Peter Fröberg Idling är författare, litteraturkritiker och sedan 2016 tidningen Vi:s litteraturredaktör. Han är också jurist.

Hans debutbok "Pol Pots leende" blev översatt till ett tiotal språk och nominerades bland annat till DN:s kulturpris. Hans andra bok "Sång till den storm som ska komma" (2012) nominerades till Augustpriset och tilldelades Natur & Kulturs Johan Hansson-stipendium. Den senaste romanen var ”Julia & Paul. En försommarberättelse”.

Fröberg Idling har också skrivit boken "A Cambodian journey", illustrerad av den italienska fotografen Giovanna Silvas bilder från Kambodja.

Läser nu: "Jag är litteraturredaktör så jag läser nästan bara sådant som jag måste läsa. Men 'Den franske löjtnantens kvinna' av John Fowles läste jag nyss ut, för egen del."

Kopplar av med: "En bok. Det är underbart."

FAKTA

Peter Fröberg Idling om...

... vad skräcklitteratur ger:

– Eftersom jag läser så lite skräck måste jag ju ställa mig frågan. Litteratur är ett koncentrat av erfarenhet, att läsa är att erfara saker. Det finns neurologiska undersökningar som visar att när man läser skönlitteratur kan hjärnan inte riktigt avgöra om det händer på riktigt eller inte. Läser man till exempel "lavendel" i en skönlitterär text så aktiveras den del av hjärnan som identifierar lukter. En roman kan ju också ge en andnöd eller röra en till tårar, så den når fram till hjärnan som inga andra konstformer gör. I det perspektivet kan man tänka sig att det här är ett sätt att konfrontera det hemska och befinna sig nära något rysligt. Man kan ju vara rädd för väldigt mycket saker.

Kultur och nöje

Dansbanden har "största krisen genom tiderna"

Dansbandet Micke Ahlgrens uppträder utan publik i en Bygdegård utanför Enköping. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Läget är akut för Sveriges dansbransch, och hälften av alla dansband riskerar att försvinna, enligt bedömare.

– Hela branschen står still. Det handlar om ett rent yrkesförbud, säger dansbandsexperten och arrangören Thomas Deutgen, till Kvällsposten.

På måndagen samlades representanter från arrangörer, produktionsbolag och flera stora dansband, som Streaplers, Donnez och Sannex.

Tillsammans uttrycker de nu gemensam kritik mot regeringens coronastrategi, som man menar slår extra hårt mot dansbanden.

– Det finns en väldigt liten kunskap om hur många människor som går ut och dansar. Det här är en bransch som är större än fotbollen i Sverige och omsätter en halv miljard om året, säger Thomas Deutgen till Kvällsposten.

Kultur och nöje

Suzanne Reuter fick humorpris

Suzanne Reuter fick årets hederspris vid Det svenska humorpriset. Pressbild.
Foto: Karin Törnblom
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Suzanne Reuter fick årets hederspris till Gösta Ekmans minne vid Det svenska humorpriset på Barncancergalan.

– Jag är så mallig, så om ni ser mig på stan nu så kommer jag gå runt med näsan i vädret tills det regnar in. Jag säger som jag har hört att Gösta Ekman själv brukade säga, att det här blir en kväll att minnas och jag minns den redan", sade Reuter i sitt tacktal.

Priser i sju kategorier delades ut. Bland annat fick Josephine Bornebusch pris för årets kvinnliga komiker och Anders "Ankan" Johansson korades till årets manliga komiker.

Årets humorprogram blev "Släng dig i brunnen" medan "Pernilla Wahlgren har hybris" korades till årets scenshow. Årets humorklipp, som röstas fram av Aftonbladets läsare, blev "Svärjevännernas mardröm" av Johanna Nordström och Torbjörn Averås Skorup.

Kultur och nöje

Ögongodis och musikhistoria i "Trolls 2"

Kompositören Ludwig Göransson fick damma av alla sina gamla hårdrocksriff för att ge ton åt de ondskefulla rocktrollen i den animerade filmen 'Trolls 2: Världsturnén'. Pressbild.
Foto: Mark Nguyen/Universal Pictures International
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den animerade filmen "Trolls 2: Världsturnén" är inte bara en färgsprakande visuell berg- och dalbana, det är också en lektion i popmusikens historia, säger nyligen Emmybelönade kompositören Ludwig Göransson som har jobbat med musiken i filmen.
– Folk kanske inte känner till popmusikens ursprung.

På ytan krävs det inte mer än en hastigt avklarad genomgång för att förklara grundpremissen i "Trolls 2: Världsturnén". Trollens musikaliska värld är uppdelad i kungadömena pop, funk, country, techno, klassisk musik och rock. När rocktrollen bestämmer sig för att erövra de övriga musikstilarna, och därigenom lägga världen för sina fötter, måste poptrollen Poppy och Kvist stoppa de nit- och läderbeklädda antagonisterna innan det är för sent.

"Väldigt intressant"

Tokigheter uppstår, naturligtvis. Men bakom den stundtals psykedeliska visuella fasaden och den familjevänliga slapstickhumorn finns ett genuint uppsåt att upplysa tittaren om varifrån den västerländska, oftast vita, popmusiken har hämtat sina influenser.

– Folk är mer öppna för att tala om kulturell appropriering i dag, men trots det känner kanske inte alla till popmusikens ursprung. Det är något som den här filmen tar upp, vilket jag tycker är väldigt intressant, säger Ludwig Göransson.

– Historiskt sett har ju popmusiken lånat från exempelvis både funk och afrikansk musik utan att ge någon kredd.

Göranssons roll som exekutiv musikproducent innebar att han, och producentkollegan Justin Timberlake (som även spelar trollet Kvist i originalversionen), både fick handplocka och arrangera om befintlig genrespecifik musik som skulle representera de olika kungadömena och även skriva ny musik till filmen.

En rolig men också krävande utmaning för kompositören, vars genrekunskaper sattes på stort prov i en specifik scen i filmen – en uppgörelse som också fungerar som musikalisk duell.

– Det var en jäkla tuff uppgift, men också fantastiskt roligt eftersom jag fick chansen att jobba med en av mina idoler, Max Martin. Vi satt tillsammans i min studio i några dagar och skrev två låtar ihop, säger Ludwig Göransson.

Tre av fyra

Efter att ha belönats med en Emmy för sin musik till tv-serien "The Mandalorian" nyligen är Ludwig Göransson kittlande nära att kunna betitla sig "EGOT", det vill säga en person som har kammat hem den amerikanska underhållningsindustrins fyra största utmärkelser: Emmy, Grammy, Oscar och Tony. Bara den sistnämnda saknas i Göranssons prisskåp.

Men det var ingenting som den hyllade kompositören – som nämner storheter som Bernard Herrmann, Ennio Morricone och Hans Zimmer som förebilder – tänkte på när han fick leka loss i trollens värld och "shredda" på gitarr som rockdrottningen Barbara.

– Där kom alla Metallicariff jag lärde mig som liten till användning, säger han.

Patrick Stanelius/TT

I 'Trolls 2: Världsturnén' är världen uppdelad i pop, funk, country, techno, klassisk musik och rock. Rocktrollen vill erövra de andra musikstilarna och därigenom lägga världen för sina fötter. Pressbild.
I "Trolls 2: Världsturnén" är världen uppdelad i pop, funk, country, techno, klassisk musik och rock. Rocktrollen vill erövra de andra musikstilarna och därigenom lägga världen för sina fötter. Pressbild.
Foto: Dreamworks Animation/AP/TT

FAKTA

Fakta: Ludwig Göransson

Född: 1984 i Linköping.

Bor: Los Angeles.

Utbildning: Studerade på Kungliga musikhögskolan i Stockholm och flyttade därefter till Kalifornien för tio år sedan för att studera vid USC School of Cinematic Arts i Los Angeles.

Filmmusik i urval: "Fruitvale station", "Creed", "Tenet", "Black Panther".

För musiken i den sistnämnda blev han både Oscars- och Grammybelönad.

På höstens Emmygala belönades Göransson med en Emmy för sin musik till tv-serien "The Mandalorian".

Han har även arbetat med artister som Childish Gambino och Haim.

Kultur och nöje

Boseman delade sin lön med Sienna Miller

Chadwick Boseman och Sienna Miller. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den avlidne skådespelaren Chadwick Boseman tog av sin lön för att höja Sienna Millers lön när de arbetade ihop i filmen "21 bridges", rapporterar filmtidningen Empire.

Boseman avled 43 år gammal i augusti i sviterna av tjocktarmscancer. Han spelade huvudrollen såväl som producerade filmen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Kultur och nöje

Kultureliten försvarar JK Rowling

Författaren JK Rowling. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje 58 personer ur den brittiska kulturvärlden stöttar "Harry Potter"-författaren JK Rowling som utsatts för dödshot för sina åsikter om transpersoner.
PREMIUM

JK Rowling har de senaste månaderna fått utstå hård kritik för uttalanden hon gjort kring transpersoner, vilket lett till att hon hatats och mordhotats i sociala medier.

Nu rycker 58 personer ur den brittiska kultureliten, bland andra författaren Ian McEwan, skådespelaren Frances Barber och dramatikern Tom Stoppard, ut till hennes försvar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Bokrecensioner

Bladvändarroman som gjort sig bättre som novellsamling

Oline Stig.
Foto: NILLELEANDER
Kultur och nöje
Litteratur/Recension Nora Wurtzel har läst Oline Stigs nya roman Bli till.

Oline Stigs roman Bli till inleds med en universitetsromantisk scen i ett korridorskök – i taket flimrar lysrören och året är 1989. Den brokiga skaran studenter, som har samlats kring köksbordet till följd av ett grupparbete, blir avbrutna av ett plötsligt och dramatiskt dödsfall längre ner i korridoren.

I de följande fem kapitlen avlöser berättarna varandra och det tidigare dödsfallet placeras i periferin. Vi får följa den självgode diplomatsonen, den kärleksfulla hippiekvinnan, den gamla damen vars kropp sakta förtvinar och den osäkra killen med sektbakgrund.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Specialevenemang trots inställt i Cannes

Coronapandemin satte stopp även för filmfestivalen i Cannes. Arkivbild.
Foto: Daniel Cole/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det blev ingen filmfestival i Cannes i år. Men nu vill arrangören ändå hedra de utvalda filmerna med ett tre dagar långt evenemang i oktober, rapporterar Variety.

"Specialcannes" kommer att pågå mellan 27 och 29 oktober och presentera fyra filmer, plus kortfilmer samt Cinéfondations skolfilmer. Minifestivalen kommer att vara öppet för allmänheten, men exakt hur är oklart.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL