Ekonomi

Bottennivå på Teslaleveranser till Sverige

Bara 11 Teslor registrerades i Sverige i juli. Arkivbild.
Foto: Chinatopix/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

I juli registrerades bara elva nya Tesla-bilar till Sverige, den lägsta siffran på över fem år, rapporterar Dagens Industri. Förra året registrerades 576 nya Tesla-bilar under samma period.

Företaget vill inte kommentera den låga siffran. Men det låga antalet leveranser kan kopplas till coronapandemin, som tvingade Tesla att hålla sin bilfabrik i Fremont i USA stängd i ungefär sju veckor. Den totala produktionen gick ner med 20 procent från årets första till andra kvartal.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Höjd prognos för bilregistreringar

Personbilsförsäljningen återhämtar sig efter coronasmällen i våras. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Personbilsregistreringarna ökade med 7,3 procent i september jämfört med samma månad i fjol, och branschorganisationen Bil Sweden höjer prognosen för antalet nyregistreringar för helåret.
Samtidigt ökade även försäljningen av begagnade bilar.

Ökningen i september visar på en fortsatt återhämtning i förhållande till det mycket svaga andra kvartalet, då registreringarna minskade med 37 procent jämfört med samma period förra året, enligt Bil Sweden.

Organisationen höjer mot bakgrund av den oväntat snabba återhämtningen sin prognos för personbilsregistreringar i år till 280 000, från 270 000. Vid början av året låg den på 330 000.

"Den återhämtning som vi nu ser förklaras till stor det av att biltillverkningen kommit i gång och att man levererar bilar igen på tidigare order. Hittills i år har personbilsregistreringarna minskat med 18,2 procent", skriver Bil Swedens vd Mattias Bergman i en kommentar.

Begagnat hett

Även när det gäller begagnade bilar ökade försäljningen i september jämfört med samma månad förra året. Ökningen var 6 procent enligt siffror från statistikföretaget Vroom. Totalt bytte 36 725 begagnade fordon ägare via bilhandeln under september.

För lätta lastbilar minskade nyregistreringarna i september med 2,2 procent och nedgången hittills i år är därmed 41,1 procent, enligt Bil Sweden.

"Det gör att vi justerar ner prognosen för lätta lastbilar från 38 000 till 33 000 för helåret, att jämföra med 47 000 vid årets början", skriver Bil Sweden.

Lastbilar minskar

Enligt Bil Sweden har nyregistreringarna av lätta lastbilar i Sverige minskat mest i hela EU hittills i år.

"Förklaringen till nedjusteringen av prognosen beror dels på coronakrisen, dels på att bonus-malussystemet slår hårt mot lätta lastbilar".

Registreringarna av tunga lastbilar över 16 ton ökade med 0,7 procent i september, medan nyregistreringarna av bussar minskade med 16,3 procent.

Ekonomi

Så kan du påverkas om las-förslaget går igenom

Bland annat lågutbildade och människor som varit på samma arbetsplats länge kan komma att påverkas av las-förändringarna. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Hur påverkas ditt arbete av det omtvistade las-förslaget?
Äldre som varit länge på samma arbetsplats är bland de troliga förlorarna om förändringarna klubbas igenom, enligt Carin Ulander-Wänman, lektor vid Umeå universitets juridiska institution.

De politiska turerna kring det omdiskuterade las-förslaget är många, men de som faktiskt kommer att påverkas av omställningarna befinner sig oftast långt ifrån den politiska toppen.

Enligt förslaget ska alla arbetsgivare få undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. Att arbetsgivare får rätt att välja vilka som har störst betydelse för verksamheten – och vilka som kan undvaras – riskerar slå mot äldre, säger Carin Ulander-Wänman som forskar om arbetskraftens omställningsvillkor.

– Det innebär att lång anställningstid som trygghetsfaktor minskar. Och är man äldre har man normalt längre anställningstid. När flera arbetstagare har samma anställningstid i dag ger högre ålder förtur, men nu blir det arbetsgivaren som bestämmer.

Vagt formulerad

Förslaget innebär också att den med längre anställningstid måste ha "kvalifikationer" – utan att först ha rätt till upplärning – för att slå ut en person som varit anställd kortare tid.

– Konsekvensen blir att de med kortare anställningstid kan ges förtur. Det är en fördel för dem, men en nackdel för till exempel de som är väldigt lågutbildade eller inte följt med i utvecklingen på arbetsplatsen.

För att avhjälpa den problematiken innebär förslaget också att anställda ges laglig rätt till kompetensutveckling "i skälig utsträckning". En vag formulering, anser Ulander-Wänman.

– Just ordet "skälig" ska man uppmärksamma, för det handlar inte om en obligatorisk skyldighet. Är du lågutbildad kan det krävas större resurser för att stiga i kompetensnivå, och då kanske det inte ses som "skäligt" för arbetsgivaren.

Mindre tryggt

Arbetsgivare ska kunna få betala skadestånd om de inte följt lagen – men det gäller först efter att en anställd redan sagts upp och bara i vissa fall.

– Om du jobbar på en arbetsplats med högst 15 anställda och sägs upp av personliga skäl, så som otillräckliga kvalifikationer som kan bero på att du inte fått kompetensutveckling, så kan inte uppsägningen ogiltigförklaras. Om man kommer fram till att det hela beror på att du inte fått skälig kompetensutveckling kan du heller inte få skadestånd, eftersom anställningen avslutats av personliga skäl och inte av arbetsbrist, säger Ulander-Wänman.

Rättvister efter uppsägningar och avsked, som i dag kan ta över ett år att avgöra, var ett av stridsäpplena bakom las-förhandlingarnas kollaps. Nu kommer mindre företag att kunna säga upp personal enklare och därtill slippa betala lön under tvisteperioden.

– Nu vill man vända på steken, så att arbetstagaren ansvarar för att bevisa att skälen för uppsägning strider mot gällande rätt. Människor kan därmed bli mer rädda för att komma i onåd och det kan bli mindre tryggt att jobba hos mindre arbetsgivare.

"Annat synsätt"

Förtur till fast anställning föreslås vidare gälla för personer som varit vikarier i nio månader, vilket innebär en sänkning från dagens tolv. En bra förstärkning av skyddet för arbetstagaren, tycker Ulander-Wänman, men med ett krångligt regelverk.

– Det kan innebära att färre får visstidsanställningar. Regelverket kräver stor kunskap om olika las-bestämmelser hos arbetsgivaren för att inte göra fel. Det är svårt att veta i nuläget hur det kan komma att slå, men det skulle kunna leda till att man i stället till exempel väljer att hyra in personal.

I dag handlar lagen om anställningsskydd mycket om att skydda mindre konkurrenskraftiga arbetstagare, som äldre och lågutbildade. Förslaget i sin helhet visar på en förändring i synsätt, säger Ulander-Wänman.

– Det har ett annat synsätt till grund där man menar att det behövs ett utbyte av arbetstagare. Att rörlighet gynnar arbetsgivare – och därmed samhället – mest.

Mia Holmberg Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Utredningens förslag

Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

För att omplaceras ska en person kunna ta sig an de arbetsuppgifter som erbjuds utan upplärning.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist.

Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader "i skälig utsträckning". Arbetsgivare som inte följer det kan bli skadeståndskyldiga.

Möjligheten att förklara en uppsägning av personliga skäl ogiltig tas bort i företag med mindre än 15 anställda.

Bara efter prövning ska en person som sägs upp av personliga skäl i större företag kunna få lön medan det prövas om uppsägningen var ogiltig eller sakligt grundad.

Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader.

Källa: Utredningen om en moderniserad arbetsrätt

Ekonomi

Första helt eldrivna Volvon i produktion

Den helt eldrivna varianten av XC40 visades upp i Los Angeles för ett år sedan. Nu har modellen satts i produktion på Volvo Cars fabrik i belgiska Gent. Arkivbild.
Foto: Michael Owen Baker/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Volvo Cars har satt sin första massproducerade helt eldrivna bil i produktion. Den elektriska XC40 byggs på fabriken i belgiska Gent.
"Det här är en stor dag för Volvo Cars", säger Javier Varela, global fabrikschef på företaget, i ett pressmeddelande.

Den helt eldrivna XC40 visades för första gången i oktober 2019. Nu sätts modellen i produktion i Gent, där många av Volvos mindre modeller byggts under åren.

Efterfrågan har varit stor, enligt företaget. Alla helelektriska XC40 som byggs i år är redan sålda.

Om fem år, 2025, räknar Volvo med att inte längre sälja några helt bensin- eller dieseldrivna bilar. Hybrider och rena elfordon väntas utgöra ungefär hälften var av den globala försäljningen.

Eldrivna XC40 beräknas kunna gå mer än 40 mil på en laddning. Batteriet kan laddas till 80 procent av full nivå på 40 minuter, enligt Volvo.

Bilens front har förstärkts, jämfört med en "vanlig" XC40, för att ge samma krocksäkerhet trots att motorn saknas som buffert. Under framhuven finns ett extra förvaringsutrymme.

Batteripaketet finns i en skyddsbur i bilens golv, vilket ger lägre tyngdpunkt än fossildrivna XC40.

Micke Larsson/TT

Ekonomi

Börsen nära ny rekordnivå

Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Klädkedjan H&M agerade draglok där Stockholmsbörsens OMXS-index på torsdagen steg 0,2 procent. Med uppgången är index nära den historiska toppnivån från februari i år.
PREMIUM

Aktien i Hennes & Mauritz lyfte 6,1 procent efter en rapportrökare, där bolaget beskriver en fortsatt återhämtning i coronakrisen och redovisar en högre vinst än väntat för det senast avslutade kvartalet. H&M flaggar även för att man drar ned på antalet butiker under nästa år.

En annan vinnare var bilsäkerhetsbolaget Veoneer, vars aktie steg 9,6 procent sedan bolaget tecknat ett avtal om ett nytt kamerasystem med Subaru.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Återhämtningen i USA:s industri tappar fart

Återhämtningen i USA:s tillverkningsindustri tappar fart. Arkivbild.
Foto: Paul Sancya AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Återhämtningen i den amerikanska tillverkningsindustrin tappar fart.

Inköpschefsindex för USA:s tillverkningsindustri i september sjönk till 55,4, mot 56,0 i augusti, enligt ISM-institutets månatliga enkät. Nedgången var oväntad. Analytiker hade räknat med en ökning för index till 56,3.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Ekonomi

Google erbjuder miljard för tre års nyheter

Google, med chefen Sundar Pichai, planerar att betala en miljard dollar på tre år för användningen av medieföretags nyheter. Arkivbild
Foto: Tsering Topgyal AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Sökmotorn Google planerar att betala en miljard dollar (motsvarande 8,9 miljarder kronor) till medieföretag för användningen av deras nyheter under de kommande tre åren, enligt vd Sundar Pichai.

Det ska ske genom lanseringen av en ny tjänst, kallad Google News Showcase, där publicister kan välja att presentera sina nyheter. Den kommer primärt att lanseras i så kallade Androidutrustning, men även i Apples olika produkter i ett senare skede.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Arbetsrätten sätter Löfven i svårt läge

Moderatledaren Ulf Kristersson (M). Arkivbild
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Ekonomi
Ekonomi Statsminister Stefan Löfven (S) riskerar strid med LO om han lägger fram ett lagförslag om arbetsrätten.
Men om han inte gör det väntar bråk med C och L och regeringssamarbetet kan spricka.
PREMIUM

Löfven har hamnat i en svår sits efter att förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv om arbetsrätten kraschat.

Visserligen har risken på kort sikt minskat för en misstroendeförklaring mot honom i riksdagen. Moderaterna tänker inte stödja ett sådant initiativ från Vänsterpartiet på grund av arbetsrätten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Posttjänsten ska utredas

Den samhällsomfattande posttjänsten ska utredas. Arkivbild.
Foto: Emil Langvad/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Det skickas allt färre brev i Sverige. Sedan millennieskiftet har mängden minskat med nära 50 procent. Nu tillsätter regeringen en utredning som ska titta på hur "den samhällsomfattande posttjänsten" ska finansieras, när portointäkterna inte räcker till.

Utredningen ska också titta på vilka tjänster som ska ingå.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL