Ekonomi

Amazon har påbörjat lansering i Sverige

Amazons grundare och vd, Jeff Bezos. Arkivbild.
Foto: Marcus R. Donner/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Efter åratal av spekulationer meddelar den amerikanska e-handelsjätten Amazon att företaget har "påbörjat" lanseringen av en svensk sajt, Amazon.se.
PREMIUM

"Amazon har varit tillgängligt för svenska konsumenter och företag genom våra olika europeiska hemsidor under flera år, men nästa steg är att introducera ett komplett detaljhandelserbjudande i Sverige och det är det vi planerar att göra nu", heter det i ett pressmeddelande från Amazon.

I skrivande stund blir dock den som går in på den svenska adressen fortfarande omdirigerad till Amazons tyska sajt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Coronakrisen slår mot statsbudgeten

Coronakrisen pressar ned saldot i statsbudgeten. Arkivbild
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Ökade utgifter och minskade inkomster slår mot statens budget i coronakrisen, enligt Ekonomistyrningsverket (ESV).

Budgetsaldot för augusti i år blev 19,8 miljarder kronor, vilket är 10,3 miljarder lägre än i augusti ett år tidigare, enligt ESV:s sammanställning av utfallet för statens budget.

De totala inkomsterna föll 5 miljarder till 93,4 miljarder kronor, medan utgifterna ökade med 5,3 miljarder till 73,6 miljarder kronor.

Utgiftsökningarna handlar framförallt om ersättning till företag för höga sjuklönekostnader, stöd vid korttidsarbete och omställningsstöd.

Ekonomi

Miljardtillskott för Northvolt

Arbete på området som är röjt för Northvolts planerade fabrik, fem minuters bilväg öster om Skellefteå centrum. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Batteribolaget Northvolt tar in motsvarande 5,4 miljarder kronor i en riktad emission, enligt ett pressmeddelande. Bland investerarna märks Cristina Stenbeck och Spotifygrundaren Daniel Ek tillsammans med Scania och Volkswagen.

Det nya kapitalet är bland annat tänkt att användas för en återvinningsanläggning för litiumjonbatterier vid fabriken i Skellefteå och som planeras tas i bruk under nästa år.

Ekonomi

Tekniska problem på Stockholmsbörsen

Tekniska problem på Stockholmsbörsen. Arkivbild
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen har tekniska problem i tisdagens inledande handel.

– Vi tittar på detta just nu och håller på med en felsökning. I nuläget kan jag inte säga mer än så, säger David Augustsson vid Nasdaqs pressavdelning.

Ledande Europabörser sjunker samtidigt överlag, med 0,4–0,5 procent.

Det tekniska problemet på Stockholmsbörsen kan även ha påverkat måndagens stängningskurser, enligt nätmäklaren Avanza

"Vi visar just nu felaktig procentutveckling för värdepapper noterade på Nasdaq. Aktuell stängningskurs igår är fel vilket påverkar beräkningen. Felet är generellt hos fler aktörer, sannolikt är problemet hos marknadsplatsen", skriver Avanza i ett inlägg på Twitter.

Stockholmsbörsens OMXS-index stängde i går på en uppgång på 2,5 procent, enligt då tillgänglig prisinformation. Det innebär att index nu är nära en ny historisk toppnivå.

Ekonomi

KI: Industrin drar upp stämningsläget

KI:s barometerindikator stiger för femte månaden i rad. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi

Konjunkturinstitutets barometerindikator steg 6,9 enheter till 94,5 i september. Därmed har indikatorn stigit fem månader i rad.

För tillverkningsindustrin lyfter konfidensindikatorn med 6,9 enheter till 105,8. Men alla sektorer förutom bygg- och anläggning bidrar till ökningen, enligt KI.

"Tillverkningsindustrins konfidensindikator steg med 6,9 enheter och hamnar därmed nästan sex enheter över det historiska genomsnittet. Det är framför allt företagens högre förväntningar på framtida produktion som förklarar uppgången men även synen på nuvarande orderstock bidrar", skriver KI.

Hushållens konfidensindikator stiger 3,2 enheter till 88,3.

Ekonomi

Brott misstänks efter arbetsplatsrazzior

Arbetsmiljöverket har genomfört oanmälda inspektioner på drygt 150 företag tillsammans med bland annat polis och Skatteverket. Arkivbild.
Foto: Naina Hel n Jåma/TT
Ekonomi
Ekonomi Flera fall av svartarbete och många arbetsmiljöbrister har konstaterats i myndighetsgemensamma razzior mot över 150 företag de senaste två veckorna.

Majoriteten av företagen som kontrollerats är byggföretag, men även företag inom städ, bilvård, restaurang och skönhetsvård har fått oanmälda besök av myndigheterna.

– Vi har hittat en hel del svartjobb och dessutom personer som sprang när vi kom till platsen. Så brukar det ofta vara och så också denna gång. Vi har också hittat sängar och annat som tyder på att man bor på arbetsplatserna och det får man ju absolut inte göra, säger Arne Alfredsson, tillförordnad avdelningschef på Arbetsmiljöverket till Ekot.

Människohandel misstänks

Hälften av företagen hade arbetsmiljöbrister, 30 av dem så allvarliga att arbetet omedelbart stoppades. Totalt upptäcktes 230 brister i arbetsmiljön. Enligt Arbetsmiljöverket, som är samordnade myndighet i insatsen, handlar det bland annat om att det används farliga maskiner på arbetsplatsen, att det saknas fallskydd och att personal riskerar att andas in ohälsosamt damm.

I samband med inspektionerna misstänker myndigheterna även 30 fall av brott mot utstationeringslagen om utländsk arbetskraft i Sverige. I fem fall misstänks människohandel och även flera fall av bidragsbrott utreds nu.

Gemensam insats

Insatsen är en del av åtta myndigheters gemensamma insats mot arbetslivskriminalitet på uppdrag av regeringen. Sedan 2018 har drygt 3 500 företag kontrollerats.

– Det är bra att vi har kommit igång igen med kontrollerna efter den nedgång som varit på grund av coronaviruset, det behövs. Företag som gör rätt ska inte konkurreras ut av företag som bryter mot regler eller ägnar sig åt ren arbetslivskriminalitet, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Ekonomi

Miljardböter för tobaksbolag

British American Tobacco bötfälls i Nederländerna. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Fyra tobaksjättar, bland annat Philip Morris och British American Tobacco, får böta totalt 82 miljoner euro, drygt 860 miljoner svenska kronor för att ha brutit mot konkurrensregler i Nederländerna.

Bolagen ska gemensamt utbytt information om prissättning under perioden 2008–2011. British American Tobacco bötfälls 31,2 miljoner euro medan Philip Morris bot landar på 27,5 miljoner euro. Alla fyra bolagen har överklagat domen.

Ekonomi

Eolus säljer tre vindkraftsparker

Eoulus säljer vindkraftsparker för motsvarande 870 miljoner kronor i södra Sverige. Arkivbild
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Vindkraftprojektören Eolus har gjort upp om att sälja tre vindkraftsparker i södra Sverige till Commerz Real för 82,5 miljoner euro (motsvarande 870 miljoner kronor). Parkerna har en total installerad effekt på 68 megawatt, skriver Eolus i ett pressmeddelande.

Affären omfattar försäljning av samtliga aktier i de tre projektbolag som äger rättigheterna till vindparkerna Boarp (24 MW) i Vaggeryds kommun, Dållebo (26 MW) i Ulricehamns kommun och Rosenskog (18 MW) i Falköpings kommun.

Eolus kommer att först uppföra vindparkerna och Commerz Real kommer att bidra med finansiering under byggnationen. Siktet är inställt på att Commerz Real tar över parkerna om två år.

Ekonomi

Svenska kyrkans ekonomi drabbas hårt av pandemin

Det dåliga ekonomiska läget tvingar Svenska kyrkan att införa besparingsåtgärder på lokal och nationell nivå. Arkivbild.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Den minskade sysselsättningen i pandemins spår gör att Svenska kyrkan räknar med kraftigt minskade intäkter – och nu krävs besparingar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Totalt uppskattar Svenska kyrkan ett tapp på 1,1 miljarder kronor i intäkter de kommande tre åren.

– Det är klart att det är allvarligt, vi har ju sedan lång tid sett att vi kommer att minska i medlemsantal, och därmed också få minskade intäkter på medlemsavgiften och nu kom coronan och det blev en än svårare situation, säger Wanja Lundby-Wedin (S), 1:e vice ordförande i kyrkostyrelsen, till Sveriges Radio.

Kyrkoavgiften står för drygt 60 procent av kyrkans intäkter och baseras på medlemmarnas beskattningsbara inkomst. Med den minskade sysselsättningen väntas den inkomstkällan minska. Dessutom räknar man med minskade intäkter från kommersiell försäljning, kollekt och avkastning.

Den största delen av kyrkoavgiften går till församlingar på lokal nivå. I Redvägs församling i Ulricehamns kommun ska tre mindre pastorat nu bli ett. Det innebär bland annat att tre kyrkoherdar ska bli en. I det som ska bli det nya pastoratet har också en av kyrkorna fått stänga och ett församlingshem har sålts.

– Det kommer att krävas att vi säljer mer, säger kyrkoherden Carolina Davidson till Sveriges radio.

Också på nationell nivå ska förändringar genomföras. Bland annat ska Svenska kyrkan upprätta ett nytt gemensamt lönecenter för att avlasta församlingarna.

NÄSTA ARTIKEL