Ekonomi

Global industri ökar takten

Industrikonjunkturen återhämtar sig efter kraftiga bakslag under årets andra kvartal, enligt inköpschefsindex för juli. Arkivbild
Foto: Koji Sasahara AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den globala industrikonjunkturen lyfter på bred front, i såväl Kina som i USA och eurozonen.
Ökningen av aktivitet i sektorn kommer efter andra kvartalets industriella tvärnit, med produktionsstopp och hårda restriktioner för att hindra smittspridning på många håll.
PREMIUM

I USA lyfter aktivitetsnivån inom industrin mer än väntat och till den högsta nivån på ett och ett halvt år i juli, enligt ett inköpschefsindex från Institute of Supply Management (ISM).

Index för sektorn stiger till 54,2, mot 52,6 i juni och en snittprognos bland analytiker på en ökning till 53,6.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Posttjänsten ska utredas

Den samhällsomfattande posttjänsten ska utredas. Arkivbild.
Foto: Emil Langvad/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det skickas allt färre brev i Sverige. Sedan millennieskiftet har mängden minskat med nära 50 procent. Nu tillsätter regeringen en utredning som ska titta på hur "den samhällsomfattande posttjänsten" ska finansieras, när portointäkterna inte räcker till.

Utredningen ska också titta på vilka tjänster som ska ingå.

Den särskilde utredaren Britt Bohlin ska redovisa uppdraget senast i januari 2023, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Ekonomi

USA: 837 000 nyinskrivna som arbetslösa

Det var färre nyinskrivna som arbetslösa i USA i förra veckan. Arkivbild
Foto: Michael Conroy AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Antalet nyinskrivna arbetslösa i USA var 837 000 förra veckan, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement. Det var färre än veckan före och även färre än vad analytiker hade räknat med.

Analytiker hade i snitt räknat med att 850 000 skulle ha skrivit in sig som arbetslösa i USA under veckan. Under veckan före skrevs 873 000 in som arbetslösa i USA, enligt reviderade tal.

I den privata sektorn ökade antalet sysselsatta i september med 749 000 personer, enligt statistik från löneadministratören ADP som kom tidigare i veckan.

Det var mer än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning på 650 000 personer, enligt en Reutersenkät.

På fredag kommer månadssiffror från USA:s arbetsmarknadsdepartement som väntas visa att det skapades 850 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn i september.

Ekonomi

Pepsico klår förväntningarna

Oväntat stark återhämtning för Pepsico: Arkivbild
Foto: Mark Lennihan AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den amerikanska läskedryckstillverkaren Pepsico redovisar ett oväntat starkt resultat och sätter en högre vinstprognos för helåret än vad marknaden räknat med.

Försäljningen för läskedrycker återhämtar sig och bolaget fortsätter ha försäljningsframgångar för tilltugg i coronakrisen.

Nettoomsättningen steg med mer än 5 procent till 18,1 miljarder under det senaste kvartalet, avslutat den 5 september. Analytiker hade räknat med en vinst på 17,2 miljarder enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Vinstprognosen för helårets sätts till 5:50 dollar per aktie, vilket kan jämföras med en snittprognos på 5:36 dollar per aktie.

Nettovinsten under det nyligen avslutade kvartalet steg 9 procent till 2,3 miljarder dollar.

Exklusive engångsposter blev vinsten 1:65 dollar per aktie, mot väntade 1:49 dollar per aktie.

Ekonomi

Tesla sänker priset på Model 3-bilar i Kina

Tesla, med Elon Musk, sänker listpriset för Model 3 i Kina. Arkivbild
Foto: Ding Ting AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Elbilstillverkaren Tesla sänker listpriset på Model 3-bilar på den kinesiska marknaden med 8 procent till 249 900 yuan (motsvarande 330 000 kronor). Då ingår kinesiska subventioner som ska stimulera köp av elbilar.

Tidigare låg listpriset på Model 3-bilarna som tillverkas i Shanghai på 271 550 yuan inklusive subventioner.

Tesla sålde i augusti drygt 11 000 bilar i Kina, de flesta var Model 3-bilar. Bolaget förbereder för närvarande även produktion av så kallade Model Y-bilar i Kina, med siktet på 2021.

Ekonomi

Rolls-Royce planerar jätteemission

Parkerade flygplan i covid-19-pandemin slår hårt mot flygmotortillverkaren Rolls-Royce. Arkivbild.
Foto: Francois Mori/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den brittiska flygmotortillverkaren Rolls-Royce planerar att dra in fem miljarder pund (motsvarande 58 miljarder kronor) i nytt kapital, varav två miljarder från aktieägarna.

Pengarna ska gå till att säkra upp inför ett "värsta-scenario" sedan den globala nedgången för flygindustrin i covid-19-pandemins spår slår mot bolagets kassaflöde.

Rolls-Royce intäkter bygger till stor del på hur många timmar deras motorer används.

Aktien i Rolls-Royce rasar 11 procent efter beskedet och har därmed tappat över fyra femtedelar av sitt värde hittills i år. Bolagets börsvärde ligger just nu på cirka 2,5 miljarder pund.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Ekonomi

H&M kartlade anställda – bötfälls i Tyskland

En H&M-butik i centrala Stockholm. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Klädjätten H&M bötfälls med 35 miljoner euro, drygt 360 miljoner kronor, i sanktionsavgift för felaktigheter som begåtts på ett servicecenter i Nürnberg, Tyskland.

Uppgifterna framkom i tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung förra året med avslöjanden om att H&M kartlagt detaljer om anställdas privatliv som hälsoproblem, sexpartners och menstruationsproblem.

"H&M-gruppen tillstår att fel har begåtts på servicecentret och kraftfulla åtgärder har gjorts för att rätta till det inträffade”, skriver bolaget i delårsrapporten som presenterades på torsdagsmorgonen.

Ekonomi

M stödjer inte V:s hot mot Löfven

Moderatledaren Ulf Kristersson (M). Arkivbild
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Ekonomi
Ekonomi Moderaterna tänker inte stödja Vänsterpartiets hot om att fälla statsminister Stefan Löfven (S).
Men Löfven riskerar en strid med LO om han lägger fram ett lagförslag om ändrad arbetsrätt.

Risken för en regeringskris på grund av arbetsrätten minskade efter Moderatledaren Ulf Kristerssons besked.

M tänker inte agera tillsammans med V för en misstroendeförklaring mot regeringen i nuläget. Kristersson anser att en reformerad arbetsrätt är viktigare.

– Vänsterpartiet vill stoppa bra reformer som vi tycker är nödvändiga och behålla en dålig regering som vi inte vill ha kvar. Så det tänker vi inte göra, säger han.

Efter att förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare kraschat om arbetsrätten ska nu, enligt januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna, ett lagförslag läggas fram.

Men Vänsterpartiet (V) har hotat med att försöka fälla regeringen i riksdagen om det sker. Det skulle dock kräva att även M, KD och SD sluter upp bakom en sådan misstroendeförklaring.

Aktuellt senare?

– Det är först i ett läge där V på allvar vill byta regering, då kommer vi garanterat att vara med, säger Kristersson.

Bekymren för statsminister Stefan Löfven (S) är dock inte över med M-beskedet.

Centern (C) och Liberalerna (L) står fast vid sitt krav på att regeringen lägger fram ett lagförslag i enlighet med det utredningsförslag som presenterades i juni. Det förslaget har kritiserats hårt av LO. Även Löfven anser att det är obalanserat.

Men C och L backar inte från sina krav.

– Vi kommer göra lag av denna utredning om parterna inte kommer överens, säger L-ledaren Nyamko Sabuni.

C-ledaren Annie Lööf säger att regeringen och parterna vet vad som gäller nu.

– Utredningens förslag ska genomföras och det slog regeringen så sent som i förra veckan fast. I den budgetproposition som är lagd på riksdagens bord står det att om inte parterna kommer överens, så genomförs utredningens förslag, säger Annie Lööf.

Ej förhandlingsbart

Varken Lööf eller Sabuni kan tänka sig att förhandla med regeringen om att ändra innehållet i utredningens förslag, bortsett från eventuella "tekniska justeringar".

Om regeringen går vidare med ett sådant lagförslag hotar en hård strid med LO. LO kommer att försöka stoppa det.

Strax efter det att förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare kraschat natten till torsdagen gick LO:s ordförande Susanna Gideonsson ut i ett pressmeddelande.

"Nu ska vi se till att stoppa utredningens förslag. Våra medlemmar behöver mer, inte mindre trygghet" sade hon.

Statsminister Stefan Löfven hoppas ännu på att parterna ska komma överens. I ett skriftligt uttalande kommenterar han de kraschade förhandlingarna.

"Det är positivt om parterna återupptar sina förhandlingar, det finns ingenting som hindrar det", säger han.

Även ledarna för MP, L och C kan tänka sig ge parterna mer förhandlingstid.

Enligt Löfven var förhandlingarna konstruktiva, men han konstaterar att "de till i dag inte kunnat nå riktigt hela vägen fram".

Vist utrymme

På en presskonferens uppgav arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att regeringen nu ska ha en "dialog" med parterna.

– Det finns fortsatt ett visst spelutrymme här, säger hon.

Nordmark påpekar att det var parterna själva som satte sin deadline till den 30 september, eftersom de ville vara klara innan löneförhandlingarna drar igång senare i höst.

Regeringen har en egen tidsgräns för när arbetet med en lag om ändrad arbetsrätt ska påbörjas. Det är den 26 oktober, då remisstiden för utredningens förslag går ut.

En ny lag ska träda i kraft senast 1 januari 2022, om inte fack och arbetsgivare nått en överenskommelse om arbetsrätten.

Men mer tid hjälper inte, enligt LO och Svenskt Näringsliv.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt uppmanar nu regeringen att ta tillbaka sitt hot om lagstiftning om inte parterna kommer överens.

Enligt honom är det Löfvens och regeringens fel att förhandlingarna misslyckats, eftersom arbetsgivarna vet att de kan få igenom sina krav genom lagförslaget i riksdagen utan att kompromissa.

– Ansvaret för att den svenska modellen nu svajar är Stefan Löfvens och regeringens, säger Sjöstedt.

– Stefan Löfven, den gamle förbundsordföranden i IF Metall ställde sig på arbetsgivarnas sida.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Olle Lindström/TT

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Liberalerna och Centerpartiets ledare Nyamko Sabuni och Annie Lööf står fast vid att utredningens förslag ska genomföras om inte parterna kan komma överens. Arkivbild.
Liberalerna och Centerpartiets ledare Nyamko Sabuni och Annie Lööf står fast vid att utredningens förslag ska genomföras om inte parterna kan komma överens. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT

Ekonomi

Mer muskler till Konkurrensverket

Förslaget ska ge förutsättningar för en effektivare tillsyn, enligt näringsminister Ibrahim Baylan (S). Arkivbild
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Konkurrensverket ska få mer muskler, enligt ett förslag som regeringen överlämnat till Lagrådet.

Det går ut på att ge Konkurrensverket större besluts- och utredningsbefogenheter i tillsynsarbetet och när överträdelser undanröjs både i Sverige och inom EU, skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Konkurrensverket får enligt förslaget bland annat befogenhet att fatta beslut i ärenden om konkurrensskadeavgift.

Det kommer även att bli lättare för Konkurrensverket att få tag på företag som överträder reglerna och som är etablerade i ett annat EU-land, till exempel i ärenden där de ska driva in betalning av en beslutad konkurrensskadeavgift.

Förslaget ligger i linje med ett EU-direktiv som syftar till att säkerställa att den inre marknaden fungerar väl.

NÄSTA ARTIKEL