Kultur och nöje

Uppsalakidnappningen blir pjäs

Martin Rosengardten regisserar pjäsen 'Det här händer inte'. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den uppmärksammade kidnappningen av en 25-årig student i Uppsala i december 2011 inspirerade till filmen "Uppsalakidnappningen" (2018). Nu sätter Uppsala stadsteater upp en pjäs baserad på händelsen, skriver Aftonbladet.

Pjäsen heter "Det här händer inte" och regisseras av Martin Rosengardten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Filmrecension: Härligt rättegångsmys av Sorkin

Mark Rylance (i mitten) spelar försvarsadvokaten William Kunstler i 'The trial of the Chicago 7'. Pressbild.
Foto: Netflix
Kultur och nöje
Kultur och nöje Chicago 1968 förvandlades till en "Oscarsgala för protester" enligt den här filmen, som handlar om det rättsliga efterspelet till kravallerna i staden. Vinnarna är publiken som får njuta av ett charmerande och välskrivet drama.

Stökig valrörelse, polariserad stämning, protester på gator och torg samt debatt om polisbrutalitet mot svarta. USA 2020? Jo visst, men även USA 1968.

Den tändande gnistan när det begav sig, i Chicago under Demokraternas 35:e konvent, handlade om protester mot Vietnamkriget.

I "The trial of the Chicago 7" inleder regissören och manusförfattaren Aaron Sorkin ("Vita huset", "Mollys game") historien med ett snabbfotat och mycket elegant montage med de olika spelarna. För "alla" skulle till Chicago och visa upp sitt missnöje, från hippier till Svarta pantrarna. Och upplopp blev det. Men vilka var egentligen skyldiga till att fredliga demonstrationer övergick i vandalisering och våld?

Sorkin låter berättelsen utgå från den världsberömda rättegång som titeln skvallrar om. Några av den tidens stora vänsterprofiler stod åtalade, som Tom Hayden, Abbie Hoffman och Jerry Rubin, varav den sistnämnde hävdar att rättegången är politisk.

"Det finns inga politiska rättegångar i USA", protesterar försvarsadvokaten William Kunstler. En ståndpunkt han får anledning att revidera.

Alla skådisar är stjärnspelare av rang (Frank Langella! Mark Rylance! Eddie Redmane!) och Aaron Sorkin vet förstås hur en storyslipsten ska dras för mesta möjliga mys – eller hur man nu ska beskriva hans specialblandning av smarta oneliners och känslomässiga femettor.

Varenda scen är skriven med samma ping-pong-snärt i repliken som i "Vita huset". Knutna nävar höjs, män ser på varandra i förnyat samförstånd och minst en person reser sig och börjar applådera långsamt i precis rätt stund. Det finns – givetvis – en stark och god moralisk kärna i nästan alla medverkande, till och med, eller kanske särskilt i åklagaren Richard Schultz (Joseph Gordon-Levitt).

Han är en konservativ hedersknyffel, av typen som numera känns så frånvarande i det amerikanska högerblocket och förmodligen den person som Aaron Sorkin vill framhålla i ett särskilt nostalgiskt ljus.

Att titta på det känns som att ta på en välstickad kofta och hälla upp en stärkande kopp te.

Hade den här filmen kunnat göras på ett mindre tillrättalagt och mer, ska vi säga, naturalistiskt vis? Ja, så klart. Och nog hade det varit klädsamt med någon matig kvinnoroll mitt i det gubbtunga. Men herregud, det är nog bäst att låta Sorkin vara Sorkin.

Miranda Sigander/TT

De åtalade aktivisterna Abbie Hoffman och Jerry Rubin spelas av Sacha Baron Cohen och Jeremy Strong i 'The trial of the Chicago 7'. Pressbild.
De åtalade aktivisterna Abbie Hoffman och Jerry Rubin spelas av Sacha Baron Cohen och Jeremy Strong i "The trial of the Chicago 7". Pressbild.
Foto: Netflix

FAKTA

Fakta: The trial of the Chicago 7

Genre: Drama

Premiär: 2 oktober 2020 på utvalda biografer, finns tillgänglig på Netflix från den 16 oktober 2020.

I rollerna: Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Frank Langella med flera

Regi: Aaron Sorkin

Speltid: 2 timmar 9 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + + +

Kultur och nöje

Leandoer: Därför lämnade jag Nobelkommittén

Kristoffer Leandoer. Arkivbild.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Att den österrikiske författaren Peter Handke utsågs till 2019 års Nobelpristagare i litteratur var orsaken till att författaren Kristoffer Leandoer lämnade Nobelkommittén i förtid. Det uppger han för den albanska nättidningen Dritare, skriver Dagens Nyheter.

Leandoer, som i dag är bosatt i Albanien, lämnade kommittén och sitt uppdrag som extern ledamot i december i fjol. Då uppgav han att orsaken var att förändringsarbetet kring kommittén och Svenska Akademien gick för långsamt, och att avhoppet på intet sätt handlade om valet av Handke. Nu reviderar han alltså orsaken till avhoppet och säger att just valet av författaren och dennes stöd till den tidigare serbledaren Slobodan Milosevic var den egentliga anledningen.

"Jag avgick eftersom jag inte kunde påverka Nobelpriset som jag ville. Priset till Handke gjorde detta mycket tydligt. Det satte mig i en oförenlig och falsk position. Jag kunde inte stå bakom hur Akademien valde att försvara utmärkelsen för resten av världen", säger han till Dritare enligt DN.

Kultur och nöje

Sångerskan Helen Reddy död

Helen Reddy avled på tisdagen 78 år gammal. Arkivbild.
Foto: Rob Latour/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den australiska sångerskan och feministikonen Helen Reddy är död. Hon avled på tisdagen, 78 år gammal, uppger familjen i ett Facebookinlägg.

Reddys låt "I am a woman" från 1972 blev en feministisk kampsång världen över. Året innan slog Reddy, som då flyttat till USA, igenom med sin version av musikallåten "I don't know how to love him". Under första hälften av 70-talet var hon en av världens bäst säljande kvinnliga artister med låtar som "Delta dawn", "Angie baby" och "Ain't no way to treat a lady".

1974 blev hon första australiska artisten att vinna en amerikansk Grammy.

2015 diagnosticerades hon med demens och vårdades de sista åren i sitt liv på ett demensboende i Los Angeles. Tidigare i år släpptes biografin "I am a woman" om hennes liv och karriär.

Helen Reddy. Arkivbild.
Helen Reddy. Arkivbild.
Foto: AP/TT

Kultur och nöje

Humorklubben Raw hackad

Mårten Andersson. Arkivbild.
Foto: Leif R Jansson / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Humor- och ståuppklubben Raw Comedy Clubs Instagramkonto har hackats och unikt material har gått förlorat, skriver Aftonbladet. Klubben hade precis dragit i gång igen i helgen efter ett uppehåll på grund av pandemin när någon obehörig tog sig in på kontot, som hade 55 000 följare.

Enligt klubbens grundare, komikern Mårten Andersson, finns en del material från kontot sparat men en stor del av klubbens ståupp-klipp, livesändningar och backstageintervjuer är nu borta.

– Det är ett livsverk som gått förlorat. Så mycket tid som vi jobbat och så mycket pengar som vi lagt på det, säger han till tidningen.

Raw Comedy Club grundades 2004 och har även sänts som tv-program på Kanal 5.

Kultur och nöje

Presleys låtskrivare död

Elvis Presley var en av många artister som spelade in låtskrivaren Mac Davis låtar. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den amerikanske låtskrivaren och musikern Mac Davis är död, skriver Billboard. Davis skrev flera av Elvis Presleys mest kända låtar, som "In the ghetto", "A little less conversation" och "Don't cry daddy". Andra välkända artister som spelat in Davis låtar är Dolly Parton, Kenny Rogers, Tom Jones och Johnny Cash.

Mac Davis karriär spände över mer än 50 år. Han hade även en solokarriär baserad på sin egen låtkatalog och släppte 1972 debutalbumet "Baby don't get hooked on me" vars titellåt blev en stor hit. Han var också verksam som skådespelare och medverkade i ett stort antal filmer och tv-serier.

Mac Davis blev 78 år.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Kultur och nöje

Den gröne slaktaren utforskar naturens skafferi

Anne Lundberg och Paul Svensson har slaktat grönsaker.
Foto: Janne Danielsson/SVT
Kultur och nöje
TV Han ser sig själv som en grön slakare och brinner för att sprida en matfilosofi där vi äter både mer hållbart och växtbaserat. I morgon är det premiär för Helsingborgskocken Paul Svenssons nya tv-serie Den gröne slaktaren, där han och parhästen Anne Lundberg åker på en minst sagt överraskande matresa i Skåne.

I sex program får vi följa Paul Svensson när han letar efter ätbart i naturen – för visst finns det ett helt outforskat skafferi omkring oss. Uppskattningsvis använder vi endast tio procent av det som går att äta, något Paul Svensson tycker är förskräckligt.

– Det är därför jag ville göra det här programmet. Jag har ju sett mig själv som en grön slaktare i många år nu och ville göra ett program som bjuder på kunskap, lust och inspiration. Det är alldeles för lite som är utforskat i naturen, så i programmet får man hänga med när vi letar föda som vi så många gånger annars bara går förbi, säger Paul Svensson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Disney bekräftar: "Lejonkungen" får uppföljare

Med modern animationsteknik gjorde Disney förra året en nyversion av den tecknade filmen 'Lejonkungen' från 1994. Nu får nyversionen en uppföljare. Pressbild.
Foto: Disney
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nyversionen av "Lejonkungen" från 2019 får en uppföljare, meddelar Disney.

Enligt Deadline ska filmen regisseras av Barry Jenkins, känd framförallt för att ha skrivit och regisserat den Oscarsvinnande filmen "Moonlight".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Premiärer spikas efter regeringens besked

Artisterna i 'Stjärnklart': Hanna Ferm, Andreas Johnson, Robin Bengtsson och Wiktoria Johansson. Föreställningen har premiär den 27 november inför 500 sittande personer i publiken. Pressbild.…
Foto: Kristofer Sandberg
Kultur och nöje
Kultur och nöje Regeringens planer på att utöka publikmängden till 500 personer ger nöjesarrangörer en efterlängtad möjlighet.
Kort efter beskedet spikades årets premiär för showen "Stjärnklart" med bland andra Robin Bengtsson på scen.
PREMIUM

Regeringen aviserade på tisdagen att större evenemang som konserter och teaterföreställningar kan få anordnas med 500 personer där publiken sitter en meter ifrån varandra. Beskedet är efterlängtat i kulturbranschen och redan nu börjar arrangörer meddela premiärdatum för föreställningar.

Kort efter regeringens besked blev det exempelvis klart att musikshowen "Stjärnklart" får premiär den 27 november på Cirkus i Stockholm, och att biljetterna för de 500 sittande personerna i publiken släpps den 9 oktober. Artisterna i föreställningen – Robin Bengtsson, Wiktoria, Hanna Ferm och Andreas Johnson – ser nu fram emot att få möta en större publik igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL