Sjöbo

Sjöbosonen som har 195 000 följare på sociala medier

Emanuel Hansson är mycket välkänd inom parkour, och han håller i 18 träningspass i veckan, på fyra olika orter. Hans engagemang ger många unga möjlighet till att träna och lära sig att bemästra parkour.
Foto: Klas-Göran Bäck
Sjöbo
SJÖBO Sjöbosonen Emanuel Hansson är sannolikt den mest kände sjöbobon i Sverige och kanske i världen.
Men för de flesta hemmavid är han nog inte så känd.

Emanuel Hansson är välkänd inom parkourrörelsen i Sverige, och med sociala medier på internet även väl känd utomlands.

Han är infödd sjöboit och har bott här i 26 år. Parkour är en konst att utföra och går ut på att forcera hinder i omgivningen på ett mjukt och metodiskt sätt, och utan hjälpmedel.

– Jag började med parkour 2007, men då fanns inga föreningar att gå med i, utan jag lärde mig genom att titta på andra på internet.

Emanuel Hansson tar sig över ett hinder.
Foto: Klas-Göran Bäck

Han har alltid varit fysiskt intresserade och brinner fortsatt för att få inte minst unga och ungdomar att vara aktiva. Vilket han gjorde redan som ung då han samlade andra barn för att spela fotboll eller streethockey.

13 år gammal gick han in på den bana som nu är utstakad. Parkour är inget man tävlar i, utan är snarare en utmaning för en själv, att klara hinder som ser svåra ut, men som kan besegras.

– Smidigt, snabbt och säkert bygger det på. Och då uppstår inga skador, säger Hansson som varje vecka har 18 olika träningspass med ungdomar som vill utveckla sin parkour.

I Sjöbo finns föreningen A-Beyond parkour, startad och ledd av Hansson. Han har parkourgrupper som han tränar i Sjöbo, Trelleborg, Höllviken och Malmö. I Sjöbo är det 55 aktiva parkourutövare. I Malmö är det runt 100.

– Det blir fem dagar i veckan som jag sysslar med detta, slår han fast.

Utöver det hinner han även med att träna själv.

– Ja, i anslutning när vi tränar eller när jag är ledig.

Emanuel Hansson har 195 000 följare på sociala medier.
Foto: Klas-Göran Bäck

Nu till varför Emanuel Hansson är mycket välkänd. Det är främst genom sociala medier som Tik Tok, Instagram och Youtube.

– På Tik Tok har jag 195 000 följare.

Tik Tok är en social media-app för skapande och delning av videor och livesändningar.

– Videoinspelningar är max 15 sekunder långa.

Alla som vill kan använda sig av en film för att lägga på musik, göra komedi av det eller annat, det finns ingen upphovsrätt. Man kan sjunga till en video och spela in det och lägga ut, så att andra kan vidareutveckla den om man så vill.

Emanuel Hansson sysslar även mycket med koreografi för dans, och visar upp dans på Tiktok, och Youtube vilket han också är känd för.

– Jag lägger ut klipp varje dag, betonar han.

Han är nominerad till ett antal priser vid Heyougalan som är Sveriges största och populäraste sociala medieevenemang.

Emanuel Hanssons möte med fans i Sjöbo. Siri Öberg, Wilgot Öberg, August Ljungberg och Wilmer Ljungberg kände igen sin idol direkt.
Foto: Klas-Göran Bäck

Där kan publiken träffa sina idoler från Youtube, Instagram och TikTok. Årets gala är dock inställd på grund av coronapandemin, men oavsett är Hansson nominerad till bland annat: Årets Instagram, Årets TikTok, och Årets stora hjärta för sitt stora engagemang för ungdomar.

Han åker runt och träffar sina fans, och framöver skulle han vilja syssla med det ännu mer.

– Jag vill fortsätta att göra stora evenemang.

Han har gjort ett antal ”Meet and Greet”, där fans får möjlighet att träffa och prata med sina idoler.

– Vi gjorde en turné förra sommaren och det kom mellan hundra och tvåhundra varje gång.

Emanuel Hansson vid parkourbanan i Sjöbo aktivitetspark.
Foto: Klas-Göran Bäck

Fansen får möjlighet att spela in video tillsammans med honom, och när det hampat sig att det funnits möjlighet till parkour har han tagit tillfället i akt att lära ut tekniker.

Emanuel Hansson visar upp parkour vid Sjöbo aktivitetspark när det ska tas bilder. Här finns en parkourbana, och just när Hansson är där kommer fyra unga, med mammor dit. De är från Hörby och har åkt till Sjöbo just för parkourbanan, något de inte har sin hemkommun.

De fyra gör stora ögon när de ser Emanuel Hansson, och han är direkt igenkänd och mammorna får ta bilder på honom och barnen tillsammans.

Det är genom TikTok som de följer Emanuel Hansson, säger de och ser lite blygt upp mot idolen.

Som sagt en kändis inom parkourrörelsen, TikTok och andra sociala medier.

Nämnde jag 195 000 följare på Tik Tok, och 8,5 miljoner likes...

Emanuel Hansson siktar mot höjderna.
Foto: Klas-Göran Bäck

Sjöbo

Fullmäktige på Flora efter teknikstrul

Sjöbo kommunfullmäktige sitter utspridda i biosalongens blå säten.
Foto: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Sjöbo Kommunfullmäktige hinner inte få tekniken att fungera innan onsdagens möte, därför kommer de hålla till på Flora. För att göra det mer rättvist ska 27 ledamöter få lov att komma.

De senaste fullmäktigemötena har Sjöbos kommunfullmäktige haft möte på biografen Flora. Då har bara 25 av kommunens 49 ledamöter fått komma. Planen var att denna onsdag skulle de kunna hålla ett digitalt möte för alla men nu blir det inte så. Det hölls ett testmöte förra veckan där det uppkom flera tekniska fel.

– Då insåg vi att det inte kunde fungera felfritt med så kort om tid, säger fullmäktiges ordförande Stefan Lundgren (M).

Presidiet skickade då ut ett förslag till alla gruppledare att fullmäktiga den tredje mars ska hållas fysiskt. Partierna fick välja mellan att bara drygt hälften träffades på Flora, eller att alla fick vara i Färsingahallen. De flesta ville ses på Flora.

Stefan Lundgren i Biografen Flora.
Stefan Lundgren berättar att många inte stängde av sina mikrofoner när de hade pratat.
Foto: Caroline Stenbäck

Förhoppningen är ändå att hålla kommande möten under coornapandemin digitalt. Alla ledamöter har fått en Ipad med trådlöst internet som ska fungera även utan fiber

Sändningen slogs ut

De tekniska problemen förra veckan har bland annat handlat om att internet varit långsamt, att sändningen plötsligt slagits ut och att många inte stängt av sin mikron när de pratat färdigt.

– Det är lite odisciplinerat, det blir lite polsk riksdag, säger Stefan Lundgren.

Han berättar att de erbjudit ledamöter som har haft problem med att kunna sitta i små rum i kommunhuset istället, då hade de kunnat be om hjälp snabbt. Än så länge har ingen nappat på erbjudandet.

– Vi hade kunnat vara där men det blir inte så smittskyddssäkert som på Flora, säger Stefan Lundgren.

Ökat till 27 platser

För rättvisans skull har också antalet ledamöter på plats utökats till 27 personer. Detta sedan presidiet insåg att vid ojämnt antal ledamöter som skulle delas på hälften så rundades siffran ibland av uppåt och ibland nedåt.

Den 10 mars ska det hållas ytterligare ett testmöte. Förhoppningen är att de tekniska problemen, både de från kommunhuset och ledamöternas egna, ska vara lösta innan kommunfullmäktige den 24 mars.

– Om det har förbättrats på båda håll så ska vi nog kunna se till att reda ut det. Nämnderna klarar ju det. Fast de är inte lika många.

Sjöbo

Vänstern vill att fler elever ska erbjudas lunch

Lunchtallrik med potatismos, lingon, biff, inlagd gurka och panerad fisk.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Sjöbo
Sjöbo Vänsterpartiet undrar om Sjöbo kommun kan börja servera lunch även till de elever som inte går i skola i kommunen.

Det är Lucas Lennartsson från Vänsterpartiet som skrivit till familjenämndens ordförande Susan Melsen och vård- och omsorgsnämndens ordförande Berit Lundström. Han ställer frågan om det går att ordna skolluncher för det gymnasieelever som vill och behöver.

I dag kan Malenagymnasiets elever hämta ut sin skollunch i kommunen. Ystad kommun erbjuder antingen mat eller matpeng. Lucas Lennartsson skriver att elever som går i andra kommuner eller privata skolor riskerar att bli utan mat eller leva på skräpmat.

Han resonerar att eftersom det inte har serverats luncher under det senaste året så måste ersättningen till skolor utanför kommunen ha varit betydligt lägre, och att de pengarna då kan gå till skolluncher för eleverna.

Anledningen till att Lennartsson ställde frågan till både Lundström och Melsen är för att familjenämndens har ansvar för skolan men vård- och omsorgsnämnden har ansvar för kostenheten.

Sjöbo

Insats på Sjöbo väst igen: 70-tal fick böter

Polisen och Sjöbo kommun jobbar tillsammans för att stoppa motorträffarna på butiksparkeringarna på Sjöbo väst.
Foto: Foto: Privat/Arkiv
Sjöbo
Sjöbo Ett 70-tal böter delade parkeringsbolaget ut under helgen till dem som trotsade parkeringsförbudet vid butikerna på Sjöbo väst.

För att försvåra för att ungdomar att samlas, busköra och föra oväsen med med sina bilar och A-traktorer utanför Coop, Dollarstore, Bil-Bengtsson och Ica Supermarket har parkeringsförbud införts på fredagar och lördagar efter klockan 21.

I helgen var ett parkeringsbolag ute på plats både på fredag- och lördagskvällen och kunde då dela ut ett 70-tal parkeringsböter, uppger kommunpolisen Per Hansson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Stor grill stals från tomt

Sjöbo
Sjöbo Någon gång mellan fredag och söndag har en grill stulits från en villatomt på Östra bangatan i Sjöbo.

Enligt anmälan stod grillen, som ska vara värd 15 000 kronor, på en altan när stölden skedde.

Polisen har ingen misstänkt i nuläget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Inbrott i villa på öster

Sjöbo
Sjöbo

I lördags kväll skedde ett inbrott i en villa på en av musikgatorna i östra delen av Sjöbo.

Tjuvarna ska ha tagit sig in genom att krossat ett fönster. Enligt anmälan var det stor oreda i bostaden när kvinnan kom hem på kvällen men det ännu oklart vad som har blivit stulet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Sjöbo

Nytt försök för historisk höghjulstävling

I juni anordnas den första höghjulstävlingen i Sverige under modern tid.
Foto: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Sydost Förra sommaren tvingades höghjulstävlingen Sweden 3 days ställas in till följd av pandemin. Detta år kan tävlingsarrangör Per-Olof Kippel utlova att de historiska loppen kommer bli av.
– Om vi inte får några cyklister kommer iallafall jag cykla alla fyra etapper. Så, minst en tävlande kommer ställa upp, säger han.

Den första höghjulstävlingen i Sverige och den första flerdagars-höghjulstävlingen i världen under modern tid. Mellan 2–4 juni är tanken att höghjulscyklister från hela världen ska samlas för att tävla i Sweden 3 days.

Skådeplatser för spektaklet kommer vara Ystad, Sturup Raceway och Björka flygfält i Sjöbo.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Tjuvar passade på när boende inte var hemma

Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
Sjöbo På söndagsnatten larmades polis till Notgatan i Sjöbo med anledning av inbrott.

Målsägande hade upptäckt att det varit inbrott i lägenheten när hen kommit hem och larmade därefter polisen vid 01.21 på söndagsnatten.

En anmälan om stöld genom inbrott ska upprättats. Vad som blivit bestulet från bostad är i nuläget oklart. Det finns ingen misstänkt för brottet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Han trivs bakom kulisserna

Jesper Bryngemark går nedför en trappa.
Foto: Linnea Nybogård
Sjöbo
Sjöbo Jesper Bryngemark är Sjöbos nya kommunsekreterare. Han är juristen som började jobba inom teatervärlden. Nu är det hans uppdrag att se till att politikernas beslut håller i domstol.

Vad gör en kommunsekreterare egentligen?

– Jag skickar kallelser till sammanträden och sköter protokoll. I praktiken innebär det här jobbet att du har ett finger i varje syltburk. Man sitter med i allt, det är en spännande situation. Jag gillar energin i det, säger Jesper Bryngemark.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL