Kultur och nöje

Svenska Jubël slår i England – med gammal hit

Jubël har nått framgångar i Storbritannien men coronapandemin hindrar dem från att synas så mycket i landet som de skulle vilja. 'Det klart att man vill komma dit och spela, men man får se när det blir. Vi har redan börjat boka på lite inför våren 2021', säger Sebastian Atas, som utgör Jubël tillsammans med Victor Sjöström.
Jubël har nått framgångar i Storbritannien men coronapandemin hindrar dem från att synas så mycket i landet som de skulle vilja. "Det klart att man vill komma dit och spela, men man får se när det blir. Vi har redan börjat boka på lite inför våren 2021", säger Sebastian Atas, som utgör Jubël tillsammans med Victor Sjöström.
Foto: Nina Holma
Kultur och nöje
Kultur och nöje En cover på en cover som spelades in för skojs skull och sedan låg i byrålådan i flera år.
Jubëls "Dancing in the moonlight" är en oväntad superhit – nu har den också blivit den mest spelade låten på radio i Storbritannien.
– Nu vill man ju bräcka sig själv och slå rekord, säger Sebastian Atas, ena halvan av den svenska duon.
PREMIUM

Sommaren 2018 var Jubëls "Dancing in the moonlight", som sjungs av Neimy, en jättehit hemma i Sverige. Den var en av de mest spelade låtarna både på radio och på Spotify innan den fick fäste i Skandinavien och stora delar av Europa.

Alltihop var egentligen en slump. Duon från Halmstad lattjade i studion med melodin till Toploaders "Dancing in the moonlight" från 2000, i sig en cover på King Harvest-låten från 1972.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Lind: "Besked till kultursektorn inom veckor"

Kulturminister Amanda Lind (MP) på regeringens pressträff efter regeringssammanträde.
Kulturminister Amanda Lind (MP) på regeringens pressträff efter regeringssammanträde.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har inga nya besked att ge till landets kultursektor – det framkom under förmiddagens pressträff.
– Regeringen återkommer med besked inom kommande veckor, säger Lind till TT.

Amanda Lind har den senaste tiden utlovat nya besked till kultur- och idrottssektorn kring förutsättningarna för att bedriva verksamhet under coronapandemin – och har också fått hård kritik för att inte agera tillräckligt kraftfullt för att stödja sektorerna.

Men under torsdagsförmiddagens pressträff uteblev ett tydligt besked om när landets scen- och evenemangsverksamheter återigen kan öppna för en större publik.

– Regeringen återkommer med besked inom kommande veckor för hur vi ska hantera situationen framåt, säger Amanda Lind till TT.

"Är i en pandemi"

Kultur- och idrottsministern säger sig vara väl medveten om att kultursektorn drabbats hårt under pandemin och att hon löpande för intensiva samtal med branschen – där även Folkhälsomyndigheten är delaktig.

En av de stora frågorna har handlat om ordningslagen, som slår fast att högst 50 personer får samlas vid kulturevenemang. Restriktionen har under senare tid alltmer högljutt ifrågasatts av musiker, scenarbetare och artister, som frågar sig hur verksamheter överhuvudtaget ska ha en möjlighet att öppna så länge regeln gäller.

TT: Hur ska man kunna öppna om man håller fast vid beslutet om 50-personersregeln?

– Nu för vi samtal och det är viktigt att säga att vi är i en pandemi där smittsäkerheten självklart är i fokus.

"Föregår inte budgetarbetet"

På frågan om det är Folkhälsomyndigheten som fattar det avgörande beslutet kring publikrestriktionerna säger Amanda Lind att såväl justitie- som socialdepartementet har en löpande dialog med myndigheten – och att kultur- och idrottssektorn sagt sig vara beredda att ta ett stort ansvar om det finns möjlighet att öppna upp.

TT: Branschen blöder ju ekonomiskt. Kan du utlova mer pengar till kultur- och nöjessektorn?

– Precis som Magdalena Andersson sa igår så ser både jag och regeringen att kulturen och idrotten har drabbats väldigt hårt och det finns självklart med när vi diskuterar, men jag kan inte föregå budgetarbetet – vi återkommer.

Anna Grönberg/TT

Kultur och nöje

Resa i läsfåtöljen: "Byn i vulkanens skugga"

Journalisten Ester Blenda Nordström reste till halvön Kamtjatka i östra Ryssland 1925. Ur hennes reportage mynnade så småningom boken 'Byn i vulkanens skugga'. Arkivbild.
Journalisten Ester Blenda Nordström reste till halvön Kamtjatka i östra Ryssland 1925. Ur hennes reportage mynnade så småningom boken "Byn i vulkanens skugga". Arkivbild.
Foto: SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Halvvilda hästar, skvallerglada tanter, passionerade amatörteaterskådespelare och bolsjevikfanatiker. Alla får plats i Ester Blenda Nordströms "Byn i vulkanens skugga" – en kärleksfull och spänstig skildring av en by i björnarnas land i bortersta Sovjet.

När journalisten Ester Blenda Nordström 1914 tar tjänst som piga och rapporterar om de bedrövliga arbetsvillkoren skriver hon presshistoria. Hon blir rikskändis, slänger sig ut i världen och levererar reseskildringar från jordens alla hörn.

1925 bär det av till den glesbefolkade Kamtjatkahalvön i bortersta Sovjet. Hon slår sig ned i byn Kljutji – "så liten och fattig och grå" – dit vägarna sedan länge tagit slut.

Hennes två år i byn mynnar senare ut i reportageboken "Byn i vulkanens skugga".

Porträtterar byborna

Ester Blenda Nordström tecknar ett rappt, varmt och humoristiskt porträtt av den avlägsna byn genom att berätta om personerna som befolkar den.

– Genomgående för hennes reseskildringar är att hon vill leva på samma sätt som de hon berättar om. Hon anstränger sig till det yttersta för att bli en del av platsen, säger Fatima Bremmer, författare till biografin "Ett jävla solsken".

På de knappt 200 sidorna träffar vi allt från skvallerglada granntanter till en bolsjevikisk lärarinna med en överjordisk röst. Där finns de halvvilda hästarna och den långsmala läkaren med det sataniska ansiktet. 

– Ester Blenda har en förmåga att se människor och miljöer och måla fram dem för läsaren. Hon har ett väldigt driv i språket – det står aldrig stilla.

Äventyraren Ester Blenda

När Ester Blenda Nordström anlände till Kamtjatka hade hon försökt ta sig dit i flera år. Äntligen hade hon lyckats övertala en svensk äventyrsexpedition att låta henne få följa med. 

– Det var det ultimata äventyret för henne, och hon var ju en äventyrare.

Hon tar med läsaren ut i den svårtillgängliga nordryska naturen. Det är krispiga höstdagar, snötunga tundror, vilda djur och mörka vatten.

– I naturskildringarna ser jag verkligen den äkta Ester Blenda. De är otroligt vackra, och man får uppleva den här avlägsna platsen genom hennes blick, säger Fatima Bremmer.

Eller som Ester Blenda Nordström själv beskriver sina ofta våghalsiga strapatser: "Det var härligt att leva då. Att vara människa".

Elina Perdahl/TT

FAKTA

Fakta: Resa i läsfåtöljen

Litteraturen är full av reseberättelser. I en tid då man inte kan eller kanske inte vill resa tipsar vi om litterära reseskildringar.

FAKTA

Fakta: "Byn i vulkanens skugga"

"Byn i vulkanens skugga" gavs ut för första gången 1930. En reportagebok av journalisten Ester Blenda Nordström, om hennes tid i byn Kljutji, belägen på Kamtjatkahalvön i Sovjet.

Den glesbefolkade halvön präglas av sina långa kuststräckor och många vulkaner.

Ester Blenda Nordström gav även ut reseskildringen "Amerikanskt: som emigrant till Amerika" 1927.

Kultur och nöje

Daisy Coleman från "Audrey & Daisy" död

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Daisy Coleman, som medverkade i Netflixdokumentären "Audrey & Daisy" är död, skriver Variety. Dokumentären kretsar kring hur de två tonårstjejerna Daisy Coleman och Audrie Pott utsätts för sexuella övergrepp – och därefter nätmobbas och stöts ut av samhället.

Filmen, som regisserades av Bonni Cohen och Jon Shenk, hade premiär 2016 på Sundance-filmfestivalen – och nådde därefter en stor publik när den köptes upp av streamingtjänsten Netflix.

Daisy Coleman blev 23 år.

Kultur och nöje

Danmarks största bokmässa ställs in

Danmarks största bokmässa, Bogforum, ställs in. Arkivbild.
Danmarks största bokmässa, Bogforum, ställs in. Arkivbild.
Foto: Scanpix/TT NYHETSBYRÅN
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Årets upplaga av Danmarks största bokmässa Bogforum, som vanligtvis arrangeras i Köpenhamn under den sista helgen i oktober, ställs in, skriver DR. Enligt mässchefen Andreas Nordkild Poulsen, som tidigare hävdat att arrangemanget skulle genomföras som planerat, väljer man nu att skjuta upp mässan till 2021 på grund av coronapandemin.

– En stor del av bokbranschen är inte redo att delta på mässan, då folk är nervösa och skeptiska till arrangemanget på grund av coronasituationen, säger han till DR.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Deep Purple vill inte vara moderna

Deep Purples sångare Ian Gillan och basist Roger Glover. Bandet släpper i dagarna sitt 21:a album 'Whoosh!'. Arkivbild.
Deep Purples sångare Ian Gillan och basist Roger Glover. Bandet släpper i dagarna sitt 21:a album "Whoosh!". Arkivbild.
Foto: Anthony Anex/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter över 50 år och 20 skivor är det engelska rockbandet Deep Purple återigen albumaktuella.
– Vi har aldrig låtit så bra som nu, hävdar sångaren Ian Gillan.
PREMIUM

Formel 1-bilar som kör förbi en startlinje, mänsklighetens korta stund på jorden, eller Deep Purples karriär sammanfattad med ett ljud. Så beskriver sångaren Ian Gillan titeln på bandets senaste album "Whoosh!".

– 1969 känns som i går, konstaterar han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Deckarspalten

Oemotståndlig duo och lovande nya bekantskaper

Rolf och Cilla Börjlind är aktuella med Fruset guld.
Foto: Kajsa Göransson
Kultur och nöje
Deckarspalten Högt tempo i Arjeplogs fjällvärld, en fransk sjö med många hemligheter och en mamma med hämndtankar bjuder Gunilla Weddings Deckarspalt på denna gång.

Svårtillgänglig fjällmiljö

”Han stod mitt ute på kalfjället i en grå tygjacka och ett par mörka läderbyxor. Långsamt strök han handen över pannan. Temperaturen låg strax över 30 grader.” Redan i inledningsmeningen till nya Fruset guld (Norstedts) fångar de in mig, Cilla och Rolf Börjlind.

Jag har svårt att motstå kriminalromaner som utspelas i norra Sverige, gärna i fjällmiljö. Associationerna går direkt till genrens bästa - Kerstin Ekman, Åsa Larsson och på senare tid också Stina Jackson. Med andra ord får paret Börjlind också en del att leva upp till genom den där inledningsmeningen. Det har de å andra sidan inga problem med. Fruset guld är visserligen långt från den långsamma spänningen och de starka naturskildringarna hos de ovan nämnda men den är i stället ännu en oemotståndligt spännande, tempofylld och rasande underhållande bok i serien om polisen Olivia Rönning och expolisen Tom Stilton.

Börjlinds kan deckarhantverket och de tvekar aldrig att placera Olivia och Tom i helt nya miljöer. Efter inledningsmeningen drar allt i gång i ett högt tempo. Ett lik hittas i fjällen vid Arjeplog och Olivia, som för en gångs skull är lyckligt förälskad, skickas motvilligt dit och blir strandsatt i svårtillgänglig fjällmiljö efter en svår helikopterolycka. Och det här är bara början ...

Naturligtvis blir även Tom Stilton, som befinner sig på yogaretreat i Thailand, indragen och hamnar så småningom tillsammans med sin vän Abbas i Gambia. Intrigen i Fruset guld tar rejäla omvägar - både vad gäller geografi och tema - på sin väg mot upplösningen men jag följer gärna med på omvägar när jag befinner mig i Börjlinds högspänningsvärld. Och lika mycket som de drog in mig med inledningsmeningen håller de mig kvar i den där världen med avslutningen. En cliff hanger som heter duga ...

Franska Olivier Norek presenteras på svenska med kriminalromanen Ytspänning.
Foto: Bruno Chabert

Många hemligheter

Även franska författaren och polisen Olivier Noreks Ytspänning (Sekwa) börjar i högt tempo. Överkommissarie Noémie Chastain vid Parispolisens gör tillsammans med sitt team vid Narkotikaroteln ett tillslag mot en ökänd knarklangare. Allt går åt skogen och Noémie blir skjuten i ansiktet. Efter det trappas tempot ner när vi får följa Noémies långa sjukhusvistelse och försök att acceptera sitt förstörda ansikte.

När hon sedan kommer tillbaka till arbetet får hon inte tillbaka sin gamla tjänst utan göms undan i byn Avalone på den franska landsbygden där hon ska utreda hur man ska kunna lägga ner byns polisstation. När en tunna med ett barnskelett i hittas i byns konstgjorda sjö hamnar hon ändå i hetluften igen.

Avalone och dess invånare, och inte minst sjön, döljer många hemligheter och att följa Noémies utredning, konfrontationer med byborna och också hennes kamp med sig själv och sin självbild är riktigt, riktigt bra deckarläsning. Mot slutet väntar en riktigt oväntad twist men samtidigt krånglas utredningen till onödigt mycket. Totalt sett är ändå Ytspänningen en annorlunda och väldigt läsvärd kriminalroman och jag hoppas att mer av Norek hittar till Sverige.

Amy Engels Alltid en dotter är den amerikanska författarens första bok på svenska.
Foto: Trish McBrown

Skoningslös bok

Amerikanska Amy Engel är ytterligare en ny bekantskap. Hon har tidigare skrivit en ungdomstrilogi och thrillern The Roanoke girls och med sin andra thriller, Alltid en dotter (The familiar dark), introduceras hon nu av Albert Bonniers på svenska.

Alltid en dotter utspelas i en tröstlöst sliten stad i Ozark Mountains i Missouri. Huvudpersonen Eve har vuxit upp i en trailerpark med en missbrukande mamma och nu arbetar hon hårt för att som ensamstående mamma ge sin 13-åriga dotter Junie en bättre och tryggare uppväxt. När Junie och hennes bästa vän Izzy hittas brutalt mördade vid en gammal lekplats går hela Eves värld så klart i kras och hon blir besatt av att hitta dotterns mördare - inte för att överlämna hen till polisen utanför att utkräva hämnd för dotterns förlorade liv och sitt eget förstörda.

Alltid en dotter är en skoningslös bok som börjar direkt på mordplatsen där de två flickorna ligger och dör. I nästa kapitel är vi tätt intill Eve på kaféet där hon jobbar när hon får ta emot dödsbeskedet av sin bror Cal som är polis.

Amy Engel tvekar inte att hänga kvar i Eves sorg och att ta oss riktigt nära alla de ruffiga och tragiska miljöer som mördarjakten tar henne till. Alltid en dotter är en tuff historia att följa, ingenting hålls tillbaka eller förskönas. Samtidigt är det här så bra skrivet och mitt i all den ödesmättade svärtan (med klara associationer till True detectives) finns naturligtvis en spänning som inte släpper för en sekund. Det här kan vara en av årets bästa - och värsta - läsningar i genren.

Kultur och nöje

Amazon väcker förhoppningar i bokbranschen

Amazon har nu bekräftat att man jobbar med en svensk försäljningssajt. Arkivbild.
Amazon har nu bekräftat att man jobbar med en svensk försäljningssajt. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Skärpt konkurrens för nätbokhandeln och redan hårt trängda fysiska boklådor. Det tros bli följderna av amerikanska Amazons nya svenska sajt.
Samtidigt väcks hopp om att den globala nätjätten ska sprida svenska titlar över världen.
PREMIUM

Nyheten om att Amazon bekräftar sitt arbete med en svensk försäljningssajt, väcker både oro och förväntan i den svenska bokbranschen. I ett första skede är det främst internetbokhandeln som kommer att märka av den svenska etableringen, menar bland andra förläggaren Dorotea Bromberg.

– Det är klart att det här blir en mycket svår konkurrens, men vi måste komma ihåg att det är konsumenten som väljer. De har visat på andra marknader att de är enastående när det gäller logistik och konkurrens, de kommer att förändra e-handeln överhuvudtaget, men jag vägrar att vara pessimistisk, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Skapare av skräck för de unga

David och Elin Wramneby från Tollarp respektive Åhus träffades när de gick teaterlinjen på C4-gymnasiet i Kristianstad och jobbar gärna ihop när de kan. 12:13 är Davids idé, men manuset har de skrivit tillsammans.
Foto: Privat
Kultur och nöje
Kultur och nöje I dag är det premiär på SVT Play för 12:13. Rysarserien för den unga publiken är skapad av skåningen David Wramneby. – Det svåraste har varit att hålla min egen nostalgi tyglad. Det är dagens 12-åringar och deras värld vi ska skildra. Inte min, säger han.

Det händer märkliga saker på skolan. Under matrasten, alltid klockan 12.13, publicerar ett anonymt konto smygtagna bilder på elever i årskurs 6. När de fyra sjätteklassarna Mårten, Maya, Irma och Alex hittar mobiltelefonen som står bakom kontot hittar de inte bara opublicerade bilder på dem själva i den, bilder som de absolut inte vill att någon ska få se, det visar sig även vila en förbannelse över den, om de inte följer dess instruktioner...

Idén till serien föddes när David Wramneby från Tollarp insåg att sådana där riktigt läskiga serier han älskade att titta på som liten inte fanns för dagens unga.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL