Utrikes

Nära 100 döda av illegal sprit i Indien

Illegal sprit kostar hundratals liv i Indien varje år. På bilden hembränning i delstaten Andhra Pradesh. Arkivbild.
Illegal sprit kostar hundratals liv i Indien varje år. På bilden hembränning i delstaten Andhra Pradesh. Arkivbild.
Foto: Mahesh Kumar/AP/TT
Utrikes
Utrikes Närmare 100 personer har avlidit i den indiska delstaten Punjab de senaste dagarna sedan de druckit giftig illegal sprit.
PREMIUM

Dödsfallen rapporteras från tre distrikt i delstaten Punjab, och polisen har gripit 25 personer misstänkta för att ha sålt den illegala spriten, enligt nyhetsbyrån PTI.

Exakt vad som var i den livsfarliga vätskan framgår inte, men hundratals personer dör varje år i Indien sedan de druckit illegal sprit som ofta säljs för så lite som en dryg krona per liter. Vid tidigare förgiftningar har ofta metanol blandats i den hembrända spriten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Oron ökar för dansk smittspridning

Flera partier ställer krav på Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) att dra i nödbromsen för att tillåta större folksamlingar. Arkivbild.
Flera partier ställer krav på Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) att dra i nödbromsen för att tillåta större folksamlingar. Arkivbild.
Foto: John Thys/AP/TT
Utrikes
Utrikes I helgen höjer Danmark gränsen för tillåtna folksamlingar från 100 till 200 personer. Men ökande antal smittfall gör att danska politiker och myndigheter vill dra i nödbromsen.
Särskilt oroande är utvecklingen i Århus.

På lördag ska dubbelt så stora folksamlingar som i dag tillåtas i Danmark, om arrangörerna lever upp till myndigheternas krav. Det ingår i den plan som steg för steg ska öppna upp det danska samhället igen efter vårens hårda coronarestriktioner.

Den senaste tiden har antalet nya konstaterade fall med covid-19 ökat ganska kraftigt, om än från en låg nivå. Det beror bland annat på många nya fall i Århus och på ett slakteri i Ringsted.

– Jag anser att det är en dum tidpunkt att utvidga folksamlingsförbudet från 100 till 200, nu när vi ser ett stigande smittotal. För det betyder också att risken för event som skapar superspridning är större än den var för en månad sedan, säger Tyra Grove Krause, avdelningschef på Statens Serum Institut (SSI) till danska TV2.

Århus oroar

Danska myndigheter har särskilt ögonen på Danmarks näst största stad – Århus. På onsdagen testades ytterligare 34 personer positivt för covid-19 där.

Det kan tyckas som få fall, men i andra danska städer handlar det om ett eller två fall om dagen.

– Jag är mycket bekymrad för den situation som är i Århus just nu, säger Charlotte Hjort på Styrelsen för Patientsäkerhet, som ansvarar för smittspårning, på en pressträff.

Hon betonar att smittspridningen sker brett i samhället. Evenemang på Århus universitet, firande fotbollsfans och bostadsområden med många somalier har pekats ut som smittspridare.

Men det finns inte en enskild händelse eller plats som är orsak till smittutbrottet, enligt Charlotte Hjort. Gemensamt för många som har smittats är dock att de har deltagit på begravningar, bröllop, barndop eller studentaktiviteter där många personer har träffats. Dessutom är flera busschaufförer i staden smittade.

Polisen i Århus pekar nu ut särskilda "hotspots", som populära stränder, där polisen kommer att införa uppehållsförbud om trängseln blir för stor.

Dra i nödbromsen

Flera danska partier kräver att regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spetsen ska kalla till partiöverläggningar.

– Jag har bett hälsoministern att dra i nödbromsen, och det är riktigt bråttom, säger Kirsten Normann Andersen, ansvarig för hälsofrågor i Socialistisk Folkeparti (SF).

Kraven på att dra av på öppningstakten kommer från flera håll. Tidigare i veckan avrådde SSI från att öppna nattklubbar, diskotek och liknande som planerat i början av augusti, vilket även hälso- och äldreminister Magnus Heunicke (S) är tveksam till.

Maria Davidsson/TT

Utrikes

Kamp mot klockan för att bli först med vaccin

USA:s president Donald Trump har lovat att mängder av vaccindoser ska finnas tillgängliga till årsskiftet.
USA:s president Donald Trump har lovat att mängder av vaccindoser ska finnas tillgängliga till årsskiftet.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kapplöpningen för att hitta ett vaccin mot covid-19 kan jämföras med kapplöpningen till rymden. Men samtidigt som det handlar om något som kan rädda liv kan kampen om att komma först få farliga konsekvenser.
– Det handlar om prestige och politik, säger professor Lars Magnusson.

Att få fram ett vaccin mot covid-19 står högt på dagordningen i hela världen. Och medan vaccinföretagen kämpar med olika studier så används vaccin också som ett politiskt slagträ både nationellt och internationellt.

I USA står president Donald Trumps regering bakom "Operation Warp Speed”, där målet till en början var att ha ett vaccin klart till oktober. Tidsplanen har sedan dess förskjutits något och Trump hävdar nu att det ska finnas flera hundra miljoner doser tillgängliga i slutet av året.

I Ryssland förbereds samtidigt massvaccinering, vilket planeras att starta redan i oktober. Även Kina tros ligga långt fram i utvecklingen och båda länderna har kritiserats för att inte vara tillräckligt säkra i sitt testande.

– Vaccin är en helt ny produkt som används i en global maktkamp, säger Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.

Prestigevinst

Ett färdigt vaccin innebär en prestigevinst på ett nationellt plan, som kan gynna regeringar och regimer, men också i den globala geopolitiken, menar Magnusson.

– För kineserna som gärna vill visa sig på styva linan gentemot USA står det här väldigt högt på agendan.

Magnusson pekar även på det finns mer enighet i Kina, till skillnad från i USA där politiken är ganska splittrad.

– Kommer kineserna få ut ett vaccin före USA, och kanske även Putin och ryssarna, kommer det att innebära kredd i den geopolitiska balansen.

Kan stärka Kina

Ett lands globala status kan också höjas om det hjälper till att sprida vaccinet och visar god vilja mot andra länder.

– Det man misstänker med USA är att de i första hand kommer att göda sina stora läkemedelsföretag. Kan då exempelvis Kina visa att man är villig att skänka vaccin till Afrika stärker det bilden ytterligare av att Kina är stort och snällt.

Magnusson jämför vaccinkapplöpningen med kapplöpningen om att vara först i rymden och till månen.

– På 1950-talet sågs Rysslands Sputnik som en jättestor prestigegrej. Jag tror definitivt att ett vaccin skulle ge minst lika stor prestige för ett land som att få ut en människa i rymden.

Påtryckningar

I bland annat USA har läkemedelsföretag fått stå emot stora politiska påtryckningar om att få ett vaccin klart.

– I slutändan är det läkemedelsföretagen som får stå till svars om något blir fel, så de är väldigt försiktiga, säger Farshid Jalalvand, forskare inom klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet.

Han menar att läkemedelsverken i EU och USA är så pass bra att när väl ett vaccin kommer ut på marknaden så kommer det att vara säkert. Men det finns länder där systemen riskerar att inte fungera lika bra under påtryckningar, säger han.

– Jag hade varit mer försiktig med ett vaccin som kommer från en miljö där myndigheter inte kan stå emot påtryckningar på samma sätt som här.

"Finns risker"

Vaccinet som har tagits fram i Ryssland ska enligt officiella uppgifter bara ha testats på 76 personer.

– Det är klart att det finns risker med att politiker går ut och lovar vaccin. Det kanske inte gäller demokratier i lika stor utsträckning som i länder där politiker kan köra över vissa regulatoriska myndigheter, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet.

Han menar att vaccinforskningen egentligen inte skiljer sig så mycket åt i olika länder utan skillnaden ligger i att politiker lägger sig i och har åsikter.

– Politiker kan tycka att det ska vara klart vid en viss tidpunkt. Men vill man ha ett säkert vaccin så får det ta tid. Och då måste man ha i åtanke att det redan har gått otroligt fort, säger Sällberg.

Rättat: I en tidigare version angavs fel siffror i faktarutan om antalet doser Astra Zeneca kunde leverera.

Troy Enekvist/TT

Länder och företag världen över kämpar för att få fram ett vaccin mot covid-19.
Länder och företag världen över kämpar för att få fram ett vaccin mot covid-19.
Foto: TT

FAKTA

Fakta: Kampen för att hitta ett vaccin

Europa: I EU sker upphandlingen av vaccin gemensamt och fördelas mellan länderna. Det finns inga löften när ett vaccin ska vara klart men Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har tidigare sagt att han tror att EU kommer ha tillgång till vaccin i vissa mängder i början av nästa år. Astra Zeneca har gått ut med att de ska sina första doser av vaccinet klart till årsskiftet och EU har ett avtal med läkemedelskoncernen om en leverans av 400 miljoner doser av totalt 2 miljarder som Astra Zeneca sagt sig kunna leverera.

USA: President Donald Trump har sagt sig vara personligt ansvarig för "Operation Warp Speed”, som till en början hade som mål att ha ett vaccin klart i oktober. Nu har han istället sagt att det kommer att finnas hundra miljoner doser tillgängliga i slutet av året eller senast i början av 2021.

Kina: Kina ligger långt fram med att få fram ett vaccin. Många företag har svårt att få fram tillräckligt många testpersoner i sina fas-3 studier, vilket har varit ännu svårare för Kina då de i flera fall inte har samma relationer med sjukhus runt om i världen som europeiska och amerikanska läkemedelsföretag.

Ryssland: Ryssland har sagt att planen är att börja massvaccinering redan i oktober. Landet har fått kritik för att de endast har testat 76 personer. Det har även rapporterats om att det finns misstankar att ryska hackare har försökt stjäla vaccindata.

Storbritannien: Matt Hancock, Storbritanniens hälsominister, har sagt att landet i ett ”bästa scenario” kommer att ha ett vaccin klart till jul. Landet har skrivit avtal om 100 miljoner doser från Astra Zeneca och ytterligare 90 miljoner doser från två andra företag.

Utrikes

Nytt veganparti får ställa upp i danska valet

Det nya partiet 'Veganpartiet' får ställa upp i nästa val till danska folketinget.
Det nya partiet "Veganpartiet" får ställa upp i nästa val till danska folketinget.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Utrikes
Utrikes

Det nya partiet, Veganpartiet, har fått tillräckligt många väljarunderskrifter – 20 182 stycken – för att ställa upp i valet till danska folketinget 2023, skriver partiet på sin hemsida.

Partiet beskriver sig som "Danmarks nya gröna parti, skapat ur en vegansk tankegång; att alla arter har samma rättigheter som människor att leva ett liv i frihet".

Utrikes

Öde gator när Melbourne stänger på nytt

En man passerar förbi utanför en stängd affär i Melbourne på onsdagen.
En man passerar förbi utanför en stängd affär i Melbourne på onsdagen.
Foto: Asanka Brendon Ratnayake
Utrikes
Utrikes

På torsdagen inleddes en sex veckor lång nedstängning i Melbourne i Australien. Affärerna har stängts och gatorna står öde när myndigheterna i delstaten Victoria nu försöker hantera vad man befarar är en andra våg av virussmitta.

Med runt 20 000 covid-fall och 255 dödsfall har Australien klarat sig betydligt bättre än många andra länder. Efter att ha stängt gränsen tidigt, infört kraftiga restriktioner i städerna och lanserat en massiv testkampanj började Australien lätta på restriktionerna i juni.

Men i Victoria har spridningen tagit fart på nytt och delstaten har rapporterat tresiffriga nya fall under flera veckor.

Nu befarar man att utvecklingen ska spridas till andra delstater.

– Vi har plattat ut den där kurvan en gång tidigare, vi kommer att platta ut den där kurvan igen, säger hälsominister Greg Hunt.

Restriktionerna gör att den förväntade nationella arbetslösheten höjs till tio procent.

– Åtgärderna kommer att vara kostsamma och det kommer påverka återhämtningen, säger premiärminister Scott Morrison.

Utrikes

Japan minns bomben över Hiroshima

Årets minnesceremoni i Hiroshimas Peace Memorial Park var coronaanpassad och med färre deltagare än normalt.
Årets minnesceremoni i Hiroshimas Peace Memorial Park var coronaanpassad och med färre deltagare än normalt.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det har gått 75 år sedan USA fällde världens första atombomb över Hiroshima. Japan minns katastrofen med en pandemianpassad ceremoni.
– Då (1945) trodde man att "ingenting kommer att växa här på 75 år". Men ändå har Hiroshima återhämtat sig och blivit en symbol för fred, sade stadens borgmästare Kazumi Matsui vid ceremonin.

Den 6 augusti 1945 släppte det amerikanska planet Enola Gay den fyra ton tunga uranbomben "Little boy" över Hiroshima. Omkring 140 000 av stadens 350 000 invånare beräknas ha mist livet omedelbart eller till följd av strålskador åren därefter.

Tre dagar efter bombningen av Hiroshima – under andra världskrigets sista dagar – anfölls även Nagasaki med en atombomb kallad "Fat man". Fler än 75 000 personer omkom omedelbart.

På klockslaget 08.15 lokal tid, den tidpunkt då den första bomben släpptes för 75 år sedan, samlades överlevare och deras släktingar samt en handfull dignitärer för den årliga ceremonin i Hiroshimas Peace Memorial Park.

Coronaanpassad ceremoni

På grund av coronapandemin hölls ceremonin med färre deltagare på plats än vanligt – mindre än tio procent av det normala antalet – och med stolar placerade med två meters mellanrum. Inför årsdagen har stadens borgmästare Kazumi Matsui uppmanat invånarna att ta del av torsdagens ceremoni från tv-soffan.

Enligt traditionen inleddes minnesceremonin med en tyst bön. Därefter talade Kazumi Matsui liksom premiärminister Shinzo Abe och båda återupprepade sina löften om en kärnvapenfri värld.

Varnade för nationalism

Borgmästaren uppmanade världen att enas för att möta globala hot, som coronaviruset, och höjde ett varningens finger för den nationalism som föregick andra världskriget.

– När influensapandemin härjade för ett sekel sedan krävde den miljontals liv och terroriserade världen eftersom länderna som stred mot varandra i första världskriget inte klarade av att möta hotet tillsammans, sade Kazumi Matsui.

– En efterföljande uppgång för nationalismen ledde till andra världskriget och atombombningarna. Vi får aldrig låta detta smärtsamma förflutna upprepa sig. Civilsamhället måste avvisa självcentrerad nationalism och förena sig mot alla hot, fortsatte han.

Löfven: "Vår mänskliga skyldighet"

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) säger i ett tal att världen förändrades när den första atombomben föll, den 6 augusti 1945.

– Det får inte råda något tvivel om att Sveriges mål – som vi delar med så många andra – är en kärnvapenfri värld.

– Det är vår moraliska och mänskliga skyldighet att aldrig upphöra med vårt arbete för kärnvapennedrustning.

Japans premiärminister Shinzo Abe talade under ceremonin.
Japans premiärminister Shinzo Abe talade under ceremonin.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Hiroshimas borgmästare Kazumi Matsui varnade för den nationalism som tog fäste före andra världskriget.
Hiroshimas borgmästare Kazumi Matsui varnade för den nationalism som tog fäste före andra världskriget.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

FAKTA

Fakta: Bomberna över Hiroshima och Nagasaki

Den 6 augusti 1945 släppte det amerikanska planet Enola Gay den fyra ton tunga uranbomben "Little boy" över japanska Hiroshima.

En värmevåg på upp till 4 000 grader – tillräckligt för att smälta stål – drabbade staden och dess 350 000 invånare.

Tre dagar senare – under andra världskrigets sista dagar – anfölls även Nagasaki med en atombomb kallad "Fat man", släppt från flygplanet Bock's Car.

Bombningarna skedde på order av USA:s president Harry Truman och anses av många ha varit den direkta anledningen till Japans kapitulation i kriget. 1941 hade Japan bombat den amerikanska flottbasen Pearl Harbor.

Truman hade inför bombningen deklarerat att han ville ha ett snabbt slut på kriget genom att tillfoga förstörelse mot Japan och ingjuta rädsla.

Atombomberna beräknas ha tagit över 300 000 liv direkt eller indirekt genom strålskador, exempelvis genom olika cancerformer. 90 procent av all bebyggelse i Hiroshima förstördes.

Japan är det enda landet i världen som har utsatts för angrepp med kärnvapen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Utrikes

Ursinniga Beirutbor kräver förändringar

Folk röjer bråte dagen efter explosionen.
Folk röjer bråte dagen efter explosionen.
Foto: Hassan Ammar
Utrikes
Utrikes Minst 5 000 personer har skadats och 137 dött i explosionen som skakade Beirut i tisdags, säger en talesperson för Libanons hälsodepartement.

Över hälften av staden skadades i smällen och uppemot 300 000 människor har blivit hemlösa, enligt stadens guvernör.

Flera personer saknas fortfarande och under onsdagen samlades folk i hamnen för att leta efter anhöriga.

Ilskan bland befolkningen är dagarna efter olyckan stor i landet som präglas av korruption samt politisk- och ekonomisk kris. Att över 2 700 ton av det explosiva ämnet ammoniumnitrat förvarats i hamnen i flera år, trots att myndigheter varnats om faran, får ilskan att växa ytterligare.

– Vi är ursinniga, sade Beirutbon Jumanah Zabaneh till TT under onsdagen.

Förödelsen och explosionerna har också väckt minnen från inbördeskriget hos många och Zabaneh vill inte att hennes barn ska behöva uppleva samma rädsla som hon.

– Det är dags att vi förändrar vårt ruttna system. Vi behöver transparens i hur man använder våra offentliga medel, hur samhällstjänster hanteras, och vi behöver ansvarsutkrävande.

Utrikes

Nödhjälp från flera länder börjar nå Libanon

Förödelsen är enorm efter tisdagens explosioner i Beirut, Libanon.
Förödelsen är enorm efter tisdagens explosioner i Beirut, Libanon.
Foto: Hussein Malla/AP/TT
Utrikes
Utrikes Många libaneser i utlandet skickar redan regelbundet pengar till hemlandet. Efter tisdagens explosioner i Beirut har flera initiativ startats för att bistå Libanon ekonomiskt.
Samtidigt har hjälpen från omvärlden börjat anlända i den skakade huvudstaden.
PREMIUM

Libanons diaspora, som uppskattas vara omkring tre gånger större än befolkningen på fem miljoner i landet, kraftsamlar för att hjälpa sina landsmän i Beirut efter tisdagens explosioner som dödade över 130 personer, skadade minst 5 000 och gjorde hundratusentals hemlösa.

– Jag har suttit i telefon hela morgonen med våra samarbetspartner för att sätta upp en stödfond efter explosionerna. Alla, både libaneser och icke-libaneser, vill hjälpa, säger George Akiki som driver den ideella organisationen Lebnet från Silicon Valley i USA.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Brasilien närmar sig 100 000 dödsfall i covid

Brasiliens president Jair Bolsonaro har gång på gång underminerat faran med coronaviruset.
Brasiliens president Jair Bolsonaro har gång på gång underminerat faran med coronaviruset.
Foto: Eraldo Peres
Utrikes
Utrikes Fem månader efter att ha registrerat sitt första coronafall i landet närmar sig Brasilien i rask takt den dystra siffran på 100 000 dödsfall i covid-19.
– Det är en tragedi, en av de värsta som Brasilien någonsin har genomlidit, säger sociologen Celso Rocha de Barros.
PREMIUM

Det första fallet i Brasilien upptäcktes i São Paolo den 26 februari. Det första dödsfallet registrerades 16 mars.

– Vid det laget höll Brasilien fortfarande bara på att förbereda sig för att hantera pandemin, säger Paulo Lotufo, epidemiolog vid universitet i São Paolo.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL