Kultur och nöje

Nu startar bygget av Utøya-monument

Arkitektkontoret Manthey Kula ligger bakom minnesmärket som nu uppförs nära Utøya. Arkivbild.
Arkitektkontoret Manthey Kula ligger bakom minnesmärket som nu uppförs nära Utøya. Arkivbild.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Under måndagsmorgonen börjar bygget av det omdebatterade minnesmärket över offren för terrordådet på norska Utøya. Det ska bland annat bestå av 77 bronspelare, en för varje person som dog på ön och i regeringskvarteren.

Minnesmärket byggs på Utøykaia, där färjan MS Thorbjørn mellan ön och fastlandet lägger till. Tanken är att det ska stå klart till tioårsdagen av terrordådet, som skedde den 22 juli 2011.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Lind: "Besked till kultursektorn inom veckor"

Kulturminister Amanda Lind (MP) på regeringens pressträff efter regeringssammanträde.
Kulturminister Amanda Lind (MP) på regeringens pressträff efter regeringssammanträde.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har inga nya besked att ge till landets kultursektor – det framkom under förmiddagens pressträff.
– Regeringen återkommer med besked inom kommande veckor, säger Lind till TT.

Amanda Lind har den senaste tiden utlovat nya besked till kultur- och idrottssektorn kring förutsättningarna för att bedriva verksamhet under coronapandemin – och har också fått hård kritik för att inte agera tillräckligt kraftfullt för att stödja sektorerna.

Men under torsdagsförmiddagens pressträff uteblev ett tydligt besked om när landets scen- och evenemangsverksamheter återigen kan öppna för en större publik.

– Regeringen återkommer med besked inom kommande veckor för hur vi ska hantera situationen framåt, säger Amanda Lind till TT.

"Är i en pandemi"

Kultur- och idrottsministern säger sig vara väl medveten om att kultursektorn drabbats hårt under pandemin och att hon löpande för intensiva samtal med branschen – där även Folkhälsomyndigheten är delaktig.

En av de stora frågorna har handlat om ordningslagen, som slår fast att högst 50 personer får samlas vid kulturevenemang. Restriktionen har under senare tid alltmer högljutt ifrågasatts av musiker, scenarbetare och artister, som frågar sig hur verksamheter överhuvudtaget ska ha en möjlighet att öppna så länge regeln gäller.

TT: Hur ska man kunna öppna om man håller fast vid beslutet om 50-personersregeln?

– Nu för vi samtal och det är viktigt att säga att vi är i en pandemi där smittsäkerheten självklart är i fokus.

"Föregår inte budgetarbetet"

På frågan om det är Folkhälsomyndigheten som fattar det avgörande beslutet kring publikrestriktionerna säger Amanda Lind att såväl justitie- som socialdepartementet har en löpande dialog med myndigheten – och att kultur- och idrottssektorn sagt sig vara beredda att ta ett stort ansvar om det finns möjlighet att öppna upp.

TT: Branschen blöder ju ekonomiskt. Kan du utlova mer pengar till kultur- och nöjessektorn?

– Precis som Magdalena Andersson sa igår så ser både jag och regeringen att kulturen och idrotten har drabbats väldigt hårt och det finns självklart med när vi diskuterar, men jag kan inte föregå budgetarbetet – vi återkommer.

Anna Grönberg/TT

Kultur och nöje

Resa i läsfåtöljen: "Byn i vulkanens skugga"

Journalisten Ester Blenda Nordström reste till halvön Kamtjatka i östra Ryssland 1925. Ur hennes reportage mynnade så småningom boken 'Byn i vulkanens skugga'. Arkivbild.
Journalisten Ester Blenda Nordström reste till halvön Kamtjatka i östra Ryssland 1925. Ur hennes reportage mynnade så småningom boken "Byn i vulkanens skugga". Arkivbild.
Foto: SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Halvvilda hästar, skvallerglada tanter, passionerade amatörteaterskådespelare och bolsjevikfanatiker. Alla får plats i Ester Blenda Nordströms "Byn i vulkanens skugga" – en kärleksfull och spänstig skildring av en by i björnarnas land i bortersta Sovjet.

När journalisten Ester Blenda Nordström 1914 tar tjänst som piga och rapporterar om de bedrövliga arbetsvillkoren skriver hon presshistoria. Hon blir rikskändis, slänger sig ut i världen och levererar reseskildringar från jordens alla hörn.

1925 bär det av till den glesbefolkade Kamtjatkahalvön i bortersta Sovjet. Hon slår sig ned i byn Kljutji – "så liten och fattig och grå" – dit vägarna sedan länge tagit slut.

Hennes två år i byn mynnar senare ut i reportageboken "Byn i vulkanens skugga".

Porträtterar byborna

Ester Blenda Nordström tecknar ett rappt, varmt och humoristiskt porträtt av den avlägsna byn genom att berätta om personerna som befolkar den.

– Genomgående för hennes reseskildringar är att hon vill leva på samma sätt som de hon berättar om. Hon anstränger sig till det yttersta för att bli en del av platsen, säger Fatima Bremmer, författare till biografin "Ett jävla solsken".

På de knappt 200 sidorna träffar vi allt från skvallerglada granntanter till en bolsjevikisk lärarinna med en överjordisk röst. Där finns de halvvilda hästarna och den långsmala läkaren med det sataniska ansiktet. 

– Ester Blenda har en förmåga att se människor och miljöer och måla fram dem för läsaren. Hon har ett väldigt driv i språket – det står aldrig stilla.

Äventyraren Ester Blenda

När Ester Blenda Nordström anlände till Kamtjatka hade hon försökt ta sig dit i flera år. Äntligen hade hon lyckats övertala en svensk äventyrsexpedition att låta henne få följa med. 

– Det var det ultimata äventyret för henne, och hon var ju en äventyrare.

Hon tar med läsaren ut i den svårtillgängliga nordryska naturen. Det är krispiga höstdagar, snötunga tundror, vilda djur och mörka vatten.

– I naturskildringarna ser jag verkligen den äkta Ester Blenda. De är otroligt vackra, och man får uppleva den här avlägsna platsen genom hennes blick, säger Fatima Bremmer.

Eller som Ester Blenda Nordström själv beskriver sina ofta våghalsiga strapatser: "Det var härligt att leva då. Att vara människa".

Elina Perdahl/TT

FAKTA

Fakta: Resa i läsfåtöljen

Litteraturen är full av reseberättelser. I en tid då man inte kan eller kanske inte vill resa tipsar vi om litterära reseskildringar.

FAKTA

Fakta: "Byn i vulkanens skugga"

"Byn i vulkanens skugga" gavs ut för första gången 1930. En reportagebok av journalisten Ester Blenda Nordström, om hennes tid i byn Kljutji, belägen på Kamtjatkahalvön i Sovjet.

Den glesbefolkade halvön präglas av sina långa kuststräckor och många vulkaner.

Ester Blenda Nordström gav även ut reseskildringen "Amerikanskt: som emigrant till Amerika" 1927.

Kultur och nöje

Daisy Coleman från "Audrey & Daisy" död

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Daisy Coleman, som medverkade i Netflixdokumentären "Audrey & Daisy" är död, skriver Variety. Dokumentären kretsar kring hur de två tonårstjejerna Daisy Coleman och Audrie Pott utsätts för sexuella övergrepp – och därefter nätmobbas och stöts ut av samhället.

Filmen, som regisserades av Bonni Cohen och Jon Shenk, hade premiär 2016 på Sundance-filmfestivalen – och nådde därefter en stor publik när den köptes upp av streamingtjänsten Netflix.

Daisy Coleman blev 23 år.

Kultur och nöje

Danmarks största bokmässa ställs in

Danmarks största bokmässa, Bogforum, ställs in. Arkivbild.
Danmarks största bokmässa, Bogforum, ställs in. Arkivbild.
Foto: Scanpix/TT NYHETSBYRÅN
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Årets upplaga av Danmarks största bokmässa Bogforum, som vanligtvis arrangeras i Köpenhamn under den sista helgen i oktober, ställs in, skriver DR. Enligt mässchefen Andreas Nordkild Poulsen, som tidigare hävdat att arrangemanget skulle genomföras som planerat, väljer man nu att skjuta upp mässan till 2021 på grund av coronapandemin.

– En stor del av bokbranschen är inte redo att delta på mässan, då folk är nervösa och skeptiska till arrangemanget på grund av coronasituationen, säger han till DR.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Deep Purple vill inte vara moderna

Deep Purples sångare Ian Gillan och basist Roger Glover. Bandet släpper i dagarna sitt 21:a album 'Whoosh!'. Arkivbild.
Deep Purples sångare Ian Gillan och basist Roger Glover. Bandet släpper i dagarna sitt 21:a album "Whoosh!". Arkivbild.
Foto: Anthony Anex/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter över 50 år och 20 skivor är det engelska rockbandet Deep Purple återigen albumaktuella.
– Vi har aldrig låtit så bra som nu, hävdar sångaren Ian Gillan.
PREMIUM

Formel 1-bilar som kör förbi en startlinje, mänsklighetens korta stund på jorden, eller Deep Purples karriär sammanfattad med ett ljud. Så beskriver sångaren Ian Gillan titeln på bandets senaste album "Whoosh!".

– 1969 känns som i går, konstaterar han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Deckarspalten

Oemotståndlig duo och lovande nya bekantskaper

Rolf och Cilla Börjlind är aktuella med Fruset guld.
Foto: Kajsa Göransson
Kultur och nöje
Deckarspalten Högt tempo i Arjeplogs fjällvärld, en fransk sjö med många hemligheter och en mamma med hämndtankar bjuder Gunilla Weddings Deckarspalt på denna gång.

Svårtillgänglig fjällmiljö

”Han stod mitt ute på kalfjället i en grå tygjacka och ett par mörka läderbyxor. Långsamt strök han handen över pannan. Temperaturen låg strax över 30 grader.” Redan i inledningsmeningen till nya Fruset guld (Norstedts) fångar de in mig, Cilla och Rolf Börjlind.

Jag har svårt att motstå kriminalromaner som utspelas i norra Sverige, gärna i fjällmiljö. Associationerna går direkt till genrens bästa - Kerstin Ekman, Åsa Larsson och på senare tid också Stina Jackson. Med andra ord får paret Börjlind också en del att leva upp till genom den där inledningsmeningen. Det har de å andra sidan inga problem med. Fruset guld är visserligen långt från den långsamma spänningen och de starka naturskildringarna hos de ovan nämnda men den är i stället ännu en oemotståndligt spännande, tempofylld och rasande underhållande bok i serien om polisen Olivia Rönning och expolisen Tom Stilton.

Börjlinds kan deckarhantverket och de tvekar aldrig att placera Olivia och Tom i helt nya miljöer. Efter inledningsmeningen drar allt i gång i ett högt tempo. Ett lik hittas i fjällen vid Arjeplog och Olivia, som för en gångs skull är lyckligt förälskad, skickas motvilligt dit och blir strandsatt i svårtillgänglig fjällmiljö efter en svår helikopterolycka. Och det här är bara början ...

Naturligtvis blir även Tom Stilton, som befinner sig på yogaretreat i Thailand, indragen och hamnar så småningom tillsammans med sin vän Abbas i Gambia. Intrigen i Fruset guld tar rejäla omvägar - både vad gäller geografi och tema - på sin väg mot upplösningen men jag följer gärna med på omvägar när jag befinner mig i Börjlinds högspänningsvärld. Och lika mycket som de drog in mig med inledningsmeningen håller de mig kvar i den där världen med avslutningen. En cliff hanger som heter duga ...

Franska Olivier Norek presenteras på svenska med kriminalromanen Ytspänning.
Foto: Bruno Chabert

Många hemligheter

Även franska författaren och polisen Olivier Noreks Ytspänning (Sekwa) börjar i högt tempo. Överkommissarie Noémie Chastain vid Parispolisens gör tillsammans med sitt team vid Narkotikaroteln ett tillslag mot en ökänd knarklangare. Allt går åt skogen och Noémie blir skjuten i ansiktet. Efter det trappas tempot ner när vi får följa Noémies långa sjukhusvistelse och försök att acceptera sitt förstörda ansikte.

När hon sedan kommer tillbaka till arbetet får hon inte tillbaka sin gamla tjänst utan göms undan i byn Avalone på den franska landsbygden där hon ska utreda hur man ska kunna lägga ner byns polisstation. När en tunna med ett barnskelett i hittas i byns konstgjorda sjö hamnar hon ändå i hetluften igen.

Avalone och dess invånare, och inte minst sjön, döljer många hemligheter och att följa Noémies utredning, konfrontationer med byborna och också hennes kamp med sig själv och sin självbild är riktigt, riktigt bra deckarläsning. Mot slutet väntar en riktigt oväntad twist men samtidigt krånglas utredningen till onödigt mycket. Totalt sett är ändå Ytspänningen en annorlunda och väldigt läsvärd kriminalroman och jag hoppas att mer av Norek hittar till Sverige.

Amy Engels Alltid en dotter är den amerikanska författarens första bok på svenska.
Foto: Trish McBrown

Skoningslös bok

Amerikanska Amy Engel är ytterligare en ny bekantskap. Hon har tidigare skrivit en ungdomstrilogi och thrillern The Roanoke girls och med sin andra thriller, Alltid en dotter (The familiar dark), introduceras hon nu av Albert Bonniers på svenska.

Alltid en dotter utspelas i en tröstlöst sliten stad i Ozark Mountains i Missouri. Huvudpersonen Eve har vuxit upp i en trailerpark med en missbrukande mamma och nu arbetar hon hårt för att som ensamstående mamma ge sin 13-åriga dotter Junie en bättre och tryggare uppväxt. När Junie och hennes bästa vän Izzy hittas brutalt mördade vid en gammal lekplats går hela Eves värld så klart i kras och hon blir besatt av att hitta dotterns mördare - inte för att överlämna hen till polisen utanför att utkräva hämnd för dotterns förlorade liv och sitt eget förstörda.

Alltid en dotter är en skoningslös bok som börjar direkt på mordplatsen där de två flickorna ligger och dör. I nästa kapitel är vi tätt intill Eve på kaféet där hon jobbar när hon får ta emot dödsbeskedet av sin bror Cal som är polis.

Amy Engel tvekar inte att hänga kvar i Eves sorg och att ta oss riktigt nära alla de ruffiga och tragiska miljöer som mördarjakten tar henne till. Alltid en dotter är en tuff historia att följa, ingenting hålls tillbaka eller förskönas. Samtidigt är det här så bra skrivet och mitt i all den ödesmättade svärtan (med klara associationer till True detectives) finns naturligtvis en spänning som inte släpper för en sekund. Det här kan vara en av årets bästa - och värsta - läsningar i genren.

Kultur och nöje

Amazon väcker förhoppningar i bokbranschen

Amazon har nu bekräftat att man jobbar med en svensk försäljningssajt. Arkivbild.
Amazon har nu bekräftat att man jobbar med en svensk försäljningssajt. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Skärpt konkurrens för nätbokhandeln och redan hårt trängda fysiska boklådor. Det tros bli följderna av amerikanska Amazons nya svenska sajt.
Samtidigt väcks hopp om att den globala nätjätten ska sprida svenska titlar över världen.
PREMIUM

Nyheten om att Amazon bekräftar sitt arbete med en svensk försäljningssajt, väcker både oro och förväntan i den svenska bokbranschen. I ett första skede är det främst internetbokhandeln som kommer att märka av den svenska etableringen, menar bland andra förläggaren Dorotea Bromberg.

– Det är klart att det här blir en mycket svår konkurrens, men vi måste komma ihåg att det är konsumenten som väljer. De har visat på andra marknader att de är enastående när det gäller logistik och konkurrens, de kommer att förändra e-handeln överhuvudtaget, men jag vägrar att vara pessimistisk, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Skapare av skräck för de unga

David och Elin Wramneby från Tollarp respektive Åhus träffades när de gick teaterlinjen på C4-gymnasiet i Kristianstad och jobbar gärna ihop när de kan. 12:13 är Davids idé, men manuset har de skrivit tillsammans.
Foto: Privat
Kultur och nöje
Kultur och nöje I dag är det premiär på SVT Play för 12:13. Rysarserien för den unga publiken är skapad av skåningen David Wramneby. – Det svåraste har varit att hålla min egen nostalgi tyglad. Det är dagens 12-åringar och deras värld vi ska skildra. Inte min, säger han.

Det händer märkliga saker på skolan. Under matrasten, alltid klockan 12.13, publicerar ett anonymt konto smygtagna bilder på elever i årskurs 6. När de fyra sjätteklassarna Mårten, Maya, Irma och Alex hittar mobiltelefonen som står bakom kontot hittar de inte bara opublicerade bilder på dem själva i den, bilder som de absolut inte vill att någon ska få se, det visar sig även vila en förbannelse över den, om de inte följer dess instruktioner...

Idén till serien föddes när David Wramneby från Tollarp insåg att sådana där riktigt läskiga serier han älskade att titta på som liten inte fanns för dagens unga.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL