Kultur och nöje

Musiker kritiserar Spotifys Daniel Ek

Daniel Ek grundade Spotify tillsammans med Martin Lorentzon 2006. Arkivbild.
Daniel Ek grundade Spotify tillsammans med Martin Lorentzon 2006. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Flera världskända musiker kritiserar nu Spotifys Daniel Ek efter att han nyligen avfärdat missnöjet mot strömningstjänstens ersättningsnivåer.
PREMIUM

I en intervju med musiksajten Music Ally hävdade Spotify-grundaren att artister överlag inte är missnöjda med ersättningen de får när deras låtar spelas på strömningstjänsten.

– Det är ett felaktigt narrativ, kombinerat med det faktum att en del artister som var framgångsrika förr kanske inte kommer att vara det i framtidens landskap, du kan inte längre spela in musik vart tredje eller vart fjärde år och tro att det ska vara tillräckligt, sa han då.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Resa i läsfåtöljen: "Byn i vulkanens skugga"

Journalisten Ester Blenda Nordström reste till halvön Kamtjatka i östra Ryssland 1925. Ur hennes reportage mynnade så småningom boken 'Byn i vulkanens skugga'. Arkivbild.
Journalisten Ester Blenda Nordström reste till halvön Kamtjatka i östra Ryssland 1925. Ur hennes reportage mynnade så småningom boken "Byn i vulkanens skugga". Arkivbild.
Foto: SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Halvvilda hästar, skvallerglada tanter, passionerade amatörteaterskådespelare och bolsjevikfanatiker. Alla får plats i Ester Blenda Nordströms "Byn i vulkanens skugga" – en kärleksfull och spänstig skildring av en by i björnarnas land i bortersta Sovjet.

När journalisten Ester Blenda Nordström 1914 tar tjänst som piga och rapporterar om de bedrövliga arbetsvillkoren skriver hon presshistoria. Hon blir rikskändis, slänger sig ut i världen och levererar reseskildringar från jordens alla hörn.

1925 bär det av till den glesbefolkade Kamtjatkahalvön i bortersta Sovjet. Hon slår sig ned i byn Kljutji – "så liten och fattig och grå" – dit vägarna sedan länge tagit slut.

Hennes två år i byn mynnar senare ut i reportageboken "Byn i vulkanens skugga".

Porträtterar byborna

Ester Blenda Nordström tecknar ett rappt, varmt och humoristiskt porträtt av den avlägsna byn genom att berätta om personerna som befolkar den.

– Genomgående för hennes reseskildringar är att hon vill leva på samma sätt som de hon berättar om. Hon anstränger sig till det yttersta för att bli en del av platsen, säger Fatima Bremmer, författare till biografin "Ett jävla solsken".

På de knappt 200 sidorna träffar vi allt från skvallerglada granntanter till en bolsjevikisk lärarinna med en överjordisk röst. Där finns de halvvilda hästarna och den långsmala läkaren med det sataniska ansiktet. 

– Ester Blenda har en förmåga att se människor och miljöer och måla fram dem för läsaren. Hon har ett väldigt driv i språket – det står aldrig stilla.

Äventyraren Ester Blenda

När Ester Blenda Nordström anlände till Kamtjatka hade hon försökt ta sig dit i flera år. Äntligen hade hon lyckats övertala en svensk äventyrsexpedition att låta henne få följa med. 

– Det var det ultimata äventyret för henne, och hon var ju en äventyrare.

Hon tar med läsaren ut i den svårtillgängliga nordryska naturen. Det är krispiga höstdagar, snötunga tundror, vilda djur och mörka vatten.

– I naturskildringarna ser jag verkligen den äkta Ester Blenda. De är otroligt vackra, och man får uppleva den här avlägsna platsen genom hennes blick, säger Fatima Bremmer.

Eller som Ester Blenda Nordström själv beskriver sina ofta våghalsiga strapatser: "Det var härligt att leva då. Att vara människa".

Elina Perdahl/TT

FAKTA

Fakta: Resa i läsfåtöljen

Litteraturen är full av reseberättelser. I en tid då man inte kan eller kanske inte vill resa tipsar vi om litterära reseskildringar.

FAKTA

Fakta: "Byn i vulkanens skugga"

"Byn i vulkanens skugga" gavs ut för första gången 1930. En reportagebok av journalisten Ester Blenda Nordström, om hennes tid i byn Kljutji, belägen på Kamtjatkahalvön i Sovjet.

Den glesbefolkade halvön präglas av sina långa kuststräckor och många vulkaner.

Ester Blenda Nordström gav även ut reseskildringen "Amerikanskt: som emigrant till Amerika" 1927.

Kultur och nöje

Daisy Coleman från "Audrey & Daisy" död

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Daisy Coleman, som medverkade i Netflixdokumentären "Audrey & Daisy" är död, skriver Variety. Dokumentären kretsar kring hur de två tonårstjejerna Daisy Coleman och Audrie Pott utsätts för sexuella övergrepp – och därefter nätmobbas och stöts ut av samhället.

Filmen, som regisserades av Bonni Cohen och Jon Shenk, hade premiär 2016 på Sundance-filmfestivalen – och nådde därefter en stor publik när den köptes upp av streamingtjänsten Netflix.

Daisy Coleman blev 23 år.

Kultur och nöje

Danmarks största bokmässa ställs in

Danmarks största bokmässa, Bogforum, ställs in. Arkivbild.
Danmarks största bokmässa, Bogforum, ställs in. Arkivbild.
Foto: Scanpix/TT NYHETSBYRÅN
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Årets upplaga av Danmarks största bokmässa Bogforum, som vanligtvis arrangeras i Köpenhamn under den sista helgen i oktober, ställs in, skriver DR. Enligt mässchefen Andreas Nordkild Poulsen, som tidigare hävdat att arrangemanget skulle genomföras som planerat, väljer man nu att skjuta upp mässan till 2021 på grund av coronapandemin.

– En stor del av bokbranschen är inte redo att delta på mässan, då folk är nervösa och skeptiska till arrangemanget på grund av coronasituationen, säger han till DR.

Enligt Andreas Nordkild Poulsen finns även en oro från ledningens sida för att besökarna inte skulle våga komma till mässan, trots att man har utarbetat en plan för restriktioner kring arrangemanget.

Flera av de största danska förlagen har under våren också meddelat att man inte tänkte närvara vid Bogforum, däribland Gyldendal och Politikens Forlag.

Bogforum, som arrangerats sedan 1992, lockar vanligtvis 35 000 besökare.

Kultur och nöje

Deep Purple vill inte vara moderna

Deep Purples sångare Ian Gillan och basist Roger Glover. Bandet släpper i dagarna sitt 21:a album 'Whoosh!'. Arkivbild.
Deep Purples sångare Ian Gillan och basist Roger Glover. Bandet släpper i dagarna sitt 21:a album "Whoosh!". Arkivbild.
Foto: Anthony Anex/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter över 50 år och 20 skivor är det engelska rockbandet Deep Purple återigen albumaktuella.
– Vi har aldrig låtit så bra som nu, hävdar sångaren Ian Gillan.
PREMIUM

Formel 1-bilar som kör förbi en startlinje, mänsklighetens korta stund på jorden, eller Deep Purples karriär sammanfattad med ett ljud. Så beskriver sångaren Ian Gillan titeln på bandets senaste album "Whoosh!".

– 1969 känns som i går, konstaterar han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Deckarspalten

Oemotståndlig duo och lovande nya bekantskaper

Rolf och Cilla Börjlind är aktuella med Fruset guld.
Foto: Kajsa Göransson
Kultur och nöje
Deckarspalten Högt tempo i Arjeplogs fjällvärld, en fransk sjö med många hemligheter och en mamma med hämndtankar bjuder Gunilla Weddings Deckarspalt på denna gång.

Svårtillgänglig fjällmiljö

”Han stod mitt ute på kalfjället i en grå tygjacka och ett par mörka läderbyxor. Långsamt strök han handen över pannan. Temperaturen låg strax över 30 grader.” Redan i inledningsmeningen till nya Fruset guld (Norstedts) fångar de in mig, Cilla och Rolf Börjlind.

Jag har svårt att motstå kriminalromaner som utspelas i norra Sverige, gärna i fjällmiljö. Associationerna går direkt till genrens bästa - Kerstin Ekman, Åsa Larsson och på senare tid också Stina Jackson. Med andra ord får paret Börjlind också en del att leva upp till genom den där inledningsmeningen. Det har de å andra sidan inga problem med. Fruset guld är visserligen långt från den långsamma spänningen och de starka naturskildringarna hos de ovan nämnda men den är i stället ännu en oemotståndligt spännande, tempofylld och rasande underhållande bok i serien om polisen Olivia Rönning och expolisen Tom Stilton.

Börjlinds kan deckarhantverket och de tvekar aldrig att placera Olivia och Tom i helt nya miljöer. Efter inledningsmeningen drar allt i gång i ett högt tempo. Ett lik hittas i fjällen vid Arjeplog och Olivia, som för en gångs skull är lyckligt förälskad, skickas motvilligt dit och blir strandsatt i svårtillgänglig fjällmiljö efter en svår helikopterolycka. Och det här är bara början ...

Naturligtvis blir även Tom Stilton, som befinner sig på yogaretreat i Thailand, indragen och hamnar så småningom tillsammans med sin vän Abbas i Gambia. Intrigen i Fruset guld tar rejäla omvägar - både vad gäller geografi och tema - på sin väg mot upplösningen men jag följer gärna med på omvägar när jag befinner mig i Börjlinds högspänningsvärld. Och lika mycket som de drog in mig med inledningsmeningen håller de mig kvar i den där världen med avslutningen. En cliff hanger som heter duga ...

Franska Olivier Norek presenteras på svenska med kriminalromanen Ytspänning.
Foto: Bruno Chabert

Många hemligheter

Även franska författaren och polisen Olivier Noreks Ytspänning (Sekwa) börjar i högt tempo. Överkommissarie Noémie Chastain vid Parispolisens gör tillsammans med sitt team vid Narkotikaroteln ett tillslag mot en ökänd knarklangare. Allt går åt skogen och Noémie blir skjuten i ansiktet. Efter det trappas tempot ner när vi får följa Noémies långa sjukhusvistelse och försök att acceptera sitt förstörda ansikte.

När hon sedan kommer tillbaka till arbetet får hon inte tillbaka sin gamla tjänst utan göms undan i byn Avalone på den franska landsbygden där hon ska utreda hur man ska kunna lägga ner byns polisstation. När en tunna med ett barnskelett i hittas i byns konstgjorda sjö hamnar hon ändå i hetluften igen.

Avalone och dess invånare, och inte minst sjön, döljer många hemligheter och att följa Noémies utredning, konfrontationer med byborna och också hennes kamp med sig själv och sin självbild är riktigt, riktigt bra deckarläsning. Mot slutet väntar en riktigt oväntad twist men samtidigt krånglas utredningen till onödigt mycket. Totalt sett är ändå Ytspänningen en annorlunda och väldigt läsvärd kriminalroman och jag hoppas att mer av Norek hittar till Sverige.

Amy Engels Alltid en dotter är den amerikanska författarens första bok på svenska.
Foto: Trish McBrown

Skoningslös bok

Amerikanska Amy Engel är ytterligare en ny bekantskap. Hon har tidigare skrivit en ungdomstrilogi och thrillern The Roanoke girls och med sin andra thriller, Alltid en dotter (The familiar dark), introduceras hon nu av Albert Bonniers på svenska.

Alltid en dotter utspelas i en tröstlöst sliten stad i Ozark Mountains i Missouri. Huvudpersonen Eve har vuxit upp i en trailerpark med en missbrukande mamma och nu arbetar hon hårt för att som ensamstående mamma ge sin 13-åriga dotter Junie en bättre och tryggare uppväxt. När Junie och hennes bästa vän Izzy hittas brutalt mördade vid en gammal lekplats går hela Eves värld så klart i kras och hon blir besatt av att hitta dotterns mördare - inte för att överlämna hen till polisen utanför att utkräva hämnd för dotterns förlorade liv och sitt eget förstörda.

Alltid en dotter är en skoningslös bok som börjar direkt på mordplatsen där de två flickorna ligger och dör. I nästa kapitel är vi tätt intill Eve på kaféet där hon jobbar när hon får ta emot dödsbeskedet av sin bror Cal som är polis.

Amy Engel tvekar inte att hänga kvar i Eves sorg och att ta oss riktigt nära alla de ruffiga och tragiska miljöer som mördarjakten tar henne till. Alltid en dotter är en tuff historia att följa, ingenting hålls tillbaka eller förskönas. Samtidigt är det här så bra skrivet och mitt i all den ödesmättade svärtan (med klara associationer till True detectives) finns naturligtvis en spänning som inte släpper för en sekund. Det här kan vara en av årets bästa - och värsta - läsningar i genren.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Kultur och nöje

Amazon väcker förhoppningar i bokbranschen

Amazon har nu bekräftat att man jobbar med en svensk försäljningssajt. Arkivbild.
Amazon har nu bekräftat att man jobbar med en svensk försäljningssajt. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Skärpt konkurrens för nätbokhandeln och redan hårt trängda fysiska boklådor. Det tros bli följderna av amerikanska Amazons nya svenska sajt.
Samtidigt väcks hopp om att den globala nätjätten ska sprida svenska titlar över världen.
PREMIUM

Nyheten om att Amazon bekräftar sitt arbete med en svensk försäljningssajt, väcker både oro och förväntan i den svenska bokbranschen. I ett första skede är det främst internetbokhandeln som kommer att märka av den svenska etableringen, menar bland andra förläggaren Dorotea Bromberg.

– Det är klart att det här blir en mycket svår konkurrens, men vi måste komma ihåg att det är konsumenten som väljer. De har visat på andra marknader att de är enastående när det gäller logistik och konkurrens, de kommer att förändra e-handeln överhuvudtaget, men jag vägrar att vara pessimistisk, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Skapare av skräck för de unga

David och Elin Wramneby från Tollarp respektive Åhus träffades när de gick teaterlinjen på C4-gymnasiet i Kristianstad och jobbar gärna ihop när de kan. 12:13 är Davids idé, men manuset har de skrivit tillsammans.
Foto: Privat
Kultur och nöje
Kultur och nöje I dag är det premiär på SVT Play för 12:13. Rysarserien för den unga publiken är skapad av skåningen David Wramneby. – Det svåraste har varit att hålla min egen nostalgi tyglad. Det är dagens 12-åringar och deras värld vi ska skildra. Inte min, säger han.

Det händer märkliga saker på skolan. Under matrasten, alltid klockan 12.13, publicerar ett anonymt konto smygtagna bilder på elever i årskurs 6. När de fyra sjätteklassarna Mårten, Maya, Irma och Alex hittar mobiltelefonen som står bakom kontot hittar de inte bara opublicerade bilder på dem själva i den, bilder som de absolut inte vill att någon ska få se, det visar sig även vila en förbannelse över den, om de inte följer dess instruktioner...

Idén till serien föddes när David Wramneby från Tollarp insåg att sådana där riktigt läskiga serier han älskade att titta på som liten inte fanns för dagens unga.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Bon Iver samarbetar med Springsteen på ny låt

Justin Vernon, frontman i det amerikanska indierockbandet Bon Iver. Arkivbild.
Justin Vernon, frontman i det amerikanska indierockbandet Bon Iver. Arkivbild.
Foto: Marisa Wojcik/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Bon Iver släppte på onsdagen singeln "AUATC" som innehåller körsång från bland andra Jenny Lewis – och en viss Bruce Springsteen, skriver Pitchfork.

Även Elsa Jensen och Jenn Wasner bidrar med sina stämmor på låten, vars titel är en akronym för "Ate up all their cake".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL