Utrikes

Klimatflykt: Världen "har inte några svar"

En man sitter intill översvämningen i Morigaon i Assam i Indien. Kraftiga skyfall har gjort att floden Brahmaputra som flyter genom Indien och Bangladesh svämmat över och lett till några av de värsta översvämningarna på årtionden.
En man sitter intill översvämningen i Morigaon i Assam i Indien. Kraftiga skyfall har gjort att floden Brahmaputra som flyter genom Indien och Bangladesh svämmat över och lett till några av de värsta översvämningarna på årtionden.
Foto: Anupam Nath/AP
Utrikes
Utrikes De pågående översvämningarna i Sydasien driver tiotusentals människor på flykt. Och trots att allt fler riskerar samma öde på grund av klimatrelaterade händelser i framtiden har klimatflyktingar få juridiska rättigheter, och i Sverige har de tagits bort helt.
– Världen har inte några svar på vad som kommer att hända, säger Francesca Rosignoli, forskare inom miljörättvisa och klimatflyktingar vid Stockholms Universitet.
PREMIUM

Under den senaste månaden har över 63 000 människor flytt sina hem i Bangladesh på grund av översvämningarna, enligt Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC).

I världen tvingades under förra året 24,9 miljoner människor på flykt till följd av olika klimat- och väderrelaterade händelser. FN beräknar att antalet i framtiden kommer bli betydligt högre och trots att det föränderliga klimatet ofta ses som en risk för nästa stora flyktingvåg så är statusen för klimatflyktingar väldigt osäker.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Oron ökar för dansk smittspridning

Flera partier ställer krav på Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) att dra i nödbromsen för att tillåta större folksamlingar. Arkivbild.
Flera partier ställer krav på Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) att dra i nödbromsen för att tillåta större folksamlingar. Arkivbild.
Foto: John Thys/AP/TT
Utrikes
Utrikes I helgen höjer Danmark gränsen för tillåtna folksamlingar från 100 till 200 personer. Men ökande antal smittfall gör att danska politiker och myndigheter vill dra i nödbromsen.
Särskilt oroande är utvecklingen i Århus.

På lördag ska dubbelt så stora folksamlingar som i dag tillåtas i Danmark, om arrangörerna lever upp till myndigheternas krav. Det ingår i den plan som steg för steg ska öppna upp det danska samhället igen efter vårens hårda coronarestriktioner.

Den senaste veckan har antalet nya konstaterade fall med covid-19 ökat ganska kraftigt, om än från en låg nivå. Det beror bland annat på många nya fall i Århus och på ett slakteri i Ringsted.

– Jag anser att det är en dum tidpunkt att utvidga folksamlingsförbudet från 100 till 200, nu när vi ser ett stigande smittotal. För det betyder också att risken för event som skapar superspridning är större än den var för en månad sedan, säger Tyra Grove Krause, avdelningschef på Statens Serum Institut (SSI) till danska TV2.

Århus oroar

Danska myndigheter har särskilt ögonen på Danmarks näst största stad – Århus. På onsdagen testades ytterligare 34 personer positivt för covid-19 där, av 121 nya fall totalt i landet.

– Jag är mycket bekymrad för den situation som är i Århus just nu, säger Charlotte Hjort på Styrelsen för Patientsäkerhet, som ansvarar för smittspårning, på en pressträff.

Hon betonar att smittspridningen sker brett i samhället. Evenemang på Århus universitet, firande fotbollsfans och bostadsområden med många somalier har pekats ut som smittspridare.

Men det finns inte en enskild händelse eller plats som är orsak till smittutbrottet, enligt Charlotte Hjort. Gemensamt för många som har smittats är dock att de har deltagit på begravningar, bröllop, barndop eller studentaktiviteter där många personer har träffats. Dessutom är flera busschaufförer i staden smittade.

Polisen i Århus pekar nu ut särskilda "hotspots", som populära stränder, där polisen kommer att införa uppehållsförbud om trängseln blir för stor.

Dra i nödbromsen

Flera danska partier kräver att regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spetsen ska kalla till partiöverläggningar.

– Jag har bett hälsoministern att dra i nödbromsen, och det är riktigt bråttom, säger Kirsten Normann Andersen, ansvarig för hälsofrågor i Socialistisk Folkeparti (SF).

Kraven på att dra av på öppningstakten kommer från flera håll. Tidigare i veckan avrådde SSI från att öppna nattklubbar, diskotek och liknande som planerat i början av augusti, vilket även hälso- och äldreminister Magnus Heunicke (S) är tveksam till.

Maria Davidsson/TT

FAKTA

Fakta: De senaste danska smittsiffrorna

Det senaste dygnet, från onsdag till torsdag, har det registrerats 121 nya smittfall i Danmark. Det visar siffror från Statens Serum Institut (SSI). Av de nya smittade finns 34 i Århus och 41 är anställda på ett slakteri Ringsted, där många insjuknat.

Därmed fortsätter antalet smittade med covid-19 att stiga. Dagen före registrerades 112 nya fall och i tisdags var siffran 77.

Torsdagens siffra är den högsta för en enskild dag sedan i början av maj. Den högsta siffran registrerades den 3 april med 473 nya fall.

Totalt har 14 306 personer testat positivt under pandemin och totalt 617 personer dött.

I Sverige testades 427 personer positivt det senaste dygnet. Totalt har 81 967 konstaterats smittade sedan virusutbrottet och 5 766 personer har dött.

Källa Statens Serum Institut (SSI), Folkhälsomyndigheten (FHM)

Utrikes

Libaneser kräver regimens avgång: "Lögnare"

Folk röjer bråte dagen efter explosionen.
Folk röjer bråte dagen efter explosionen.
Foto: Hassan Ammar
Utrikes
Utrikes En utredning ska inom fyra dagar svara på hur olyckan i Beiruts hamn kunde ske och vilka som är ansvariga.
Men det är långt ifrån nog för många libaneser som är trötta på ledarnas oförmåga att lösa landets korruption och kriser.

I flera år hade över 2 700 ton av det explosiva ämnet ammoniumnitrat förvarats i hamnen trots att myndigheter larmats om faran.

I tisdags exploderade lagret. I onsdags begärde regeringen att de som är ansvariga för förvaringen av ammoniumnitratet ska sättas i husarrest och i torsdags morse fattades beslutet att tillsätta en kommitté som ska utreda vad som hände och vem som bär ansvaret. En rapport ska presenteras inom fyra dagar, säger utrikesminister Charbel Wehbe till franska radiokanalen Europe 1.

– Det är allvarligt och vi tar det på allvar.

– De som är ansvariga för det här fruktansvärda brottet kommer att straffas av domare, säger han till radion.

"Bedragare och lögnare"

Men en utredning är långt ifrån nog för att dämpa ilskan hos de libaneser som är trötta på hur landet misskötts.

– Våra ledare är bedragare och lögnare. Jag kommer inte tro på någon utredning de gör. De förstörde landet och de ljuger för folk. Vem tror de att de lurar?, säger Jean Abi Hanna, en 80-årig tidigare hamnarbetare vars bostad förstördes och vars dotter och barnbarn skadades i smällen.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) ställer sig också bakom växande krav på en oberoende utredning av händelsen.

"En oberoende utredning med internationella experter är den bästa garantin för explosionens offer att få den rättvisa de förtjänar", säger HRW.

Notan: 130 miljarder

Minst 5 000 personer har skadats och 137 dött i explosionen som skakade Beirut i tisdags, enligt Libanons hälsodepartement. Flera personer saknas fortfarande efter jätteexplosionen och under onsdagen samlades folk i hamnen för att leta efter anhöriga.

Över hälften av staden skadades i smällen och uppemot 300 000 människor har blivit hemlösa, enligt stadens guvernör Marwan Abboud.

Abboud säger att kostnaderna för explosionen landa på motsvarande 130 miljarder kronor.

Vill se regimen avgå

Nödhjälp i form av bland annat pengar, sjukvårdsutrustning och hjälparbetare har strömmat till Libanon från flera olika länder och från EU.

Frankrikes president Emmanuel Macron är den förste politiske ledaren som reser till Libanon efter katastrofen. Han möttes av folksamlingar som ville få Macrons hjälp att störta Libanons styre.

Macron varnade under sin rundtur i den söndersprängda staden för att Libanon kommer att "fortsätta att sjunka" utan akuta reformer och försäkrade att hjälpen från Frankrike inte skulle gå ner i korrupta fickor.

– Jag förstår er ilska. Jag är inte här för att skriva en blankocheck till regimen, säger Macron.

Libanesisk militär står vakt vid de förstörda skeppen i Beiruts hamn.
Libanesisk militär står vakt vid de förstörda skeppen i Beiruts hamn.
Foto: Hussein Malla/AP/TT
Ljus tänds vid en minnesstund i Paris för de omkomna i Beirut.
Ljus tänds vid en minnesstund i Paris för de omkomna i Beirut.
Foto: Michel Euler/AP/TT

Utrikes

Så ser reglerna för folksamlingar ut i Europa

Så ser reglerna för folksamlingar ut i de nordiska länderna.
Så ser reglerna för folksamlingar ut i de nordiska länderna.
Foto: Ingela Landström/TT
Utrikes
Utrikes Coronaviruset har satt stopp för stora folksamlingar i många länder. Så här ser restriktionerna kring offentliga sammankomster ut i några länder i Europa.

Italien

I nuläget tillåts upp till 200 personer i konsertlokaler, biografer och teatrar inomhus och upp till 1 000 personer utomhus. Sedan i juni är vissa sportevenemang tillåtna, men utan åskådare.

Storbritannien

Idrottsevenemang tillåts, men utan publik. I övrigt skiljer sig reglerna åt i landet. I delar av norra England är det helt förbjudet att träffa medlemmar från andra hushåll i hemmet eller på barer och restauranger.

Spanien

Reglerna skiljer sig åt i landet. I Madrid är det förbjudet för över tio personer att träffas på barer och restauranger och lokalstyret uppmanar till förbud för alla sammankomster för över tio personer.

Frankrike

Folksamlingar på offentlig plats är begränsade till tio personer. Sammankomster med över 5 000 personer är förbjudna till åtminstone september.

Tyskland

Stora offentliga evenemang är förbjudna i hela Tyskland till slutet av oktober. I övrigt skiljer sig reglerna åt i landet. I Berlin får exempelvis 300 personer träffas inomhus och 1 000 utomhus.

Belgien

Från och med 29 juli och fyra veckor framåt har antalet personer som får träffas sänkts till 5 från 15. Offentliga evenemang har begränsats från 200 till 100 personer inomhus, och från 400 till 200 personer utomhus.

Sverige

Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare är förbjudna. Det handlar till exempel om demonstrationer, teater, idrottstävlingar, danstillställningar, marknader och mässor.

Norge

Från och med 15 juni är det tillåtet med evenemang på allmän plats för upp till 200 personer. Det kan handla om idrottstävlingar, konserter, utställningar, opera, bröllop och begravningar.

Finland

Från och med 1 augusti är det tillåtet med offentliga evenemang för över 500 personer, förutsatt att riktlinjer för hygien och säkerhetsavstånd efterföljs. Landet var först ut i Norden med att tillåta så stora sammankomster.

Danmark

Förbud mot folksamlingar på över 500 personer gäller åtminstone augusti ut. I nuläget får 100 personer samlas men i helgen höjs gränsen till 200 personer.

Island

I slutet av juli skärptes coronarestriktionerna som en försiktighetsåtgärd. Då sänktes den tillåtna gränsen för offentliga sammankomster från 500 till 100 personer. Det gäller till den 13 augusti.

Sofia Eriksson/TT

Match mellan Bologna och Torino inför tomma läktare i Italien.
Match mellan Bologna och Torino inför tomma läktare i Italien.
Foto: Massimo Paolone/AP/TT

Utrikes

Första virusfallen upptäckta i al-Hollägret

Två kvinnor i al-Hollägret. Arkivbild.
Två kvinnor i al-Hollägret. Arkivbild.
Foto: Maya Alleruzzo
Utrikes
Utrikes

Tre personer som arbetar med sjukvård i det kurdiskt kontrollerade fånglägret al-Hol i nordöstra Syrien har testats positivt för coronaviruset, enligt FN.

Det är de första rapporterade fallen i tältstaden som hyser tusentals personer – inklusive släktingar till jihadister från terrorrörelsen IS.

– Processen med kontaktspårning är påbörjad. Som en förebyggande åtgärd är endast nödvändig personal med personlig skyddsutrustning tillåten att arbeta inne i lägret, säger David Swanson vid FN-kontoret Ocha.

Hjälporganisationer har länge uttryckt stor oro för att viruspandemin ska få fäste i nordöstra Syrien där sjukvården slagits i spillror av inbördeskriget och där tusentals människor är instängda i läger.

Utrikes

Belarus: Amerikaner gripna inför presidentval

Belarus president Aleksandr Lukasjenko under ett tal till nationen i tisdags.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko under ett tal till nationen i tisdags.
Foto: Andrey Pokumeiko/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Belarus president Aleksandr Lukasjenko säger att flera amerikanska medborgare har gripits i landet inför valet på söndag. Han gav inga detaljer om när eller varför.

– Några greps med amerikanska pass, var gifta med amerikaner, arbetade inom utrikesdepartementet, säger Lukasjenko enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.

Helgens val är den mångårige ledarens största utmaning på flera år. Flera oppositionella kandidater har gripits inför valet. Tillslag har gjorts mot demonstrationer och enligt människorättsorganisationer har totalt över 1 300 personer gripits.

USA:s ambassad i Minsk hade på torsdag eftermiddag inte kommenterat uppgifterna om gripna amerikaner.

I förra veckan greps 33 ryska medborgare i Belarus (Vitryssland), anklagade för att ha planerat terrorhandlingar. Enligt Ryssland hör de gripna männen till en privat rysk säkerhetsfirma och befann sig på genomresa till ett tredje land, utan några planer på att försöka påverka Belarus inrikespolitik.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Utrikes

Kamp mot klockan för att bli först med vaccin

USA:s president Donald Trump har lovat att mängder av vaccindoser ska finnas tillgängliga till årsskiftet.
USA:s president Donald Trump har lovat att mängder av vaccindoser ska finnas tillgängliga till årsskiftet.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kapplöpningen för att hitta ett vaccin mot covid-19 kan jämföras med kapplöpningen till rymden. Men samtidigt som det handlar om något som kan rädda liv kan kampen om att komma först få farliga konsekvenser.
– Det handlar om prestige och politik, säger professor Lars Magnusson.
PREMIUM

Att få fram ett vaccin mot covid-19 står högt på dagordningen i hela världen. Och medan vaccinföretagen kämpar med olika studier så används vaccin också som ett politiskt slagträ både nationellt och internationellt.

I USA står president Donald Trumps regering bakom "Operation Warp Speed”, där målet till en början var att ha ett vaccin klart till oktober. Tidsplanen har sedan dess förskjutits något och Trump hävdar nu att det ska finnas flera hundra miljoner doser tillgängliga i slutet av året.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nytt veganparti får ställa upp i danska valet

Det nya partiet 'Veganpartiet' får ställa upp i nästa val till danska folketinget.
Det nya partiet "Veganpartiet" får ställa upp i nästa val till danska folketinget.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Det nya partiet, Veganpartiet, har fått tillräckligt många väljarunderskrifter – 20 182 stycken – för att ställa upp i valet till danska folketinget 2023, skriver partiet på sin hemsida.

Partiet beskriver sig som "Danmarks nya gröna parti, skapat ur en vegansk tankegång; att alla arter har samma rättigheter som människor att leva ett liv i frihet".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Öde gator när Melbourne stänger på nytt

En man passerar förbi utanför en stängd affär i Melbourne på onsdagen.
En man passerar förbi utanför en stängd affär i Melbourne på onsdagen.
Foto: Asanka Brendon Ratnayake
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

På torsdagen inleddes en sex veckor lång nedstängning i Melbourne i Australien. Affärerna har stängts och gatorna står öde när myndigheterna i delstaten Victoria nu försöker hantera vad man befarar är en andra våg av virussmitta.

Med runt 20 000 covid-fall och 255 dödsfall har Australien klarat sig betydligt bättre än många andra länder. Efter att ha stängt gränsen tidigt, infört kraftiga restriktioner i städerna och lanserat en massiv testkampanj började Australien lätta på restriktionerna i juni.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL