Sport

Förre storspelaren vill bli förbundspamp

Didier Drogba. Arkivbild.
Didier Drogba. Arkivbild.
Foto: Petros Karadjias/AP/TT
Sport
Sport Didier Drogba, 42, lockade storpublik när han på plats i mångmiljonstaden Abidjan lämnade in sin kandidatur i valet till ordförande för Elfenbenskustens fotbollsförbund, som sker om en månad, den 5 september.
PREMIUM

När Drogba anlände till förbundets kontor gjorde han det i konvoj på presidentmanér på grund av det enorma intresset.

– Fotboll är allas idrott och fotboll förenar människor. Vi kan se här i dag på alla som är samlade framför förbundets högkvarter. Det är ingen hemlighet att vår fotboll är på nedåtgående och det är därför jag med mitt team har åtagit oss uppgiften att bidra till den ivorianska fotbollens pånyttfödelse, sade han till den samlade presskåren, enligt Reuters.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Lind: "Återkommer inom kommande veckor"

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) under en pressträff på torsdagen.
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) under en pressträff på torsdagen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Fortfarande ingen publik på arenorna. Och besked om eventuella förändringar dröjer.
– Regeringen kommer att återkomma inom kommande veckor, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

I Sverige är det fortfarande inte tillåtet med offentliga folksamlingar med fler än 50 personer, något som har väckt stark kritik mot kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Både kulturen och idrotten har drabbats hårt av uteblivna publikintäkter och efter att tonläget i debatten skruvats upp den senaste tiden öppnar nu Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson för att RF kan komma att höja rösten mer för att få till en förändring.

– Det kanske vi måste göra. Men däremot är vi inte mycket till övers för att säga att den ena ministern är mindre lämpad och upp och ner. Vi vill bara att regeringen som kollektiv fattar ett beslut. Man har sagt att man ska göra det inom 14 dagar, och då måste man komma fram till ett beslut och där är idrottsrörelsen fullt beredd att vara en bra samtalspartner, säger han i SVT:s Morgonstudion , och fortsätter:

– Så vi deltar inte i en smutskastning kring individer – vi deltar i "ge oss en möjlighet". 1,2 miljarder har vi förlorat det tredje kvartalet. Så där kan det inte fortsätta.

"Samtal pågår"

RF har sedan tidigare begärt ytterligare 500 miljoner kronor i förlängt stöd från regeringen för perioden juli–september.

Amanda Lind:

– Jag har inte utlovat ett besked inom 14 dagar, men samtal pågår mellan de ansvariga departementen. Vi kommer att återkomma med budgetbesked också framåt, säger hon till TT.

TT: Kan du precisera när beskedet om publik kommer?

– Regeringen kommer att återkomma med besked inom kommande veckor för hur vi ska kunna hantera den här situationen framåt. Kulturen och idrotten har drabbats väldigt hårt av pandemin och jag för just nu intensiva samtal med både företrädare för kulturen och idrotten för hur man skulle kunna göra.

Möte med fotbollen

Lind säger att idrottsrörelsen har tagit fram omfattande regelverk för hur man ska kunna ta emot publik på ett smittsäkert sätt.

På torsdagen deltar hon i ett digitalt möte med fotbollen för att bland annat diskutera hur publik eventuellt kan släppas in på arenorna framöver.

Björn Eriksson är tydlig med att idrottsrörelsen behöver få tillåtelse till publik inom en snar framtid.

– Svensk idrott kommer inte på sikt att klara sig utan att generera pengar. Det är inte så komplicerat, säger han i Morgonstudion.

Simon Sjöstrand/TT

Owe Nilsson/TT

Sport

Här bogseras Tokyos OS-ringar bort

En bogserbåt fraktade bort de stora OS-ringarna för rengörning och översyn. I december ska monumentet vara tillbaka på sin plats på ön Odaiba i Tokyos hamnområde.
En bogserbåt fraktade bort de stora OS-ringarna för rengörning och översyn. I december ska monumentet vara tillbaka på sin plats på ön Odaiba i Tokyos hamnområde.
Foto: Hiro Komae/AP/TT
Sport
Sport De stora OS-ringarna på ön Odaiba i Tokyos hamn har skeppats bort för rengörning och översyn innan de återigen sätts på plats i december.
– Det känns tråkigt eftersom de inte kommer att synas på fyra månader, säger Atsushi Yanashimizu, planeringschef i Tokyo stad.

Bogseringen av monumentet, som är 15,3 meter högt och 32,6 meter brett, var på många sett symbolisk.

Dels skulle sommarspelen, som flyttats fram med ett år på grund av coronapandemin, nu ha varit inne i sitt slutskede med bland annat friidrott och finaler i de stora lagsporterna fotboll och basket. Dels vet ingen säkert om OS kommer att kunna arrangeras ens nästa sommar.

Arrangören har däremot inte gett upp hoppet om spelen som fått de nya datumen 23 juli–8 augusti 2021.

– Genom att leverera ett framgångrikt OS hoppas vi kunna skriva ett kapitel i mänsklighetens historia, har Tokyo-OS vd Toshiro Muto tidigare sagt.

Sport

"Henke" fick Larsson som skydd mot rasism

Henrik 'Henke' Larsson. Arkivbild.
Henrik "Henke" Larsson. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Henrik Larssons föräldrar gav den blivande svenska fotbollslegendaren mammans svenska efternamn för att minska risken för att sonen skulle utsättas för rasisim.
– Det är synd att de behövde tänka så, säger 48-åringen till Uefa.

I kölvattnet av samhällsdebatten i USA har rasfrågan fått allt större utrymme runt om i världen. Europeiska fotbollsförbundet Uefa har sedan länge haft en antirasistisk kampanj "Respect" i samband med sina evenemang och i ett klipp på Twitter uttalar sig den svenske legendaren Henrik Larsson i ämnet.

48-åringens mamma är från Sverige med efternamnet Larsson och pappan är från Kap Verde med efternamnet Rocha. "Henke" fick efternamnet Larsson för att föräldrarna ville skydda honom från att utsättas för rasism under sin uppväxt i Helsingborg på 70- och 80-talet.

– I stället för att jag skulle ta min pappas efternamn bestämde de att jag skulle få mammas. Det var ett sätt att skydda mig, vilket är fel, men så var klimatet då. Det är synd att de behövde tänka så för min skull, vad det skulle betyda att ha ett utländskt namn eller ett svenskt namn, säger Henrik Larsson i Uefas klipp.

Den tidigare stjärnanfallaren, som bland annat tog VM-brons med Sverige 1994 och vann Champions League med spanska storklubben Barcelona 2006, har svårt att förstå varför rasism förekommer.

– Att hata människor för att de är svarta, jag förstår det inte och kommer aldrig att förstå det.

Sport

Norén med i årets första major efter återbud

Alex Norén. Arkivbild.
Alex Norén. Arkivbild.
Foto: Gerry Broome/AP/TT
Sport
Sport

Henrik Stenson och Marcus Kinhult får sällskap av Alex Norén i PGA-mästerskapen på Harding Park i San Francisco som inleds i eftermiddag.

Norén, som var första reserv, har fått en startplats i första golfmajorn efter uppehållet för coronapandemin.

Norén hade åkt till den amerikanska västkusten i hopp om ytterligare återbud – och gjorde alltså inte resan förgäves. Han ersätter revbensskadade amerikanen Vaughn Taylor.

Norén går ut klockan 17.28 tillsammans med österrikaren Bernd Wiesberger och nyzeeländaren Danny Lee.

Stenson startar 17.00 och Kinhult 23.37.

Sport

Trump och James ordkrig om NBA:s knäprotester

LeBron James var frustrerad i Los Angeles Lakers förlustmatch mot Oklahoma City Thunder.
LeBron James var frustrerad i Los Angeles Lakers förlustmatch mot Oklahoma City Thunder.
Foto: Kevin C Cox/AP/TT
Sport
Sport Donald Trump stänger av tv:n när NBA-spelarna knäböjer under den amerikanska nationalsången.
Los Angels Lakers storstjärna LeBron James är inte ledsen över att tappa USA:s president som tittare.
– Vi kunde inte ha brytt oss mindre, säger han.

Sedan den nordamerikanska basketligan NBA återupptogs för en vecka sedan har majoriteten av lagens spelare knäböjt när den amerikanska nationalsången spelas före matcherna. Anledningen är att uppmärksamma sociala orättvisor, förtryck och polisvåld mot svarta.

I en intervju med Fox News kritiserar USA:s president Donald Trump beteendet.

– Jag tycker att det är skamligt. Vi arbetar tillsammans med NBA och har jobbat väldigt hårt för att de ska kunna öppna upp (i coronapandemin). Och nu ser jag dem knäböja under nationalsången, det är inte acceptabelt för mig, säger Trump och fortsätter:

– När jag ser människor knäböja, och visar respektlöshet mot vår flagga och nationalsång, stänger jag personligen av tv:n.

Los Angeles Lakers storstjärna Lebron James fick frågor om Trumps åsikter efter förlustmatchen mot Oklahoma City Thunder (86–105) i NBA-bubblan på Disney World utanför Orlando, Florida.

– Jag tror inte att basketen är ledsna över att tappa honom som tittare, säger James och fortsätter:

– Matchen kommer att fortsätta utan att han tittar. Jag kan sitta här och prata för alla oss som älskar basket när jag säger: Vi kunde inte ha brytt oss mindre.

USA:s president Donald Trump tittar inte på NBA-matcher där spelare knäböjer under nationalsången. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump tittar inte på NBA-matcher där spelare knäböjer under nationalsången. Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Sport

I fortsatt koma: "Allvarligt men stabilt"

Flera cyklister, däribland nederländaren Fabio Jakobsen, skadades på öppningsdistansen av Tour de Pologne.
Flera cyklister, däribland nederländaren Fabio Jakobsen, skadades på öppningsdistansen av Tour de Pologne.
Foto: STR/AP/TT
Sport
Sport

Den nederländske cyklisten Fabio Jakobsen är fortfarande försatt i koma efter en allvarlig masskrasch på den inledanden etappen av världstourtävlingen Tour de Pologne i Polen.

23-åringens belgiska stall Deceuninck–Quick-Step meddelar att läget är "allvarligt men stabilt". En beskrivning som är något mer positiv än vad tävlingsläkaren Barbara Jerschina gav under onsdagen då läget beskrevs som livshotande.

Enligt cykelstallet har undersökningar inte visat på varken hjärn- eller ryggradsskador.

"Men på grund av digniteten av hans många skador är han fortsatt försatt i koma och kommer att vara under nära observation på Wojewódzki-sjukhuset i Katowice de kommande dagarna", skriver Deceuninck–Quick-Step i ett pressmeddelande.

Sport

Storstjärnorna på väg ur Stanley Cup

Sidney Crosbys Pittsburgh är en förlust från att slås ut i Stanley Cup-slutspelet.
Sidney Crosbys Pittsburgh är en förlust från att slås ut i Stanley Cup-slutspelet.
Foto: Nathan Denette/AP/TT
Sport
Sport Sydney Crosbys Pittsburgh och Connor McDavids Edmonton är båda på väg ur Stanley Cup-slutspelet i ishockey.
Samtidigt har Colorado och Tampa Bay tagit täten halvvägs in i seedningsmatcherna i NHL-ishockeyn.
PREMIUM

Pittsburgh förlorade med 3–4 mot Montreal i Toronto, Edmonton förlorade med samma siffror mot Chicago i Edmonton. Det betyder att de kanadensiska storstjärnorna Sydney Crosbys och Connor McDavids respektive lag båda kan vara på väg ut ur Stanley Cup-slutspelet redan före åttondelsfinalerna.

Förlusterna betyder nämligen att båda lagen ligger under med 1–2 i matcher, i bäst av fem, i respektive playoffserie. För att inte slås ut måste både Pittsburgh och Edmonton vinna de nästkommande mötena med Montreal och Chicago, på fredag, och därmed tvinga fram en femte och avgörande match.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

NBA lovar 300 miljoner till ny välgörenhet

Sociala frågor och arbete mot rasism har präglat återstarten av den nordamerikanska basketligan NBA. Bild från den 31 juli då Orlando mötte Brooklyn.
Sociala frågor och arbete mot rasism har präglat återstarten av den nordamerikanska basketligan NBA. Bild från den 31 juli då Orlando mötte Brooklyn.
Foto: Ashley Landis/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Den nordamerikanska basketligan NBA startar en välgörenhetsorganisation för att gynna ekonomisk tillväxt bland svarta.

Vart och ett av de 30 NBA-lagen kommer årligen att skänka en miljon dollar till NBA Foundation. Åtagandet gäller i tio år och initiativet lanseras gemensamt av ligan och spelarfacket NBPA.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL