Inrikes

Man häktad misstänkt för Ljusdalsmord

Gävle tingsrätt beslöt under lördagen att den man som misstänks för mordet i Ljusdals kommun tidigare i veckan ska häktas. Arkivbild.
Gävle tingsrätt beslöt under lördagen att den man som misstänks för mordet i Ljusdals kommun tidigare i veckan ska häktas. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Den 47-åring som suttit anhållen misstänkt för att ha mördat en kvinna i Ljusdals kommun har under lördagen häktats.

– Mannen har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord, säger kammareåklagare Fredrik Normark till TT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Badande hittade "militärt" föremål i Norrtälje

Ett område i Norrtälje har spärrats av sedan ett misstänkt farligt föremål hittats. Arkivbild.
Ett område i Norrtälje har spärrats av sedan ett misstänkt farligt föremål hittats. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett område i Norrtälje har spärrats av efter att några badande människor hittat ett misstänkt farligt föremål i vattnet, rapporterar Aftonbladet.

– Det var strax efter klockan två som vi fick in larmet. De som hittade föremålet uppfattar det som militärt och rätt gammalt, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson till TT.

Nationella bombskyddet är på väg till platsen för att undersöka fyndet.

Inrikes

Skärmflygare i haveri – fick sövas på plats

Det var under starten som haveriet skedde. Arkivbild.
Det var under starten som haveriet skedde. Arkivbild.
Foto: Francois Mori
Inrikes
Inrikes

En skärmflygare har kraschat i Ålleberg utanför Falköping.

– I samband med starten så gick något fel och han havererade i oländig terräng där, säger Anders Lännholm, räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Ambulans och räddningstjänst larmades till platsen för att hjälpa mannen strax innan 16 på lördagen. Mannen fick sövas på plats under räddningarbetet.

– I och med att det är så oländig terräng så gör det ont när brandmännen kämpar med honom.

Efter cirka 30 minuter hade räddningstjänsten fått loss mannen, som nu är förd till sjukhus. Mannen är skadad men det är ännu oklart hur allvarligt skadeläget är.

Inrikes

Högsommarvädret är här – SMHI värmevarnar

Högsommarvärmen är tillbaka. Arkivbild.
Högsommarvärmen är tillbaka. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Svala och regniga juli är förbi – de kommande dagarna blir det idel sol och värme i hela landet. I Skåne och Halland klass 1-varnar SMHI för höga temperaturer.
Värmen får också stora folkmängder att flockas vid stränder och badplatser, vilket på sina håll väcker oro.

Augusti har inneburit en comeback för sommarvädret efter en julimånad då det på vissa håll uppmättes lägre temperaturer än på 45 år.

Nu är värmen tillbaka med besked, med klass 1-varningar för Skåne och Halland. Kriteriet för varningen är temperaturer på minst 30 grader under minst tre dagar i följd.

– Under gårdagen nåddes de temperaturerna i området. Det fortsätter i dag, och även under morgondagen, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Varmluften återvänder

Efter helgen förskjuts den varmaste luften söderut, och början av veckan präglas av mer normala sommartemperaturer på 20 till 25 grader. Längst i norr kan de ligga ännu lite lägre.

Framåt mitten på veckan återvänder varmluften igen.

– Då kan vi återigen få temperaturer på runt 25 grader eller högre, säger Sjöstedt.

Vädret blir inte bara varmt, utan överhängande klart och soligt i hela landet.

– Det kommer lite regnskurar till och från – under söndagen i söder, men även längst i norr. Även in i nästa vecka blir det skurar här och där, men överlag blir det gott om sol.

Extrem trängsel

Med värmen kommer också badarna – och på flera håll finns oro för att stora mängder soldyrkare gör det svårt att hålla avstånd och skydda sig mot coronaviruset.

I Region Halland varnar den app som lanserats för att minska trängsel för "extremt mycket folk" på Skrea strand i Falkenberg, rapporterar Expressen.

På en fullbelagd camping i Älvkarleby har man tvingats stänga parkeringen på grund av att den är full. En av badgästerna uppger för tidningen att läget är "katastrofalt".

– Det var hur mycket människor som helst. Det tog två timmar att ta oss in för det var så långa köer. När vi var framme så hade vi ingen möjlighet att få en parkering, säger hon.

Ambulans hindrades

Trängseln medför också potentiellt livsfarliga konsekvenser. På eftermiddagen besökte en ambulans en badplats i södra Stockholm – inte på ett larm, utan för att kontrollera framkomligheten.

På grund av alla felparkerade bilar visade det sig ta 25 minuter att ta sig från vägen ned till badplatsen. Polisen och kommunens parkeringsvakter delade ut ett 70-tal parkeringsböter.

– Vi har fått liknande samtal om trängsel från hela länet. Vi kan inte stå vakt över allt – det här handlar om individens ansvar och sunda förnuft. Man måste tänka sig för, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson.

Joel Malmén/TT

Inrikes

Passagerarfartyg på grund – 55 ombord

De 55 passagerarna fick evakueras från fartyget. Arkivbild.
De 55 passagerarna fick evakueras från fartyget. Arkivbild.
Foto: Leif Blom/TT
Inrikes
Inrikes

Ett passagerarfartyg med 55 personer ombord har gått på grund i Blekinge skärgård mellan öarna Öppenskär och Inlängan.

– Det var nog en ganska bra smäll, säger Anders Lännholm, räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Ingen kom till skada i samband med händelsen.

– Vi har tagit av passagerarna och kört dem till fastlandet där en buss möter upp och tar dem vidare, säger Lännholm.

Inrikes

Badplats avspärrad – misstänkt föremål hittat

Polisen har fått spärra av en badplats i Karlsborg efter att ett misstänkt farligt föremål hittats på plats. Arkivbild.
Polisen har fått spärra av en badplats i Karlsborg efter att ett misstänkt farligt föremål hittats på plats. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En allmän badplats norr om Äspenäset i Karlsborgs kommun har spärrats av sedan ett misstänkt farligt föremål hittats i vattnet.

– Det är en person som anträffat föremålet sex till sju meter ut i vattnet. Det är ganska långgrunt och det uppfattas som någon typ av granat, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Larmet kom till polisen strax innan klockan 13 och området har spärrats av.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Inrikes

Man hittad död i Kortedala – en gripen

En man har hittats död utomhus i Kortedala. Arkivbild.
En man har hittats död utomhus i Kortedala. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man hittades död utomhus i Kortedala i Göteborg på lördagen. Larmet kom in till polisen strax efter klockan sex på morgonen. Dödsorsaken är oklar och en förundersökning om mord alternativt dråp har inletts.

Polisen har gripit en man i ärendet, och tre andra personer togs in för förhör.

– Vi tror att de kan ha information om vad som har hänt, men jag kan inte gå närmare in på vilken koppling de har till den avlidne, säger polisens presstalesperson Jenny Widén.

Polisen spärrade av platsen i Kortedala för teknisk undersökning, men var under eftermiddagen klar på platsen.

– Vi får invänta obduktionen av mannen för att få veta mer om vad som har hänt. Vi arbetar också vidare med förhör av den gripne mannen, säger Jenny Widén.

Inrikes

Guide för snåriga regler om folksamlingar

Reglerna för folksamlingar har gjort att nöjesparker hållit stängt i sommar. Arkivbild.
Reglerna för folksamlingar har gjort att nöjesparker hållit stängt i sommar. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani / TT
Inrikes
Inrikes Varför har djurparker öppet, men inte nöjesparker? Och varför kan långt fler än 50 personer gå runt i varuhus men inte titta på fotboll eller teater?
Vi reder ut begreppen.

För vem gäller förbudet mot att samla fler än 50 personer?

Endast aktiviteter som kan klassas som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar. Gäller både inomhus- och utomhusaktiviteter, oavsett om de är tillståndspliktiga eller inte.

Vad är en allmän sammankomst eller offentlig tillställning?

Det är till exempel: Teaterföreställningar, bio, konserter, tivolin, idrottsevenemang, danstillställningar, marknader, gatufester, festivaler, demonstrationer, föreläsningar, religiösa sammankomster och mässor.

Varför gäller förbudet inte fler verksamheter?

Regeringen har använt en möjlighet i ordningslagen, men den kan enbart användas för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar – och dit räknas inte exempelvis butiker och djurparker.

Men hur kan till exempel Kolmården ha vissa delar öppna och andra stängda?

Att titta på djur är ingen allmän sammankomst eller offentlig tillställning i lagens mening, därför omfattas inte djurparker av förbudet. Däremot anses tivoli och liknande aktiviteter vara en offentlig tillställning, vilket gör att nöjesparker omfattas av förbudet.

Vad händer om någon bryter mot förbudet?

Arrangörer som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Hur länge blir förbudet kvar – och vem bestämmer?

När förbudet infördes i mars var det ett regeringsbeslut, men på begäran av Folkhälsomyndigheten. Regeringen kommer att ta bort förbudet när det inte längre bedöms som nödvändigt för att begränsa smittspridningen. Det sker i dialog med myndigheten, som än så länge bedömer att begränsningen behövs.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) uppvaktas hårt av kultur- och idrottsvärlden för att taket ska lyftas, men hon har sagt att besked kommer inom några veckor.

Men covid-19 bryr sig väl inte om en aktivitet är en allmän sammankomst eller inte?

Nej, därför har Folkhälsomyndigheten tagit fram särskilda rekommendationer för verksamheter där det samlas många människor, men som inte kan regleras genom ordningslagen.

Vilka verksamheter ska följa rekommendationerna?

Butiker, köpcentrum och gallerior: Antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt bör begränsas. Alternativa lösningar till kassaköer bör tas fram och anvisningar på hur långt kunderna ska stå från varandra.

Idrottsföreningar: Träningar och andra idrottsaktiviteter ska helst hållas utomhus, och bara om de inte riskerar att sprida smittan – annars bör de ställas in.

I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.

Vad händer om de inte följer rekommendationerna?

Polisen kan inte ingripa på samma sätt som när arrangörer bryter mot förbudet mot fler än 50 personer. De riskerar inte heller böter eller fängelse.

Vad gäller för restauranger, barer och liknande?

Den 1 juli infördes en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder för att förhindra spridning på restauranger, barer och kaféer. De är därför skyldiga att se till att det inte uppstår trängsel mellan gästerna. Kommunerna fick också rätt att stänga ställen som inte följer reglerna. Lagen upphör att gälla vid årsskiftet.

Maria Davidsson/TT

Inrikes

Hon är KDU:s nya ordförande

Nike Örbrink valdes till ny ordförande i KDU vid förbundsstämman.
Nike Örbrink valdes till ny ordförande i KDU vid förbundsstämman.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Nike Örbrink har valts till Kristdemokratiska ungdomsförbundets nya ordförande, det skriver hon själv på Twitter. Hon var tidigare förbundets 1:e vice ordförande.

Nike Örbrink efterträder Martin Hallander, som redan i december förra året meddelade att han inte skulle ställa upp till omval vid riksmötet 2020. I Januari gick Nike Örbrink ut med att hon kandiderade till posten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL