Kultur och nöje

Duo med kriminologisk ansats som ännu lockar

Foto: SvD/TT och omslag
Kultur och nöje
Litteratur Idén föddes för tre år sedan när Johan Erlandsson såg en annons om att ”Becklägenheten” i Stockholm var till salu. Nu är det dags för ”Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for” att möta läsarna.
– Maj var väldigt öppen och omtänksam men kunde också vara drastisk mot saker som hon inte tyckte stämde, hon var ju journalist i botten, säger han om de samtal med Maj Sjöwall som var den viktigaste delen av bokarbetet.

Journalisten och författaren Johan Erlandsson är född 1977, två år efter att den sista delen av Maj Sjöwall och Per Wahlöös tio böcker långa deckarserie Roman om ett brott kom ut. Han är inte någon speciellt inbiten deckarläsare men minns tydligt vilket starkt intryck böckerna gjorde på honom som tonåring.

- Jag var mellan 15 och 17 år när jag läste dem och bodde i Täby. Att åka in till Stockholm var väldigt spännande då och tjusningen med böckerna var framförallt Stockholmsskildringarna och den tiden, 70-talet, som de utspelades under, berättar han på telefon från Midsommarkransen där han bor numera.

- Sedan tyckte jag så klart att de var spännande. Det fanns ett drama i dem, så som bra deckare har och som gör att man vill veta hur det går. Samtidigt gick nog det politiska mig helt förbi vilket är lite märkligt då det, framförallt i de senare böckerna, är så påtagligt.

Författaren och journalisten Johan Erlandsson har skrivit ”Boken om Beck och om Sjöwall Wahlöö och tiden som for”.
Foto: Johan Bergmark

Fördjupningen lockar

Johan Erlandsson arbetar sedan 2001 som reporter på tidningen Kommunalarbetaren men har också hunnit med att skriva böcker - en biografi om Allan Edwall 2009 och Desertörerna, om de amerikanska krigsvägrare som flydde Vietnamkriget till bland annat Sverige, som kom ut 2016. Det som lockar honom med bokskrivandet är möjligheten att få fördjupa sig mer än man kan göra i ett tidningsreportage.

- Att få grotta ner sig i något och samtidigt utveckla sitt skrivande är väldigt givande, säger han. Och om man kan berätta något som kan ge något för andra är det värt arbetet.

Johan Erlandsson är alltid på jakt efter spännande berättelser och det var det som fick honom att reagera på annonsen om ”Becklägenheten” - det vill säga den lägenhet där Beckfilmernas scener mellan Peter Haber som Martin Beck och Ingvar Hirdwall som grannen spelades in.

- I samma veva såg jag också My Lindbergs dokumentär om Maj Sjöwall och kände att här fanns något att skriva om och att berätta, säger han.

Det här var tidigt våren 2017 och Johan Erlandsson kontaktade Piratförlagets dåvarande chef Ann-Marie Skarp med sin idé. Hon kontaktade i sin tur Maj Sjöwall för att få hennes godkännande.

- Maj fick läsa min bok om Allan Edwall och skrev sedan kort till Ann-Marie att vi kör och att hon ”gillade den här killen”, berättar Johan Erlandsson. Det var väldigt skönt. Utan hennes godkännande hade det blivit betydligt svårare och en helt annan bok. Om det ens hade blivit någon.

Tonvikt på mötena med Maj

Den långa och lockande titeln ”Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for” sammanfattar väl innehållet som kombinerar en skildring av Maj Sjöwall och Per Wahlöös liv tillsammans och var för sig och deras gemensamma författarskap med att följa böckernas och huvudkaraktärernas utveckling och hur de fungerar idag. Boken tar också upp alla filmatiseringar och fristående filmer och det internationella genomslaget.

- Det som slog mig när jag började arbetet och som också gjorde att det förändrades under tiden var att jag insåg hur stora Sjöwall Wahlöö är utomlands, säger Johan Erlandsson. Jag visste att de var i princip helgonförklarade i Sverige men när jag tog kontakt med vissa författare utomlands, till exempel Jonathan Franzen och Jack Reacher som skrivit förord till översättningar, insåg jag hur stora de är även där.

- Jag ville så klart ha tonvikt på mina möten med Maj och på hennes och Pers gemensamma liv men det vore fel att inte berätta om böckerna de skrev också. Jag kände också att om man ska prata om Sjöwall Wahlöö med en yngre läsekrets i dag är filmerna en ingång.

Maj Sjöwall gick bort 29 april i år, 84 år gammal.
Foto: Johan Nilsson/TT

Att mötena med Maj Sjöwall, som gick bort tidigare i år, är centrala är uppenbart. Redan i första kapitlet möter läsarna henne på Ven där hon kommer susande i en golfbil för att möta Johan Erlandsson.

- Maj var väldigt öppen direkt, beskriver han. Visst var första samtalet lite att vi kände på varandra men hon började genast berätta om 50-talets Stockholm och sin uppväxt. Hon var mycket generös i sitt berättande och hade ett otroligt minne för historier. Ju mer vi sågs desto mer öppnade hon upp och hon lät mig också läsa sin dagbok. Samtidigt var hon också drastisk när det var saker hon inte tyckte om. Det här har du fått helt fel kunde hon säga bestämt. Hon var ju gammal journalist och hård mot saker som inte stämde.

Mörkare sidor

Maj Sjöwall och Per Wahlöös förhållande var både kärleksfullt och uppslukande liksom deras gemensamma arbete men Johan Erlandsson ryggar inte för de mörkare sidorna som också fanns där - missbruk, ekonomiska svårigheter och att Per Wahlöö vid flera tillfällen misshandlade Maj Sjöwall.

- När jag fick veta att Maj blivit slagen av Per åkte jag direkt ner till henne. Jag ville få det bekräftat från henne själv om det skulle skrivas. Vi pratade om hur det var med våra barn, drack vodka och när vi kom in på Per frågade jag om de stämde att han slog henne. Ja, så var det, svarade hon då. Jag tror att hon var på en punkt i livet där hon kände att hon inte hade så mycket att dölja längre och också kände att det mesta var så länge sedan att hon kunde berätta om det.

Johan Erlandsson tar i kapitlet ”Gratishoror och idealkvinnor” också upp kvinnorollerna i Roman om ett brott och hur det finns inslag man som läsare i dag reagerar på.

- Framförallt passagen med Teresa Camarao som våldtas och sedan blir nymfoman och prostituerad känns urtida och även obehaglig, säger han. Där ser man att tiden runnit ifrån böckerna. Samtidigt är det inte på något sätt en genomgående usel kvinnosyn. Då hade jag nog inte velat skriva om dem.

Vad är det som gör dem värda att läsas i dag?

- Till exempel den kriminologiska ansatsen som Maj och Per har. Man ser det tydligt i bland annat Mannen på balkongen. Där skriver de om hur polisen får mer och mer redskap och att domstolarna får möjlighet att sätta folk i fängelse längre tid men att brottsligheten inte försvinner för det. Mannen på balkongen som står och spanar på småflickor står kvar ändå. Det är något annat som skapar brottsligheten. Där har de en poäng som fortfarande är aktuell. Sedan är de också spännande. Tänk bara på Den vedervärdige mannen från Säffle som utspelas under ett halvt dygn och är så oerhört tät. Böckerna, framförallt de första sju, känns så autentiska. Så här var det, så här gick polisarbetet till.

Maj Sjöwall och Per Wahlöö på en bild från 1965, samma år som första boken i Roman om ett brott, Roseanna kom ut..
Foto: SvD/TT

Releasefest i en park

Förutom Maj Sjöwall har Johan Erlandsson också intervjuat barn, vänner och släktingar till paret liksom utländska författare som Jonathan Franzen och Jack Reacher. Han har också pratat med litteraturprofessorn Johan Svedjedal, deckarforskaren Karl Berglund och så Jan Arnald som under sin deckarförfattarpseudonym Arne Dahl är en av Sjöwall Wahlöös nutida arvtagare.

- Arne Dahls böcker ligger så nära Sjöwall Wahlöös i sitt samhällsskildrande och han kände också Maj väl så det var viktigt att ha med honom, säger Johan Erlandsson. Sedan hade jag gärna även haft med Leif GW Persson, som också är en så tydlig efterföljare, och Liza Marklund, men de tackade nej.

I mitten av augusti kommer Boken om Beck ut men coronapandemin gör att det inte är så mycket inplanerat runt släppet. En releasefest blir det i alla fall i en park i Midsommarkransen.

- Det är jag väldigt glad för, säger Johan Erlandsson. Det är många vänner till mig och också släktingar till Maj som kommer på festen. Det ska bli väldigt roligt.

- Sedan hade det så klart varit jättefint att få dela den här dagen med Maj. Även om familj och nära vänner så klart sörjer henne mest så lärde jag känna henne nu på slutet och saknar henne mycket.

Inspelning av filmen Mannen på taket.
Foto: Bertil Ericson

FAKTA

Johan Erlandsson om ...

... vilken av Sjöwall Wahlöös tio böcker som är hans favorit:”Det är nog Den vedervärdige mannen från Säffle. Den är väldigt tät, har en bra Stockholmsskildring och deras engagemang mot polisbrutalitet kommer fram som tydligast här. Men den har hård konkurrens av Mannen på balkongen. Där finns det gråa, den här slitne gubben som står där och tänder fimp på fimp. Det är jäkligt bra skildrat.”

... vilken filmatisering han föredrar: ”Det finns bra filmer i alla omgångar tycker jag, även i Peter Haber-filmerna. men ska man lyfta någon blir det Bo Widerbergs Mannen på taket. Den går inte att komma förbi men det är också svårt att jämföra de andra med den. Widerberg hade enorma resurser och så Carl-Gustaf Lindstedt som Martin Beck, det är så himla oväntat.”

... hur många gånger han läst om böckerna under arbetet med sin bok: ”Jag läste bara om dem två gånger så det är inte så att jag tröttnade. Jag kan absolut komma tillbaka till dem endera dagen.”

... favoriter bland dagens deckarförfattare: ”Ferdinand von Schirach och Pontus Ljunghill. De är författare jag återkommer till.”

FAKTA

Bokfakta

Böcker av Johan Erlandsson:

Då kan man lika gärna kittla varandra, en bok om Allan Edwall (2009)

Desertörerna (2016)

Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for (2020)

Böckerna som ingår i Maj Sjöwall och Per Wahlöös serien Roman om ett brott:

Roseanna (1965), Mannen som gick upp i rök (1966), Mannen på balkongen (1967), Den skrattande polisen (1968), Brandbilen som försvann (1969), Polis, polis, potatismos! (1970), Den vedervärdige mannen från Säffle (1971), Det slutna rummet (1972), Polismördaren (1974), Terroristerna (1975)

Kultur och nöje

Lego satsar på musikvideor för barn

Vidiyo låter barn spela in musikvideor med Legogubbar. Pressbild.
Foto: Lego/Universal
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Leksakstillverkaren Lego och skivbolagsjätten Universal Music har gått samman för att skapa en ny social plattform för barn, kallad Vidiyo.

Satsningen riktas i första hand till barn mellan sju och tio år och ger möjlighet att "regissera, producera, uppträda i och dela unika musikvideor i en säker social miljö", enligt ett pressmeddelande.

Meningen är att användarna ska spela in videor till låtar ur Universals katalog med Legofigurer och andra effekter på skärmen genom så kallad förstärkt verklighet. Klippen laddas sedan upp i ett flöde, men först måste de godkännas av en förhandsmoderering, och appen kräver samtycke från föräldrar.

Kultur och nöje

KB och Totte Lundgren prisas

Totte Lundgren.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Malmö
Skåne
Musik Kulturbolaget i Malmö och dess vd Totte Lundgren är utsedda till årets eventskåning.

Utmärkelsen årets eventskåning delas ut av Event Skåne för enastående insatser inom eventbranschen. I år har man fokuserat på den aktör som på bästa och mest innovativa sätt ställt om under coronakrisen.

Av de 2 300 röster som kom in från branschen och allmänheten, blev det alltså KB och Totte Lundgren som tog hem titeln i konkurrens med bland andra Falsterbo Horse Show, Lund Comedy Festival och Ystad Sweden Jazz Festival. Vinnaren tillkännagavs under tisdagens prisutdelningsgala som sändes från Ystad Studios.

- KB under ledning av Totte Lundgren har visat på en fantastisk förmåga att snabbt ställa om och var en av de första livemusikaktörerna i Sverige med att lansera nya typer av musikupplevelser för en nationell och internationell publik. Årets vinnare är ett ypperligt exempel på den kämparanda och innovationskraft som har präglat den skånska eventbranschen under krisåret 2020, säger Pehr Palm, VD för Event in Skåne i ett pressmeddelande.

Kultur och nöje

The Stranglers tar farväl – kommer till Malmö

The Stranglers gör tre spelningar i Sverige i november. Pressbild.
Foto: The Stranglers
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det legendariska brittiska punkbandet The Stranglers kommer till Sverige i höst för tre spelningar.

Den 4 november spelar de på Trädgårn i Göteborg, 5 november på Slaktkyrkan i Stockholm och 6 november på Plan B i Malmö.

Konserterna är en del av bandets avskedsturné som de gör för att hedra keyboardisten Dave Greenfield, som gick bort i covid-19 i våras vid 71 års ålder.

The Stranglers och Sverige har en något komplicerad relation. Svenske Hans Wärmling var med och startade gruppen 1974, men när bandet senare på 1970-talet skulle spela i Klippan slog raggare sönder deras utrustning. De släppte därefter den inte särskilt smickrande låten "Sweden (All quiet on the eastern front)".

Kultur och nöje

Roskilde presenterar konsertapp

Roskildefestivalen 2019.
Foto: Ralph Bretzer
Kultur och nöje
Musik I kampanjen ”Sounds like Roskilde” vill Roskildefestivalen ge tillbaka scenen till lovande artister som missade sin chans till genombrott förra året på grund av coronapandemin.

Akter som Rune Bagge, Greta, Tuhaf and Ydegirl ingår i Roskildes nya satsning där man bland annat genom en konsertapp och en vinylrelease ger chansen till dem som skulle spelat på festivalens scen för blivande talanger ”Countdown and Rising” 2020.

– 2020 är året som alla kommer att minnas på grund av coronaviruset och i det sammanhanget är det lätt att glömma alla artister som precis var på väg att få sitt stora genombrott. Det kan påverkar hela den musikaliska tillväxtkedjan. Därför har vi skapat "Sounds Like Roskilde”-kampanjen för att ge artisterna tillbaka till publiken, säger Roskildefestivalens programchef Anders Wahrén i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Larsson och Bryant ansluter till stödgala

Miriam Bryant är en av de som ska uppträda på TV4:s stödgala på lördag. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nu ansluter fler artister till TV4:s stödgala "Don't stop the music" på lördag.

Klara för att uppträda är Zara Larsson, Miriam Bryant, Loreen, Mariette, kören Get Up Soul Choir och Mikael Tornving, skriver TV4 i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Kultur och nöje

Weinsteins offer får 140 miljoner

Harvey Weinstein dömdes förra året till fängelse för våldtäkt. Arkivbild.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

En domare i USA har gått med på en förlikning mellan Harvey Weinstein och ett stort antal kvinnor som anklagar honom för sexuella övergrepp, rapporterar flera medier.

Fler än 50 kvinnor får dela på drygt 17 miljoner dollar, eller 140 miljoner kronor, som kommer från från likvideringen av den tidigare filmmogulens bolag Weinstein Co, som gick i konkurs 2018. Samma år såldes företagets tillgångar till filmbolaget Lantern Entertainment för motsvarande 2,4 miljarder kronor, enligt BBC.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Stort dansintresse ger branschen framtidshopp

Norrdans mötte krisen under pandemin genom att göra hembesök med en så kallad 'take away'-dans. Här syns dansarna Nastia Ivanova och Jade Stenhuijs utanför Trygghetsboendet Skepparen i Sundsvall. Pressbild.
Foto: Lia Jacobi
Kultur och nöje
Kultur och nöje Dansvärlden drabbades hårt av coronapandemin – men produktionerna och intresset för konstformen har ökat de senaste åren, enligt Riksteatern. Med take away-dans och nysatsningar hoppas branschen på att snart få möta publiken igen.
PREMIUM

Inställda produktioner och inga anställningar att falla tillbaka på – Coronapandemin slog undan benen för dansvärlden. Men utvecklingen fram tills dess såg ljus ut, enligt Riksteatern. De har nu analyserat utbudet mellan 2015 och 2019, och ser att Riksteaterorganisationerna mer än fördubblade sina dansarrangemang under de åren.

– Vi har många framstående koreografer i Sverige som gör intressant konst. Och eftersom vi gör produktioner och skapar möten mellan konstnärer och arrangörer har tycke uppstått. Tillsammans har vi gjort dansen tillgänglig. Att visa på bredden inom dansen har varit en nyckel till framgång, säger Mia Larsson, danschef på Riksteatern.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Spotify satsar på ljudboksklassiker

Tio klassiska romaner finns på Spotify. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Spotify ger sig in på ljudboksmarknaden. Nu finns tio nya inläsningar av klassiska romaner på strömningstjänsten, skriver Hollywood Reporter.

Det rör sig bland annat om Mary Shelleys "Frankenstein", Charlotte Brontës "Jane Eyre" och Kate Chopins "Uppvaknandet". Den senare är inläst av skådespelaren Hilary Swank.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL