Kultur och nöje

Duo med kriminologisk ansats som ännu lockar

Foto: SvD/TT och omslag
Kultur och nöje
Litteratur Idén föddes för tre år sedan när Johan Erlandsson såg en annons om att ”Becklägenheten” i Stockholm var till salu. Nu är det dags för ”Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for” att möta läsarna.
– Maj var väldigt öppen och omtänksam men kunde också vara drastisk mot saker som hon inte tyckte stämde, hon var ju journalist i botten, säger han om de samtal med Maj Sjöwall som var den viktigaste delen av bokarbetet.

Journalisten och författaren Johan Erlandsson är född 1977, två år efter att den sista delen av Maj Sjöwall och Per Wahlöös tio böcker långa deckarserie Roman om ett brott kom ut. Han är inte någon speciellt inbiten deckarläsare men minns tydligt vilket starkt intryck böckerna gjorde på honom som tonåring.

- Jag var mellan 15 och 17 år när jag läste dem och bodde i Täby. Att åka in till Stockholm var väldigt spännande då och tjusningen med böckerna var framförallt Stockholmsskildringarna och den tiden, 70-talet, som de utspelades under, berättar han på telefon från Midsommarkransen där han bor numera.

- Sedan tyckte jag så klart att de var spännande. Det fanns ett drama i dem, så som bra deckare har och som gör att man vill veta hur det går. Samtidigt gick nog det politiska mig helt förbi vilket är lite märkligt då det, framförallt i de senare böckerna, är så påtagligt.

Författaren och journalisten Johan Erlandsson har skrivit ”Boken om Beck och om Sjöwall Wahlöö och tiden som for”.
Foto: Johan Bergmark

Fördjupningen lockar

Johan Erlandsson arbetar sedan 2001 som reporter på tidningen Kommunalarbetaren men har också hunnit med att skriva böcker - en biografi om Allan Edwall 2009 och Desertörerna, om de amerikanska krigsvägrare som flydde Vietnamkriget till bland annat Sverige, som kom ut 2016. Det som lockar honom med bokskrivandet är möjligheten att få fördjupa sig mer än man kan göra i ett tidningsreportage.

- Att få grotta ner sig i något och samtidigt utveckla sitt skrivande är väldigt givande, säger han. Och om man kan berätta något som kan ge något för andra är det värt arbetet.

Johan Erlandsson är alltid på jakt efter spännande berättelser och det var det som fick honom att reagera på annonsen om ”Becklägenheten” - det vill säga den lägenhet där Beckfilmernas scener mellan Peter Haber som Martin Beck och Ingvar Hirdwall som grannen spelades in.

- I samma veva såg jag också My Lindbergs dokumentär om Maj Sjöwall och kände att här fanns något att skriva om och att berätta, säger han.

Det här var tidigt våren 2017 och Johan Erlandsson kontaktade Piratförlagets dåvarande chef Ann-Marie Skarp med sin idé. Hon kontaktade i sin tur Maj Sjöwall för att få hennes godkännande.

- Maj fick läsa min bok om Allan Edwall och skrev sedan kort till Ann-Marie att vi kör och att hon ”gillade den här killen”, berättar Johan Erlandsson. Det var väldigt skönt. Utan hennes godkännande hade det blivit betydligt svårare och en helt annan bok. Om det ens hade blivit någon.

Tonvikt på mötena med Maj

Den långa och lockande titeln ”Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for” sammanfattar väl innehållet som kombinerar en skildring av Maj Sjöwall och Per Wahlöös liv tillsammans och var för sig och deras gemensamma författarskap med att följa böckernas och huvudkaraktärernas utveckling och hur de fungerar idag. Boken tar också upp alla filmatiseringar och fristående filmer och det internationella genomslaget.

- Det som slog mig när jag började arbetet och som också gjorde att det förändrades under tiden var att jag insåg hur stora Sjöwall Wahlöö är utomlands, säger Johan Erlandsson. Jag visste att de var i princip helgonförklarade i Sverige men när jag tog kontakt med vissa författare utomlands, till exempel Jonathan Franzen och Jack Reacher som skrivit förord till översättningar, insåg jag hur stora de är även där.

- Jag ville så klart ha tonvikt på mina möten med Maj och på hennes och Pers gemensamma liv men det vore fel att inte berätta om böckerna de skrev också. Jag kände också att om man ska prata om Sjöwall Wahlöö med en yngre läsekrets i dag är filmerna en ingång.

Maj Sjöwall gick bort 29 april i år, 84 år gammal.
Foto: Johan Nilsson/TT

Att mötena med Maj Sjöwall, som gick bort tidigare i år, är centrala är uppenbart. Redan i första kapitlet möter läsarna henne på Ven där hon kommer susande i en golfbil för att möta Johan Erlandsson.

- Maj var väldigt öppen direkt, beskriver han. Visst var första samtalet lite att vi kände på varandra men hon började genast berätta om 50-talets Stockholm och sin uppväxt. Hon var mycket generös i sitt berättande och hade ett otroligt minne för historier. Ju mer vi sågs desto mer öppnade hon upp och hon lät mig också läsa sin dagbok. Samtidigt var hon också drastisk när det var saker hon inte tyckte om. Det här har du fått helt fel kunde hon säga bestämt. Hon var ju gammal journalist och hård mot saker som inte stämde.

Mörkare sidor

Maj Sjöwall och Per Wahlöös förhållande var både kärleksfullt och uppslukande liksom deras gemensamma arbete men Johan Erlandsson ryggar inte för de mörkare sidorna som också fanns där - missbruk, ekonomiska svårigheter och att Per Wahlöö vid flera tillfällen misshandlade Maj Sjöwall.

- När jag fick veta att Maj blivit slagen av Per åkte jag direkt ner till henne. Jag ville få det bekräftat från henne själv om det skulle skrivas. Vi pratade om hur det var med våra barn, drack vodka och när vi kom in på Per frågade jag om de stämde att han slog henne. Ja, så var det, svarade hon då. Jag tror att hon var på en punkt i livet där hon kände att hon inte hade så mycket att dölja längre och också kände att det mesta var så länge sedan att hon kunde berätta om det.

Johan Erlandsson tar i kapitlet ”Gratishoror och idealkvinnor” också upp kvinnorollerna i Roman om ett brott och hur det finns inslag man som läsare i dag reagerar på.

- Framförallt passagen med Teresa Camarao som våldtas och sedan blir nymfoman och prostituerad känns urtida och även obehaglig, säger han. Där ser man att tiden runnit ifrån böckerna. Samtidigt är det inte på något sätt en genomgående usel kvinnosyn. Då hade jag nog inte velat skriva om dem.

Vad är det som gör dem värda att läsas i dag?

- Till exempel den kriminologiska ansatsen som Maj och Per har. Man ser det tydligt i bland annat Mannen på balkongen. Där skriver de om hur polisen får mer och mer redskap och att domstolarna får möjlighet att sätta folk i fängelse längre tid men att brottsligheten inte försvinner för det. Mannen på balkongen som står och spanar på småflickor står kvar ändå. Det är något annat som skapar brottsligheten. Där har de en poäng som fortfarande är aktuell. Sedan är de också spännande. Tänk bara på Den vedervärdige mannen från Säffle som utspelas under ett halvt dygn och är så oerhört tät. Böckerna, framförallt de första sju, känns så autentiska. Så här var det, så här gick polisarbetet till.

Maj Sjöwall och Per Wahlöö på en bild från 1965, samma år som första boken i Roman om ett brott, Roseanna kom ut..
Foto: SvD/TT

Releasefest i en park

Förutom Maj Sjöwall har Johan Erlandsson också intervjuat barn, vänner och släktingar till paret liksom utländska författare som Jonathan Franzen och Jack Reacher. Han har också pratat med litteraturprofessorn Johan Svedjedal, deckarforskaren Karl Berglund och så Jan Arnald som under sin deckarförfattarpseudonym Arne Dahl är en av Sjöwall Wahlöös nutida arvtagare.

- Arne Dahls böcker ligger så nära Sjöwall Wahlöös i sitt samhällsskildrande och han kände också Maj väl så det var viktigt att ha med honom, säger Johan Erlandsson. Sedan hade jag gärna även haft med Leif GW Persson, som också är en så tydlig efterföljare, och Liza Marklund, men de tackade nej.

I mitten av augusti kommer Boken om Beck ut men coronapandemin gör att det inte är så mycket inplanerat runt släppet. En releasefest blir det i alla fall i en park i Midsommarkransen.

- Det är jag väldigt glad för, säger Johan Erlandsson. Det är många vänner till mig och också släktingar till Maj som kommer på festen. Det ska bli väldigt roligt.

- Sedan hade det så klart varit jättefint att få dela den här dagen med Maj. Även om familj och nära vänner så klart sörjer henne mest så lärde jag känna henne nu på slutet och saknar henne mycket.

Inspelning av filmen Mannen på taket.
Foto: Bertil Ericson

FAKTA

Johan Erlandsson om ...

... vilken av Sjöwall Wahlöös tio böcker som är hans favorit:”Det är nog Den vedervärdige mannen från Säffle. Den är väldigt tät, har en bra Stockholmsskildring och deras engagemang mot polisbrutalitet kommer fram som tydligast här. Men den har hård konkurrens av Mannen på balkongen. Där finns det gråa, den här slitne gubben som står där och tänder fimp på fimp. Det är jäkligt bra skildrat.”

... vilken filmatisering han föredrar: ”Det finns bra filmer i alla omgångar tycker jag, även i Peter Haber-filmerna. men ska man lyfta någon blir det Bo Widerbergs Mannen på taket. Den går inte att komma förbi men det är också svårt att jämföra de andra med den. Widerberg hade enorma resurser och så Carl-Gustaf Lindstedt som Martin Beck, det är så himla oväntat.”

... hur många gånger han läst om böckerna under arbetet med sin bok: ”Jag läste bara om dem två gånger så det är inte så att jag tröttnade. Jag kan absolut komma tillbaka till dem endera dagen.”

... favoriter bland dagens deckarförfattare: ”Ferdinand von Schirach och Pontus Ljunghill. De är författare jag återkommer till.”

FAKTA

Bokfakta

Böcker av Johan Erlandsson:

Då kan man lika gärna kittla varandra, en bok om Allan Edwall (2009)

Desertörerna (2016)

Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for (2020)

Böckerna som ingår i Maj Sjöwall och Per Wahlöös serien Roman om ett brott:

Roseanna (1965), Mannen som gick upp i rök (1966), Mannen på balkongen (1967), Den skrattande polisen (1968), Brandbilen som försvann (1969), Polis, polis, potatismos! (1970), Den vedervärdige mannen från Säffle (1971), Det slutna rummet (1972), Polismördaren (1974), Terroristerna (1975)

Kultur och nöje

Zoë Kravitz riktar mångfaldskritik mot Hulu

Zoë Kravitz riktar kritik mot strömningstjänsten Hulu. Arkivbild.
Zoë Kravitz riktar kritik mot strömningstjänsten Hulu. Arkivbild.
Foto: Jason Mendez/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Tidigare i veckan kom beskedet att strömningstjänsten Hulu lägger ner serien "High fidelity", baserad på Nick Hornby-romanen med samma titel, efter bara en säsong.

Nu anklagar Zoë Kravitz, som spelade huvudrollen, Hulu för bristande mångfald i sitt serieutbud, rapporterar Variety.

I en kommentar på Instagram om nedläggningen skriver hon:

"Det är lugnt. Hulu har åtminstone en massa andra serier med färgade kvinnor i huvudrollen. Eller vänta förresten."

Hulu har inte kommenterat Kravitz utspel.

Kultur och nöje

"Succession" kan spelas in i vinter

Sarah Snook, Matthew Macfadyen, Hiam Abbass, Alan Ruck, och J Smith-Cameron i 'Succession'. Arkivbild.
Sarah Snook, Matthew Macfadyen, Hiam Abbass, Alan Ruck, och J Smith-Cameron i "Succession". Arkivbild.
Foto: Peter Kramer/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den tredje säsongen av HBO:s succéserie "Succession" har, precis som mycket annat, blivit kraftigt försenad på grund av de restriktioner som coronapandemin fört med sig.

Nu kommer dock ett glädjebesked för seriens fans.

"Succession"-skaparen Jesse Armstrong säger till Variety att inspelningarna av den tredje säsongen, som egentligen skulle ha börjat i april, är tänkta att starta i New York före jul.

– Vem vet vad som händer framöver, men det är planen just nu, säger Armstrong till tidningen.

Om det blir så kommer premiären av den tredje säsongen ändå att dröja en bra bit in i 2021.

"Succession" började sändas 2018. Den andra säsongen, som visades i höstas, har totalt 18 vinstchanser på de kommande Emmygalorna.

I Sverige visas serien av HBO Nordic.

Kultur och nöje

Kjell Höglund årets Cornelisstipendiat

Sångaren, författaren och låtskrivaren Kjell Höglund är 2020 års Cornelisstipendiat. Arkivbild.
Sångaren, författaren och låtskrivaren Kjell Höglund är 2020 års Cornelisstipendiat. Arkivbild.
Foto: FLT-PICA/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sångaren, författaren och låtskrivaren Kjell Höglund får årets Cornelis Vreeswijk-stipendium på en halv miljon kronor.
– Jag blev mycket glad och mycket förvånad, säger han till TT.
PREMIUM

"Årets pristagare är en grubblare och levnadskonstnär vars verk har påverkat generationer av svenska musiker. En både dunkel och diskbänksrealistisk diktare vars esoteriska humor kastar sig mellan Bibelns gestalter och bardiskens spöken, mellan skurkar, helgon och vanligt folk" – så lyder motiveringen till priset till Höglund från juryn, som består av en representant från Aftonbladet respektive Expressen samt advokaten Anders Pethrus.

Stipendiet delades ut på lördagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Jared Leto: "Jag ska spela Andy Warhol"

Jared Leto påstår att han ska spela Andy Warhol i en kommande film. Arkivbild.
Jared Leto påstår att han ska spela Andy Warhol i en kommande film. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Tidigare i veckan skulle popkonstnären Andy Warhol ha fyllt 92 år. Det firade Hollywoodstjärnan Jared Leto med ett oväntat tillkännagivande på Instagram :

"Ja, det är sant. Jag ska spela Andy Warhol i en kommande film. Så tacksam och exalterad över den här möjligheten. Grattis på födelsedagen i efterskott, Andy. Vi saknar dig och din genialitet", skriver Leto.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Aniston om "Vänner"-inspelningen: Inte säkert

Jennifer Aniston får vänta på återföreningen med 'Vänner'-kollegorna. Arkivbild.
Jennifer Aniston får vänta på återföreningen med "Vänner"-kollegorna. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Jennifer Aniston kommenterar nu beskedet om att "Vänner"-återföreningen återigen har skjutits upp på grund av coronapandemin. I en intervju med Deadline säger Aniston, som spelade Rachel i tv-serien, att det är en olycklig situation.

– Det är väldigt tråkigt att vi var tvungna att flytta inspelningen igen. Det var så här "hur gör vi med publiken". Det här är inte en säker tid. Punkt slut. Det är inte säkert att göra det just nu, säger Jennifer Aniston till sajten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinowings

Därför är casino utan registrering så populärt

Casinowings Sverige är ett land som oftast befinner sig långt fram inom utveckling och teknik. Det syns bland annat inom svenska finanssektorn där vi är vana vid både BankID och Swish, vilket många andra länder inom Europa än idag saknar. En annan bransch där vi också är ledande inom utveckling är casinobranschen.

Sverige må vara ett litet land sett till befolkning men trots det har flera av världens största och framgångsrika casinon utvecklats av just svenskar. Betsson och Kindred Group (som äger bland annat Unibet) är två av dessa. Även under nutid bidrar Sverige till flera olika innovativa lösningar som hela casinobranschen kan dra nytta av. En av dessa är det snabbväxande företaget Trustly.

Trustly grundades år 2009 som en betalningslösning för, först och främst, e-handlare. Nu är Trustly ett företag med över 200 anställda och med kunder över hela Europa. Där är casinospelare en viktig del av kunddatabasen, vilket de har deras användarvänliga verktyg Pay N Play att tacka för.

Identifiera dig direkt med BankID

Pay N Play är ett verktyg som tillåter casinospelare att göra en insättning från sin internetbank, utan att behöva registrera sig hos casinot. Det är också därifrån det populära uttrycket “casino utan registrering” kom till liv. Under de senaste månaderna har trenden ökat och du kan idag jämföra vilka av alla casinon som erbjuder registreringsfritt spelande på casinowings.se/casino-utan-konto.

Alla casinon behöver enligt lag identifiera sina spelare och innan Pay N Play lanserades var detta en knepig detalj för både spelaren och casinot. Detta sköttes helt och hållet manuellt genom att spelaren behövde skicka kopior av legitimation, räkningar eller lönespecifikation. Det fanns inga genvägar.

Tack vare att Pay N Play använder sig av BankID så kan alla spelare identifiera sig direkt med BankID eller Mobilt BankID. På det här sättet återfår casinot kontroll över identifieringen dag ett och hela den manuella processen kan försvinna delvis, eller oftast till och med helt.

Uttag inom 5 minuter

En annan fördel med den här innovativa tekniken är uttagen. Flera undersökningar bland casinospelare har under flera år visat att snabba uttag är ett av de allra största önskemålen när man spelar på ett casino. Vilket länge har varit omöjligt på grund av den långa manuella arbetsinsatsen som behövdes vid varje uttag. Bara för något år sedan var det vanligt att ett uttag, oavsett storlek, tog upp till två arbetsdagar att synas på bankkontot.

Den smarta kopplingen mellan Pay N Play, BankID och spelarens internetbank tillåter inte bara spelaren göra en insättning direkt utan det möjliggör även snabba uttag på samma sätt. Spelaren behöver bara ange en summa och identifiera sig med BankID, så finns vinsten på spelarens bankkonto oftast inom fem minuter. Lika säkert och snabbt, oavsett tid på dygnet.

Kultur och nöje

Oprah Winfrey i affischkampanj mot rasism

Programledaren, skådespelaren och entreprenören Oprah Winfrey, har beställt 26 reklamtavlor med ett foto på Breonna Taylor, som sköts till döds under ett polisingripande i mars.
Programledaren, skådespelaren och entreprenören Oprah Winfrey, har beställt 26 reklamtavlor med ett foto på Breonna Taylor, som sköts till döds under ett polisingripande i mars.
Foto: Dylan T. Lovan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

"O, The Oprah Magazine", som drivs av programledaren, skådespelaren och entreprenören Oprah Winfrey, har beställt 26 reklamtavlor med ett foto på Breonna Taylor, som sköts till döds vid ett polisingripande i mars, skriver CNN.

”Kräv att poliserna som är inblandade i mordet på Breonna grips och ställs inför rätta”, står det intill bilden på de 26 reklamtavlorna – en för varje år av Breonna Taylors liv, som ska placeras ut i Louisville, Kentucky.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Svensktoppen: Victor Leksell behåller förstaplatsen

Victor Leksell ligger kvar på förstaplatsen på Svensktoppen. Arkivbild.
Victor Leksell ligger kvar på förstaplatsen på Svensktoppen. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I veckans Svensktoppen är det oförändrat bland topplaceringarna – där Victor Leksell, Darin och Miss Li ligger kvar. Miss Li är även veckans klättrare med långköraren ”Lev nu dö sen”, som klättrar fyra steg till nummer sex.
PREMIUM

1. (1) Victor Leksell: "Svag"

2. (2) Darin: "En säng av rosor"

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Gomorra" släpps i ny version

Matteo Garrones 'Gomorra' släpps i en nyrestaurerad version. Arkivbild från Cannesfestivalen 2008.
Matteo Garrones "Gomorra" släpps i en nyrestaurerad version. Arkivbild från Cannesfestivalen 2008.
Foto: Matt Sayles/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den italienska filmen "Gomorra" av Matteo Garrone från 2008 släpps i en nyrestaurerad "director's cut"-version, skriver Ansa. Filmen, som är baserad på författaren och journalisten Roberto Savianos skoningslösa reportagebok med samma titel, kretsar kring den napolitanska maffian camorrans grepp om det italienska samhället.

Matteo Garrone berättar att han fick idén till omarbetningen av filmen, som vann juryns pris i Cannes och fem av den europeiska filmakademiens priser 2008, efter att ha sett den tillsammans med sin 12-årige son.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL