Ekonomi

Första arabiska reaktorn i gång vid Abu Dhabi

Mohammad bin Rashid al-Maktum gläds åt nya reaktorn. Arkivbild.
Foto: Amr Nabil
Ekonomi
Ekonomi Tre år försenat har Förenade arabemiraten nu startat arabvärldens första atomreaktor.
PREMIUM

"Grattis till en historisk prestation", skriver landets härskare Mohammad bin Rashid al-Maktum på Twitter.

Förenade arabemiraten har gott om olje- och gasreserver, men försöker liksom flera grannländer bredda sin energisektor genom att också storsatsa på bland annat solenergi.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Oenig Riksbank ökar på stödköpen

Årets sista planerade räntebesked från Riksbanken, med chefen Stefan Ingves. Arkivbild
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Styrräntan lämnas oförändrad på noll och kommer ligga kvar där till 2023, enligt Riksbanken.
Men en oenig Riksbanksdirektion beslutar att förlänga programmet för stödköp ett halvår och utöka det till 700 miljarder.

Kronan tappar några ören mot både dollarn och euron efter beskedet, medan svenska marknadsräntor pressas nedåt några punkter.

Värdepappersköpen utökas till 700 miljarder kronor, från 500 miljarder och stödköpsperioden förlängs till december 2021, enligt Riksbankens sista planerade räntebesked för i år.

Det var en oenig direktion som fattade beslutet.

Vice riksbankschef Anna Breman hade velat se en något mindre utvidgning av stödköpens omfattning på 100 miljarder, medan kollegan Martin Flodén inte ville ange något köpbelopp alls för andra halvåret 2021 utan i stället ge löfte om en expansiv penningpolitik så länge det behövs.

Stöd i osäker tid

Riksbankens majoritet, med ordförande Stefan Ingves, motiverar de utökade stödköpen med att Riksbanken vill ge ytterligare stöd i en osäker tid och förbättra förutsättningarna för en återhämtning.

"Reporäntan lämnas oförändrad på noll procent och väntas vara kvar på den nivån de kommande åren. Genom att utöka och förlänga värdepappersköpen skapar Riksbanken en trygghet i att det kommer att finnas omfattande penningpolitiskt stöd så länge som det behövs", skriver Riksbanken.

Beskedet kommer sedan Sveriges återhämtning kommit av sig under höstens andra våg av coronasmitta, med risk för negativ tillväxt och en inflation långt under Riksbankens mål.

"När smittspridningen väl minskar och restriktionerna dras tillbaka börjar ekonomin återhämta sig igen. Utvecklingen under sommaren visade att efterfrågan då snabbt kan komma tillbaka", skriver Riksbanken.

Sänkt inflationsprognos

Riksbanken sänker sin inflationsprognos för åren 2020, 2021 och 2022 och bedömer att det dröjer till 2023 innan KPIF-inflationen mer varaktigt ligger nära inflationsmålet på 2 procent igen.

BNP-prognosen sänks också. Årets nedgång beräknas nu till minus 4 procent, följt av en återhämtning på 0,9 procent 2021. För 2022 räknar Riksbanken med ett BNP-lyft på 5 procent följt av en mer normal tillväxtnivå kring 2,2 procent 2023.

Arbetslösheten beräknas toppa nästa år, med ett årssnitt på 9,4 procent, mot årets 8,4 procent. Till 2023 ska arbetslösheten enligt prognosen har backat ned till 7,7 procent.

Bankens prognos för framtida styrräntan ligger på noll under hela prognosperioden.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

TT-FLASH: Riksbanken utökar stimulanser

Ekonomi
Ekonomi Riksbanken utökar stödköpen, men lämnar reporäntan oförändrad.

Ekonomi

Färre långtidssjuka ska utförsäkras

STOCKHOLM 20201109 Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att det finns en uppgörelse som ska minska risken för att bli utförsäkrad från sjukförsäkringen efter 180 dagar för bland andra långtidssjuka i covid. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen och samarbetspartierna C och L är överens om en regeländring som ska göra att färre långtidssjuka mister ersättningen efter 180 dagar. Ändringen kan dröja till mars men Vänsterpartiet avser att driva på för en övergångsordning.

– Syftet är att öka tryggheten i sjukförsäkringen. Man ska kunna fokusera på att bli frisk, rehabilitera sig och återgå till sitt arbete, säger finansminister Magdalena Andersson.

Ändringen gäller vad som händer efter 180 dagars sjukskrivning. Reglerna säger då att en person måste börja söka brett efter andra arbeten, det går inte att vara sjukskriven från det arbete man har.

– Vi gör nu en förändring vid 180 dagar så att fler kan rehabilitera sig tillbaka till sitt arbete, om den möjligheten finns. Det här kommer vara särskilt viktigt för dem som har diffusa symptom eller mindre exakta prognoser. Det handlar bland annat om personer som är långtidssjuka i covid, säger Magdalena Andersson.

Ändras i mars

Det är oklart när ändringen kan genomföras, det kan dröja till mars nästa år.

TT: Vad händer med dem som utförsäkras nu?

– Det handlar också om hur Försäkringskassan kommer att hantera de här ärendena nu när de har fått det här beskedet. Men tyvärr är det ju så att lagändringar inte kan ske omedelbart, säger Magdalena Andersson.

Vänsterpartiet, Centerpartiet och Sverigedemokraterna har lagt initiativ i riksdagen för att få till en ändring. Det finns en majoritet för att ändra reglerna men partierna har inte varit överens om exakt hur eller för vilka det ska gälla.

Glad vänster

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar säger att hon är väldigt glad över beskedet från regeringen.

– Det handlar ju om många, svårt sjuka personer som inte har fått sin sjukpenning. Många av dem kan andas ut, säger Nooshi Dadgostar.

– Vi föreslår att man skriver en tillfällig förordning som ser till att ingen blir utförsäkrad under tiden fram till att regeländringen genomförs. Vi pressar på för det, och jag uppfattar det som att regeringen tittar på det, säger V-ledaren.

Hon säger att V också vill, på något sätt, ha en lösning som innebär att de som redan har utförsäkrats kan få en ny prövning.

Den senaste tiden har intensiva förhandlingar pågått om delar i en extra ändringsbudget, bland annat den ändring i sjukförsäkringen som nu presenteras. Men det har även handlat om detaljer i de företagsstöd för coronakrisande företag som regeringen och samarbetspartierna redan har meddelat att de ska förlängas.

Enligt vad TT erfar kommer besked även om det inom kort.

Lars Larsson/TT

Ekonomi

Hushållens lån växer snabbare

Ekonomi
Ekonomi

De svenska hushållens lån hade i oktober en årlig tillväxttakt på 5,3 procent. Det är en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med september, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Ett år tidigare var tillväxttakten 5,0 procent.

Sammanlagt uppgick hushållens lån i oktober till 4 394 miljarder kronor. Det är en ökning med 21 miljarder jämfört med september och en ökning med 227 miljarder jämfört med oktober 2019.

Hushållens bostadslån uppgick i oktober till totalt 3 603 miljarder kronor, en ökning med 18 miljarder jämfört med månaden före och en ökning med 190 miljarder jämfört med motsvarande månad i fjol.

Statistiken gäller hushållens lån hos banker och andra så kallade monetära finansinstitut (MFI).

Ekonomi

Börsen lyfter i linje med omvärlden

Stockholmsbörsen har trots det osäkra läget i covid-19-pandemin tagit sig upp till nya historiska rekordnivåer i veckan. Arkivbild
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen inleder uppåt, i linje med ledande Europabörser och efter en positiv utveckling på börserna i Asien under nattens handel.

OMXS-index har efter tio minuters handel gått upp 0,4 procent.

Verkstadsbolagen går överlag bra, med Sandvik som draglok. Aktien lyfter 2,3 procent.

Strålterapibolaget Elekta redovisar ett oväntat starkt vinstlyft, men varnar för fortsatt osäkerhet i covid-19-pandemin. Aktien stiger 3,6 procent.

Castellums aktie sjunker 1,2 procent sedan fastighetsbolaget uppgett att man trots tidigare besked om motsatsen planerar ett bud på den norska konkurrenten Entra, med en premie på nästan 31 procent.

Den underliggande positiva stämningen på börsen förklaras av förbättrade utsikterna för vaccin mot covid-19 och det stabilare läget i kölvattnet på presidentvalet i USA.

Samtidigt präglas marknaden av osäkerhet och många indikatorer sjunker i den ökade smittspridningen i USA och Europa.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Ekonomi

KI: Detaljhandeln föll tillbaka i november

Konjunkturinstitutet, med generaldirektör Urban Hansson Brusewitz, presenterar en ny barometerindikator som lyfter med draghjälp från tillverkningsindustrin. Arkivbild
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi

Konjunkturinstitutets barometerindikator steg till 97,5 i november, upp från 96,0 i oktober.

Draghjälp kommer från tillverkningsindustrin, medan detaljhandeln bromsar in i den andra smittvågen.

"Framför allt är det industriföretagens omdömen om färdigvarulagren som förklarar uppgången. Men även förväntningarna på kommande produktion samt synen på orderstockarna i nuläget bidrar till uppgången", skriver KI.

Konfidensindikatorn för bygg och anläggning steg med 1,7 enheter, medan detaljhandelns indikator sjönk 7,6 enheter.

Hushållens konfidensindikator föll med 0,9 enheter till 88,3.

"Nedgången förklaras av att förväntningarna på såväl den egna ekonomin som för Sverige som helhet blivit mer negativa", skriver KI.

Synen på den svenska ekonomin, som mäts i makroindex, blir dystrare. Samtidigt ljusnar hushållens syn på den egna ekonomin något jämfört med oktober.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

Castellum vill köpa Entra

Bolaget kommer att vara nordens största utvecklare av kontorsfastigheter och en ledare inom hållbarhet,s kriver Castellums vd Henrik Saxborn i en kommentar till budet på Entra. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Fastighetsbolaget Castellum ger sig in i striden om norska Entra. Bolaget planerar ett bud med en väsentligt högre premie än det bud som konkurrenten SBB lade på det norska fastighetsbolaget tidigare i veckan, värderat till 30 miljarder norska kronor.

Castellums planerade bud skulle innebära en värdering på 170:86 kronor per Entra-aktie, vilket kan jämföras med SBB-budets 165 kronor per aktie, enligt bolaget. Det innebär en premie på 30,8 procent jämfört med Entras volymviktade snittkurs under tremånadersperioden som avslutades den 23 november i år.

"Det föreslagna samgåendet förväntas skapa betydande värden för alla aktieägare och resultera i Nordens största kommersiella noterade fastighetsbolag", skriver Castellum, som tidigare i veckan uppgav att man fört samtal om ett samgående med Entra men att de hade avslutats utan en uppgörelse.

Castellum har inför beskedet om det planerade budet köpt 8,2 procent av aktierna i Entra i en transaktion med den norska regeringen, konstaterar Entras styrelse i ett separat pressmeddelande.

Entras styrelse har tidigare rekommenderat ägarna att tacka nej till budet från SBB. Men när det gäller inviten från Castellum är rådet än så länge att ägarna bör sitta still i båten och avvakta en utvärdering av budet när det kommer.

Enligt Entras styrelse går det än så länge inte med säkerhet räkna med att det faktiskt kommer ett bud från Castellum.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

Bud lämnat i byggkonflikt

Strejkhotet rycker närmare.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Parterna i byggkonflikten har nu fått ett bud från medlarna. Svar ska lämnas klockan 13 i dag, enligt arbetsgivarparten Byggföretagen.

Om inte fack och arbetsgivare enas bryter Byggnads varslade strejk ut i morgon fredag klockan 10. Facket har varslat 87 byggarbetsplatser och omkring 1 400 medlemmar runt om i landet.

Olle Lindström/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL