Inrikes

Så olika är reglerna på universiteten i höst

Universiteten och högskolorna i landet har tagit fram lite olika regler inför höstterminen. En del låter nya studenter gå först i prioriteringen av tillgång till lokalerna, medan andra studenter främst får plugga hemifrån. Arkivbild.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Inrikes
Inrikes Det blir en hösttermin likt ingen annan på landets universitet och högskolor.
Om det blir plugg på distans eller inte beror på vad du pluggar – och var. Reglerna varierar mellan de olika lärosätena, visar TT:s genomgång.
PREMIUM

Hundratusentals blivande studenter laddar inför höstterminens start i augusti. I torsdags kom det andra antagningsbeskedet, som många har väntat på.

Efter en vår av hemmaplugg upphörde rekommendationen om distansundervisning på Sveriges gymnasieskolor, universitet, högskolor och vuxenutbildning i mitten av juni. Sedan dess har lärosätena valt lite olika vägar inför en hösttermin mitt i rådande pandemi.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

FHM väntar med betalning till Pfizer

Folkhälsomyndigheten har lagt Pfizers fakturor på is tills vidare. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten har pausat betalningen till Pfizer på grund av en tvist mellan läkemedelsföretaget och EU-kommissionen. Frågan gäller hur många doser per flaska man ska betala för.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att myndigheten avvaktar ett besked från EU-kommissionen om vad som gäller.

– Vi har inga fakturor som vi vägrat betala, men vi vill veta hur det landar i kommissionen om vi ska betala för fem eller sex doser per flaska. Där man måste komma överens, säger Tegnell på dagens myndighetsgemensamma pressträff.

Det finns heller inga fakturor som ligger där betalningstiden har gått ut, enligt Tegnell.

Extra dos i flaskan

Vaccinet som godkändes den 21 december i fjol skulle, enligt dåvarande produktinformation, levereras i flaskor om fem doser vardera. Flera länder upptäckte dock att det går att utvinna en extra dos.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) uppdaterade därför produktrekommendationen för vaccinet och klargjorde att flaskorna innehåller sex doser. Sedan den 8 januari har Pfizer fakturerat länder för en extra dos per flaska.

Behövs rätt nål

Kruxet är att det krävs särskilda nålar för att kunna utvinna den sjätte dosen. Det innebär att de länder som saknar tillgång till sådana nålar riskerar att få ut färre doser än vad de har betalat för, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Dagens Nyheter. Även han anser att parterna måste enas innan de nya fakturorna kan accepteras.

– Den sjätte dosen är något Pfizer och EU-kommissionen officiellt måste enas om först.

Tegnell framhåller han att en dialog förs med EU-kommissionen om hur och när priset per flaska eventuellt kan ändras.

– Det är en diskussion mellan kommissionen, som är den ena parten, och företaget som står för den andra parten. Det är inte länderna som för dialogen.

Jesper Karlsson/TT

Inrikes

Knivdåd på skola överraskade personalen

En skolelev i högstadieåldern fick skador som inledningsvis bedömdes som livshotande vid ett knivdåd på en skola i Trelleborg. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes Tillståndet för pojken som knivhöggs på en skola i Trelleborg har stabiliserats och åklagaren räknar med att han snart ska kunna förhöras, skriver Sydsvenskan.

En 15-årig pojke anhölls efter måndagens knivskärning som misstänkt för mordförsök. Större delen av skolans elever har fjärrundervisning, men tre vuxna blev vittnen till händelsen. Enligt dem föregicks händelsen inte av bråk.

– Det föregicks inte av någon konflikt eller bråk utan har uppstått helt överraskande. Eleven som delade ut knivhuggen har kommit in i rummet och handlat utan någon provokation i ögonblicket, säger Ester Alavei, chef på Trelleborgs bildningsförvaltning, till tidningen.

Larmet kom in till polisen via SOS Alarm vid lunchtid. När polisen kom dit hade den misstänkte gärningspersonen redan försvunnit. Den knivhuggne elevens skador bedömdes inledningsvis som livshotande.

Polisen fick tidigt uppgifter om vem som skulle kunna ligga bakom dådet och genomförde husrannsakan på flera adresser – men utan resultat. Men sedan kom den misstänkte själv in till polisstationen i Trelleborg och anmälde sig.

Inrikes

Mer pengar till ökad coronakontroll

Skylt i butik påminner besökarna om vad som gäller. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes Länsstyrelserna och kommuner får mer pengar för att se till att coronarestriktioner följs.
Regeringen vill också förlänga lagen om smittskyddsåtgärder på restauranger över sommaren.

Regeringen föreslår i en extra tilläggsbudget att länsstyrelserna får 175 miljoner kronor för att se till att föreskrifterna enligt den nya pandemilagen följs.

Lagen trädde i kraft 10 januari och de föreskrifter som hittills utfärdats har gällt butiker, köpcenter och gym.

Det är länsstyrelserna som har tillsynsansvar för att restriktionerna följs och länsstyrelsen i Dalarna som är samordnare för arbetet.

Det fysiska tillsynsarbetet är nu i gång i stora delar av landet, enligt Ylva Thörn, Dalarnas landshövding.

Efterlevnaden är hög

Det handlar om att ge råd och information till berörda verksamheter, men också att påpeka eventuella brister vid besök på plats. Urvalet baseras på risk och väsentlighet.

I en rapport om den nationella lägesbilden den gångna veckan gör länsstyrelserna bedömningen att efterlevnaden av den tillfälliga lagen är hög.

– En vanlig avvikelse är att handsprit saknas eller är svårt att hitta. Man har också haft svårigheter att beräkna lokalytan, säger Ylva Thörn.

Maxantalet beräknas på tillgänglig yta för besökarna, inte total yta, och de föreskrifter som hittills utfärdats med stöd av pandemilagen handlar främst om att butiker och gym bara får släppa in ett visst antal besökare.

– Av de rapporteringar vi hittills hunnit gå igenom, så finns det inga viten eller föreläggande gjorda, säger Thörn.

Hon uppger också att man sett risker för trängsel i små butiker som också har post- och paketutlämning. När det gäller gym kan det behövas att man tittar extra på nattöppna gym.

Besökare drabbas inte

Det är butiks- och gymägare som kan drabbas av vite om restriktionerna inte följs. Inte besökarna.

Den nya pandemilagen skulle dock kunna innebära att privatpersoner bötfälls om de bryter mot föreskrifter. Men det handlar enbart om i fall de struntar i föreskrifter som begränsar tillträde till allmänna platser, till exempel parker eller badstränder. Och några sådana föreskrifter har inte utfärdats än.

När det gäller restauranger så är det framförallt kommunerna som ansvarar för tillsynen. De får nu 82 miljoner kronor extra för att se till att den tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen följs. Det handlar till exempel om hur många som får sitta vid ett bord.

Socialminister Lena Hallengren (S) uppger att regeringen nu föreslår att den lagen förlängs till den sista september i år. Hon betonar att det är viktigt att regeringen fortsatt har möjlighet att reglera verksamheten på restauranger för att förhindra trängsel, om det behövs under sommaren.

Lagen har förlängts tidigare och gäller för närvarande till sista maj i år.

Anna Karolina Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Pandemilagen

Den tillfälliga covid-19-lagen trädde i kraft den 10 januari och gäller till sista september.

Syftet är att regeringen och andra myndigheter ska få utökade möjligheter att införa åtgärder för att minska smittspridningen.

I anslutningen till lagen har Folkhälsomyndigheten exempelvis kommit med nya föreskrifter bland annat för butiker, köpcentrum och gym.

Från den 10 januari måste alla verksamheter räkna ut ett maxantal besökare som får vara i lokalen samtidigt, utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter var till sitt förfogande.

Maxantalet besökare ska tydligt anges vid alla entréer.

Det är länsstyrelserna som står för tillsynen av att föreskrifterna följs.

Verksamheter som bryter mot reglerna riskerar vite och i sista hand stängning.

Källor: Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten

FAKTA

Fakta: Mer pengar för tillsyn

Regeringen föreslår att länsstyrelserna får ytterligare 174,6 miljoner kronor för tillsyn av den tillfälliga pandemilagen. Dessutom vill regeringen ge 82 miljoner till kommuner, regioner och länsstyrelser för, bland annat, tillsyn av trängsel på serveringsställen.

Källa: Regeringen

Inrikes

Skogsarbetare fick träd över sig

En skogsarbetare skadades allvarligt vid en olycka i skogen i Charlottenberg. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 60-årsåldern skadades allvarligt vid skogsarbete i Charlottenberg i Värmland på tisdagseftermiddagen.

– Det är en skogsarbetare som fått ett träd över sig, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen, till TT.

En stor räddningsinsats inleddes och en ambulanshelikopter har skickats till platsen.

Händelsen klassas som en arbetsolycka.

Inrikes

Sköterska kritiseras för olämplig vaccinering

Inrikes
Inrikes

En sjuksköterska kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att 2019 ha vaccinerat ett barn trots att vaccinet hade stått för varmt. Sjuksköterskan ska sedan ha drabbats av panik och ljugit för arbetsgivaren genom att hävda att någon vaccinering aldrig skett, skriver tidningen Vårdfokus.

Sjuksköterskan på elevhälsan skulle vaccinera flera barn med ett vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio. När hon upptäckte att vaccinet stått för varmt skickade hon en förfrågan till kolleger, men fick inget svar.

Trots detta gav sjuksköterskan vaccinationen till ett barn som var tillsammans med sin förälder och som hade bråttom iväg.

Sedan fick sköterskan besked om att vaccineringar borde ställas in, vilket hon gjorde.

När det uppdagades att ett av barnen trots allt hade vaccinerats, hävdade sköterskan att någon vaccinering aldrig skett och hon raderade även en journalanteckning.

Barnet ska inte ha påverkats negativt, men Ivo kritiserar sköterskan för att inte ha gett patienten en sakkunnig och omsorgsfull vård.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Inrikes

Polisen ber om tips efter skjutning i Västerås

En person fördes på måndagskvällen till sjukhus i Västerås efter att ha skjutits. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Polisen ber om tips från allmänheten efter den skjutning som ägde rum i Västerås under måndagskvällen.
– Vi är väldigt angelägna om att komma i kontakt med personer som har rört sig i det här området mellan klockan 20 och 21, säger Tobias Ahlén-Svalbro vid polisen.
PREMIUM

En person fördes till sjukhus efter att ha skjutits i stadsdelen Önsta i Västerås sent på måndagskvällen. Händelsen rubriceras som försök till mord, men polisen kan inte säga något om vad som ligger bakom ännu.

– Det är något vi jobbar med nu när vi håller vittnesförhör. Men vi har ingen frihetsberövad i nuläget, säger polistalespersonen Tobias Ahlén-Svalbro på regionledningscentralen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ikea stoppar knäckebröd

Ikeas varuhus i Kungens Kurva. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ikea stoppar försäljningen av sin produkt Knäckebröd Flerkorn i Sverige och ett flertal länder. Detta efter att spår efter ett bekämpningsmedel hittats i sesamfröna i en liten del av sortimentet. Säljstoppet infördes redan den 18 december.

– Det är okej att konsumera knäckebrödet, säljstoppet har vi infört som en ren försiktighetsåtgärd efter samråd med myndigheter, säger Sandra Jakob, presskontakt Ikea Sverige, till TT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tegnell: Brittisk mutation kan ta över

Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten talar under en digital pressträff om coronaläget på tisdagen.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Nu har 95 fall av den brittiska mutationen av coronaviruset konstaterats i Sverige.
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det finns en risk att den tar över.
– Kanske kommer det att vara den som dominerar så småningom, säger han.
PREMIUM

Ytterligare 242 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 11 247 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 556 289 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL