Coronaviruset

Kravet efter högsta siffran sen maj: stoppa öppnandet

Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT
Utrikes
Danmark En expert befarar att öppnandet av Danmark behöver stoppas efter att rekordhöga smittosiffror rapporterats. Detta skriver Berlingske.

De danska hälsomyndigheterna meddelande på torsdagen att landet drabbats av ytterligare 91 nya bekräftade fall av covid-19. Så många har inte rapporterats för ett och samma dygn sedan mitten av maj.

– Det är oroväckande, så klart. Vi vet inte exakt vem eller var människor blir infekterade, säger forskaren Nils Strandberg Pedersen, som under 18 år arbetade som administrativ direktör vid Statens Serum Institut, till Berlingske.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Danskar uppmanas bära munskydd på bussen

Sundhedsstyrelsen uppmanar danskarna att använda munskydd i kollektivtrafiken under rusningstimmarna.
Sundhedsstyrelsen uppmanar danskarna att använda munskydd i kollektivtrafiken under rusningstimmarna.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Semestern i Danmark närmar sig sitt slut – och därför uppmanas danskarna nu att använda munskydd i kollektivtrafiken vid trängsel.

Enligt Sundhedsstyrelsen är man orolig över att fler människor återvänder till städerna och att trycket på kollektivtrafiken ökar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Munskydd minskade petandet i ansiktet

Färre petade sig i ansiktet när det bar munskydd, enligt studie. Arkivbild.
Färre petade sig i ansiktet när det bar munskydd, enligt studie. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Personer i Asien som burit munskydd under coronapandemin har petat sig mindre i ansiktet, jämfört med de som inte burit munskydd. Det visar en studie i den vetenskapliga tidskriften Jama, rapporterar Vetenskapsradion.

– Man petar sig mindre i ögonen, näsan och kring munnen, men däremot kan man inte säkert veta att det minskar infektionsspridningen, säger Anders Johansson, ordförande för Svenska Hygienläkarföreningen, till radion.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tegnell: Vi kommer alltid se dödsfall

Från vänster Thomas Lindén, avdelningschef Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, och Svante Werger, rådgivare Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.
Från vänster Thomas Lindén, avdelningschef Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, och Svante Werger, rådgivare Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.
Foto: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes Antalet nya fall och dödsfall i covid-19 ligger kvar på låga nivåer i Sverige, men oron för nya utbrott i höst gör att rekommendationen om hemmajobb ligger kvar året ut.
Statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att Sverige kommer få uppleva en tid helt fri från covid-dödsfall.
PREMIUM

Det senaste dygnet har ytterligare nio personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Därmed har 5 739 smittade personer avlidit i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 80 100 personer bekräftats smittade, vilket är 318 fler än i onsdags.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

"Historiskt fredsavtal" mellan Israel och UAE

USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är några av de som skrivit på avtalet. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är några av de som skrivit på avtalet. Arkivbild.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Israel och Förenade arabemiraten (UAE) har undertecknat ett fredsavtal som av USA:s president Donald Trump beskrivs som "historiskt".
Avtalet som slöts på torsdagen har kommit till med hjälp av medling från USA och syftar till att normalisera relationen mellan länderna.

Enormt genomslag i dag! Historiskt fredsavtal mellan våra två fina vänner, Israel och Förenade arabemiraten", skriver Donald Trump på Twitter.

Avtalet, som getts namnet Abraham-avtalet, är en produkt av utdragna förhandlingar mellan länderna. Det är det första i sitt slag sedan 1994 då ett liknande fredsavtal slöts mellan Israel och Jordanien.

Överrenskommelsen mellan de två länderna hanterar bland annat det känsliga ämnet annektering och Israel förbinder sig att delvis upphöra med annekteringen av palestinskt territorium, det meddelar talespersoner från Vita huset.

"Banar ny väg för fred"

Avtalet har signerats av Donald Trump, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed. I ett samlat uttalande skriver de tre ledarna att de har "kommit överens om full normalisering av relationerna mellan Israel och Förenade arabemiraten".

"Detta historiska diplomatiska genombrott kommer att befrämja fred i Mellanöstern och är ett bevis över den djärva diplomatin och visionen hos de tre ledarna samt modet hos Förenade arabemiraten och Israel när de banar ny väg för fred och tillgängliggör den stora potential som finns i regionen", fortsätter uttalandet.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi hyllar uppgörelsen, och skriver på Twitter att Israels löfte om att upphöra annektering av palestinskt territorium kan bidra till att "nå fred" i Mellanöstern.

En annan som utryckt sig positivt är FN:s generalsekreterare Antonio Guterres som säger i ett uttalande att han välkomnar "varje initiativ som kan uppmuntra fred och säkerhet i Mellanöstern".

Palestinsk kritik

Från palestinskt håll kommer kritik mot avtalet. Hanan Ashrawi, talesperson för den palestinska paraplyorganisationen PLO, menar att Förenade arabemiraten genom detta "normaliserar" Israel.

Även den islamistiska rörelsen Hamas, som är terrorstämplad av bland annat EU, är kritisk till uppgörelsen och säger att den "inte gagnar palestiniernas sak".

Som ett resultat av avtalet kommer delegationer från Israel och Förenade arabemiraten under de kommande veckorna att enas om avtal rörandes handel, turism, direktflyg, kommunikation och liknande ämnen. Ett direktflyg mellan Abu Dhabi och Tel Aviv nämns i avtalet som en möjlighet för att ge muslimer åtkomst till Islams tredje heligaste plats, al-Aqsamoskén i Jerusalem.

De båda länderna kommer även inom kort att utbyta ambassadörer och öppna ambassader.

FAKTA

Fakta: Israel-Palestina-politiken under Trump

Under Donald Trumps presidentskap har USA lagt om kursen i sin Israel-Palestina-politik. Landet har fattat flera kontroversiella beslut som brutit mot såväl internationell konsensus som tidigare amerikansk praxis.

Redan innan sitt tillträde lovade Trump att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, ett löfte han sedermera förverkligade trots protester från världssamfundet.

I mars 2019 erkände USA Israels suveränitet över Golanhöjderna, syriskt territorium som ockuperades av Israel i anslutning till sexdagarskriget 1967 och sedermera annekterades.

Utrikes

Expert om avtalets effekt: "Blir intressant"

Islams tredje heligaste plats, al-Aqsamoskén i Jerusalem, är en av otaliga frågor som kan påverka hur framtiden i regionen blir efter avtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten. Arkivbild.
Islams tredje heligaste plats, al-Aqsamoskén i Jerusalem, är en av otaliga frågor som kan påverka hur framtiden i regionen blir efter avtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten. Arkivbild.
Foto: Mahmoud Illean/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fredsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten är förvånande och historiskt. Men många frågetecken återstår att räta ut innan man kan uttala sig om dess faktiska magnitud, enligt Mellanösternforskaren Anders Persson.

Anders Persson, Mellanösternforskare vid Linnéuniversitetet, menar att avtalet är överraskande på många sätt.

– Även om det har funnits samtal mellan de här länderna så skulle jag säga att det kommer som en stor överraskning, säger han till TT.

Dock påpekar han att det är svårt att säga huruvida avtalets magnitud faktiskt är så stort som exempelvis Donald Trump menar.

– Det kallas för ett historiskt avtal och blåses upp som något stort, och det är klart det är första gången på 26 år som ett arabiskt land sluter fred med Israel, men å andra sidan så kan både Trump och Netanyahu ha goda skäl att visa upp det här som en seger. Trump inför valet och Netanyahu för att stävja de protester som nu pågår mot honom, säger Mellanösternforskaren.

Närmare tvåstatslösning?

– För Trump är det ett sätt att visa att han skapar fred i Mellanöstern. Man vill visa att det är viktigt att Trump sitter kvar för han styr upp saker – han bekämpade IS, han törs ta i mot Iran, och nu detta, fortsätter han.

TT: Hur kan avtalet påverka utvecklingen vad gäller Israel-Palestina-konflikten?

– Kanske kan det vara ett steg närmare en tvåstatslösning. Att annekteringen stoppas är stort. Mer hårdföra element inom Israel menar att detta endast är tillfälligt, det återstår att se.

– Palestinierna själva har hittills varit mycket negativt inställda till det här. Men menar att Förenade arabemiraten sviker Palestina nu, att frågan glöms bort. Mycket tyder på att deras situation i många avseenden kommer att fortsätta vara liknande, säger Persson.

Ökad fredschans

TT: Hur kan det tänkas påverka dynamiken i regionen?

– Den stora frågan är om fler arabiska länder kommer att följa i Förenade arabemiratens spår nu, det stora priset här är Saudiarabien. Chansen för att de ska sluta fred med Israel ökar nog nu, men även här återstår det att se hur saker utvecklar sig.

Han menar att det också blir intressant att se om det kommer sluta i en "varm eller kall fred".

– Efter att Israel slöt fred med Egypten och med Jordanien blev det en så kallad kall fred, det vill säga att handeln fortsatt vara begränsad och att nästan ingen turism mellan länderna finns, säger Anders Persson.

Ida Vanhainen/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Utrikes

Flera döda i protester i Elfenbenskusten

Elfenbenskustens president Alassane Ouattara beslut att ställa upp för en tredje mandatperiod har väckt folklig ilska. Arkivbild.
Elfenbenskustens president Alassane Ouattara beslut att ställa upp för en tredje mandatperiod har väckt folklig ilska. Arkivbild.
Foto: John MacDougall/Pool via AP/TT
Utrikes
Utrikes Protester har brutit ut runt om i Elfenbenskusten mot att den sittande presidenten Alassane Ouattara ställer upp för en tredje mandatperiod i höstens val.
Minst fyra personer har dödats i sammandrabbningar, uppger säkerhetskällor.

President Ouattara tillkännagav i förra veckan att han ställer upp i höstens presidentval, ett besked som kommer sedan hans tilltänkta efterträdare Amadou Con Coulibaly avlidigt i en hjärtattack. Beskedet har väckt ilska bland oppositionen och protester har hållits runt om i landet sedan dess.

På torsdagen uppgav säkerhetsstyrkor att minst fyra personer dödats under oroligheterna, rapporterar AFP.

Tre av dödsfallen inträffade i staden Daoukro på onsdagen när anhängare och motståndare till Ouattara drabbade samman, medan en person dödades i Bonua fem mil utanför storstaden Abidjan, enligt säkerhetskällor och vittnen som AFP citerar.

Protesterna på torsdagen hölls dagen efter att landet infört ett demonstrationsförbud, något som väckt ytterligare ilska, och oppositionen uppmanar fler att ansluta sig.

Demonstranter reste improviserade barrikader och brände bildäck, kravallpolis svarade genom att avfyra tårgas mot folksamlingarna. På flera platser skedde sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

– Hans kandidatur går emot grundlagen, vi vill inte ha en tredje mandatperiod, säger demonstranten Herve Seka i området Anono i staden Abidjan.

Utrikes

Demonstranter i Minsk bildar mänskliga kedjor

Människor har för andra dagen i rad samlats på torsdagen för att fördöma polisvåldet i Belarus. På plakatet står det 'Min bror är inte kriminell'.
Människor har för andra dagen i rad samlats på torsdagen för att fördöma polisvåldet i Belarus. På plakatet står det "Min bror är inte kriminell".
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Tusentals vitklädda demonstranter bildar mänskliga kedjor i Belarus huvudstad Minsk i protest mot polisvåldet. De fredliga protesterna följer på dagar av massingripanden där 6 700 frihetsberövats.
Stormakten Ryssland kritiserar utländska försök att "destabilisera" Belarus.

Den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko har utropats till segrare med 80 procent av rösterna i söndagens val. Men hans motståndare anser att valet inte gått rätt till. Utländska observatörer har bedömt att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

Till skillnad från tidigare val har Belarus befolkning reagerat, med brutala svar från myndigheter.

– Jag står här för att vi brådskande måste stoppa våldet. Vi måste stoppa tortyr i fängelserna och befria alla som har gripits. Vi behöver ärliga val, vi behöver förändringar," säger 41-åriga läraren Irina.

Hon är en av många kvinnor som samlats i huvudstaden, de flesta är klädda i vitt och många bär med sig blommor. Tusentals kopplar armkrok för att formera mänskliga kedjor i de fredliga protesterna, rapporterar BBC.

Massgripanden i Minsk

Men myndigheter fortsätter att frihetsberöva demonstranter.

"Runt 700 personer har gripits för att ha deltagit i olagliga massevenemang under onsdagen", meddelade inrikesdepartementet i ett uttalande.

Sammanlagt har runt 6 700 människor gripits under protesterna sedan i söndags, enligt myndigheternas uppgifter. Flera har skadats och minst två personer har dött i sammandrabbningar, där polisen använt chockgranater, tårgas, vattenkanoner och vid åtminstone ett tillfälle avfyrat skarp ammunition för att skingra folkmassorna.

Ryska anklagelser

Ryssland kritiserar på torsdagen utländska försök att "destabilisera" Belarus.

– Tydliga försök till påverkan utifrån observeras, som syftar till att orsaka splittring i samhället och destabilisera situationen, säger ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova och tillägger att Moskva följer situationen noga.

Länder i närområdet kräver i sin tur att president Lukasjenko beordrar säkerhetsstyrkorna att trappa ned våldet, och att gripna demonstranter släpps.

Presidenterna i Litauen, Estland, Lettland och Polen förenas i den skarpa uppmaningen.

FN:s människorättsorgan OHCHR uppmanar i starka ordalag Belarus ledning att upphöra med attacker mot fredliga demonstranter.

Nobelpristagare kritisk

Framstående belarusier, bland annat Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, har fördömt våldet och uppmanat Lukasjenko att avgå. Han har suttit vid makten i landet sedan 1994.

Proteströrelsen stöttar Lukasjenkos utmanare Svetlana Tichanovskaja, som kom tvåa i valet med 9,9 procent av rösterna sedan flera oppositionella kandidater fängslats, bland annat hennes make.

Tichanovskaja har lämnat Belarus och befinner sig i Litauen.

Människor samlades för protester i Belarus även på onsdagen. Här i huvudstaden Minsk.
Människor samlades för protester i Belarus även på onsdagen. Här i huvudstaden Minsk.
Foto: AP/TT

FAKTA

Fakta: Oppositionen i Belarus

Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som planerat att kandidera i presidentvalet men i stället fängslades i maj. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

Tichanovskaja har två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.

Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.

Utrikes

Libanons parlament inför omstritt nödläge

Demonstranter under protester i måndags vid en gata som leder fram mot parlamentsbyggnaden i Beirut.
Demonstranter under protester i måndags vid en gata som leder fram mot parlamentsbyggnaden i Beirut.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Utrikes
Utrikes Libanons parlament införde på torsdagen två veckors nödläge. Sessionen i parlamentet var den första sedan den förödande explosionen i Beiruts hamn i förra veckan.
Beslutet kritiserades av demonstranter.
PREMIUM

Det kontroversiella nödläget infördes för att försöka stoppa de växande politiska protesterna mot Libanons styre och myndigheter.

Protestledare uppmanade demonstranter att försöka stoppa omröstningen och förhindra att parlamentsledamöterna tog sig till parlamentet, men säkerhetsstyrkor lyckades skingra dem som hörsammat uppmaningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL