Lagfarter SkD

70-talshus på 161 kvadratmeter sålt i Eslöv

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nu är det klart vem som köpt huset på Bygelvägen 13 i Eslöv av Anna-Greta Larsson. Nya ägare är Jens Mattias och Lena Maria Hjertström, 48 och 44 år. Priset blev 3 700 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i juli 2020. Byggår för huset är 1970 och boarean är 161 kvadratmeter.

Så sent som för två månader sedan såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Långåkravägen 27. Där blev priset för det 117 kvadratmeter stora huset 3 300 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Missuppfattning kan ligga bakom vaccinrykten

Personal vaccineras med covid-19 vaccin. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Tveksamheter har uppstått kring om Astra Zenecas vaccin kommer att godkännas för personer över 65 år, enligt tyska medier. Nu dementerar tyska hälsodepartementet uppgifterna och säger att det hela berodde på en förväxling.

Under gårdagen rapporterade flera tyska medier om att EU-kommissionen inte kommer att godkänna Astra Zenecas vaccin för personer äldre än 65 år. Detta för att skyddseffekten bedömdes vara för låg för åldersgruppen.

Enligt tyska Bild understeg skyddseffekten hos Astra Zenecas vaccin tio procent för personer över 65 år, medan uppgifter till tidningen Handelsblatt visar på att skyddseffekten inte var högre än åtta procent. Bägge tidningarna hänvisade till regeringskällor.

Nu dementerar det tyska hälsodepartementet uppgifterna, skriver den tyska sajten Focus. I ett pressmeddelande skriver departementet att det kan handla om en missuppfattning. Siffran åtta procent syftar på andelen deltagare i effektivitetsstudien som var mellan 56 och 69 år gamla, inte på hur starkt skyddet är.

"Fullständigt inkorrekta" uppgifter

Uppgifterna från tyska medier har även kraftigt tillbakavisats av Astra Zeneca som kallar dem "fullständigt inkorrekta", rapporterar Reuters.

Läkemedelsbolaget hänvisar även till att den brittiska kommittén, som godkänt att vaccinet använts i Storbritannien, stödjer att vaccinet används till äldre. Blodanalyser från äldre har i studier visat på ett stärkt immunförsvar av vaccinet, enligt det svensk-brittiska bolaget.

Baseras på små grupper

Enligt tidigare rapporter har Astra Zenecas vaccin en genomsnittlig effekten på 70 procent.

– Men med 70 procent syftar man på genomsnitt för hela gruppen. Nu pratar man om de 9 till 12 procenten som är över 65 år. För yngre har man sett ett åttioprocentigt skydd, säger Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, till TT.

– Det är väldigt färska data, som baserats på väldigt små grupper. Det kan också påverka, tillägger han.

Påverkar inte vaccinationsstrategin

Den svenska vaccinationsstrategin skulle oavsett inte påverkas om vaccinet inte godkändes för personer över 65 år, enligt Ali Mirazimi.

– Astra Zeneca har väldigt fina data när man tittar på personer under 65 år. För gruppen som är äldre än 65 har vi redan skrivit kontrakt med Pfizer/Biontech och Moderna som har jättefina data för äldre.

Trots att Astra Zenecas vaccin inte hunnit godkännas i EU har det tidigare rapporterats om att läkemedelsbolaget har problem med att leverera de mängder i vaccin som EU betalat förskott på. EU-kommissionen har uppmanat Astra Zeneca att hitta lösningar för att skynda på vaccinleveranserna.

Ella Käck/TT

Sport

Hector åtta – efter bottennappen i Slovenien

Sara Hector. Arkivbild.
Foto: Alessandro Trovati
Sport
Sport

Sara Hector fick en fin start på säsongen och var bland annat tvåa i storslalom i Courchevel i december – hennes första pallplats på sex år.

Sedan har placeringar inte varit lika bra.

Men bottennappen under tävlingshelgen i slovenska Kranjska Goras för en dryg vecka sedan – där hon var sist av alla åkare i andra åket och dagen efter inte lyckades ta sig till andraåket – verkar vara bortglömda.

28-åriga Hector ligger på åttondeplats i den just nu pågående storslalomtävlingen i Kronplatz, Italien.

Schweiziskan Michelle Gisin har så här långt varit snabbast i det första åket, 1,41 sekunder före Hector.

Estelle Alphand ligger preliminärt på 13:e plats och är 2,20 efter Gisin.

Andraåket inleds klockan 13.30.

Utrikes

Tårgas mot indiska bönder i traktorprotest

Demonstranter har forcerat polisens avspärrningar och tagit sig upp på det historiska röda fortet i New Delhi.
Foto: Dinesh Joshi/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tusentals indiska bönder, många i traktorer eller till häst, har tagit sig igenom polisens avspärrningar in till huvudstaden New Delhi. Några har tagit sig upp på det historiska röda fortet i staden där de viftar med flaggor.
Polisen har använt tårgas mot demonstranterna.

Sammandrabbningarna med de protesterande bönderna, som går in mot stadens centrum norrifrån, kommer samtidigt som regeringen håller sin stora militärparad under högtidlighållandet av republikens dag i Indien.

Inrikesdepartementet har beslutat att stänga ned internet i delar av huvudstadsregionen, rapporterar tidningen India Today.

Ledare för ett fackligt jordbrukarförbundet uppmanar bönderna att återvända till sina ursprungliga protestplatser utanför staden. Uppmaningen ser ut att följas av ett stort antal, rapporterar tidningen.

Polisen har tagit till omfattande säkerhetsåtgärder för att stoppa demonstranterna, som protesterar mot tre nya lagar gällande upphandling och försäljning som trädde i kraft i september. Bönderna befarar att en avreglering av jordbruket kan leda till att de inte längre får garanterade minimipriser för sina produkter.

Röda fortet

En demonstrant har omkommit av en hjärtattack i samband med protesterna, uppger polisen för India Today. En polisutredning har inletts med anledning av dödsfallet.

Röda fortet, som demonstranter tagit sig upp på efter att ha forcerat polisavspärrningar, är bland annat platsen där premiärminister Narendra Modi brukar hålla ett årligt tal.

– Modi kommer att höra oss nu, han måste höra oss nu, säger bonden Sukhdev Singh från delstaten Punjab, till tidningen.

Tillstånd senare

En demonstration hade fått tillstånd att genomföras under dagen, dock efter att militärparaden avslutats.

– Vi ska visa regeringen att vi menar allvar, säger demonstranten Nareesh Singh i sin traktor vid stadens utkant till nyhetsbyrån AFP.

Långa köer med traktorer befinner sig även vid andra stora vägar in mot staden, där bönder har demonstrerat mot reformerna i två månader. Kravet är att lagen ska dras tillbaka, men hittills har regeringen endast erbjudit att skjuta upp den i 18 månader.

Oppositionsledaren Rahul Gandhi uppmanar på Twitter regeringen att dra tillbaka de nya lagarna för landets bästa.

"Våld är inte lösningen på något problem", skriver han på Twitter.

Kristin Groth/TT

Polisen använder tårgas mot demonstranter som går in mot huvudstaden under republikens dag i New Delhi.
Polisen använder tårgas mot demonstranter som går in mot huvudstaden under republikens dag i New Delhi.
Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Inrikes

Två män åtalas för mord i Malmö

Den 10 mars i fjol sköts en 25-årig man ihjäl på Holma torg i Malmö. Nu åtalas två män för mordet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den 25-årige mannen sköts ihjäl på Holma torg i Malmö den 10 mars förra året. Nu åtalas två män för mord, gemensamt och i samförstånd med varandra, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

En av de misstänkta greps i sin bostad samma kväll som mordet begicks. Den andre mannen hann lämna Sverige, men greps i Polen den 13 mars när han skulle flyga till England.

Höör

”Trodde jag fått tillbaka körkortet”

Höör
HÖÖR

En 23-årig Malmöbo döms för olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott efter en bilfärd på Stenskogsvägen utanför Höör den 13 september förra året. Han var vid tillfället påverkad av cannabis.

I polisförhör har mannen nekat till att ha kört olovligt.

– Jag fick hem en gul lapp där det stod att jag skulle få mitt körkort tillbaka, så jag trodde att det gått automatiskt. Jag visste inte att man behövde skicka tillbaka lappen, sade 51-åringen i ett förhör.

Men det är ingen ursäkt, menar tingsrätten.

Dock slipper han undan med dagsböter, 65 gånger 50 kronor, totalt 3 250 kronor. Åklagaren hade yrkat på 22 100 kronor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sport

Persson flygs hem – VM över

Linus Persson har lämnat VM-truppen. Hjärnskakningen mot Slovenien stoppar honom från vidare spel.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Handbolls-VM är över för Linus Persson.
"Det är tråkigt att åka hem, men vi har kommit fram till att det inte finns någon möjlighet att spela mer i VM", säger han.

Högernian tvingades kliva av matchen mot Slovenien i fredags sedan han tidigt fått en smäll mot huvudet. Läkarundersökningen visade att han drabbats av hjärnskakning.

Så långt in i turneringen hade Linus Persson startat i Sveriges fem första matcher och han är efter Hampus Wanne lagets främste målskytt i VM, med 20 mål.

"Det har varit jättehärligt att få vara med här och spela VM och det har varit positivt att få en så stor roll i laget, därför känns det förstås tråkigt att behöva sluta tidigare", säger han till handbollsförbundets hemsida.

"Jag har mått bra på slutet, huvudvärken har släppt och jag har kunnat ta nästa steg på hjärntrappan, men jag kommer tyvärr inte att hinna bli spelklar innan VM är över."

Persson lämnade truppen under förmiddagen

Svenska landslagsläkaren Daniel Jerrhag:

"Linus har förbättrats påtagligt sedan skadan, men vi har konstaterat att han inte kan bli redo för ytterligare deltagande i turneringen."

Sveriges spelar kvartsfinal mot Qatar 20.30 på onsdagskvällen.

Henrik Skiöld/TT

Utrikes

EU-länder kan stämma Astra Zeneca

Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics. Arkivfoto.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Utrikes
Utrikes EU:s medlemsländer kan komma att stämma läkemedelsjätten Astra Zeneca för kontraktsbrott.

Ett gemensamt agerande kan bli aktuellt, meddelar Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics enligt lettiska nyhetssajten Delfi.

Orsaken är bolagets besked om att mindre leveranser än utlovat är att vänta under våren, på grund av "reducerad förmåga" vid en av företagets fabriker.

– Det är inte rätt av dem att inte uppfylla sina åtaganden, särskilt Astra Zeneca, som har tagit emot ganska mycket pengar från EU för forskning och utveckling av ett vaccin, säger Rinkevics.

En tydligt irriterad hälsokommissionär, Stella Kyriakides, krävde i måndags besked om "exakt hur många doser" som Astra Zeneca producerat och till vilka de har levererats, och när.

– Vi vill att våra kontrakt uppfylls fullt ut, sade Kyriakides på ett pressframträdande i måndags.

Wiktor Nummelin/TT

Hörby

Fängelse för rattfylla

Hörby
HÖRBY En 51-årig Sjöbobo döms till en månads fängelse för att ha kört rattfull på riksväg 13 i Hörby kommun den 24 september förra året.

Mannen var under körningen påverkad av amfetamin, dessutom saknar han körkort. Därför döms han även för ringa narkotikabrott och grov olovlig körning.

51-åringen dök inte upp till rättegången men hade i polisförhör erkänt brott.

Han är tidigare dömd för 42 brott och de senaste två åren har han upprepade gånger åkt fast för att ha kört bil trots att han saknar körkort. Kombinerat med rattfylleri kan något annat straff än fängelse inte komma på fråga denna gång, resonerar tingsrätten. En tidigare villkorlig dom upphävs samtidigt.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL