Malmö

16-åring rånades efter misshandel

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Strax efter klockan ett på natten mot onsdag kom ett larm om en pågående misshandel på Simrishamnsgatan i Malmö.
PREMIUM

När polisen kommer till platsen påträffas en 16-årig pojke med skador i ansiktet. Pojken uppgav också att han blivit rånad på tillhörigheter, men vad det var är oklart.

Pojken kunde, tillsammans med vittnen på platsen, ge ett gott signalement av gärningsmannen och vid halv tre kunde polisen gripa en 20-årig man.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

Skriver bok för att barnen inte ska undra

Ingmar Zäll.
Om några månader fyller Ingmar Zäll 75 år.
Foto: Linnea Nybogård
Personligt
Malmö
Personligt Ingmar Zäll ångrar att han inte frågade sina föräldrar mer om deras liv när han hade chansen - nu har han skrivit en bok om sitt liv och tycker att fler ska göra likadant.

Ingmar Zäll vill inte att hans barn och barnbarn ska ha obesvarade frågor om hans liv när han går bort, så han har försökt täcka det mesta av sitt liv det det häfte han har tryckt upp. Själv ångrar han att han inte talade med sina föräldrar om deras liv när han hade chansen.

FAKTA

Profilen

Namn: Ingmar Zäll

Ålder: 74 år

Bor: Lägenhet i Malmö

Familj: Sambon Kerstin, två söner, två barnbarn.

Fritidsintressen: Boule och att resa.

Gör: Pensionerad, tidigare stadsdelschef i Oxie och fritidsdirektör i Malmö.

Aktuell: Ger ut bok om sitt liv.

– Jag tänkte: varför frågade jag inte mina föräldrar? berättar han.

Det var frågor som varför de döpt honom till just Ingmar och varför familjen flyttade till Lidingö när han var ung.

– Jag ska inte göra samma misstag. Jag ska låta mina barn och barnbarn och även en del gamla vänner få veta vad jag har upplevt under mina år hittills.

Det har hänt mycket i Ingmar Zälls liv, han har gjort en klassresa. Pappan var skolvaktmästare och mamman hemmafru, själv höll Ingmar Zäll en av de högsta posterna du kan ha på kommunnivå i Malmö. Han har varit både stadsdelschef i Oxie, fritidsdirektör i Malmö och hade en elitkarriär som handbollsmålvakt. I dag är han pensionerad.

– Nu fyller jag 75 år och då har man upplevt en hel del, säger han.

Började skriva efter nyår

Han fyller år i oktober men det var inte den annalkande födelsedagen som fick honom att börja skriva. Det var tristessen efter jul och nyår.

– När man är dagledig är det en ganska tråkig tid på året.

En bekant som jobbar med reklam fick utforma häftet. En av hans kompisar är journalist och han fick korrekturläsa. Sambon har också deltagit i arbetet.

– Min sambo Kerstin har läst den fram och tillbaka och kommit med värdefulla synpunkter, säger han.

Nu har han den i handen. En mörkblå skrift med en svartvit bild från när han räddar ett handbollsmål. Han spelade bland annat för Malmö FF, Lugi, IFK Malmö och Stockholmslaget Hellas under sin karriär och var med i 12 A-landskamper. Ingmar Zäll avslutade sin idrottskarriär när han var 35 år. Han landade mjukt, han hade ett jobb som chef på socialförvaltningen.

Fick vänta en månad på telefonen

1990 fick han titeln stadsdelschef och hade ansvar för Oxie när Malmö skulle delas upp i tio stadsdelsförvaltningar, var och en med sin egen nämnd.

– Då var jag alldeles ensam, det var tufft.

Han hade bara två månader på sig att starta en ny förvaltning. Han ringde direkt Televerket och bad om att få en telefon. Nej, det skulle ta tre veckor var svaret. Ingmar Zäll fick snällt vänta.

– Sedan var det rundgång, det tog ytterligare en vecka att fixa, berättar han.

Fördelen var att han för första gången helt kunde plocka ihop sitt eget personalteam.

2000 gick han över till att bli fritidsdirektör, ett jobb han hade i drygt sex år.

Vill starta folkrörelse

Det är svårt att sammanfatta Ingmar Zälls liv. Häftet är 72 sidor tjockt och då innehåller det inte en rad om han alltid körde gamla bilar som de hände något med. Skriften är däremot fylld av berättelser, bilder, tidningsartiklar och andra dokument.

– Det blir ett stycke släkthistoria utan att jag har forskat, säger han.

Mörkblått häfte.
Häftet blev 72 sidor tjockt.
Foto: Linnea Nybogård

Ingmar Zäll tycker att fler bör göra likadant och skriva ner sitt liv. Han hoppas att det ska bli en folkrörelse. Ingmar Zäll vill kalla det han gjort för en bok eller en självbiografi för det låter pretentiöst. Han vill locka andra att skriva, inte skrämma bort dem. Ingmar Zäll kallar skriften kort och gott Minnen.

– Jag tycker att alla vuxna kan göra det. Man kan själva välja ambitionsnivå, det behöver inte vara så avancerat. Alla kan skriva.

Två kompisar håller redan på att skriva ner sina berättelser.

– Det är kul, speciellt nu i coronatider kan man syssla med detta, säger han.

Håller fest för att fira

Ingmar Zäll börjar häftet med att berätta det han vet om sina föräldrar och deras föräldrar innan han berättar om sin barndom, sitt yrkesliv, elitkarriären inom handbollen, böckerna han har skrivit och idrottsföreningen han var med och grundade.

Han skrev ner allt för hand i ett kollegieblock och renskrev på datorn.

– Jag tycker om att skriva på det sättet, berättar han.

Det tog två månader att skriva. Han har betalat helt själv för sina 50 exemplar. Ett 30-tal kommer att delas ut till gästerna på hans releasefest under lördagen. Familj och vänner är inbjudna till att ses utomhus.

Skrev om barn som petades

Det är inte första gången Ingmar Zäll författar. Han skrev 1982 boken Du platsar inte - tyvärr. Den handlade om att unga barn rensades ut från föreningarna för att de inte ansågs ha potential. Boken väckte debatt i Sverige och blev inte populär hos idrottsrörelsen. På den tiden fick man inte prata om utslagning inom idrotten.

– Jag fick inga uppdrag av idrottsrörelsen, det hade jag inte förväntat mig heller, säger han.

Han fick stöd från omgivningen. Teve, radio och tidningar uppmärksammade frågan.

Ingmar Zäll har släppt ytterligare två böcker på ämnet barn och idrott. Han tycker inte att det har blivit bättre i Sverige sedan den första boken.

Ingmar Zäll.
Ingmar Zäll ångrar att han inte ställde fler frågor till sina föräldrar. Han vill inte att hans barn ska känna samma ånger.
Foto: Linnea Nybogård

– Frågan är ständigt aktuell. Det är därför så viktigt att föreningslivet tar ansvar. Man bli inte elitspelare när man är 6-7 år, säger han.

– Jag tycker att föreningarna ska samverka mer så att ungdomar stannar kvar inom idrotten.

Han ger som exempel att om en handbollsspelande tonårstjej börjar tröttna på sporten men är duktig på att springa kan föreningen hjälpa henne komma i kontakt med en löparförening. Då fortsätter ungdomen att aktivera sig.

– Att vara med i föreningar betyder mycket för fostran så att man blir en god samhällsmedborgare.

Spelar gärna boule

Han och hans före detta fru startade en idrottsföreningen IFK Handboll Oxie som hade ett utökat socialt ansvar. Det innebar att det skulle finnas saker att göra i föreningen även för den som inte spelade handboll.

– Vi hade som mest 650 medlemmar i Oxie, berättar han.

Nu är han inte längre aktiv i föreningslivet. Sedan 15 år spelar han boule och hoppas att det ska anläggas en boulebana på innergården i huset där han bor.

Han gillar också att resa både med flyg och buss. Favoritresemålet är Gran Canaria.

Vad tycker då hans barn om att han skrivit ner sin berättelse?

– Barnen har inte läst den, berättar han.

Det bekymrar inte Ingmar Zäll att han inte vet vad de tycker om idén.

– Tycker de inte att den är intressant tycker jag de är korkade, skämtar han.

Malmö

Studentutspring tre dagar innan skolstarten

Glädjen var lika stor som i våras när klass SA17B dansade på scenen vid fredagens studentutsläpp.
Foto: Kristina Davidson
Malmö
MALMÖ På grund av coronan ställdes studentutspringet in i juni på Procivitas privata gymnasium. Därför fick eleverna i sista ring chansen att springa ut från en scen på skolan på fredagen. Anna Palm var en av dem.

– Det känns viktigt att få springa ut som nyblivna studenter. Därför är vi glada över att det blev av till slut, säger en lycklig Anna Palm.

Hon och hennes klasskamrater har gått i spänd förväntan inför studentutspringet. Därför var glädjen extra stor när det äntligen blev av.

Klassen samlades på dagen och gick sen gemensamt till skolan, där de fick springa ut från en scen, där de hoppade och dansade en stund.

Anna togs emot av två lyckliga föräldrar: Mia och Lars Palm från Åkarp, som nu ordnar fest flera dagar.
Foto: Kristina Davidson

– Det är ett gemensamt beslut tillsammans med studentkommitéen, som har varit mycket engagerade i hur vi ska lösa situationen på bästa sätt för att hålla smittan bort. Nu när det bara är några dagar kvar tills ettorna börjar på gymnasiet tyckte vi att det vara dags, säger rektor Ann Landeroth.

När studenterna slutade i våras hölls en examensceremoni med bland annat tal av rektorn. Dessutom fick eleverna hämta sina studentmössor på skolan som de hade beställt. Ingen annat firande skedde i skolans regi.

Hon berättar att på fredagen eleverna träffades varje klass för sig under dagen, hämtade mat från skolan och hade lunch utomhus någonstans, innan de gick till skolan för att gemensamt springa ut, klass för klass på olika tider.

Utspringet skedde på en trappa från scenen och utspridda över gården stod föräldrarna och tog emot dem.
Foto: Kristina Davidson

– Klasserna springer ut på olika håll, mot Citadellsvägen respektive mot Neptunigatan. Vi markerar där de ska springa ut så att de håller avståndet. Bara två anhöriga får också ta emot dem och de står på på inringade siffror, förklarar Ann Landeroth.

Mitt i alla glädje tog sig några av studenterna i klassen tid att berätta om sina framtidsplaner, som just nu känns ljusa.

Studenter med framtidstro: Anna Palm, Beatrice von Bodungen och Ebba Franserius.
Foto: Kristina Davidson

Anna Palm planerar att studera ekonomi medan kompisarna Beatrice von Bodungen Thelin ska jobba med sina hästar och Ebba Frönserius planerar att göra lumpen.

– Nu återses vi och kan prata om våra planer. Det blir en extra bonus att ha examen ännu en gång. Det visar också att skolan har lyssnat på oss, menar Ebba Frönserius.

Några av de glada studenterna åkte iväg i en röd sportbil.
Foto: Kristina Davidson

Malmö

Räliga drycker ackompanjerar äcklig mat

Man bakom bardisk med olika flaskor
Andreas Ahrens med några av dryckerna som kan betraktas som äckliga, beroende på vem du är och var du kommer ifrån.
Foto: Jeanette Thelander
Malmö
Malmö Nu får mask-osten, den ruttna hajen och haggisen sällskap av alkoholhaltiga, riktigt räliga drycker. Museet för äcklig mat i Caroli köpcentrum utökar sin meny med dryckjom.

– Vi kommer att ha 18 olika alkoholhaltig drycker i den första dryckesutställningen, berättar museidirektören Andreas Ahrens, framöver blir det andra teman som präglar utställningen.

På disken där några smakprov från den kommande utställningen står uppställda är en behållare särskilt iögonenfallande. Det är en bärnstensfärgad vätska med små obestämbara varelser på botten. Vid en närmare inspektion visar det sig vara möss. Receptet låter som något taget ur en samling häxbrygder från medeltiden och dess verkan tycks minst lika tillförlitlig:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Stulen lyxbil nedplockad i beståndsdelar

Malmö
Malmö/Helsingborg Med kniv tvingade okända män ett par att lämna ifrån sig sin lyxiga Mercedes på en adress i Helsingborg. Ett dygn senare var bilen nerplockad i beståndsdelar i en verkstad i Malmö. Men ett misstag gjorde att polisen kunde avslöja hanteringen.

Strax efter halv två på natten till den 19 april parkerade en ung man familjeföretagets nyinköpta Mercedes i miljonklassen utanför sin bostad. I bilen satt också hans flickvän. När de klev ur bilen dök två män upp och hotade paret med kniv.

– Ge mig nycklarna, annars knivhugger jag dig, sa en av männen samtidigt som han plockade fram en kniv, berättar den unge mannen i förhör om händelsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Brand i cykelskjul riskerade sprida sig

Foto: Pontus Lundahl/TT
Malmö
Kirseberg Ett cykelskjul på Östra Fäladsgatan på Kirseberg började på torsdagskvällen att brinna.

Branden konstaterades vara anlagd, och cykelskjulet blev helt utbränt. Enligt räddningstjänsten var spridningsrisken till intilliggande flerfamiljshus stor.

Ingen person skadades vid branden. Larmet inkom strax före klockan 21 på torsdagskvällen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Malmö

Bil brann i Malmö

Malmö
Malmö En bil brann på en parkeringsplats vid Nydalavägen i Malmö natten mot fredagen.

Larmet om branden inkom 01.29, räddningstjänst och polis åkte till platsen och branden kunde släckas.

Det skedde ingen spridning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Misstänkt drograttfylleri efter olycka

Malmö
Malmö En 20-årig man misstänks för drograttfylleri efter en krock i Malmö.

Två personbilar krockade på Amiralsgatan i höjd med Rosengårds station strax efter 3 natten mot fredagen.

En av förarna, en 20-årig man, medtogs för provtagning och misstänks för drograttfylleri.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Kvinna knivskuren - polisen utreder mordförsök

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö En kvinna knivskars i Malmö natten mot fredagen. Händelsen utreds som mordförsök.

Polisen larmades till en lägenhet i stadsdelen Holma i Malmö vid tretiden med anledning av att en kvinna skulle ha knivskurits.

Händelsen ska ha inträffat i eller i anslutning till lägenheten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL