Lagfarter SkD

Huset på Sebbarp 714 i Löberöd sålt igen – andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Pål Tomas Axel Asplund, 40, och Emmelie Hietalahti, 30, är nya ägare till fastigheten på adressen Sebbarp 714 i Löberöd. Ägarbytet blev klart i juni 2020 och köpesumman blev 1 775 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som juni 2018 för 950 000 kronor. Huset har en boyta på 165 kvadratmeter.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skurup

Man utsatt för ofredande

Man pratar i telefon.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skurup
Skurup En 35-årig man i Skurup anser att en okänd man telefontrakasserar honom och har nu valt att göra en polisanmälan om ofredande.

35-åringen blev, enligt anmälan, uppringd av mannen ett tiotal gånger under helgen. Han vet inte vem det är och har inte lyckats blockera numret.

Vad den okände mannen vill 35-åringen är oklart.

Inrikes

Lejon och tigrar coronasmittade i djurpark

Två andra lejon, sannolikt inte coronasmittade. Arkivbild.
Foto: Roland Johansson/TT
Inrikes
Inrikes Fem lejon och två tigrar i Borås djurpark har blivit sjuka i covid-19.
– Vi utgår från att smittan kommit från oss människor, säger Therese Hård, zoologisk chef i djurparken, till Borås Tidning.

De stora kattdjuren blev krassliga för en tid sedan, omkring andra helgen i januari.

– Det upptäcktes genom att några av djuren hade hostningar och nedsatt aptit, säger Therese Hård.

– Vi skickade prover direkt till laboratorier i Sverige och utomlands, som senare bekräftade smittan, tillägger Hård.

Flera i personalen har också drabbats. Enligt djurparken finns ingen forskning som visar att stora kattdjur kan smitta människor, så man förutsätter att smittan överförts åt andra hållet.

Det har tidigare rapporterats om att stora kattdjur insjuknat i covid-19 i flera djurparker på olika håll i världen. Fallet i Borås är det första i Sverige.

Den aktuella avdelningen i parken isolerades, och djuren fick behandling. Personal med koppling till avdelningen sattes i karantän.

Nu har symtomen hos lejon och tigrar klingat av, och på tisdagen bedömdes smittan vara under kontroll.

Djurparken har försökt samla så mycket information som möjligt om "utbrottet" av coronasmitta, och har kontakt med bland andra Arbetsmiljöverket och Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet.

Inrikes

242 nya dödsfall i covid-19

Provtagning för covid-19 vid Skånes Universitetssjukhus i Lund. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare 242 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt har 11 247 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 556 289 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Erik Lindahl/TT

Söderslätt

15-åring misstänkt för knivhugg i ryggen

Skolvägg med texten Pilevallskolan.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Söderslätt
TRELLEBORG/YSTAD Den 15-åring från Trelleborg som misstänks för att ha knivhuggit en jämnårig skolkamrat i ryggen är fortsatt anhållen på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

– Vi har hållit ett första förhör med den misstänkte tillsammans med försvarare och socialtjänst, berättar Andreas Hermann, utredare vid polisen i Ystad.

Vad som framkommit vid förhöret vill han dock inte gå in på närmare. Inte heller om det finns vittnen som sett händelseförloppet vid knivskärningen som rubriceras som ett försök till mord.

Eventuella vittnen

– Jag går inte in på vem som eventuellt bevittnat det misstänkta mordförsöket men vi kommer fortsätta med förhören, säger Andreas Hermann.

Vad som föranlett bråket är han också förtegen om, men säger:

– Den misstänkte har ingen historia sedan tidigare för liknande brott.

Som Skånskan berättat var det på måndagen klockan 12.20 som en 15-årig skolelev knivhöggs inne på Pilevallskolan i Trelleborg. Trelleborgs grundskolechef Sofia Henderup Larsson berättade för tidningen på måndagen om hur allting skedde snabbt, utan att personalen hade någon föraning om att något sådant skulle kunna inträffa.

Kniv i ryggen

Den skadade 15-åringen fördes till Skånes universitetssjukhus i Malmö med livshotande skador efter knivstick som ska ha träffat mjälte och lunga. Inledningsvis var 15-åringens tillstånd kritiskt, men under måndagskvällen uppgav Region Skånes presstjänst att tillståndet stabiliserats.

Andreas Hermann bekräftar att 15-åringen ska ha stuckits med kniv i ryggen, men närmare än så vill han inte gå in på händelseförloppet med hänvisning till det pågående utredningsarbetet.

Misstänkt överlämnade sig

Polisen genomförde omgående husrannsakan på flera adresser i jakten på den misstänkte skolkamraten som flydde brottsplatsen efter knivbråket.

Strax innan klockan fyra på måndagen ska den misstänkte 15-åringen ha överlämnat sig själv på polisstationen i Trelleborg. Därefter fördes han till arresten i Ystad där han senare anhölls på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

15-åringen kan häktas

Knivskärningen ska ha skett i Pilevallskolans kafé som spärrades av för den kriminaltekniska undersökningen av brottsplatsen. Sent på eftermiddagen var det arbetet avslutat.

– Rör det sig om ett allvarligt brott ger det utrymme för att anhålla och eventuellt även häkta en 15-åring, säger Andreas Hermann.

Åklagare Pernilla Nilsson, som utsetts att leda förundersökningen, och eventuellt tar beslut rörande en häktningsframställan hade på tisdagen vid lunchtid ännu inte satt sig in i ärendet.

Malmö

Papper undertecknade för teatersamarbete

Parterna har nu skrivit under ett idéburet offentligt partnerskap.
Foto: Privat
Malmö
Malmö Malmö stad och Moomsteatern har en lång historia tillsammans. Under tisdagsförmiddagen skrevs ytterligare ett kapitel när parterna skrev under ett idéburet offentligt partnerskap.

Tidningen har tidigare skrivit om att Moomsteatern och Malmö stad ska starta ett samarbete kring en daglig verksamhet med namnet Teaterakademin. Ett samarbete där målet är att kunna erbjuda en meningsfull sysselsättning med inriktning på skådespeleri. Detta samtidigt som man skapar vägar in på kulturarbetsmarknaden för personer med funktionsvariation.

Ser fram emot att fördjupa samarbetet

Under tisdagsförmiddagen anordnades ett digital ceremoni där Roko Kursar (L), ordförande i funktionsstödsnämnden, Sandra Johnsson, verksamhetsledare på Moomsteatern och Bengt Svensson, ordförande stiftelsen Moomsteatern samlades för att skriva under samarbetsavtalet.

– Moomsteatern har länge satt sin prägel på Malmös kulturscen. Detta genom att se till individens förmåga framför hinder som samhället skapar. Vi är därför glada över att vi nu kan fördjupa samarbetet och göra gemensam sak för Malmöborna, säger Roko Kursar.

– Malmö stad och Moomsteatern har alltid haft ett bra samarbete. På 1990-talet lät Malmö stad teatern att vara daglig verksamhet. Och när vi 2008 gjorde teatern professionell stod de också bakom oss, säger Sandra Johnsson.

Hon fortsätter:

– Det här samarbetet blir ytterligare ett steg där vi får möjligheten att säkra vår återväxt på ett sätt som vi inte haft möjlighet till tidigare.

Har liknande visioner

Avtalet är ett idéburet offentligt partnerskap, ett så kallat IOP. Och för att samarbetet ska kunna fungera krävs att de två sektorerna strävar efter samma mål, menar Roko Kursar.

– Vi är ju två olika sektorer i samhället, det offentliga och det idéburna. Och givetvis är det en utmaning i sig. Men jag anser att det finns en god vilja mellan Malmö stad och Moomsteatern att sträva efter samma mål, säger han.

Bengt Svensson är enig med Roko Kursar:

– Vi kommer säkert stöta på några hinder längs vägen. Men jag känner att det finns en vilja till en öppen dialog där vi kan nå fram till en förståelse för våra egenheter.

Sandra Johnsson fyller i:

– Vi är eniga om vad målen är. Dialogen mellan oss och tjänstemännen har pågått under en lång tid och i avtalet står det till och med att vi ska vara ödmjuka inför varandra.

Avtalet för det gemensamma partnerskapet sträcker sig tre år framöver.

– Efter dessa tre år kommer vi sätta oss tillsammans och utvärdera hur det har gått och förhoppningsvis komma fram till att förlänga samarbetet, säger Roko Kursar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Inrikes

Mer pengar till ökad coronakontroll

Skylt i butik påminner besökarna om vad som gäller. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes Länsstyrelserna och kommuner får mer pengar för att se till att coronarestriktioner följs.
Regeringen vill också förlänga lagen om smittskyddsåtgärder på restauranger över sommaren.

Regeringen föreslår i en extra tilläggsbudget att länsstyrelserna får 175 miljoner kronor för att se till att föreskrifterna enligt den nya pandemilagen följs.

Lagen trädde i kraft 10 januari och de föreskrifter som hittills utfärdats har gällt butiker, köpcenter och gym.

Det är länsstyrelserna som har tillsynsansvar för att restriktionerna följs. Länsstyrelsen i Dalarna håller på att sammanställa rapporter från alla delar av landet och ska senare i dag publicera en nationell lägesbild.

Ska påpeka brister

Det fysiska tillsynsarbetet är nu igång i stora delar av landet, enligt Ylva Thörn, Dalarnas landshövding. Arbetet handlar om att ge råd och information till berörda verksamheter, men också att påpeka eventuella brister vid besök på plats.

– En vanlig avvikelse är att handsprit saknas eller är svårt att hitta. Man har också haft svårigheter att beräkna lokalytan, säger Thörn.

De föreskrifter som hittills utfärdats med stöd av pandemilagen handlar främst om att butiker och gym bara får släppa in ett visst antal besökare. Maxantalet beräknas på ytan.

– Av de rapporteringar vi hittills hunnit gå igenom, så finns det inga viten eller föreläggande gjorda, säger Thörn.

Hon uppger också att man sett risker för trängsel i små butiker som också har post- och paketutlämning. När det gäller gym så kan det behövas att man tittar extra på nattöppna gym.

Besökare drabbas inte

Det är butiks- och gymägare som kan drabbas av vite om restriktionerna inte följs. Inte besökarna.

Den nya pandemilagen skulle dock kunna innebära att privatpersoner bötfälls om de bryter mot föreskrifter. Men det handlar enbart om i fall de struntar i föreskrifter som begränsar tillträde till allmänna platser, till exempel parker eller badstränder. Och några sådana föreskrifter har inte utfärdats än.

När det gäller restauranger så är det framförallt kommunerna som ansvarar för tillsynen. De får nu 82 miljoner kronor extra för att se till att den tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen följs. Det handlar till exempel om hur många som får sitta vid ett bord.

Socialminister Lena Hallengren (S) uppger att regeringen nu föreslår att den lagen förlängs till den sista september i år. Hon betonar att det är viktigt att regeringen fortsatt har möjlighet att reglera verksamheten på restauranger för att förhindra trängsel, om det behövs under sommaren.

Lagen har förlängts tidigare och gäller för närvarande till sista maj i år.

Anna Karolina Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Pandemilagen

Den tillfälliga covid-19-lagen trädde i kraft den 10 januari och gäller till sista september.

Syftet är att regeringen och andra myndigheter ska få utökade möjligheter att införa åtgärder för att minska smittspridningen.

I anslutningen till lagen har Folkhälsomyndigheten exempelvis kommit med nya föreskrifter bland annat för butiker, köpcentrum och gym.

Från den 10 januari måste alla verksamheter räkna ut ett maxantal besökare som får vara i lokalen samtidigt, utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter var till sitt förfogande.

Maxantalet besökare ska tydligt anges vid alla entréer.

Det är länsstyrelserna som står för tillsynen av att föreskrifterna följs.

Verksamheter som bryter mot reglerna riskerar vite och i sista hand stängning.

Källor: Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten

FAKTA

Fakta: Mer pengar för tillsyn

Regeringen föreslår att länsstyrelserna får ytterligare 174,6 miljoner kronor för tillsyn av den tillfälliga pandemilagen. Dessutom vill regeringen ge 82 miljoner till kommuner, regioner och länsstyrelser för, bland annat, tillsyn av trängsel på serveringsställen.

Källa: Regeringen

Sport

Miljardtapp för Manchester United i pandemin

Manchester United spelar inför tomma läktare mot Bournemouth. Arkivbild.
Foto: Dave Thompson/AP/TT
Sport
Sport Pandemin har inneburit intäktsfall i miljardklassen för flera europeiska storklubbar.
Värst drabbat är Premier League-ledaren Manchester United som tappat över 1,34 miljarder kronor i intäkter, visar Deloittes årliga rapport.

Manchester Uniteds intäkter har minskat med 19 procent till 5,5 miljarder jämfört med förra säsongen. Den engelska storklubben hamnar för första gången utanför topp tre i intäktstabellen, som revisionsfirman Deloitte sammanställer årligen.

Det stora fallet kan till stor del förklaras av coronautbrottet, som har lett till minskade intäkter från tv-rättigheter och biljetter.

Ytterligare en orsak är att Victor Nilsson Lindelöfs lag inte spelade i Champions League förra säsongen.

Trots ett tapp på 1,29 miljarder är Barcelona i topp med intäkter på 8,4 miljarder. Ärkerivalen Real Madrid är tvåa med 7,1 miljarder.

Avslutar topp tre gör tyska Bayern München, 6,3 miljarder.

Rapporten kartlägger de 20 klubbarna i Europa med störst intäkter under säsongen, och listan domineras av klubbar från Premier League. Hela sju av 20 klubbar spelar i den engelska högstadivisionen, varav fem återfinns i topp tio.

Bara en av klubbarna på listan kunde redovisa ökade intäkter under förra året, och det var den ryska klubben Zenit S:t Petersburg (15:e plats). Anledningen är sannolikt att de vann ryska ligan och spelade i Champions League.

FAKTA

Fakta: Tio klubbarna med högst intäkter 2019–2020

1) Barcelona 7,105 miljarder kronor (8,395 säsongen 2018–2019)

2) Real Madrid 7,104 (7,555)

3) Bayern München 6,293 (6,576)

4) Manchester United 5,761 (7,097)

5) Liverpool 5,546 (6,033)

6) Manchester City 5,450 (6,091)

7) Paris SG 5,366 (6,338)

8) Chelsea 4,662 (5,118)

9) Tottenham 4,425 (5,199)

10) Juventus 3,950 (4,587)

Källa: Deloitte

Utrikes

Bobi Wine: Visar att vi klarar allt

Bobi Wine talar med journalister utanför sitt hus på tisdagen.
Foto: Nicholas Bamulanzeki/AP/TT
Utrikes
Utrikes Efter en domstolsorder – och hårt tryck från omvärlden – har Uganda dragit tillbaka militären från oppositionsprofilen Bobi Wines trädgård.

– Upplevelsen kan beskrivas som isolering, tortyr, förödmjukelse, att få vår egendom förvandlad till militärförläggning, säger han till nyhetsbyrån Reuters utsända i huvudstaden Kampala.

Säkerhetsstyrkorna placerades ut efter presidentvalet den 14 januari, där Bobi Wine ställde upp. Både han och många andra har hävdat att fusk ligger bakom att president Yoweri Museveni kunde utropas till segrare med stor marginal.

Åtgärderna mot Bobi Wine, som gjort sig känd som populär artist, har setts som en slags husarrest. Men Musevenis regim säger att bevakningen är för Wines egen säkerhet.

Enligt Wine har soldater i trädgården tafsat på hans fru och misshandlat hans trädgårdsmästare.

– Vi har inte tillåtits vara i vår egen trädgård. Men trots allt, detta visar att vi klarar alla former av påtryckningar, säger Wine.

Under måndagen fastslog en ugandisk domstol att polisen och militären inte fick hålla honom i husarrest.

Den 38-årige tidigare popstjärnan har nått många unga ugandier med sitt budskap om politisk förändring i landet där Museveni suttit på presidentposten i över 30 år. Enligt det officiella resultatet fick Bobi Wine 35 procent av rösterna, medan 76-årige Yoweri Museveni fick 59 procent.

Henrik Samuelsson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL