Mat

Gör din egen sommarsaft

Safta i sommar! Perfekt semestersyssla och bästa sättet att ta tillvara säsongens smaker.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Mat
Mat Saft är semester, sand mellan tårna och fika i bersån. Barndomsminnen och törstsläckare i ett. Sommarsaft är solsken på flaska.
PREMIUM

Det finns saker som man tenderar att göra betydligt mer komplicerade i huvudet än de egentligen är i verkligheten och därför bara struntar i att ens försöka ge sig på. Det gäller inte minst i köket. Dit hör bland annat att tillaga fisk, baka bröd och göra riktig vaniljsås. Samt inte minst att koka egen saft.

Du (eller åtminstone jag…) ser din egen mormor framför dig stå och kämpa med rödfläckiga saftdukar, mystifika tillsatser och omsorgsfullt pränta ned bärsorter med darrig handstil på etiketter som fästes på dussintals gamla glasflaskor som kånkades ned i jordkällarens glömska. Det hela framstår som ett ytterst komplicerat och förlegat projekt som tar dagar att genomföra.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Mat

Matädelost i maten får smakerna att sjunga

Ädelost är det svenska namnet på blåmögelost tillverkad av komjölk och passar väldigt bra till matlagning.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Mat
Mat Blåmögelsost är en pikant pärla som tillför det där berömda lilla extra. Låt den ädla osten ange tonen.
PREMIUM

Slår man upp ädelost uppges det vara en svensk beteckning på blåmögelost, i regel tillverkad av komjölk och vår egen variant av fransk roquefort. Oavsett vad man väljer att kalla den grönblåmönstrade osten så går det knappast att komma runt det faktum att det knasigt nog handlar om just mögel. Och hur vanvettigt det än kan låta så är det också själva mögelbakterierna som ger osten sin unika smak och arom, den nästintill bitska lilla sältan och det åtråvärda syrliga stinget.

Allt det där sammantaget är förklaringen till att ädelost gör sig så förträffligt i mat. Den har en förmåga att lyfta allt från pepparkakor till oxfilé. Krämighet och umami i ljuv förening. Ett lyckat äktenskap värt att hyllas, om inte annat så för sin till synes outtömliga mångsidighet. Att enbart tillsätta en riven mild hårdost ger långt ifrån samma wow-effekt. Tillsammans kan de båda ostsorterna däremot åstadkomma snudd på himmelska effekter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Mat

Matfesta på höstens matmarknader

Strömma Farmlodge utanför Tvååker i Halland har en gårdsbutik med kött från egna djur.
Foto: Marina Evertsson
Mat
Mat Frodiga grönsaksland, dignande fruktträd och fullmatade gårdsbutiker. Så här års dukas det upp till skördefest på flera håll runtom i landet.

Under sensommaren brukar det vimla av skördefester och matmarknader runt om i landet. I år har flera av dem, bland annat Äppelmarknaden i Kivik och Ölands skördefest, ställts in på grund av coronapandemin medan andra har lyckats att anpassa sig. Flera matrundor låter även besökarna få bestämma dag.

Här och var finns det också kluster av matproducenter, bagare och mathantverkare, till exempel Smaka på Tvååker, Sörmlands Matkluster och Bondens mat i Uppland. Dessa nätverk gör det enklare för besökarna att upptäcka det lokala skafferiet och alla småskaliga besöksmål – och skapa egna, spontana skördefester. Här en guide till några av dem:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Mat

Sommarens maffigaste grillsallader

En grillsallad ska gärna vara laddad med färska örter, ostar, dressing och något krispigt.
Foto: Fredrik Gustafsson
Mat
Mat Grillarna går varma landet runt. Men vad ska man servera till? Svaret på den ständiga frågan är en suverän sallad.
PREMIUM

Nu när folk ägnar sig åt hemester och kanske drar sig för att springa på kalas och restauranger lagas det desto mer mat i de egna sommarköken. Inte minst på grillen. Och på den kan du som bekant slänga i princip vad som helst. Men oavsett om du grillar fågel, fisk eller mittemellan lär du ändå behöva något gott tillbehör.

Jag vill härmed slå ett slag för den kära gamla sommarfavoriten sallad. Och då menar jag inte några pliktskyldiga stackars isbergsblad och gurkskivor. En grillsallad ska vara riktigt maffig och mer än gärna laddad med krispiga konsistensgivare, färska örter, smakrika ostar, piffig dressing och extra allt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Mat

En resa bland världens äggrätter

Ägg är kanske världens mest användbara livsmedel. En hel del lär gå åt i påsk.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Mat
Mat Äggen varar ända fram till påska. Det får vi i alla fall hoppas. I dag bjuder jag på lite inspiration till nya äggrätter.
PREMIUM

Bäst som jag stod där alldeles nyss och försökte komma på vad jag skulle laga till lunch dök äggpaketet upp i ögonvrån. Det fick bli ett frasigt vändstekt ägg med några skivor pancetta. Och plötsligt är man mätt och belåten och kan fortsätta arbetsdagen.

Ägg gör sådant med en. Det är en generallösning som funkar i de allra flesta lägen. De ger energi, näring och mättnadskänsla. Som en vis man sa en gång: ”Äter man två ägg står man sig en hel dag – vad som än händer.” Och det ligger väl en hel del i det.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Cyklist förd till sjukhus efter påkörning

Lund
Lund En cyklist fick föras till sjukhus efter att ha blivit påkörd av en bil på Måsvägen i Lund

Larmet om händelsen inkom klockan 17.16. Polis, ambulans och räddningstjänsten larmas då till Måsvägen där en personbil och en cyklist krockat. Cyklisten har förts till sjukhus med ambulans. Skadeläget är initialt oklart.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Söderslätt

Filmares liv och skapande i utställning på hemmaplan

Man går längs en grusväg i dimma med en filmkamera över axeln.
Foto: Göran Setterberg
Söderslätt
TRELLEBORG – Han har verkligen sparat på allt! hävdar Annika Börjesson, konstintendent på Trelleborgs museum inför öppnande av utställning om filmskaparen, men också skulptören, konstnären, Smygehamnsbon och privatpersonen Jan Troell.

Ett frö om en utställning såddes när Jan Troell tillsammans med Jan Hemmel gjorde dokumentärfilmen Vem var Du Axel Ebbe? på plats i Trelleborg i skulptörens egen konsthall.

– Jan bor ju här och Trelleborgs museum har mött honom på olika sätt tidigare. Men när de gjorde filmen om Axel Ebbe insåg jag vilken jättestor konstnär vi har här nästgårds. Samtidigt tänkte jag, vågar vi fråga honom om att göra en utställning? berättar konstintendent Annika Börjesson.

Porträtt av en man som håller ett objektiv eller ett förstoringsglas framför ena ögat.
Jan Troell.
Foto: Johan Bergmark

Samlare sedan barnsben

Frågan ställdes till slut och Jan Troell sa ja, liksom han villigt öppnade sitt klipprum och sina arkiv hemma i Smygehamn.

– Både han och familjen har varit oerhört generösa och hjälpt till. Men vilken samlare han är! Han har verkligen sparat på allt, berättar Annika Börjesson.

Det börjar redan med den första filmen från hans födelse den 23 juli 1931 på Limhamn till allt det som följer i hans barndom och därefter manus, fotografier, teckningar, kameror och skulpturer från hans liv.

Var det inte svårt att välja vad som ska visas i utställningen?

– Jo, och vi har bara 140 kvadratmeter yta för utställningen. Därför har vi tagit beslutet att låta den vara kvar till sommaren 2022. Det ger också en möjlighet att lägga till och dra ifrån och förändra utställningen, säger Annika Börjesson.

Utställ­ningen blickar både bakåt och framåt i tiden. Det blir möten med filmaren, regissören, fotografen och manusförfattaren men också barnet, läraren och konstnären Jan Troell. Utställningen gör nedslag i olika filmverk, bjuder på lekfulla inslag.

En man står bakom en kvinna som sitter på en gunga ute i naturen. Kvinnan ler, lutar sig bakåt och sträcker händerna upp mot mannen som pussar henne på pannan.
Liv Ullman och Max von Sydow som Kristina och Karl-Oskar i filmen Utvandrarna från 1971.
Foto: Svensk filmindustri, SF

Från Malmö till Hollywood

Jan Troell som utbildar sig till folkskollärare spelar redan på 50-talet in sina första kortfilmer. Tillsammans med Malmöfödde regissören Bo Widerberg gör de kortfilmen Pojken och draken och därefter följer nya filmuppdrag.

1966 gör Jan Troell sin första långfilm, Här har du ditt liv, tätt följt av Utvandrarna och Nybyggarna, vilka gör honom internationellt berömd. Han far över Atlanten till Hollywood, får generösa erbjudande men vill hellre uppfylla egna filmdrömmar.

Det blir personliga filmer, om människor som försöker ta sig an livet självt – filmer som BANG! Ingenjör Andrées luftfärd, Sagolandet, Hamsun och Maria Larssons eviga ögonblick.

Filmaren och privatpersonen

– Jag har i utställningen följt honom genom livet och genom hans filmverk visa på honom som filmare, men samtidigt också som privatperson och allt det som är han, Jan Troell, säger Annika Börjesson.

Bosatt i Smygehamn är rötterna starka och flera av Jans filmer utspelar sig just i Skåne. I museets biograf kommer hans filmer att visas, både kortfilmer och långfilmer.

Förbokning till helgen

Under utställningens öppningshelg nu på lördag och söndag den 3 och 4 oktober krävs förbokade biljetter via museet. Därefter är det möjligt att besöka utställningen fritt enligt gällande öppettider, tisdag-söndag, klockan 12-16.

FAKTA

Jan Troells långfilmer på museet

2 december klockan 18.00: Utvandrarna (3 timmar 10 minuter)

6 december klockan 12.30: BANG! (1 timme 50 minuter)

9 december klockan 18.00: Hamsun (2 timmar 39 minuter)

13 december klockan 12.30: Så vit som en snö (2 timmar 32 minuter)

19 december klockan 12.30: Utvandrarna (3 timmar 10 minuter + 15 minuters paus)

20 december klockan 12.30: Nybyggarna (3 timmar 10 minuter + 15 minuters paus)

27 december klockan 12.30: Här har du ditt liv (2 timmar 50 minuter)

Närvarande (82 min) I Närvarande skildrar Jan Troell vännen och fotografen Georg Oddner.

Lund

Stal jackor för 6 000 kronor

Lund
Lund

På måndagseftermiddagen upptäcktes en stöld på H&M vid Stortorget. En okänd gärningsperson uppges ha stulit jackor till ett värde av 6 000 kronor.

Kultur och nöje

Iron Maiden släpper nytt livealbum i höst

Iron Maiden släpper ett nytt livealbum i november. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Iron Maiden-fans som är besvikna över inställda konserter till följd av coronapandemin kan bocka för den 20 november i kalendern. Då släpper bandet nämligen sitt nya livealbum, med den generöst tilltagna titeln "Nights of the living dead: Legacy of the beast: Live in Mexico City".

Som titeln skvallrar om handlar det om musik från tre konserter som bandet spelade i den mexikanska huvudstaden i fjol.

"Vi blev lika besvikna som våra fans när slutetappen av vår sommarturné blev inställd. Därför tänkte vi att vi skulle lyssna igenom våra inspelningar från turnén och ta reda på om vi kunde skapa den definitiva livealbum-upplevelsen", säger bandets basist Steve Harris i ett pressmeddelande publicerat i Rolling Ston e.

Albumet kommer bland annat att innehålla äldre Iron Maiden-låtar som inte har framförts inför publik på länge, samt låten "For the greater good of god" som aldrig har släppts som liveinspelning tidigare.

NÄSTA ARTIKEL