Kultur och nöje

Finländska "Robinson" spelas in Haparanda

Programledaren Anders Öfvergård på plats i Haparanda för de svenska Robinson-inspelningarna. Arkivbild.
Foto: Simon Eliasson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det är inte bara den svenska versionen av "Robinson" som spelas in i Haparanda skärgård i sommar – även den finländska varianten "Survivor Finland" ska spelas in där.

"Vi är väldigt glada och nöjda med att få spela in 'Survivor Finland' i Haparanda med Cape East som bas", säger producenten Mirtta Salonen i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Greta Thunberg-karikatyr möts av kritik

Greta Thunberg strejkar utanför riksdagshuset i Stockholm. Den brittiska dockshowen 'Spitting image' gjorde nyligen narr av den svenska klimataktivisten. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det brittiska satirprogrammet "Spitting image" är välkänt för sina dockkarikatyrer av kända personer. Men när programmet gjorde narr av Greta Thunberg genom att porträttera klimataktivisten som en tv-meteorolog lät kritiken i sociala medier inte vänta på sig, skriver NME.

"Det faktum att 'Spitting image' har beslutat sig för att det är acceptabelt att göra narr av en 17-åring med autism är motbjudande", skriver bland annat den brittiska nyhetssajten Evolve Politics på Twitter.

Andra menar att det är fel att driva med ett barn och därmed slå nedåt i stället för, som "Spitting image" ofta gör genom att göra satir av ledande politiker, slå uppåt.

Reemah Sakaan, redaktionschef på ITV som sänder "Spitting image", försvarar dock programmets karikatyr av Thunberg.

"Det är ett väldigt enkelt och rakt skämt som inte har något att göra med henne som person", säger Sakaan i ett uttalande.

Kultur och nöje

Hellströms video kan få internationellt pris

Håkan Hellström i videon till 'Alla drömmar uppfyllda'. Pressbild.
Foto: Warner music
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Musikvideon till Håkan Hellströms låt "Alla drömmar uppfyllda" har prischans på den brittiska galan UK music video awards. Hellströms video är nominerad i den internationella kategorin bästa rockvideo, en kategori som även Leonard Cohen och The Strokes kan kamma hem.

Videon, som har regisserats av Filip Nilsson, spelades in på ett öde Ullevi i Göteborg. I videon syns en näsapa som spelas av Håkan Hellström själv.

"Otroligt glad att denna video som framförs på ett språk som ingen förstår når en internationell publik", säger Filip Nilsson enligt ett pressmeddelande.

Kultur och nöje

Filmfestivalchefens nazikopplingar bekräftade

Skådespelaren Sophia Loren, journalisten Elsa Maxwell och Alfred Bauer i juli 1959. En utredning slår nu fast att Bauer före sin tid som chef för Berlins filmfestival hade ett nära samarbete med nazisterna. Arkivbild.
Foto: Konrad Giehr/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Berlins filmfestival har offentliggjort en utredning som bekräftar att den tidigare festivalchefen Alfred Bauer hade en betydande roll i nazisternas propagandaapparat, skriver Variety.

Utredningen visar även att Bauer åren efter 1945 systematiskt försökte dölja sitt samröre med nazismen.

Alfred Bauer hade under andra världskriget en hög position i Tredje rikets filmadministration som Joseph Goebbels inrättade 1942. Bauer gick sedan vidare till att leda Berlins filmfestival från den första upplagan 1951 fram till 1976.

Utredningen har tagit sju månader att färdigställa och beställdes av festivalledningen efter att den tyska tidningen Zeit i februari publicerade en artikel om Alfred Bauers nazistkopplingar. Artikeln ledde till att festivalledningen valde att döpa om det filmpris som var uppkallat efter Bauer.

Kultur och nöje

Filmrecension: Härligt rättegångsmys av Sorkin

Mark Rylance (i mitten) spelar försvarsadvokaten William Kunstler i 'The trial of the Chicago 7'. Pressbild.
Foto: Netflix
Kultur och nöje
Kultur och nöje Chicago 1968 förvandlades till en "Oscarsgala för protester" enligt den här filmen, som handlar om det rättsliga efterspelet till kravallerna i staden. Vinnarna är publiken som får njuta av ett charmerande och välskrivet drama.

Stökig valrörelse, polariserad stämning, protester på gator och torg samt debatt om polisbrutalitet mot svarta. USA 2020? Jo visst, men även USA 1968.

Den tändande gnistan när det begav sig, i Chicago under Demokraternas 35:e konvent, handlade om protester mot Vietnamkriget.

I "The trial of the Chicago 7" inleder regissören och manusförfattaren Aaron Sorkin ("Vita huset", "Mollys game") historien med ett snabbfotat och mycket elegant montage med de olika spelarna. För "alla" skulle till Chicago och visa upp sitt missnöje, från hippier till Svarta pantrarna. Och upplopp blev det. Men vilka var egentligen skyldiga till att fredliga demonstrationer övergick i vandalisering och våld?

Sorkin låter berättelsen utgå från den världsberömda rättegång som titeln skvallrar om. Några av den tidens stora vänsterprofiler stod åtalade, som Tom Hayden, Abbie Hoffman och Jerry Rubin, varav den sistnämnde hävdar att rättegången är politisk.

"Det finns inga politiska rättegångar i USA", protesterar försvarsadvokaten William Kunstler. En ståndpunkt han får anledning att revidera.

Alla skådisar är stjärnspelare av rang (Frank Langella! Mark Rylance! Eddie Redmayne!) och Aaron Sorkin vet förstås hur en storyslipsten ska dras för mesta möjliga mys – eller hur man nu ska beskriva hans specialblandning av smarta oneliners och känslomässiga femettor.

Varenda scen är skriven med samma ping-pong-snärt i repliken som i "Vita huset". Knutna nävar höjs, män ser på varandra i förnyat samförstånd och minst en person reser sig och börjar applådera långsamt i precis rätt stund. Det finns – givetvis – en stark och god moralisk kärna i nästan alla medverkande, till och med, eller kanske särskilt i åklagaren Richard Schultz (Joseph Gordon-Levitt).

Han är en konservativ hedersknyffel, av typen som numera känns så frånvarande i det amerikanska högerblocket och förmodligen den person som Aaron Sorkin vill framhålla i ett särskilt nostalgiskt ljus.

Att titta på det känns som att ta på en välstickad kofta och hälla upp en stärkande kopp te.

Hade den här filmen kunnat göras på ett mindre tillrättalagt och mer, ska vi säga, naturalistiskt vis? Ja, så klart. Och nog hade det varit klädsamt med någon matig kvinnoroll mitt i det gubbtunga. Men herregud, det är nog bäst att låta Sorkin vara Sorkin.

Miranda Sigander/TT

De åtalade aktivisterna Abbie Hoffman och Jerry Rubin spelas av Sacha Baron Cohen och Jeremy Strong i 'The trial of the Chicago 7'. Pressbild.
De åtalade aktivisterna Abbie Hoffman och Jerry Rubin spelas av Sacha Baron Cohen och Jeremy Strong i "The trial of the Chicago 7". Pressbild.
Foto: Netflix

FAKTA

Fakta: The trial of the Chicago 7

Genre: Drama

Premiär: 2 oktober 2020 på utvalda biografer, finns tillgänglig på Netflix från den 16 oktober 2020.

I rollerna: Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Frank Langella med flera

Regi: Aaron Sorkin

Speltid: 2 timmar 9 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + + +

Kultur och nöje

Filmrecension: Religion och disco i vagt drama

Den kristna Mirjam (Josefine Frida) hamnar i en livskris i 'Disco'. Pressbild.
Foto: Draken film
Kultur och nöje
Kultur och nöje Från Nora i "Skam" till den krisande Mirjam i "Disco". Den norska stjärnan Josefine Frida lyser fortsatt starkt i det här dramat om tro och tvivel – som är vackert sorgset men onödigt vagt.

Mirjam är en på ytan lyckad toppgymnast som tävlar i disco. Hennes familj är fast förankrad i en frikyrklig församling som kallas Friheten där det predikas "gladkristendom" till poppiga toner.

Trots att Mirjam har hela garderoben full av pokaler och får pepptalk i stil med "du har fått alla korten, du ska bara spela dem rätt" så är det ändå något som är fel. Mirjam är allt annat än glad, tvärtom verkar hon djupt deprimerad. Yta och djup och det där vakuumet som lätt uppstår där emellan är ett genomgående tema i filmen, och Mirjam får allt svårare att navigera.

I hemmet är det styvpappan Per, som även är en av Frihetens glada pastorer, som styr, på ett inte särskilt glatt sätt. Mamman framstår som lätt kuvad och till Mirjams frustration vägrar hon att berätta om hennes frånvarande biologiska pappa.

Att ta steget till en ännu mer extrem kristen församling blir inte stort och i slutet av filmen hamnar Mirjam på ett slags "Jesus camp".

Obehaget byggs upp långsamt men det blir ändå förvånande svårt att få en riktig kontakt med den vilsna Mirjam och det trots att den karismatiska huvudrollsinnehavaren Josefine Frida är i bild i stort sett hela tiden.

Det är kanske orättvist men det ligger nära tillhands att jämföra med "Skam", den tonsäkra succéserien som Josefine Frida slog igenom i och där engagemanget för exakt alla var stort från start. Hennes Nora såg på ytan ut att ha allt men hade också en kamp att föra på själslig nivå.

Den här filmen bygger mer på abstrakta känslolägen och vackra bilder och presenterar ingen färdig lösning på Mirjams existentiella kval. Hon tvivlar och söker en Gud som inte tycks svara och mår så uppenbart dåligt att det känns som en provokation när hennes mamma föreslår att de ska be tillsammans men inte en enda gång frågar hur det står till, egentligen.

Visst finns det kritik mot en viss typ av frikyrkliga församlingar i "Disco" men mest av allt behandlar den brist på närhet och kommunikation, som kan uppstå i alla typer av miljöer. Det finns en stark ansats men mot slutet önskar man att filmen hade varit lite mindre vag.

Miranda Sigander/TT

Josefine Frida från 'Skam' spelar huvudrollen i 'Disco'. Pressbild.
Josefine Frida från "Skam" spelar huvudrollen i "Disco". Pressbild.
Foto: Draken film

FAKTA

Fakta: Disco

Genre: Drama

Premiär: 2 oktober 2020

I rollerna: Josefine Frida,

Regi: Jorunn Myklebust Syversen

Speltid: 1 timme 34 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + + +

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Kultur och nöje

Roxette släpper ny singel

Marie Fredriksson och Per Gessle 2015. Arkivbild.
Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"Let your heart dance with me" – det är titeln på en ny singel från Roxette. Tanken var att låten skulle vara med på albumet "Good karma" som kom 2016, men den fick stå tillbaka för andra låtar. Inspelningen var besvärlig för Marie Fredriksson, som då var svårt sjuk.

"Bara några månader innan 'Good karma' kom ut avrådde Maries läkare henne från att fortsätta med turnerande, så vi ställde in alla sommarspelningar och satte punkt för framtida livekonserter. Men hennes sjukdom gjorde även inspelningarna besvärliga för henne. Hon ville så mycket, men fick verkligen kämpa. Och det gjorde hon. Marie var en sann fighter in i det sista", säger Per Gessle i ett pressmeddelande.

""Let your heart dance with me" får världspremiär den 2 oktober.

Roxette bildades 1986 och var aktiva fram till 2016. Marie Fredriksson avled i fjol.

Kultur och nöje

AC/DC bekräftar återförening

AC/DC:s Angus Young återförenas med Brian Johnson, Phil Rudd, Cliff Williams och Stevie Young. Arkivbild.
Foto: Amy Harris/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Ryktet stämde: AC/DC återförenas. Det australiska hårdrockbandet bekräftar själva återföreningen på sina sociala medier via en bild på banduppställningen och något som kan vara en album- eller singeltitel: "Pwr up".

Rykten om en AC/DC-comeback blossade upp förra veckan efter att bilder på de tidigare medlemmarna Brian Johnson och Phil Rudd dykt upp på bandets hemsida. Trummisen Rudd fick sparken 2015 sedan han dömts för droginnehav och mordhot. Sångaren Johnson hoppade av året därpå, då han höll på att helt förlora hörseln.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Martin Hägglund möter en existentiell hunger

Det mellanmänskliga är det viktigaste i Martin Hägglunds livsåskådning. Mellan människorna finns det högsta goda, inte mellan människor och en gudomlighet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Genom att formulera en tro på ett ändligt liv och kritisera kapitalismen har den svenske filosofen Martin Hägglund rönt stora framgångar i USA – och fått sommarprata i P1. Men från kyrkligt håll har hans bok inte oväntat fått kritik.
PREMIUM

I Wim Wenders film "Himmel över Berlin" kastar änglarna vingarna. De abdikerar från det eviga, stiger ner till jorden, och värmer händerna med en kopp kaffe. Tillvaron får plötsligt färg.

Martin Hägglund kan sägas erbjuda en filosofisk utveckling av samma vision – minus änglarnas existens. Det högsta goda beskriver han som något horisontellt, som finns mellan människorna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL