Sport

Enda stoet utklassade killarna i Åbergs

Målfoto från Åbergs
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Sport
trav Bara tre ston hade gjort det före henne i loppets 50-åriga historia. På tisdagskvällen utklassade Double Exposure grabbarna i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro. ”Att en märr lämnar hingstarna så där är faktiskt helt otroligt”, sa kusken Örjan Kihlström som log i kapp med tränaren Daniel Redén och hästskötaren Jenny Sundin efter loppet med 1 609 000 kronor i förstapris.

Sprinterklassikern på Jägersro var en öppen historia på förhand.

Obesegrade fenomenet Ecurie D. tilldrog sig det största intresset och loppet höll så hög klass att många ville ha det till det bästa i Europa under hela 2020.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Supervärvningen på plats

Freddy Adu är på plats på Skillinge idrottsplats pch redo för spel i Österlen FF.
Foto: Privat
Sport
FOTBOLL Det fortsätter att röra på sig i storsatsande Österlen FF:s spelarled. Strax före årets första träning tog ettannykomlingen farväl av förra säsongens bästa målgörare, Kevin Harletun. Samtidigt presenterades hans ersättare, 20-årige Djibril Diawara från Mali. På ingång är också Edafe Egbedi, närmast från superettantillhörande Norrby.
Till allt detta ska läggas att supervärvningen från USA, Freddy Adu, anlänt till Sverige och gjort sin första träning med sin nya klubb.

– Nu får vi nog stänga butiken och jobba vidare på det vi har. Vi har en bra mixed i truppen av unga killar som vill mycket med sin fotboll och äldre spelare med rutin. Det känns jättebra. Men hur bra det kommer att gå får vi se, säger Agim Sopi, tränaren i Österlen FF.

Österlen FF har de senaste månaderna varit klubben på allas läppar. Först vann de division 2. Sedan presenterades en ny storsponsor. I dess kölvatten tillsattes en ny sportchef, Malik Sesay, som fick lämna skutan bara efter några veckor vid rodret. Värvningen av den forne stjärntalangen från USA, nu 31-årige Freddy Adu, slog ner som en bomb och blev pricken över i:et i allt snack och alla framtidsspekulationer.

Nu är Freddy Adu på plats i Sverige.

Via Washington i USA och Arlanda i Stockholm landade han i söndags på Malmö Airport. I måndagskväll tränade han för första gången med sitt nya lag.

Konditionen inte på topp

Tränare Sopi gillade vad han såg av Adu på hans debutträning på konstgräset på Skillinge idrottsplats:

– Man ser vilken duktig fotbollsspelare han är. Speluppfattningen är bra. Konditionen är förstås inte den bästa, men ändå bättre än vad jag trodde den skulle vara.

För Freddy Adu var det något av en fotbollscomeback. De två senaste åren har han inte spelat alls. Efter träningen var han nöjd och glad.

– Det kändes bra. Alla var väldigt trevliga och välkomnande. Laget har stor potential, av det jag hann se, säger han till Sportbladet.

Ska betala tillbaka

Hur länge sen är det du tränade med ett lag?

– Haha, två år sen. Jag har saknat det. Att vara tillsammans med grabbarna. Snacka, skämta, hänga i omklädningsrummet, allt. Det väckte gamla minnen. Jag är tacksam för att de gett mig chansen. Nu ska jag betala tillbaka.

Så här såg det ut när Edafe Egbedi firade avancemanget till superettan med Landskrona Bois på hösten 2017. Efter detta gick han till Norrby. Nu är han på väg tillbaka till Skåne och aktuell för Österlen FF.
Foto: Jonny Nilsson/Arkiv

Sin första träning med Österlen gjorde samtidigt 27-årige nigerianen Edafe Egbedi, som i fjor spelade superettanfotboll med Norrby i Borås.

– Han är på ingång, men ännu inte helt klar. Jag hade honom i Prespa Birlik när vi vann division 1 och jag hade honom i Landskrona Bois när vi gick upp i superettan. En duktig spelare. Han är intresserad av oss och vi av honom, meddelar Agim Sopi.

Han hade tankarna någon annanstans. Lika bra att släppa honom då.

En relativ nyhet är det också att 2020 års interna skyttekung, Kevin Harletun, lämnar Österlen FF.

– Det stämmer. Han var klar, vi ville gärna ha kvar honom och vi var överens. Men så kom han och önskade att få testa hon IFK Värnamo. Då var han ett avslutat kapitel för oss. Han hade tankarna någon annanstans. Lika bra att släppa honom då, menar Agim Sopi.

Nyförvärv från Mali

I samma veva blev Österlen i stället överens med 20-årige Djibril Diawara från Mali.

– Jag har fått bra rekommendationer. Han spelade i samma lag i Kosovo, KF Trepca 89, som ett av våra andra nyförvärv, Lassine Traoré. De är i samma ålder. Bara pappersexercis återstår innan han kommer till Sverige. Kanske om två veckor. Precis före pandemins början var han och testspelade i både Belgien och Frankrike, men blev skadad i en match med Metz och tvingades åka hem till Mali. Där har han blivit erbjuden att spela i landets bästa klubb. Men han ville till Europa och valde Österlen, informerar Agim Sopi.

– Så nu är truppen klar, 24 man inklusive målvakterna. Dags att stänga butiken.

Lassine Traore.
Foto: Privat

Fem pass redan första veckan

I måndags i förra veckan startade Österlen upp säsongen med sitt första pass.

– Vi körde fem pass i förra veckan, upplyser Agim.

Om bara ett par veckor väntar allsvenska Mjällby AIF i årets första träningsmatch. Med Freddy Adu i laget?

– Vi får se hur hans fysiska status är då, låter Agim Sopi meddela.

FAKTA

Österlen FF 2021

Tränare: Agim Sopi, andra året.

Assisterande tränare: Zoran Jovanovic, spelande.

Nya spelare: Freddy Adu (USA), Lassine Traoré, (KF Trepca 89, Kosovo) Zakarias Abdulrazek (målvakt, Prespa Birlik), Albin Önneflod (IFK Simrishamn), Blerim Gudjufi (FC Rosengård (målvaktstränare och tredjemålvakt), Armend Selimi (Mjällby AIF), Granit Sherifi (FC Rosengård), Bassam Ahmad (Kiviks AIF), Edafe Bgbedi (Norrby), Djibril Diawara (Mali och tidigare igen KF Trepca 89 i Kosovo).

Förlorade spelare: Fredrik Hansson (IFK Simrishamn), Lukas Alm, Viktor Ekblom, Merlin Nuhanovic, Kevin Harletun.

Seriepremiär: Påskhelgen den 2-5 april på bortaplan mot Lunds BK. Övriga matcher i första omgången: FC Trollhättan-Lindome Gif, Assyriska Turbadin-Ljungskile SK, FC Linköping City-Vänersborgs IF, Oskarshamn AIK-Utsikten, Skövde AIK-Qviding FIF, Tvååkers IF-Torns IF samt IFK Malmö-Åtvidabergs FF.

Träningsmatcher: 2/2: Mjällby AIF-Österlen. 6/2: Trelleborgs FF-Österlen. 13/2: Österlen-Lödde IF. 21/2: Kristianstad FC-Österlen. 27/2: FC Rosengård-Österlen. 6/3: Nosaby IF-Österlen. 27/3: Landskrona Bois-Österlen.

FAKTA

Freddy Adu

Ålder: 31 år.

Bor: I Malmö.

Klubb: Ettannykomlingen Österlen FF i Skillinge. Kom till Sverige den gångna helgen och gjorde sitt första träningspass med sin nya klubb i måndagskväll. Ska bo i Malmö.

Född: I Ghana.

Nationalitet: Amerikan.

Spelarkarriären: DC United (USA), Real Salt Lake (USA), Benfica (Portugal), AS Monaco Frankrike), Belenenses (Portugal), Aris Thessaloniki (Grekland), Caykur Rizespor (Turkiet), Philadelphia Union (USA), Bahia (Brasilien), Jagodina (Serbien), KuPS (Finland), Tampa Bay Rowdies (USA), Las Vegas Lights (USA).

Landslagsmeriter för USA: 17 A-, 11 U23-, 33 U20- och 15 U17.

Sport

Rolfö lämnar Wolfsburg: "Behöver tänka"

Fridolina Rolfö kommer att lämna Wolfsburg efter två säsonger. Arkivbild.
Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT
Sport
Sport Fridolina Rolfö lämnar Wolfsburg efter fotbollssäsongen.
Den 27-åriga landslagsanfallaren vill däremot inte prata om vart hon kan tänkas vara på väg.
– Jag behöver tänka på min framtid, vad jag känner för att göra, säger hon till Aftonbladet.

Fridolina Rolfö värvades till det tyska storlaget Wolfsburg från ligakonkurrenten Bayern München sommaren 2019. Det står redan nu klart att sejouren kommer att bli tvåårig då kontraktet, som löper ut i sommar före OS-turneringen i Japan, inte kommer att förlängas.

– Det enda som har varit är att jag blivit erbjuden ett kontrakt och valt att tacka nej till det, det är där vi är i diskussionen, att jag har tackat nej till erbjudandet. Det är inte mer än så, säger Fridolina Rolfö till Aftonbladet.

– Det är klart nu. Kontraktserbjudandena blev avvisade, då hon vill ta sig an en ny utmaning till nästa säsong, säger Wolfsburgs sportchef Ralf Kellermann till Sportbuzzer.de, enligt TV4:s Fotbollskanalen.

Rolfö lämnade damallsvenskan och Linköping för fyra år sedan och har nu avverkat Tysklands två största klubbar. Men den 27-åriga landslagsanfallaren, som var med och vann Bundesliga och förlorade Champions League-finalen med Wolfsburg förra året, vill inte berätta var karriären fortsätter.

– Jag behöver tänka på min framtid, vad jag känner för att göra. Det var ett beslut som skulle tas för ett tag sedan och då kände jag att jag inte var helt säker på vad jag kände för då, därför tackade jag nej, säger hon.

Sport

Amanda Lind om RF:s begäran

Idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport

Riksidrottsförbundet har nu lämnat in en begäran till regeringen om ekonomiskt stöd till idrotten för 2021. Och kravet ligger på minst 2-4 miljarder kronor.

– Jag betvivlar inte att det kan handla om den storleksordningen. Idrotten har lidit väldigt stora förluster, säger idrottsminister Amanda Lind (MP) till Radiosporten.

– Nu ska jag sätta mig in i underlaget och frågan ska diskuteras mellan partierna.

Idrotten fick 1,5 miljarder kronor för tre kvartal 2020 (april till december) och har lovats motsvarande pengar för januari och februari i år. Pengarna har gått till intäktsbortfall.

RF-basen Björn Eriksson sade till TT i förra veckan att en del av den svenska idrottsrörelsen inte har något större intäktsbortfall under coronapandemin men har ett stort omställningsbehov vilket RF vill avsätta pengar till.

– Vi har stöttat idrotten och svarat upp mot vad de efterfrågat under 2020. Och jag ser att regeringen vill stötta idrottsrörelsen framåt, så klart, säger Lind.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Sörenstam bryter tystnaden efter kritiken

Annika Sörenstam. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Dagen efter stormningen av Kapitolium tog Annika Sörenstam, 50, emot presidentens frihetsmedalj av Donald Trump.
Något hon fick svidande kritik för.
– Jag hör det klart och tydligt, säger hon i en intervju med NBC/Golf Channel.

Tajmingen var långt ifrån den bästa.

Egentligen skulle Annika Sörenstam ha tagit emot frihetsmedaljen av den avgående presidenten Donald Trump i mars, men på grund av pandemin sköts det upp. I stället schemalades det till den 7 januari – vilket blev dagen efter att Kapitolium i Washington stormades.

Sörenstam valde trots det att ta emot medaljen, vilket väckte en rejäl kritikstorm.

Svarar

Nu har Sörenstam för första gången pratat om varför hon valde att ta emot utmärkelsen mitt i det amerikanska kaoset.

– Jag skulle ha fått medaljen i mars 2020. Ser jag tillbaka på det så handlar det om de som har fått den genom tiderna. Jag vill inte lägga energi på det som har hänt utan jag är en person som hela tiden blickar framåt och som vill fortsätta att öppna dörrar och skapa möjligheter för unga tjejer runtom i världen, säger hon i en intervju med NBC/Golf Channel.

Hon säger att hon blev tagen av det som hände i Kapitolium.

– Jag delar sorgen och rädslan som alla känner efter det som hände. Det var en mörk dag i USA:s historia, säger hon.

"Vill blicka framåt"

På frågan om hon önskar att hon kunde ha gjort något annorlunda svarar hon:

– Jag vill blicka framåt och inte lägga energi på vad som kunde ha varit. Det handlar om att öppna dörrar vilket är en sak jag har lärt mig. Men jag har hört åsikter och kommentarer och jag hör det klart och tydligt, och vet att de människorna ser på det annorlunda, och jag lyssnar och välkomnar det, säger hon.

Anton Johansson/TT

FAKTA

Fakta: Presidentens frihetsmedalj

Den amerikanska presidentens frihetsmedalj instiftades 1963 av dåvarande presidenten John F Kennedy.

Utmärkelsen är den högsta som går att få som civilperson i USA och har genom åren bland annat tilldelats storheter som Steven Spielberg, Muhammad Ali, Angela Merkel, Nancy Reagan, Moder Teresa, Billy Graham, Rosa Parks och Martin Luther King.

Sport

Från Barcelona till Vångavallen

TFF-tränaren Kristian Haynes har för närvarande tre provspelare att utvärdera inför säsongen 2021.
Foto: Patric Söderström/TT
Sport
fotboll Trelleborgs FF har dragit igång träningen inför säsongen och har under veckan tre provspelare med bakgrund i Malmö FF, Torns IF och... FC Barcelona.

Det där med FC Barcelona är kanske lite långsökt, men faktum är att provspelande spanjoren Iu Ranera representerade båda katalanska grannklubbarna Barcelona och Espanyol som ungdomsspelare.

På seniornivå har han bland annat spelat för UD Almeria B och CF Peralada. Numera är innermittfältaren Ranera 26 år och kommer närmast från Gefle IF där han förra året spelade 13 matcher i division 1. Han noterades för ett mål och två assist.

– Iu är en teknisk och passningsskicklig innermittfältare. Han är duktig i både det defensiva och offensiva spelet, säger Salif Camara Jönsson, sportchef i Trelleborgs FF.

Fler mittfältare

Provtränar med Trelleborgs FF gär även ex-MFF:aren Max Olsson, fostrad i Tomelilla IF. 21-åringen fanns i MFF fram till 2018 då han lämnade för IFK Värnamo. Därefter har han spelat för Lunds BK, Åtvidabergs FF och senast IF Sylvia där han gjorde tio mål och åtta framspelningar på 23 matcher i Division 1 Norra.

– Max är en snabb och frejdig yttermittfältare som gärna utmanar en mot en och är jobbigt att möta, säger Camara Jönsson.

Förra året tappade Torns IF Mouhammed Ali Dhaini till Trelleborgs FF och nu kan det bli en till då innermittfältaren Tobias Karlsson, 22, provspelar för TFF.

Karlsson, ursprungligen från Veberöds AIF, har representerat Torns IF under större delen av sin karriär. Han gjorde 28 matcher från start för Torn förra säsongen och noterades för en assist.

- Tobias är en hårt jobbande innermittfältare som är duellstark men också spelskicklig, berättar TFF:s sportchef.

Det återstår förstås att se om någon av provspelarna lyckas träna sig till ett kontrakt med Superettanklubben.

”Dags för förändring”

Flera spelaravtal har gått ut samtidigt som bara ett nyförvärv presenterats så här långt. TFF-tränaren Kristian Haynes känner dock ingen oro kring att det kan bli flera förändringar i truppen:

- Det kan både vara positivt och negativt. Oftast vill man inte göra för mycket förändringar på en och samma gång, men i vissa fall kanske det funkar bättre. Vi har haft tre tuffare säsonger och det kanske är läge att få in lite nytt blod i truppen. Jag tror att vi är i skede nu då det kan vara dags för lite förändring. Samtidigt har vi ändå en del spelare kvar, berättar Kristian Haynes för TFF:s hemsida.

– Vi har tittat på truppens behov, vilken numerär vi har och vad vi behöver komplettera med.

Ödeskvalet i december är historia och nu tar man sats mot en ny säsong:

– Det känns bra, det känns skönt och inspirerande. Hungern är tillbaka, och den kom ganska snabbt tillbaka och vi började blicka mot nya möjligheter, konstaterar Kristian Haynes.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

EBK börjar på bortaplan

Jesper Sjölands Eslövs BK inleder årets seriespel uppe i Karlskrona.
Foto: Lola Nilsson
Sport
FOTBOLL Eslövs BK inleder årets division 2-seriespel på bortaplan mot FK Karlskrona.

Den första omgången i division 2 södra är satt att spelas helgen den 27-28 mars. Peter Olsson-tränade EBK börjar poängjakten uppe i Blekinge. I den andra omgångenstår EBK över. Så gör ett lag i varje omgång efter antalet lag i år är ojämnt. I tredje omgången, EBK:s andra match, väntar Hässleholms IF. Sin hemmapremiär begår EBK den 18 april mot IFK Karlshamn.

Premiäromgången bjuder på en prestigefylld godbit mellan BK Olympic-Kristianstad FC, alltså en match mellan tränaren Mladen Blagojevics gamla och nya klubb. Blagojevic höll i Olympics tränarpiska 2020. I år tränar han Kristianstad.

Så här ser premiäromgången ut i sin helhet: Karlskrona-Eslövs BK, BK Olympic-Kristianstad FC, Berga-Prespa Birlik, Hässleholms IF-Balkan, Sölvesborg-Nosaby, FC Rosengård 1917-IFK Hässleholm och IFK Karlshamn-Asarum. Står över gör Räppe Goif.

Sport

"Killarna kommer gå sönder efter 20 minuter"

SvFF ska diskutera Newroz FC mot Umeå FC på onsdag. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Newroz FC ska kvala till Svenska cupen mot Umeå FC.
Men division 3-klubben har begärt att antingen flytta matchen – eller att båda lagen får en direktplats till gruppspelet.
– Vem som helst kan tippa att vi kommer att torska med 0–20, säger klubbens sportchef Daniel Acat.

Newroz FC är en seger ifrån att möta Djurgården, Kalmar och Brage i Svenska cupens gruppspel. Enligt schemat ska man möta Umeå FC, som åkte ur superettan i höstas, i en avgörande kvalmatch 31 januari.

Men förutsättningarna har inte varit de bästa för Newroz FC, som hör hemma i Stockholmsförorten Bredäng.

– Vi vill såklart spela matchen och försöka att vinna den. Men vi har inte haft rätt förutsättningar och anser att det är orättvist. Jag ska kanske inte säga helvete, men vi har gått igenom mycket de senaste tre-fyra veckorna, säger Daniel Acat.

"Massa grejer"

Newroz spelar till vardags i division 3 norra Svealand och har därför drabbats av restriktioner kring träning och matcher till följd av pandemin.

– Det har varit massa grejer. Vi har inte hunnit träna som ett lag och vi har tappat spelare. Sen har vi hämtat in spelare men de har inte ens fått träna ihop. Hur ska vi möta ett lag som precis har åkt ur superettan? Vem som helst kan tippa att vi kommer att torska med 0–20. Vi är inte tränade, säger Acat.

Från och med 11 januari räknas dock Svenska cupen-lag som ett undantag. Det gör att det Newroz FC bedriver i nuläget klassas som "yrkesmässig idrott".

– Vi fick undantag och gick till Stockholm stad med den informationen, men det blev problem tills de förstod. Det har varit mycket fram och tillbaka och konstig kommunikation. Det har bara blivit fel med allting, säger Acat.

"Kommer dra korsbandet"

Med drygt två veckor till match har man hunnit med att träna två gånger.

– Skulle vi spela mot ett division 1-lag, då skulle killarna gå sönder efter 20 minuter. Vi är otränade, så enkelt är det. Folk kommer att dra korsbandet och bli skadade. Jag har själv varit fotbollsspelare och det blir inte roligt liksom, säger han.

Klubbens sportchef berättar att man har varit i diskussion med Svenska fotbollförbundet där man har framfört två alternativ. Det ena är att skjuta på kvalmatchen, och det andra är att placera både Umeå FC och Newroz FC direkt i svenska cupens gruppspel – utan att kvala.

– Jag tror att de flesta lagen kommer att vilja köra en extramatch. Vi spelar i division 3 och det är inte så att allsvenska lag kan vara rädda för oss. För dem är det ju kul att möta ett division 3-lag och testa unga spelare, säger Acat.

Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté kommer att ta upp frågan på ett möte under onsdag morgon.

Anton Johansson/TT

FAKTA

Fakta: Svenska cupens gruppspel

Svenska cupens gruppspel i fotboll för herrar inleds 21 februari.

Grupp 1: Malmö FF, Halmstads BK, Västerås SK, Gais.

Grupp 2: IF Elfsborg, Falkenberg, Utsikten, Degerfors.

Grupp 3: Häcken, Helsingborg, Gauthiod, Dalkurd.

Grupp 4: Djurgården, Kalmar FF, Brage, Newroz/Umeå.

Grupp 5: Mjällby, Östersund, Akropolis, Landskrona.

Grupp 6: IFK Norrköping, IFK Göteborg, Gif Sundsvall, Sandviken.

Grupp 7: Örebro, Sirius FK, Lödde, Trelleborgs FF.

Grupp 8: Hammarby, AIK, Oskarshamn, AFC Eskilstuna.

Sport

Norsk legendar tar över England

Hege Riise. Arkivbild.
Foto: Jil Yngland/NTB/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Den förra norska stjärnmittfältaren Hege Riise tar över England som en tillfällig lösning sedan Phil Neville avgått för att ta över Inter Miami i herrarnas MLS.

Riise vann som spelare såväl OS-guld (2000), som VM-guld (1995) och EM-guld (1993) och gjorde 188 landskamper för Norge.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL