Sport

Ryskt motstånd för Lugis damer

Tyra Axnér i Lugi.
Foto: Janerik Henriksson/TT/arkiv
Sport
Handboll Kuban från ryska Krasnodar. Där har ni motståndet då Lugis damer kliver in i den andra kvalomgången till nya Europa League.

– Spännande. Ett lag som slog ut H65 Höör i fjor så målsättningen måste bli att göra det bättre, konstaterar tränaren Kenneth Andersson med ett antal timmars distans till lottningen i Wien.

– Jag pratade med tränar-Ola (Månsson) innan i dag och det är absolut ingen lätt uppgift, men heller inte omöjlig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Nilshagens sköna debut – klar för final

Therese Nilshagen och Dante Weltino är klara för dressyrens individuella final på onsdag.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport I fem år har hon väntat.
När stunden kom levererade Therese Nilshagen och Dante Weltino i OS-debuten.
Ekipaget är klart för den individuella finalen på onsdag – och där finns mer att ge.
– Jag ska släppa lite på handbromsen, säger hon.

Tårarna föll när Dante inte klarade veterinärbesiktningen i Rio de Janeiro. Den här gången sprack dressyrstjärnan upp i ständiga leenden.

Rann gjorde det likväl.

Men nu var det svett som fuktade kinderna, en transpiration sprungen ur anspänningen, hettan och den luftfuktighet som får var och en i Tokyo att kippa efter andan genom munskydden.

– Vi har fått specialfrackar, men det är ändå väldigt varmt. Det är det verkligen, säger Nilshagen.

Stabilt utan misstag

Temperaturen på den inre tillfredsställelsen var avgjort högre, minuterna efter att hon klivit ur sadeln.

De sju domarna gav henne 75,140 procent, en bra bit under hennes personbästa på Dante, men det hör till de oskrivna reglerna att det inte strös med procent hur som helst i de stora mästerskapen.

Tekniskt och konstnärlig bjöd heller inte Nilshagen på en absolut fullträff, men hon gjorde det hon hade tänkt sig att göra: en stabil runda utan misstag.

– Det var planen. Nu ska jag lägga lite mer kraft i passage och piaff, försöka lite mer och inte vara rädd för att göra ett misstag och släppa på handbromsen.

TT: Hade du den i?

– Lite, får man säga. Det var inte så att jag satt och fegred, men jag kände vi kan bättre i passagen och piaffen. Jag försökte "safa" lite. Det är först och främst laget som gäller.

– Missar man något, åker man ned.

Tvåa i sin grupp

I det nya OS-formatet kvalar ryttarna i olika grupper, där de två främsta ekipagen garanterat når finalen. Nilshagen var tvåa i sin grupp, bakom brittiskan Charlotte Fry.

– Vi är här först och främst för lagtävlingen, men att redan nu veta att man får rida en individuell OS-final är så klart jätteroligt.

– Känslan är jättebra. Man har lärt sig att inget är självklart.

TT: Vad finns mer att få ut av dig och Dante?

– Det finns ett par procent som ligger där och lurar och dom ska jag nog få fram. Man kan lita på Dante, han är lite av en "show man", blir aldrig rädd eller så. Vi är ett sammansvetsat par. Han vet vad det handlar om.

"Det hedrar honom"

Patrik Kittel och Well Dones öde – ekipaget fick stryka sig i torsdags – ökade pressen på Nilshagen.

– Vi blev alla lite chockade och ledsna över det som hände Patrik, men vi har en stark laganda och Patrik har tagit det väldigt professionellt och finns här som ett stöd för oss andra. Det hedrar honom verkligen. Vi måste göra det bästa av situationen och vi har inget att förlora.

Antiona Ramel och Brother de Jeu fick på kort varsel kliva in som reservekipage. Ett kostsamt misstag förstörde OS-debuten.

– Jag är är självklart väldigt besviken. Det var inte planen att vi skulle gå in och få de här procenten. Det kostar alltid med misstag. Han gjorde fantastiska saker också, så jag är nöjd med honom.

Rädd för sin egen skugga

Mörkret hade fallit nät Ramel red. Brother de Jeu gillade inte strålkastarskenet och reste sig plötsligt.

– Han har inte tävlat speciellt många gånger under lampor. I piaffen fick han syn på sin egen skugga och blev rädd för den

68.540 var en bra bit under ekipagets personbästa – och ett resultat som kan äventyra svenskt deltagande i lagfinalen.

TT: Är du orolig?

– Ja, det är jag. Absolut. Nu får vi hoppas att Juliette gör bra ifrån sig.

I morgon avslutas Grand prix-klassen. Då rider systern Ramel på Buriel.

De åtta bästa lagen når tisdagens lagfinal och de 18 främsta ryttarna når den individuella finalen på onsdag. Den avgörs i kür, det fria programmet till musik.

Henrik Skiöld/TT

OS i Tokyo 2021

Lindahl: "Mina berömda ben fick ta den"

Hedvig Lindahl efter straffräddningen.
Foto: Martin Mejia/AP/TT
Sport
Sport Hedvig Lindahl släppte två mål av Sam Kerr bakom sig. Men när den australiska stjärnan fick chansen att göra hattrick från straffpunkten räddade svenskan.
– Inte världshistoriens bästa straff om jag ska vara ärlig, säger Lindahl.

Sverige hade precis återtagit ledningen, 3–2, i OS-fotbollen när Australien skulle få ett gyllene läge att kvittera på nytt. Filippa Angeldahl fällde Caitlin Foord och straffen var given.

Fram stegade Australiens stjärna, Sam Kerr, som redan hade gjort två mål. Hedvig Lindahl gjorde sig också redo – och räddade.

– Det var väl inte den bästa straffen i världshistorien om jag ska vara ärlig, men hon hade gjort två mål innan så då tänker man att hon har lite självförtroende, säger Lindahl.

– Jag fick en känsla av att hon skulle gå lite till vänster, så mina berömda ben fick ta den. Men nä, det var inte en bra straff. Eller?

Även om det nu inte var den bästa straffen kunde 38-åringen till slut även ge sig själv lite beröm för räddningen:

– Jag tror att jag läser sönder den lite, hon brukar faktiskt oftare gå åt andra hållet, så det var ju bra.

Betyget på matchen i övrigt var både ris och ros, enligt Lindahl.

– I första var vi inte bra alls, vi var sega. Men sen hittade vi en annan nivå i andra, vi behövde väl bara skakas till liv lite. I andra kände jag att vi skulle göra ett mål till, det gick faktiskt ganska lätt att göra mål i dag, vi var effektiva.

Sverige vann matchen med 4–2.

Marie Carlsson/TT

Lasse Mannheimer/TT

OS i Tokyo 2021

Sjöström överlycklig: "Finns inga ord"

Sarah Sjöström gick vidare från försöken. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Sarah Sjöström gick som som väntat vidare från försöken på 100 meter fjäril, med tredje bästa tid.
– Det finns inga ord för hur stort det känns för mig, säger Sjöström till Radiosporten.

Sarah Sjöström inledde försiktigt och vände som trea i sitt heat, men på sista längden gick hon förbi amerikanskan Torri Huske och vann loppet på tiden 56,18.

Det var ett viktigt kvitto för Sarah Sjöström som varit osäker på sin kapacitet efter sin skadefrånvaro.

– Oj, oj, oj, det är fantastisk!. Så himla kul!. Jag tänkte att jag kanske kunde göra en tid under 57 sekunder, men jag trodde inte jag skulle vara så långt under, säger Sjöström och fortsätter:

– Det är nästan en halv sekund från mitt personliga rekord och det finns inga ord för hur stort det känns för mig.

Det var i februari som Sarah Sjöström bröt armbågen och tvingades till en operation. Det blev ett rejält avbräck i förberedelserna inför OS, framförallt för hennes fjärilsim och det var länge oklart om hon skulle ställa upp i Tokyo.

Det var på 100 meter fjäril som Sjöström tog sitt enda OS-guld i Rio de Janeiro för fem år sedan.

Louise Hansson kom trea i sitt heat på 56,97. Hon tog brons på 100 meter fjäril i EM i Budapest i maj.

Semifinalerna avgörs i natt. Senare under eftermiddagen ska båda simmarna vara med i försöken på 4x100 meter fjäril.

Sport

Dömd i Sverige – draftades till NHL ändå

Logan Mailloux draftades av Montreak. Arkivbild.
Foto: Paul Chiasson/AP/TT
Sport
Sport I vintras dömdes den kanadensiske hockeytalangen Logan Mailloux för kränkande fotografering i Sverige – och bad själv om att inte bli draftad.
Men Montreal valde ändå att lägga det 31:a valet på backen.

Det var i december när han spelade för en svensk klubb som han dömdes till böter för kränkande fotografering. Detta efter att ha fotograferat en kvinna under en sexuell akt och sedan spridit bilden till några lagkamrater utan kvinnans medgivande, skriver The Athletic.

Inför NHL-draften bad Mailloux själv om att inte bli draftad.

"”Att bli draftad till NHL är en ära och ett privilegium som ingen tar lätt på. Givet omständigheterna känner jag inte att jag har uppvisat tillräcklig mognad eller karaktär för att förtjäna detta privilegium i draften 2021. Om jag någon skulle ha äran att bli draftad vill jag att supportrarna ska kunna vara stolta över att välkomna mig till organisationen", skrev han på Twitter.

Men draftad var precis vad han blev. Montreal, som hade det 31:a valet i draften, valde att lägga det på den 18-årige backen.

"Canadiens (Montreal) är medvetna om situationen och vill på inget sätt förminska allvaret i Logans handlingar. Logan förstår effekterna av sina handlingar. Hans senaste offentliga uttalande visar på en genuin insikt om sitt dåliga beteende och första steget på sin personliga resa", skriver Montreal i ett uttalande.

OS i Tokyo 2021

Stjärnornas värmekrav: Ändra speltiderna

Det var svettigt för Novak Djokovic.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Sport
Sport Tennisstjärnorna Novak Djokovic och Daniil Medvedev är vidare i OS-tennisen.
Men efteråt beklagade sig båda över speltiderna.
– Jag tycker att matcherna borde starta runt 18.00 för då lättar värmen, säger Medvedev.

Världstvåan Daniil Medvedev besegrade kazaken Alexander Bublik med 6–4, 7–6 i första omgången. Matchen började runt 12.30 lokal tid i 32-gradig värme i Tokyo och ryssen menade att värmen var bland det värsta han har spelat i. Nu vill han senarelägga starttiderna i tennisturneringen.

– Jag tror inte att de kommer att ändra det mitt i turneringen, men det är vad som kan göras och det faktum att vi bara har en minut mellan sidbyten är ett skämt, säger han och fortsätter:

– Jag tror att om du frågar 200 tennisspelare här så tycker 195 av oss att en minut är ett skämt.

Djokovic vann i två raka

För Medvedev är målet OS-guld, men en som vill förhindra det är Novak Djokovic. Den serbiske världsettan vann planenligt mot Hugo Dellien från Bolivia med 6–2, 6–2.

Efteråt fick Djokovic frågan om han höll med Medvedev om starttiderna.

– Till 100 procent, säger han.

Djokovic säger att han har tagit upp det med internationella tennisförbundet.

Hoppas på ändring

– De skulle kunna göra livet så mycket enklare för oss och jag förstår inte varför de inte ändrar på det. Jag tror inte att de kommer att göra det men vi hoppas det.

Djokovic är stor OS-favorit och han har redan vunnit grand slam-turneringarna Australian Open, Franska mästerskapen och Wimbledon i år. Serben är på jakt efter en så kallad "Golden Slam" genom att vinna OS samt även US Open i höst.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

OS i Tokyo 2021

Lindahl räddade straff – Sverige vann med möda

Fridolina Rolfö blev tvåmålsskytt när Sverige slog Australien tog andra raka segern i OS i Tokyo.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Huvuduppgiften var att stoppa Sam Kerr. Det gick inget vidare för de svenska fotbollsdamerna.
Men tack vare Hedvig Lindahl gick det tillräckligt bra.
Lindahl räddade en straff, Fridolina Rolfö gjorde två mål och Sverige slog Australien i OS med 4–2 vilket innebär att platsen i OS-kvartsfinalen är klar.

Efter idrottsliga urladdningar följer ofta en reaktion. För Sveriges del kom den i den andra gruppspelsmatchen mot Australien.

Den eminenta OS-premiären, 3–0-segern mot USA, var som bortblåst när lördagens match drog i gång på Saitamastadion. Tony Gustavssons betydligt mer defensivt kontrollerade lag gjorde det svårt samtidigt som de svenska spelarna agerade slarvigt och otajmat.

Gustavsson och Australien hade efter 20 minuter fått matchen precis dit de ville.

Då gjorde Sverige 1–0.

Amanda Ilestedt hittade ingen bra passning och mittbacken nöjde sig med en chansartad långboll, som fastnade på det australiska försvaret. Kosovare Asllani snappade dock åt sig rensningen och hittade för första gången i matchen en bra boll i djupet. Den landade hos en framåtlöpande Sofia Jakobsson som tittade upp och serverade Fridolina Rolfö till ett läge hon inte kunde missa. En enkel bredsida senare och så var det 1–0 till Sverige.

Perioden som följde var en av total svensk kontroll.

Då gjorde Australien 1–1.

Tveksamt domslut

Kyah Simon slängde in ett inlägg från vänster, Magdalena Eriksson tappade markeringen på sin Chelseakompis Sam Kerr och den australiska anfallsstjärnan kunde nicka in kvitteringen.

Det var i den 36:e minuten. Fyra minuter senare skulle Kerr ha haft straff, när hon fälldes av Hanna Glas, men domaren – och VAR-rummet – valde att fria.

Kerr fick revansch efter paus. Peter Gerhardsson bytte ut Glas mot Nathalie Björn inför den andra halvleken, men det gav ingen vidare effekt. Det första som hände efter paus var att Caitlin Foord sprang sig loss till vänster i straffområdet och fick in ett inlägg över Hedvig Lindahl.

Bakom henne tycktes de svenska mittbackarna återigen ha glömt att de möter en av världens bästa anfallare, och Kerr kunde omarkerad knoppa in 2–1 till Australien.

Det var bara början på en oerhört händelserik halvlek.

Kvitteringen var bara fyra minuter bort och Filippa Angeldahl, som gjorde mästerskapsdebut mot USA, var den som rullade upp det australiska försvaret. 24-åringen skickade en perfekt boll i djupet till Sofia Jakobsson och hon sprang i sin tur ifrån sina motståndare innan hon hittade en fri Lina Hurtig som bara hade att trycka in 2–2.

Rolfö lossade kanonen

Ytterligare några minuter senare prickade Caroline Seger ribban och det var absolut ett hyggligt skott.

Men Fridolina Rolfö skulle snart visa hur det verkligen ska gå till.

I den 63:e minuten fick hon lite utrymme strax utanför straffområdet, och där stortrivs den blivande Barcelonaanfallaren. Rolfö lade bollen till rätta, laddade vänsterkanonen och borrade in 3–2 i det vänstra hörnet.

Segern säkrad? Skulle inte tro det.

Australien är inte ett lag som ger upp och när Filippa Angeldahl satte krokben för Caitlin Foord innanför straffområdet friade domaren först. Den här gången tyckte dock VAR-rummet att Edina Alves från Brasilien borde ta en titt på reprisen.

Det gjorde hon, och pekade sedan på straffpunkten.

Det var upplagt för ett Sam Kerr-hattrick, och en tung svensk poängförlust.

Hedvig Lindahl var dock less på att släppa Chelseastjärnans försök förbi sig. I stället slängde den 38-åriga straffspecialisten upp ett ben, sparkade undan Kerrs skott och såg till att ledningen fortsatt var svensk.

I den 82:a minuten kunde så Sverige för första gången i matchen pusta ut något. Stina Blacktenius gjorde två mål mot USA, men fick ändå inleda på bänken mot Australien. Det fungerar att använda henne som avbytare också, visade det sig. För när Kosovare Asllani skickade in ett perfekt inlägg bakom den australiska backlinjen var det just Blackstenius som skarvade bollen vidare in i mål – hennes tredje mål i detta OS.

I den 86:e minuten lyckades Hedvig Lindahl sedan åter snuva Kerr på ett hattrick, när hon räddade anfallarens friläge.

Den allt annat än enkla 4–2-segern innebär nu att Sverige går mot gruppseger och inte bara OS-kvartsfinal, utan dessutom en på pappret enklare motståndare.

Gruppspelet avslutas på tisdag, när Nya Zeeland väntar för svensk del.

Lasse Mannheimer/TT

Hedvig Lindahl under OS-matchen mot Australien.
Hedvig Lindahl under OS-matchen mot Australien.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

OS i Tokyo 2021

TT-FLASH: Sverige klart för OS-kvartsfinal

Sport
Sport Sverige är klart för kvartsfinal i OS-fotbollen efter seger med 4–2 mot Australien.

Sport

Solskjær förlänger med United

Ole Gunnar Solskjær. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Sport
Sport Ole Gunnar Solskjær får fortsatt förtroende i Manchester United.
Norrmannen har förlängt sitt kontrakt till och med 2023/2024, meddelar klubben.

Manchester Uniteds manager förde klubben till en andraplats i Premier League den gångna säsongen och nu belönas han med ett nytt kontrakt.

"Ole och hans stab har arbetat outtröttligt och byggt grunden för långsiktig framgång på planen. Resultatet av detta har blivit tydligare under de senaste två säsongerna och vi ser fram emot att se det här laget att fortsätta utvecklas", säger klubbens vd Ed Woodward i ett uttalande.

United-ikonen Solskjær är stolt över att få fortsatt förtroende.

"Alla vet vilka känslor jag har för den här klubben. Jag är lycklig över att ha skrivit på ett nytt kontrakt. Det är en spännande tid för Manchester United", säger han i ett uttalande.

Magnus Wilsson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL