Lagfarter SkD

Huset på Stationsvägen 7 i Äsperöd sålt igen – andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Akil Fadil Hassan, 36 år, är ny ägare till fastigheten på Stationsvägen 7 i Äsperöd. Försäljningen blev klar i juni 2020 och priset på huset landade på 450 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som juli 2019 för 700 000 kronor. Huset har en boyta på 122 kvadratmeter.

För åtta månader sedan såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Stationsvägen 1. Där blev priset för det 92 kvadratmeter stora huset 935 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lagfarter SkD

127 kvadratmeter stort hus i Marieholm sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Sofia Ekenberg och Martin Bengtsson, båda 34 år, från Lund är nya ägare till fastigheten på adressen Reslöv Lindesro i Marieholm. Huset är byggt 1929 och har en boyta på 127 kvadratmeter samt en tomt som är 9 176 kvadratmeter stor. Säljare är Örjan och Lena Elisabeth Slånberg. Affären blev klar i juli 2020 och köpesumman blev 4 020 000 kronor.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Fick tre tänder utslagna

bilden visar en elcykel med tre hjul och två säten.
Elparcyklarna har blivit populära inom omsorgen, men kräver viss utbildnings och vana för att framföras säkert.
Foto: Trident
Kävlinge
Kävlinge En omsorgstagare på ett LSS-boende fick tre tänder utslagna när en vikarie tappade kontrollen över elparcykeln. Vikarien säger sig inte ha fått veta hur bromsarna fungerar.

Olyckan inträffade för tre veckor sedan när en sommarvikarie skulle ut med en brukare i en elparcykel.

Personalen hade instruerat vikarien om hur cykelns motor fungerade och att man skulle använda cykelhjälm och säkerhetsbälte. Däremot menar vikarien att det inte getts någon information om att det enda sättet att bromsa var med handbromsarna. Någon fotbroms fanns nämligen inte.

Ingen fotbroms

Under cykelturen kom vikarien och omsorgstagaren till en liten nerförsbacke. Vikarien tyckte inte att handbromsen tog och började veva bakåt med pedalerna istället.

Det hela slutade med att cykeln körde in i ett räcke och cykeln välte. Omsorgstagaren hjälptes upp på fötter men blödde från munnen. En tand hade tappats och tandläkare vände sedan två tänder rätt, men dagen efter tappades även dessa. Omsorgstagaren hade också ett märke under ögat som kan ha samband med olyckan.

Måste provcykla först

Av Lex Sarah-rapporten framgår att man man nu infört rutinen kring vilken slags information anställda ska få innan de beger sig ut med omsorgstagare på cykelturer. Krav ställs också på att personal ska ha provcyklat elparcykeln själv innan man cyklar med omsorgstagare.

Malmö

Tillståndet ryker för trafikskola

Person över på ett körkortsprov online.
Mannen betalade inte hyran och blev avhyst från lokalen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Malmö
MALMÖ Innehavaren av Amiralen trafikskola blev avhyst från lokalen av Kronofogden och har inte svarat när Transportstyrelsens försökt nå honom. Nu förlorar han tillståndet att driva skolan vidare.

Ärendet går tillbaka till november 2018 då Transportstyrelsen, som nu har återkallat tillståndet, besökte Amiralen trafikskola på Amiralsgatan. Myndigheten fann då att trafikskolan brast när det kom till att hålla minimitiden för riskutbildning för behörighet B del ett och i kraven på dokumentation för elevregister för nämnda utbildning.

Mannen som drev skolan uppgav att han hade en plan på att avyttra verksamheten men när ingen information kom in om att så hade skett gjorde Transportstyrelsen ett oanmält besök i september förra året. Då kunde myndigheten konstatera att lokalen var utrymd, mannen hade nämligen blivit avhyst av lokalen i april med hjälp av Kronofogden efter att inte ha betalat hyran sedan november 2018.

Efter det oanmälda besöket har myndigheten försökt nå mannen flera gånger utan lycka och den sista juli i år togs beslutet om att återkalla hans tillstånd att bedriva trafikskola, introduktionsutbildning och riskutbildning för behörighet B del ett.

Mannen har sammanlagt cirka 60 000 i skulder hos Kronofogden och förekommer i belastningsregistret efter att i december 2018 använt ett fordon med obetald fordonsskatt.

Skurup

Flera oppositionspartier ifrågasätter beslutet

En man i blå kavaj.
Magnus Alm (S).
Skurup
Skurup SD, S och V är några av de partier som reagerat på uppsägningen och ifrågasätter beslutet och beslutsgången. I motioner kräver de svar från kommunledningen hur det kunnat bli så här.

På sociala medier skriver vänsterpartisten Babak Rahimi att han inte förstår hur beslutet har kommit till och att han ska kolla upp saken. SD reagerade snabbt med en interpellation till kommunstyrelsens ordförande. Vad är det för plan för kusten som det pratas om undrar partiet. Vem har fattat beslutet och hur har det dokumenterats? vill de veta också.

Socialdemokraterna har lämnat in en motion. Bland annat föreslår partiet att kommunledningen får i uppdrag att se till att inga entreprenörer med koppling till politiker i kommunen får uppdrag framöver.

– I sak har vi invändningar mot uppsägningen. Vi ser ingen anledning till byte av entreprenörer när de inte har fått ett enda klagomål under de år jag varit med i politiken. De har lagt ner själ, hjärta och pengar och så behandlar man inte en enskild näringsidkare, tycker Magnus Alm (S) och fortsätter:

– Om ett avtal ska sägas upp är det formellt sett kommunstyrelsen som ska säga upp avtalet. Det mandatet har inte firmatecknarna, säger han och betonar att det räcker inte att kommunstyrelseordförande och en tjänsteman har skrivit under uppsägningen så länge inte huvudmannen, kommunstyrelsen, står bakom beslutet.

En man i glasögon och rutig skjorta.
Lars Nyström (SD).

Skurup

Protester mot kommunens uppsägning av arrendatorer på Mossbystrand kiosk

En kvinna och en man i röda kläder framför en kiosk.
Mossbystrand i augusti månad under coronapandemin 2020. Då blev paret Laura och Ernst Persson uppsagda av kommunen plötsligt, från sitt arrende på Mossbystrand kiosk.
Foto: Catharina Nilsson
Skurup
Mossbystrand Paret Laura och Ernst Persson har drivit Mossbystrand kiosk i 14 år. Mitt i sommarsäsongen blev de plötsligt uppsagda från sitt löpande arrendekontrakt med kommunen. 787 personer har skrivit under ett upprop på sociala medier till stöd för paret som drivit stället utan klagomål.
– Jag började gråta, berättar Laura Persson som blev chockad.

Den 22 juli fick det gifta Skivarpsparet besked från näringslivsstrategen Henrik Lundblad att det löpande arrendekontraktet skulle sägas upp. Plötsligt var de på jobbet under sin sista säsong i kiosken, utan minsta förvarning om att det arbetsliv de kände skulle upphöra. För tre år sedan byggde kommunen fler toaletter vid kiosken och för fem år sedan byggde kommunen ut köket på uppmaning från arrendatorerna. Parets upplevelse var att relationen med kommunen fungerade fint.

– Jag blev rent ställd när han ringde, berättar Ernst Persson.

De hade redan beställt toalettpapper, glassbägare och leksaker så att det räckte till nästa säsong också.

– Så gör man inte. Varför så bråttom, säger Laura Persson som har vädjat till kommunen att få fortsätta driva Mossbystrand kiosk.

Dagen är varm redan på förmiddagen och badgästerna börjar strömma till. Parkeringen fylls med bilar, stränderna med filtar och hungriga beställer mat i kiosken och köper glass.

– Det är stressigt men det kompenseras av att det är trevliga gäster, tycker Ernst och fortsätter:

– Kommunen har aldrig klagat på något och bett oss förbättra, säger Ernst förbryllat och berättar att paret tagit ur egen kassa för att skaffa fönsterrutor till uteserveringen och reklamskyltar.

Skurupsborna Sven-Erik Olsson och frun Inger Olsson promenerar förbi mot stranden. De tycker uppsägningen är märklig.

– De har skött sig hur bra som helst. Jag tycker att de ska få fortsätta. De har utvecklat kiosken som var liten från början, säger Sven-Erik.

– Fina toaletter, inflikar hustrun.

När uppsägningen blev känd startades en namninsamling av Susanna Kristersson på facebook-sidan ”Det händer i Skurup”. Hon ifrågasatte rimligheten i att avhysa företagare som skött sig och skrev att hon förväntade sig att en näringslivvsstrateg skulle stötta företagare i kommunen - inte slå undan benen för dem.

Näringslivsstrateg Henrik Lundblad på Skurups kommun uppger att skälet till att arrendatorerna är uppsagada är:

– Egentligen två skäl. Det är orimligt att kontraktet bara löper tills vidare, andra kontrakt är tidsbestämda. Dels tycker vi att fler aktörer ska få chans att utveckla området vid Mossbystrand. Vi vill ha dialog med andra aktörer och se på vad mer man kan göra där.

Varför sade ni upp dem mitt i säsongen?

– Tyvärr behövde vi göra det innan möjligheten gick ut. Vi borde ha sagt upp dem tidigare i vår. Vi har resonerat om varför vi inte har lyckats med det. Jag är inte alls nöjd. Jag är nog den som är mest irriterad på det. Det är extremt dåligt, svarar Henrik Lundblad.

Varför är det så bråttom ?

– Vi har pratat om det här internt under lång tid, det är inte något som vi plötsligt kommit på. Vi har sett över arrenden och någon var vi inte nöjda med, Mossbystrands kiosk har vi varit nöjda med, ändå vill vi ge andra en chans att utveckla området, svarar Lundblad och tillägger att det är kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M) samt förvaltningschef Eva-Marie Engström som har skrivit under uppsägningen.

Efter att paret Persson protesterade och vädjade om att inte bli uppsagda har Lundblad mejlat dem och uppgett att de kan driva kiosken nästa säsong också. Paret Persson har skaffat en jurist som ska se över frågan.

– De är garanterade nästa år. Det finns skriftligt på mejl, berättar Lundblad.

Mossbystrand i augusti månad under coronapandemin 2020. Då blev paret Laura och Ernst Persson uppsagda av kommunen plötsligt, från sitt arrende på Mossbystrand kiosk. Gästerna Bengt och Yvonne Andersson från Blentarp är nöjda med kiosken.
Foto: Catharina Nilsson
Människor på en strand.
Mossbystrand i augusti månad under coronapandemin 2020.
Foto: Catharina Nilsson
Människor på en strand.
Mossbystrand i augusti månad under coronapandemin 2020. Då blev paret Laura och Ernst Persson uppsagda av kommunen plötsligt, från sitt arrende på Mossbystrand kiosk.
Foto: Catharina Nilsson
En kvinna och en man som bär solstolar.
Sven-Erik och Inger Olsson från Skurup på Mossbystrand i Skurups kommun.
Foto: Catharina Nilsson
En man i röd t-tröja.
Mossbystrand i augusti månad under coronapandemin 2020. Då blev paret Laura och Ernst Persson uppsagda av kommunen plötsligt, från sitt arrende på Mossbystrand kiosk. Gästerna Bengt och Yvonne Andersson från Blentarp är nöjda med kiosken.
Foto: Catharina Nilsson
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Ekonomi

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen föll under torsdagen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen föll under torsdagen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen sjönk svagt under torsdagens handel. Det breda OMXS-index stängde 0,1 procent ned. Även de ledande Europabörserna gick ned.

Det smalare OMXS30, som inkluderar de mest omsatta aktierna, sjönk 0,4 procent.

Securitas föll 2,7 procent medan klädjätten H&M backade 1,9 procent. Gruvbolaget Boliden, medicinteknikbolaget Getinge och Tele2 gick alla ned 1,7 procent.

SEB och Swedbank var några av de bolag som gick mot strömmen. De steg med 0,9 respektive 0,6 procent.

På torsdagsmorgonen presenterade plastföretaget Nolato ett miljardköp i USA. Aktien klättrade närmare tio procent.

Ute i Europa sjönk de ledande börserna under dagen. Londonbörsens FTSE 100-index gick ned 1,3 procent, Frankfurts Dax-index backade 0,5 procent och i Paris slutade CAC 40 på minus 1,0 procent.

Inrikes

Kommissionsförslag för minskade klyftor klara

Finansminister Magdalena Andersson (S) och Jämlikhetskommissionens ordförande Per Molander. Kommissionens betänkande har nu lämnats in till finansdepartementet. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) och Jämlikhetskommissionens ordförande Per Molander. Kommissionens betänkande har nu lämnats in till finansdepartementet. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Ökad jämlikhet och starkare ekonomi i samhället går hand i hand, om staten har en mer framträdande roll i arbetet. Det är en av slutsatserna från jämlikhetskommissionens betänkande som nu lämnats till finansministern.
– Staten måste ta tillbaka initiativet, säger Per Molander, ordförande för kommissionen.

För två år sedan tillsatte regeringen en jämlikhetskommission för att ta fram förslag för att minska klyftorna i samhället. Nu är betänkandet klart och lämnat till finansministern med en rad olika förslag.

– Det här är ett enormt brett underlag. Men det viktiga som vi kan se är att det går att stärka ekonomin i samhället samtidigt som vi kan minska klyftorna, säger Per Molander.

Men för att detta ska bli verklighet pekar jämlikhetskommissionen ut ett par områden där de vill se att staten gör tydliga förändringar.

– En röd tråd vi kan se är att staten har abdikerat från sin uppgift på rätt många politikområden, säger Per Molander.

Tidiga insatser

Utbildning, bostäder och integration är några områden som kommissionen lyfter i betänkandet.

– Nyanlända som kommit de senaste åren hjälper det demografiska problem som funnits i Sverige med en åldrande befolkning. Men det gäller att flera insatser görs för att alla ska kunna bli etablerade i samhället, säger han.

Samtidigt trycker betänkandet på hur viktigt det är med tidiga insatser inom utbildningen för att förhindra att ojämlikheter växer fram. Insatser som på sikt också gynnar integrationen och bostadspolitiken.

– Ojämlikheten innebär att alla resurser inte utnyttjas till fullo i landet, säger Per Molander.

Victor Blomdahl/TT

Sport

"Travsporten har tagit stor skada av detta"

Cokstile kom tvåa i Elitloppet i maj. Arkivbild.
Cokstile kom tvåa i Elitloppet i maj. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Om Propulsion fråntas Elitloppssegern efter skandalen med nervsnittning kan loppets tvåa Cokstile tilldelas vinsten.
Cokstiles tränare Wilhelm Paal anser att det bör bli så.
– Jag kan inte se någon annan utgång. Travsporten har tagit stor skada av detta, säger han.

Cokstile är en av favoriterna i Åbys stora pris på lördag, Sveriges näst största travlopp för äldre hästar.

Samtidigt väntar tränare Wilhelm Paal – och resten av trav-Sverige – på resultatet av utredningen mot Elitloppsvinnaren Propulsion

Stjärnhästen utreds för nervsnittning och riskerar att bli av med alla segrar i Europa. I så fall kan Cokstile retroaktivt tilldelas segern i Elitloppet i maj. Svensk travsport har lovat att besked ska komma i augusti.

– Det bör bli så att Propulsions tävlingsmeriter på europeisk mark stryks helt. Det är inte min sak att döma och det hela är väldigt ledsamt för hela branschen, men jag kan inte se någon annan utgång. Travsporten har tagit stor skada av detta, det råder ingen som helst tvekan om det, säger Wilhelm Paal.

Vann Elitloppet

Den tyskbördige 60-åringen har haft hela världen som arbetsfält, men figurerar i Halland sedan fem år tillbaka.

För två år sedan vann han Elitloppet som kusk bakom Ringostarr Treb och på lördag kan han ta karriärens hittills mest penningstinna seger som tränare.

Italienskägde Cokstile kom till Sverige i april, men tävlade initialt under Rocco Spagnulos flagg och var uppstallad på Christoffer Erikssons gård i Sjöbo.

Det var Eriksson som satt bakom hästen vid såväl andraplatsen i Elitloppet som Kymi Grand Prix, men därefter flyttades hästen till Wilhelm Paal som nu också har tagit över som kusk.

– Allt började med att jag tillsammans med en norsk samarbetspartner rekommenderade den här hästen som köpobjekt åt hästägaren Renato Santese i maj i fjol. Han slog till och jag körde faktiskt hästen i två lopp förra sommaren innan han exporterades till Italien.

"Känns speciellt"

Där genomgick Cokstile en häftig förvandling och började rada upp storloppssegrar.

– Tanken var att hästen skulle komma tillbaka till mig detta år när han skulle börja tävla i Norden igen, men efter en diskussion med ägarna blev det ett annat upplägg. Nu är han här sedan en dryg månad tillbaka och det är klart att det är en bra känsla för mig, det känns speciellt.

Renato Santese har fram till i år varit ett okänt namn för den svenska travpubliken, men den italienske affärsmannen satsar stenhårt.

– Han har köpt fyra hästar i Norden på kort tid varav Elitloppsdeltagaren Chief Orlando är den senaste. Tanken är att Cokstile ska göra en start till hos mig efter lördagens lopp innan han går tillbaka till Italien.

Längre distans

Dessförinnan väntar Åbys stora pris med en segercheck på två miljoner kronor. Till skillnad från Elitloppet, som avgörs över 1 609 meter, ska Cokstile springa drygt tre varv, 3 140 meter i lördagens lopp.

– Det är alltid ett frågetecken när en häst inte startat på lång distans under en period, men jag tror inte det kommer vara ett problem för Cokstile, säger Wilhelm Paal.

– Åby stora pris är en helt annan typ av lopp, men jag tvivlar inte på hästens styrka.

Emil Persson/TT

FAKTA

Bakgrund: Propulsion-fallet

Den 31 maj vann nioårige Propulsion, med kusken Örjan Kihlström, Elitloppet för första gången. Det var stjärnhästens femte start i storloppet på Solvalla.

Segern var "Proppens" 39:e i karriären på 79 starter. Totalt har hästen kört in över 34 miljoner kronor sedan 2014.

Två dagar senare, den 2 juni, skrev den norska tidningen Trav-og Galopp-Nytt att Propulsion är nervsnittad. Något som betyder att man gått in och kapat nerverna så att hästen inte ska ha någon känsel och därigenom inte kan känna smärta. Ett ingrepp som är tillåtet i USA, men i Sverige är det förbjudet och strider mot det svenska dopningsreglementet.

I sitt avslöjande hänvisade Trav-og Galopp-Nytt till kanadensiska travförbundets hemsida. Ingreppet ska ha gjorts i USA innan svenska Stall Zet köpte hästen på auktion 2015. Samma kväll beslutade Svensk travsport att inleda en utredning mot Propulsion, som därigenom fick startförbud tills vidare.

Dagen efter publicerade Sulkysport veterinärintyget från operationen som gjordes på Fair Winds Farms i Virginia, USA, den 27 april 2015.

Svensk travsport vill inte gå in på vilka konsekvenserna kan bli för häst och tränare vid en fällande dom. Senare i augusti väntas beskedet komma.

FAKTA

Fakta: Åbys stora pris

Åby stora pris har avgjorts på Åbytravet i Mölndal sedan 1936.

Loppet har genomförts i flera olika tappningar såsom försöks- och finallopp, heatlopp och sedan 2018 som ett långlopp över 3 140 meter med bilstart.

Vinnaren får två miljoner kronor vilket gör loppet till det näst mest penningstinna för äldre travhästar i Sverige, efter Elitloppet.

Tävlingarna avgörs utan publik.

NÄSTA ARTIKEL