Inrikes

"Lilla hjärtats" mor motsätter sig behandling

Frivården anser att det finns risk för att mamman till den treåriga flicka som hittades död i en lägenhet i Norrköping i januari återfaller i brott. Därför anses den mest lämpliga påföljden vara skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Arkivbild.
Frivården anser att det finns risk för att mamman till den treåriga flicka som hittades död i en lägenhet i Norrköping i januari återfaller i brott. Därför anses den mest lämpliga påföljden vara skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Arkivbild.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Frivården anser att mamman till den treåriga flicka, även kallad "Lilla hjärtat", som hittades död i en lägenhet i Norrköping i januari bör dömas till skyddstillsyn, rapporterar P4 Östergötland.
Hon motsätter sig dock behandling, vilket innebär att förutsättningarna för en frivårdande påföljd saknas.
PREMIUM

Frivårdens utredning, som nu är klar, gör bedömningen att det finns risk för att mamman återfaller i brott och att den mest lämpliga påföljden är att hon döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Frivården hänvisar bland annat till mammans missbruksproblematik, psykiska ohälsa och prokriminella attityder. Därför anser frivården att det finns ett övervakningsbehov.

Skyddstillsyn

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fotgängare allvarligt skadad – påkörd av mc

En fotgängare har förts till sjukhus efter att ha blivit påkörd av en motorcykel i centrala Stockholm. Arkivbild.
En fotgängare har förts till sjukhus efter att ha blivit påkörd av en motorcykel i centrala Stockholm. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

En person har förts till sjukhus efter att ha blivit påkörd av en motorcykel i centrala Stockholm, skriver Aftonbladet.

– Han är allvarligt skadad och har förts till sjukhus med ambulans. Jag vet inte i nuläget om mc-föraren är skadad eller har förts till sjukhus, säger John Östling, befäl på polisens regionledningscentral, till tidningen.

Olyckan, som Expressen först rapporterade om, inträffade i korsningen mellan Odengatan och Sveavägen strax efter 22 på onsdagskvällen.

Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till platsen. I nuläget finns det ingen brottsrubricering, men polisen har beslagtagit motorcykeln för teknisk undersökning.

Inrikes

Golfspelare skjuten i handen av misstag

En man i 30-årsåldern misstänks för framkallande av fara för annan. Arkivbild.
En man i 30-årsåldern misstänks för framkallande av fara för annan. Arkivbild.
Foto: Mark Humphrey
Inrikes
Inrikes

En golfspelare i Gränna blev under onsdagseftermiddagen skjuten i handen. Det visade sig att en granne till golfbanan skjutit mot en pricktavla på tomten, och inte märkt att kulorna gick igenom tavlan, rapporterar Jönköpings-Posten.

Polisen fick flera samtal vid halv sex-tiden på onsdagen från vittnen som talade om en skottlossning vid golfbanan. En person hade också blivit skjuten i handen.

– Det visade sig ganska snart att den här bostadsägaren sköt mot en pricktavla på sin gård och att kulorna gick igenom tavlan – utan hans vetskap, säger Martin Detterström, vakthavande befäl på polisen till Jönköpings-Posten.

Grannen, som är i 30-årsåldern, blev enligt polisen mycket ledsen när han fick reda på att någon träffats av en kula. Han misstänks nu för framkallande av fara för annan för sin oaktsamhet. Golfspelaren fick bara en rispa på handen, och behövde inte föras till sjukhus.

Inrikes

Döms till fängelse – ströp sin fru i vredesmod

En man i 35-årsåldern har dömts till två års fängelse vid Kalmar tingsrätt efter att bland annat ha strypt sin fru tills hon svimmat. Arkivbild.
En man i 35-årsåldern har dömts till två års fängelse vid Kalmar tingsrätt efter att bland annat ha strypt sin fru tills hon svimmat. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon / TT
Inrikes
Inrikes

En man i 35-årsåldern har dömts till två års fängelse efter att under ett raseriutbrott ha misshandlat sin fru på flera olika sätt, skriver Barometern.

Mannen har enligt tingsrättens dom slagit frun med knytnävar och med en stol, innan han gick och lade sig, för att därefter vakna senare under kvällen och strypa frun tills hon svimmade.

När frun vaknade meddelade hon mannen att deras relation var slut, varpå mannen slog sönder hennes mobil och hotade henne till livet. Händelserna ska ha föregåtts av att frun, som blivit irriterad på att mannen dröjt sig kvar hos grannen i lägenheten under, dunkade i golvet för att mannen skulle komma upp. Mannen har förklarat brotten med att han i och med detta upplevde att han fråntogs sin manlighet, vilket gjorde honom rasande.

Kalmar tingsrätt anser att kvinnans berättelse styrks av övrig bevisning och dömer mannen för grov misshandel, misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak.

Inrikes

Man knivskuren i Falun

En man i 20-årsåldern har förts till sjukhus med knivskador. Arkivbild.
En man i 20-årsåldern har förts till sjukhus med knivskador. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 20-årsåldern knivskars i ben och knä i centrala Falun strax innan klockan 16 på onsdagen.

Polis och ambulans larmades till platsen efter att den skadade mannen sökt hjälp av personer som vistades vid en lekplats. Många vittnen, däribland barn, ska ha befunnit sig på platsen då offret dök upp.

Polisen har inlett en förundersökning om grov misshandel.

– Vi har en man anhållen i sin frånvaro, säger polisens presstalesperson Stefan Wickberg till SVT Dalarna.

Inrikes

Insatspolis allvarligt skadad under övning

Polisen skadades i samband med en övning där han skulle fira ner sig från en helikopter. Arkivbild.
Polisen skadades i samband med en övning där han skulle fira ner sig från en helikopter. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En polis i Nationella insatsstyrkan (NI) skadade sig allvarligt under en övning när han föll från hög höjd, rapporterar Polistidningen.

Olyckan inträffade i juni i år, när flera poliser ur NI tränade på att fira ner sig från en helikopter för att göra ingripanden på marken. Av någon anledning tappade en av poliserna greppet om repet och föll.

– Han faller från en höjd på omkring 7-9 meter, landar på axeln och slår i huvudet. Vi hade sjukvårdare på plats som började omhändertagandet och han transporteras sedan till sjukhus, säger NI-chefen Hampus Nygårds till Polistidningen.

Mannen har sedan dess fått komma hem från sjukhuset och genomgår rehabilitering. Trots en utredning som godkänts av Arbetsmiljöverket har NI inte lyckats hitta orsaken till olyckan. Den skadade polisen själv minns inte händelsen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Inrikes

Elen utslagen i Grycksbo under storbrand

Elen i hela bruksorten Grycksbo har slagits ut på grund av en kraftig brand i ett ställverk. Räddningstjänsten har nu släckt branden. Arkivbild.
Elen i hela bruksorten Grycksbo har slagits ut på grund av en kraftig brand i ett ställverk. Räddningstjänsten har nu släckt branden. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Bruksorten Grycksbo står fortfarande strömlös efter en kraftig brand i ett ställverk, men under kvällen lyckades räddningstjänsten få bukt med branden.
PREMIUM

Räddningstjänsten i Dalarna kallades ut till ett ställverk, en anläggning i kraftnätet som dirigerar om el, som stod i brand under onsdagskvällen.

– Ställverket är lika stort som en fotbollsplan ungefär. Det handlar om öppna lågor, sade Johan Wahrén, inre befäl vid räddningstjänstsen Dala-Mitt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

SD lanserar eget migrationsförslag

Partiledare Jimmie Åkesson (SD). Arkivbild.
Partiledare Jimmie Åkesson (SD). Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes Migrationskommitténs arbete avslutades föra veckan utan överenskommelse. Nu lanserar Sverigedemokraterna ett eget migrationspolitiskt förslag i en debattartikel i DN.
PREMIUM

I artikeln kallar partiledaren Jimmie Åkesson och Jonas Andersson, ledamot i migrationskommittén, de andra partiernas förslag för "urvattnade och tandlösa".

"Slutprodukten blev en halvmesyr som inte ens de rödgröna regeringspartierna kunde vara överens om sinsemellan", skriver de.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Norska myndigheter: Bygger på tillit

Norska FHI:s smittskyddsdirektör Frode Forland under onsdagens presskonferens där den norska regeringen lämnade beskedet om att ytterligare sex regioner i Sverige nu rödlistas.
Norska FHI:s smittskyddsdirektör Frode Forland under onsdagens presskonferens där den norska regeringen lämnade beskedet om att ytterligare sex regioner i Sverige nu rödlistas.
Foto: Annika Byrde
Inrikes
Inrikes Den norska kodningen av tillåtna och karantänspliktiga regioner är ett resultat av förtroende grannländerna emellan – och att restriktionerna efterföljs baseras också på tillit.
– Vi förstår att det är svårt. Men vi har fått klara indikationer på att det är viktigt att dra i bromsen igen, säger Frode Forland, norska Folkhälsoinstitutets (FHI) smittskyddsdirektör, till TT.
PREMIUM

Ytterligare sex svenska regioner rödlistas nu av Norge. Inresande från dessa regioner måste alltså sitta i tio dagars karantän vid ankomst. Men inga gränser ska vara stängda i onödan, skriver Norges hälsominister Bent Høie (Høyer) i ett mejl till TT.

"Vi tänker att vi kan förhålla oss till olika områden i grannländerna, och inte bara till själva gränsen", skriver han och fortsätter: "samtidigt måste vi beskydda oss från importsmitta".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL