Lagfarter SkD

Hus på 154 kvadratmeter sålt i Norra Rörum, Höör

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nu är det klart vem som köpt huset på Sallanders Väg 23 i Norra Rörum, Höör av Anita Birgitta Linnéa Karlsson och Lars Åke Ingvar Karlsson. Nya ägare är Hanna Christensen, 27, och Alexander Pettersson, 30. Priset blev 2 060 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i juni 2020. Det 154 kvadratmeter stora huset är byggt 1990.

Precis i närheten såldes för tio månader sedan ett annat hus, på Tyringevägen 22. Priset blev där 750 000 kronor, för det 80 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Färre avlidna efter vår med överdödlighet

Färre personer än normalt har avlidit i juli enligt SCB. Arkivbild.
Färre personer än normalt har avlidit i juli enligt SCB. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Under årets första halvår alved över 50 000 personer i Sverige, vilket är ungefär 4 000 fler än snittet under föregående fem år, skriver Göteborgs-Posten.

Sedan i början av juli har antalet avlidna minskat och enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har nivån till och med hamnat under snittet.

– Det är en rimlig hypotes att det kan ha skett en tidsförskjutning – personer som under normala förhållanden skulle ha avlidit senare under året gjorde det tidigare som en följd av att de insjuknat i covid-19. I fjol hade vi dessutom ett lägre antal avlidna än normalt och det kan också ha påverkat när corona-boomen kom under våren, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker vid SCB, till tidningen.

Totalt har över 5 700 coronadödsfall registrerats i landet, i genomsnitt avlider 90 000 personer varje år. Under juli månad avled omkring 370 färre personer i Sverige jämfört med snittet 2015–2019.

Enligt Johansson är det en tydlig trend som kan hålla i sig om en ny coronavåg undviks.

– Jag blir inte förvånad om trenden håller i sig och att dödstalen fortsätter att minska. Men det beror på förstås på en rad olika faktorer – skulle det komma en ny våg av coronavirus under hösten är det förstås många som befinner sig i riskzonen, säger han.

Kultur och nöje

Xbox tappar "Halo" som lanseringstitel

'Halo infinite' kommer inte att släppas samtidigt som Xbox Series X.
"Halo infinite" kommer inte att släppas samtidigt som Xbox Series X.
Foto: Microsoft/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skjutarspelet "Halo infinite" kommer inte att släppas tillsammans med Microsofts nästa konsol Xbox Series X senare i år.

Utvecklaren 343 Industries chef Chris Lee skriver i ett inlägg på Twitter att spelet skjuts upp till nästa år. Främsta orsaken som nämns är krånglet med att jobba hemifrån under pandemin.

"Halo infinite" är den största konsolexklusiva titeln som var tänkt att agera dragplåster till den nya konsolen. Microsoft säger i ett blogginlägg att det kommer att finnas minst 100 andra titlar som "optimerats" för Series X när den släpps.

Företaget uppger att den nya konsolen kommer att släppas i november i år.

Utrikes

Ökning av smittade i Spanien igen

En vårdarbetare leker med en bebis medan barnets pappa gör ett coronatest i Barcelona.
En vårdarbetare leker med en bebis medan barnets pappa gör ett coronatest i Barcelona.
Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Utrikes
Utrikes Sju veckor efter det att Spaniens första coronavirusvåg börjat vika undan, stiger antalet bekräftat smittade kraftigt igen.

Spanien var tidigt under pandemin hårt drabbat, och införde några av Europas strängaste restriktioner. När landet öppnade igen den 21 juni fanns 8 bekräftade fall per 100 000 invånare.

De senaste sju dagarna har i genomsnitt nästan 5 000 nya dagliga fall registrerats, en högre siffra än de för Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien tillsammans.

"Kritisk tidpunkt"

Det gör att Spanien nu är uppe i 95 bekräftaed fall per 100 000 invånare. En del länder har höjt ett varningens finger för situationen, och Tyskland har uppmanat turister att undvika att resa till Madrid och Baskien.

– Det är en kritisk tidpunkt. Vi är precis vid den punkten där saker och ting kan bli bättre eller sämre, säger forskaren Salvador Macip.

Det beräknas finnas omkring 500 utbrottskluster i Spanien.

Joan Cayla, chef för Barcelonas turberkulosutredningsenhet, som numera fokuserar på covid-19, ser flera orsaker. Att landet öppnade för snabbt, bland annat på grund av den viktiga turistsektorn, är en av dem.

En annan är att värmen har gjort att folk slappnar av mer, och att man samlats mer med familj och vänner. En tredje är att viruset spridits mellan säsongsarbetare inom jordbrukssektorn, som ofta bor tätt tillsammans.

Fler tester, utbildningskampanjer och ökad kontaktspårning – tre områden där landet haft sina brister – pekar Cayla ut som viktiga för att få stopp på utbrottet.

Inga överbelastade sjukhus

Landets regering har dock pekat på att betydligt fler tester nu görs, att nästan hälften av de nya fallen inte uppvisar några symptom, att ökningen av dödstalet har bromsat, liksom att sjukhusen är långt ifrån överbelastade av covidpatienter.

Spanien har haft fler än 326 000 personer som bekräftats smittade, och antalet döda är fler än 28 000, enligt universitetet Johns Hopkins sammanställning.

Utrikes

Polisen stoppar stora fester i Oslo

Det är nollningstider i Norge och nya studenter festar med sina faddrar. Under natten mot onsdagen stoppade polisen flera fester.
Det är nollningstider i Norge och nya studenter festar med sina faddrar. Under natten mot onsdagen stoppade polisen flera fester.
Foto: Fredrik Hagen/AP/TT
Utrikes
Utrikes Polisen i Oslo har stoppat flera fester i Oslo då studenter har ignorerat coronarestriktioner och samlats i stora grupper i parker.

Det är nollningstider för studenter i Norge och Oslopolisen har upplöst flera stora fester som hållits i parker. Innan festdeltagarna lämnat platsen har de tvingats städa upp efter sig.

Det har varit studentfester på flera håll i landet flera dagar i rad. Natt mot onsdagen har Oslopolisen har fått larm om minst 20 fester på olika adresser.

– Det tar av våra resurser. Det är inte bara en som ringer per adress heller, telefonen slutar inte ringa. Det är mycket mer än en vanlig vecka, säger Andre Kråkenes vid polisen.

Kommunalrådet Raymond Johansen har hotat med böter för drickande på allmän plats, eller att helt enkelt blåsa av den så kallade fadderveckan om situationen inte förbättras.

Curt Rice, rektor vid universitetet Oslomet, har reagerat på studentfestandet.

– Det är inte smart att samlas i stora grupper, och det blir ännu svårare att respektera avståndskrav när man dricker. Jag skulle önska att studenterna hittade andra sätt att markera terminsstarten på, säger han.

Inrikes

Polis gripen för kvinnofridsbrott

En polis i Jämtland misstänks för grovt kvinnofridsbrott. Arkivbild.
En polis i Jämtland misstänks för grovt kvinnofridsbrott. Arkivbild.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 60-årsåldern, som arbetar som polis i Jämtland, har gripits misstänkt för grov kvinnofridskränkning, skriver Aftonbladet.

– Rubriceringen är ganska specifik och ger uttryck för vilken typ av brott som har begåtts. Men jag kan inte gå in på de exakta handlingarna, säger chefsåklagare Per Nichols, till tidningen.

Händelsen utreds av särskilda åklagarkammaren, som kopplas in när poliser är misstänkta gärningspersoner.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Utrikes

Antalet döda i Port Sudan stiger

Utrikes
Utrikes

Antalet döda i oroligheterna i Port Sudan vid röda havskusten stiger. Vårdkällor uppger att minst 25 personer har dödats och 87 skadats. Det är dubbelt så många som sudanesisk statlig media tidigare uppgett.

Våldsamheterna utbröt i söndags mellan rivaliserande etniska grupper och offren har skott- eller skärskador, enligt källorna.

Polis har sänt in förstärkningar till området och infört nattligt utegångsförbud, enligt den statliga nyhetsbyrån Suna.

Utrikes

Experten om valet av Harris: "En markering"

Valet av Kamala Harris som vicepresidentkandidat är en viktig signal till väljarna, menar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier på Uppsala universitet.
Valet av Kamala Harris som vicepresidentkandidat är en viktig signal till väljarna, menar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier på Uppsala universitet.
Foto: Alexander Drago
Utrikes
Utrikes Ett sätt att ta minoritetsfrågorna på allvar – men också en mittenkandidat som kan stöta bort partiets starka vänsterflygel.
Så beskriver USA-kännare Joe Bidens val av Kamala Harris som vicepresidentkandidat.

Enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier på Uppsala universitet, är Kaliforniens senator Harris inte ett förvånande val.

– Hon var en av de ledande kandidaterna så det var kanske inte så oväntat. Hon har varit favoritkandidaten hos många.

Blanck menar att Kamala Harris som vicepresidentkandidat kan få en särskild betydelse för Joe Bidens kandidatur med tanke på sommarens Black lives matter-protester.

– Harris blir den första svarta kvinnan att nomineras till vicepresident. Det är en viktig signal till väljarna och en markering med tanke på den utveckling vi har sett sedan George Floyds död, säger han.

– För Demokraterna är den svarta väljargruppen en viktig grupp, det här är en signal till dem att man tar dem på allvar, fortsätter Dag Blanck.

Biden minns Obama

I Kamala Harris får Joe Biden en tuff kampanjare, bitsk debattör med stor erfarenhet, enligt Blanck. Att hon med sina 55 år är betydligt yngre än den snart 78-åriga Biden är även det en viktig faktor.

Samtidigt, menar Dag Blanck, bör valet av vicepresident inte ges för stor vikt inför höstens presidentval. Snarare menar han att det är ett val som brukar få stor uppmärksamhet, men att intresset snabbt dalar.

– Det blir sällan avgörande men kan dock vara negativt för kandidaten om man väljer någon som framstår som svag. Somliga menar att det var fallet när John McCain valde Sarah Palin till vicepresidentkandidat, men det verkar dock inte vara en risk att valet av Harris får den effekten, säger han.

Inte självklart val

Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik, tycker inte att valet var lika självklart. Detta eftersom Harris är från Kalifornien, en delstat som ofta är säkrad för Demokraterna. Hon har dessutom fattat en del omtvistade beslut i frågor som rör minoriteter.

– Även om hon också är en förkämpe för medborgarrättsfrågor och rättvisefrågor så är hon inte oomtvistad, säger hon.

Enligt Stranne kan det även försvåra att Harris är en mittenkandidat politiskt i ett parti med en stark vänsterfalang.

– Det har funnits flera väldigt starka kandidater och det har nog inte varit en lätt sak att välja eftersom partiet är så splittrat.

Når genom rutan

Men valet av Harris stärker samtidigt Bidens valkampanj​ på andra sätt, tror Stranne. Bland annat då hon är färgstark, har prövats i debatter och kan nå ut genom rutan och sociala medier under ett kampanjarbete som kommer att påverkas av coronakrisen.

Förhoppningen är även att Harris ska få valdeltagandet att öka ​i för Biden viktiga grupper, menar Stranne.

– Biden vill definitivt få minoritetsgrupper och kvinnor att verkligen gå och rösta. Afroamerikaner röstar till största delen demokratiskt men i amerikanska val handlar det alltid om att verkligen få människor till vallokalerna.

Ida Vanhainen/TT

Jennifer Berg Eidebo/TT

Utrikes

Kamala Harris blir Bidens parhäst: "Hedrad"

Joe Biden har utsett Kamala Harris till sin vicepresidentkandidat. På bilden kampanjar hon för Biden i delstaten Michigan i mars.
Joe Biden har utsett Kamala Harris till sin vicepresidentkandidat. På bilden kampanjar hon för Biden i delstaten Michigan i mars.
Foto: Paul Sancya/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det blir Kaliforniensenatorn Kamala Harris som flankerar Demokraternas presidentaspirant Joe Biden när denne utmanar Donald Trump i USA:s presidentval den 3 november.

Biden hade lovat att utse en kvinna. Och i kölvattnet av Black lives matter-protesterna som svept över USA har såväl partikamrater som aktivister uppmanat honom att välja en icke-vit kvinna. Favorittippade Kamala Harris uppfyller båda dessa kriterier. Och har dessutom en gedigen bakgrund som både jurist och politiker.

"Jag har den stora äran att meddela att jag har utsett Kamala Harris – en orädd förkämpe för den lilla människan och en av landets mest framstående folkvalda – som min vicekandidat", skriver Biden på Twitter.

Biden lyfter fram Harris arbete som chefsåklagare, då hon bland annat "tog strid mot storbankerna, hjälpte arbetande människor och skyddade kvinnor och barn från övergrepp".

Kamala Harris replikerar att hon är hedrad att stå vid Bidens sida.

"Joe Biden kan ena det amerikanska folket eftersom han har ägnat hela sitt liv åt att kämpa för oss. Och som president kommer han att bygga ett USA som lever upp till våra ideal."

Tidigare chefsåklagare

Harris tog med sig sin tuffa juristattityd när hon 2016 valdes in i senaten, där hon har gjort sig känd för hårda utfrågningar av såväl ministrar som HD-domarkandidater i senaten.

Hon ses som progressiv, är för legalisering av marijuana och "förnuftiga vapenlagar". Hon förrättade även Kaliforniens allra första vigsel av ett samkönat par när sådana giftermål blev tillåtna 2013.

Konkurrent blev allierad

Harris aspirerade också på att bli Demokratiska partiets presidentkandidat och gjorde under den tidiga primärvalrörelsen vissa utfall mot Joe Biden – främst med anledning av att han enligt egen utsago tidigt i sin karriär samarbetat med politiker som var för segregation.

Men efter att Harris valde att avsluta sin kampanj grävdes stridsyxan ned. Den 8 mars ställde hon sig formellt bakom Bidens kandidatur.

Harris har indisk-jamaicanskt påbrå och spås kunna locka många minoriteter till valurnorna.

Trumphån: "Perfekta tillsammans"

En av anledningarna till att Bidens vicepresidentkandidat kan spela en större roll än vanligt ligger i hans ålder. Biden som blir 78 år i november skulle, om han blir vald, bli den äldsta presidenten hittills att tillträda posten i USA.

Med det i åtanke ser många hans vicepresidentkandidat som en person som kan komma att tvingas ta över presidentskapet om Biden av något skäl inte kan fullgöra ämbetets plikter.

Den sittande presidenten Donald Trump klargjorde snabbt vad han tycker om Bidens val.

"Falska Kamala. Korkade Joe. Perfekta tillsammans", lyder budskapet i en video Trump publicerade på Twitter.

På en presskonferens i Vita huset gick presidenten återigen till angrepp på Kaliforniensenatorn.

– Hon gjorde väldigt, väldigt dåligt ifrån sig i primärvalen, som ni vet, så jag var lite överraskad att han valde henne, säger Trump.

FAKTA

Fakta: Kamala Harris

55-åriga Kamala Harris blev den blott andra svarta kvinnan i USA:s senat när hon valdes in för Kalifornien 2016.

Harris far är från Jamaica och hennes mor från Indien, men själv växte hon upp i Oakland i norra Kalifornien. Efter att ha bott en tid i Kanada och studerat vid Howard University i Washington DC återvände hon till sin hemstat för att jobba som åklagare.

2011 utsågs hon till delstatsåklagare, en post hon hade tills hon blev senator 2016.

Harris angrep Biden under Demokratiska partiets första valdebatt, men hennes egen kampanj blev kortlivad. Efter att ha dragit tillbaka sin kandidatur i december 2019 ställde hon sig officiellt bakom Biden i mars 2020.

Harris var nära vän med Joe Bidens bortgångne son – Beau Biden, tidigare chefsåklagere i Delaware – som avled i cancer 2015.

Källor: TT, AFP, Reuters.

NÄSTA ARTIKEL