Lagfarter SkD

60-talshus i Eslöv har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på adressen Rårödsvägen 13 i Eslöv är nu klar. Nya ägare är Mirisha och Fidan Gashi, 37 och 36 år, och säljare är Nada Zovic. Huset byggdes 1967 och har en boyta på 97 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i juni 2020 och priset blev 2 300 000 kronor.

För sju månader sedan såldes en fastighet ett par hundra meter bort, på Åkermans Väg 13. Där landade priset på 5 847 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Tog EM-guld före Lindh – nu dopningsavstängd

Lovisa Lindh tog brons i EM 2016, slagen av den nu dopningsavstängda Natalia Krol. Arkivbild.
Lovisa Lindh tog brons i EM 2016, slagen av den nu dopningsavstängda Natalia Krol. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Sport
Sport

Ukrainska 800-meterslöparen Natalia Krol, tidigare Prysjtjepa, stängs av i 20 månader för dopning. Krol testade positivt för ett otillåtet vätskedrivande medel tidigare i år och har nu fått sitt straff.

Krol får dock behålla sina EM-guld från 2016 och 2018. I Amsterdam 2016 hade hon sällskap av svenska bronsmedaljören Lovisa Lindh på prispallen.

Sport

Sjöstrand: "Vi kan inte vänta längre"

Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Veckorna tickar, men fotbollen står fortfarande utan publik.
Nu har Svenska fotbollförbundet föreslagit ett nytt möte med Amanda Lind (MP).
– Vår säsong pågår, vi kan inte vänta längre, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand efter dagens möte med idrottsministern.

Beskedet om en eventuell öppning i publikfrågan dröjer. På torsdagseftermiddagen deltog kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) i ett digitalt möte med fotbollen och trots att inga nyheter presenterades säger fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand att det var ett positivt möte.

– Idrottsministern visade stor förståelse för den problematik som råder för fotbollen. Hon tog till sig de förslag vi presenterade och uttryckte sin uppskattning för vår tydlighet, säger han till TT.

Han berättar att förbundet redan föreslagit ett uppföljningsmöte i frågan.

– Det mottogs positivt, men det finns ingen tid beslutad än.

"Är rimligt"

Fotbollen har tagit fram ett omfattande regelverk för hur man ska kunna ta emot publik på ett smittsäkert sätt. Det handlar om allt från avstånd i publiken till hur man ska hantera in- och utpassering.

– Vi har framfört att vi vill, förväntar oss och är beredda att genomföra testarrangemang med publik. Vi tycker det är rimligt, säger Håkan Sjöstrand.

Han påpekar att fotbollen visat att man kan ta ett stort ansvar i pandemin.

– Vi har spelat flera hundra matcher i elitfotbollen och tusentals matcher totalt sett och överlag har det fungerat väldigt bra. Det är viktigt nu att man går från ord till handling. I slutändan är det alltid genomförandet som räknas. Sedan handlar det också om att kapacitetsanpassa, för det skiljer sig otroligt mycket mellan olika arenor och olika föreningars förutsättningar, möjligheter och begränsningar.

"Akut läge"

Ett besked om en eventuell öppning i publikfrågan ska komma inom de närmaste veckorna.

– Ju förr desto bättre. Läget är akut och det är en ödesfråga för fotbollen och idrotten i stort att vi kan få publik och vi är beredda att genomföra det på ett ansvarsfullt sätt. Vår säsong pågår nu, vi kan inte vänta längre, säger Sjöstrand.

TT: Kan ni vänta de här veckorna i augusti?

– Jag har förståelse för att man behöver föra en dialog i de här frågorna. Vår förhoppning och förväntan är att vi får ett positivt besked inom en snar framtid.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det inte aktuellt att ändra lagen om offentliga sammankomster om högst 50 personer.

– Om hösten fortsätter vara lugn så kanske, men just nu är det inte läge, säger han.

Enligt Håkan Sjöstrand har förbundet inte fått några indikationer på hur många det eventuellt kan bli aktuellt att ta in framöver.

– Det finns ju inte någon som kan veta hur pandemin utvecklar sig. Det måste vi ha med oss. Vi är beredda att komma i gång med verksamhet, men vi är också beredda att backa om det behövs beroende på hur pandemin utvecklas. Fotbollen är följsam på det sättet, säger Sjöstrand.

Simon Sjöstrand/TT

Utrikes

Många migranter befaras döda i Atlanten

En båt med migranter från Västafrika anländer till Teneriffa 2006. Rutten över Atlanten har blivit allt mer populär efter att myndigheter stramat åt Medelhavsrutten. Arkivbild.
En båt med migranter från Västafrika anländer till Teneriffa 2006. Rutten över Atlanten har blivit allt mer populär efter att myndigheter stramat åt Medelhavsrutten. Arkivbild.
Foto: Arturo Rodriguez/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Omkring 40 människor befaras ha omkommit när en båt med migranter sjönk i Atlanten utanför Afrikas västkust på torsdagen.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR sjönk båten strax utanför Mauretaniens näst största stad Nouadhibou. En överlevare hittades i havet, en man från västafrikanska Guinea som företog sig resan tillsammans med sina vänner.

– De är alla döda, tror jag. Jag är den enda överlevaren, säger han från en sjukhussäng i Mauretanien, enligt en säkerhetskälla.

Migranterna ska ha färdats från Marocko mot spanska Kanarieöarna när båtens motorer lade av.

I december drunknade 62 människor när deras båt förliste på väg till ögruppen. Atlantrutten har blivit allt mer populär i takt med att myndigheter slagit ned allt hårdare mot de migranter som försöker korsa Medelhavet från Libyen till Europa. Enligt FN:s migrationsorganisation IOM omkom minst 170 människor på väg mot Kanarieöarna under 2019, att jämföra med 43 året innan.

Lagfarter SkD

127 kvadratmeter stort hus i Marieholm sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Sofia Ekenberg och Martin Bengtsson, båda 34 år, från Lund är nya ägare till fastigheten på adressen Reslöv Lindesro i Marieholm. Huset är byggt 1929 och har en boyta på 127 kvadratmeter samt en tomt som är 9 176 kvadratmeter stor. Säljare är Örjan och Lena Elisabeth Slånberg. Affären blev klar i juli 2020 och köpesumman blev 4 020 000 kronor.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Fick tre tänder utslagna

bilden visar en elcykel med tre hjul och två säten.
Elparcyklarna har blivit populära inom omsorgen, men kräver viss utbildnings och vana för att framföras säkert.
Foto: Trident
Kävlinge
Kävlinge En omsorgstagare på ett LSS-boende fick tre tänder utslagna när en vikarie tappade kontrollen över elparcykeln. Vikarien säger sig inte ha fått veta hur bromsarna fungerar.

Olyckan inträffade för tre veckor sedan när en sommarvikarie skulle ut med en brukare i en elparcykel.

Personalen hade instruerat vikarien om hur cykelns motor fungerade och att man skulle använda cykelhjälm och säkerhetsbälte. Däremot menar vikarien att det inte getts någon information om att det enda sättet att bromsa var med handbromsarna. Någon fotbroms fanns nämligen inte.

Ingen fotbroms

Under cykelturen kom vikarien och omsorgstagaren till en liten nerförsbacke. Vikarien tyckte inte att handbromsen tog och började veva bakåt med pedalerna istället.

Det hela slutade med att cykeln körde in i ett räcke och cykeln välte. Omsorgstagaren hjälptes upp på fötter men blödde från munnen. En tand hade tappats och tandläkare vände sedan två tänder rätt, men dagen efter tappades även dessa. Omsorgstagaren hade också ett märke under ögat som kan ha samband med olyckan.

Måste provcykla först

Av Lex Sarah-rapporten framgår att man man nu infört rutinen kring vilken slags information anställda ska få innan de beger sig ut med omsorgstagare på cykelturer. Krav ställs också på att personal ska ha provcyklat elparcykeln själv innan man cyklar med omsorgstagare.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Malmö

Tillståndet ryker för trafikskola

Person över på ett körkortsprov online.
Mannen betalade inte hyran och blev avhyst från lokalen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Malmö
MALMÖ Innehavaren av Amiralen trafikskola blev avhyst från lokalen av Kronofogden och har inte svarat när Transportstyrelsens försökt nå honom. Nu förlorar han tillståndet att driva skolan vidare.

Ärendet går tillbaka till november 2018 då Transportstyrelsen, som nu har återkallat tillståndet, besökte Amiralen trafikskola på Amiralsgatan. Myndigheten fann då att trafikskolan brast när det kom till att hålla minimitiden för riskutbildning för behörighet B del ett och i kraven på dokumentation för elevregister för nämnda utbildning.

Mannen som drev skolan uppgav att han hade en plan på att avyttra verksamheten men när ingen information kom in om att så hade skett gjorde Transportstyrelsen ett oanmält besök i september förra året. Då kunde myndigheten konstatera att lokalen var utrymd, mannen hade nämligen blivit avhyst av lokalen i april med hjälp av Kronofogden efter att inte ha betalat hyran sedan november 2018.

Efter det oanmälda besöket har myndigheten försökt nå mannen flera gånger utan lycka och den sista juli i år togs beslutet om att återkalla hans tillstånd att bedriva trafikskola, introduktionsutbildning och riskutbildning för behörighet B del ett.

Mannen har sammanlagt cirka 60 000 i skulder hos Kronofogden och förekommer i belastningsregistret efter att i december 2018 använt ett fordon med obetald fordonsskatt.

Skurup

Flera oppositionspartier ifrågasätter beslutet

En man i blå kavaj.
Magnus Alm (S).
Skurup
Skurup SD, S och V är några av de partier som reagerat på uppsägningen och ifrågasätter beslutet och beslutsgången. I motioner kräver de svar från kommunledningen hur det kunnat bli så här.

På sociala medier skriver vänsterpartisten Babak Rahimi att han inte förstår hur beslutet har kommit till och att han ska kolla upp saken. SD reagerade snabbt med en interpellation till kommunstyrelsens ordförande. Vad är det för plan för kusten som det pratas om undrar partiet. Vem har fattat beslutet och hur har det dokumenterats? vill de veta också.

Socialdemokraterna har lämnat in en motion. Bland annat föreslår partiet att kommunledningen får i uppdrag att se till att inga entreprenörer med koppling till politiker i kommunen får uppdrag framöver.

– I sak har vi invändningar mot uppsägningen. Vi ser ingen anledning till byte av entreprenörer när de inte har fått ett enda klagomål under de år jag varit med i politiken. De har lagt ner själ, hjärta och pengar och så behandlar man inte en enskild näringsidkare, tycker Magnus Alm (S) och fortsätter:

– Om ett avtal ska sägas upp är det formellt sett kommunstyrelsen som ska säga upp avtalet. Det mandatet har inte firmatecknarna, säger han och betonar att det räcker inte att kommunstyrelseordförande och en tjänsteman har skrivit under uppsägningen så länge inte huvudmannen, kommunstyrelsen, står bakom beslutet.

En man i glasögon och rutig skjorta.
Lars Nyström (SD).

Skurup

Protester mot kommunens uppsägning av arrendatorer på Mossbystrand kiosk

En kvinna och en man i röda kläder framför en kiosk.
Mossbystrand i augusti månad under coronapandemin 2020. Då blev paret Laura och Ernst Persson uppsagda av kommunen plötsligt, från sitt arrende på Mossbystrand kiosk.
Foto: Catharina Nilsson
Skurup
Mossbystrand Paret Laura och Ernst Persson har drivit Mossbystrand kiosk i 14 år. Mitt i sommarsäsongen blev de plötsligt uppsagda från sitt löpande arrendekontrakt med kommunen. 787 personer har skrivit under ett upprop på sociala medier till stöd för paret som drivit stället utan klagomål.
– Jag började gråta, berättar Laura Persson som blev chockad.

Den 22 juli fick det gifta Skivarpsparet besked från näringslivsstrategen Henrik Lundblad att det löpande arrendekontraktet skulle sägas upp. Plötsligt var de på jobbet under sin sista säsong i kiosken, utan minsta förvarning om att det arbetsliv de kände skulle upphöra. För tre år sedan byggde kommunen fler toaletter vid kiosken och för fem år sedan byggde kommunen ut köket på uppmaning från arrendatorerna. Parets upplevelse var att relationen med kommunen fungerade fint.

– Jag blev rent ställd när han ringde, berättar Ernst Persson.

De hade redan beställt toalettpapper, glassbägare och leksaker så att det räckte till nästa säsong också.

– Så gör man inte. Varför så bråttom, säger Laura Persson som har vädjat till kommunen att få fortsätta driva Mossbystrand kiosk.

Dagen är varm redan på förmiddagen och badgästerna börjar strömma till. Parkeringen fylls med bilar, stränderna med filtar och hungriga beställer mat i kiosken och köper glass.

– Det är stressigt men det kompenseras av att det är trevliga gäster, tycker Ernst och fortsätter:

– Kommunen har aldrig klagat på något och bett oss förbättra, säger Ernst förbryllat och berättar att paret tagit ur egen kassa för att skaffa fönsterrutor till uteserveringen och reklamskyltar.

Skurupsborna Sven-Erik Olsson och frun Inger Olsson promenerar förbi mot stranden. De tycker uppsägningen är märklig.

– De har skött sig hur bra som helst. Jag tycker att de ska få fortsätta. De har utvecklat kiosken som var liten från början, säger Sven-Erik.

– Fina toaletter, inflikar hustrun.

När uppsägningen blev känd startades en namninsamling av Susanna Kristersson på facebook-sidan ”Det händer i Skurup”. Hon ifrågasatte rimligheten i att avhysa företagare som skött sig och skrev att hon förväntade sig att en näringslivvsstrateg skulle stötta företagare i kommunen - inte slå undan benen för dem.

Näringslivsstrateg Henrik Lundblad på Skurups kommun uppger att skälet till att arrendatorerna är uppsagada är:

– Egentligen två skäl. Det är orimligt att kontraktet bara löper tills vidare, andra kontrakt är tidsbestämda. Dels tycker vi att fler aktörer ska få chans att utveckla området vid Mossbystrand. Vi vill ha dialog med andra aktörer och se på vad mer man kan göra där.

Varför sade ni upp dem mitt i säsongen?

– Tyvärr behövde vi göra det innan möjligheten gick ut. Vi borde ha sagt upp dem tidigare i vår. Vi har resonerat om varför vi inte har lyckats med det. Jag är inte alls nöjd. Jag är nog den som är mest irriterad på det. Det är extremt dåligt, svarar Henrik Lundblad.

Varför är det så bråttom ?

– Vi har pratat om det här internt under lång tid, det är inte något som vi plötsligt kommit på. Vi har sett över arrenden och någon var vi inte nöjda med, Mossbystrands kiosk har vi varit nöjda med, ändå vill vi ge andra en chans att utveckla området, svarar Lundblad och tillägger att det är kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M) samt förvaltningschef Eva-Marie Engström som har skrivit under uppsägningen.

Efter att paret Persson protesterade och vädjade om att inte bli uppsagda har Lundblad mejlat dem och uppgett att de kan driva kiosken nästa säsong också. Paret Persson har skaffat en jurist som ska se över frågan.

– De är garanterade nästa år. Det finns skriftligt på mejl, berättar Lundblad.

Mossbystrand i augusti månad under coronapandemin 2020. Då blev paret Laura och Ernst Persson uppsagda av kommunen plötsligt, från sitt arrende på Mossbystrand kiosk. Gästerna Bengt och Yvonne Andersson från Blentarp är nöjda med kiosken.
Foto: Catharina Nilsson
Människor på en strand.
Mossbystrand i augusti månad under coronapandemin 2020.
Foto: Catharina Nilsson
Människor på en strand.
Mossbystrand i augusti månad under coronapandemin 2020. Då blev paret Laura och Ernst Persson uppsagda av kommunen plötsligt, från sitt arrende på Mossbystrand kiosk.
Foto: Catharina Nilsson
En kvinna och en man som bär solstolar.
Sven-Erik och Inger Olsson från Skurup på Mossbystrand i Skurups kommun.
Foto: Catharina Nilsson
En man i röd t-tröja.
Mossbystrand i augusti månad under coronapandemin 2020. Då blev paret Laura och Ernst Persson uppsagda av kommunen plötsligt, från sitt arrende på Mossbystrand kiosk. Gästerna Bengt och Yvonne Andersson från Blentarp är nöjda med kiosken.
Foto: Catharina Nilsson
NÄSTA ARTIKEL