Lagfarter SkD

Mindre hus på 62 kvadratmeter i Jularp och Sjunnerup, Höör har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Adam Nilsson och Pernilla Andersson, båda 34 år, har tagit över fastigheten på adressen Sjunnerup Furuvägen 3 i Jularp och Sjunnerup, Höör från Thomas Björkman. Ägarbytet blev klart i juni 2020 och köpesumman blev 1 240 000 kronor. Det 62 kvadratmeter stora huset är byggt 1939. Till det hör en tomt på 5 452 kvadratmeter.

Bara några hundra meter bort såldes nyligen ett annat hus, på Sjunnerupsvägen 23. Där landade priset på 550 000 kronor för det 54 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lagfarter SkD

Hus på 76 kvadratmeter i Höör har fått ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Alexandre Menguy, 40 år, har tagit över fastigheten på adressen Norra Torggatan 15 i Höör från Conny Kenth-Arne Landgren. Ägarbytet blev klart i juli 2020 och köpesumman blev 2 500 000 kronor. Huset är byggt 1927 och har en boyta på 76 kvadratmeter.

Nyligen såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Enningervägen 10. Priset blev där 3 375 000 kronor, för det 163 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tendens till smittuppgång inför skolstarten

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och Anneli Bergholm Söder, chef för operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och Anneli Bergholm Söder, chef för operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Det finns en tendens till att smittspridningen i Sverige ökar, särskilt bland unga vuxna, enligt Folkhälsomyndigheten.
Fokus ligger nu på att se till att skolstarten och den ökade belastningen på kollektivtrafiken inte ökar smittspridningen ytterligare.

Sedan i måndags har ytterligare fyra personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 770 smittade personer avlidit i landet.

Antalet personer som bekräftats smittade av covid-19 i Sverige är 83 126.

– Vi har en liten tendens till uppgång igen, men den verkar ha avstannat så vi hoppas att det inte blir så mycket mer med det, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Vi har fortfarande väldigt få inlagda på iva, bara enstaka fall, och antalet avlidna fortsätter även hålla sig på en låg nivå.

Tegnell betonar vikten av att följa rekommendationerna för att fortsatt hålla nere antalet sjuka – särskilt nu inför hösten när många återgår till arbete och skola. Har man varit utomlands under sommaren är det bra att jobba hemifrån de första dagarna, säger han.

"Bäst att mötas i skolan"

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, bekräftar bilden av att belastningen på sjukvården fortsatt minskar.

I dag finns 527 iva-platser med respirator – på dessa vårdas 319 patienter, varav 33 med covid-19. 189 covid-patienter vårdas på sjukhus utanför intensivvården.

Däremot konstateras fler unga i åldern 20–29 smittade.

– Det finns en spänd förväntan inför vad som händer inför skolstarten, säger Lindén.

Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, säger att svensk skola hanterade våren på ett bra sätt. Man kan till och med se att resultaten förbättrades, berättar han.

– Dock vet vi en sak, och det är att det bästa är om lärare och elever möts i skolan. Bildning handlar inte bara om att lära sig fakta och färdigheter, utan om att utveckla värderingar, samspela med andra och förstå andra och sig själv. Allt det lär man sig bättre i skolan än på nätet, säger Fredriksson.

Enskilda skolors ansvar

Huvudregeln är att undervisningen ska ske i skolan till hösten, men viss distansundervisning tillåts. Till exempel kan det ske om lärare eller elever visar symptom, eller om trängsel befaras i kollektivtrafiken.

– Både Göteborg och Stockholm har fattat sådana beslut, säger Peter Fredriksson.

Han betonar vikten av att enskilda skolor måste ta ansvar under hösten.

– Det finns på sina håll en förväntan om att Folkhälsomyndigheten ska vara mycket mer detaljerade i sina rekommendationer. Men Folkhälsomyndigheten är ingen expertmyndighet när det gäller skolan, säger han.

Trafikbekymmer kan bli svåra

Anneli Bergholm Söder, chef för operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), lyfter risken för allvarliga trafikbekymmer när skolorna kommer i gång och många återvänder till jobbet efter semestern.

– Trängsel på bussar, spårvagnar och tåg i kollektivtrafiken är en fara, men också risken för proppar i biltrafiken om väldigt många samtidigt sätter sig i var sin bil och kör till jobbet just för att undvika kollektivtrafiken i rusningstid, säger hon.

– Därför behöver vi alla hjälpas åt att lösa problemet – skolor och arbetsgivare genom flexibla arbetstider, och om möjligt genom att arbeta hemma.

MSB och andra berörda aktörer kommer att återkomma i trafikfrågan senare i veckan, säger Bergholm Söder.

Sport

Eliasson: "De stod för det största sveket"

Emma Eliasson. Arkivbild.
Emma Eliasson. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport I "S ommar" i P1 ger Emma Eliasson sin bild av bråket med den tidigare förbundskaptenen Leif Boork, som gjorde att hon slutade som hockeyspelare bara 28 år gammal.
– Jag blottade mig, kritiserade ledaren. Och ledningens reaktion på den allvarliga kritik som 14 spelare i landslaget tagit sig tid och mod att formulera var att vi kunde acceptera läget och ledarskapet – eller lämna landslaget, säger hon.

I sommarpratet beskriver Emma Eliasson tillvaron som hockeyspelare på damsidan. En stor del av programmet handlar även om bråket med den tidigare förbundskaptenen Leif Boork.

Eliasson säger att Boork till en början kom in "med positiv energi till damhockeyn". Men därefter började det enligt Eliasson "att halta".

Hon, tillsammans med 13 andra i landslaget, kontaktade Svenska ishockeyförbundet för att få till ett möte för att framföra kritik mot ledarskapet – något de inte erbjöds.

Inget möte

I stället skickade spelarna ett mejl med kritik mot Leif Boork, och alla regler som förbundskaptenen satt upp.

– Vi bad inte om högre lön, bara om högre mänskligt värde, säger hon.

Kritiken ledde aldrig till något möte – och Eliasson förlorade plötsligt sin plats i landslaget.

– Det där mejlet och den kritiken ledde aldrig till någon verklig förändring, vi fick aldrig vårt möte och återkopplingen var i princip obefintlig. Däremot har många av tjejerna berättat för mig att de en efter en blev uppringda av Svenska Ishockeyförbundet.

– Jag klandrar dem inte för att de valde att stanna kvar i landslaget inför OS i Pyeongchang. För min del kom aldrig något samtal från vare sig tränare eller förbund, men via media fick jag veta att jag inte längre fanns med i landslagstruppen.

"Som mest sårbara"

Boork fick ta emot kritik för att Eliasson inte längre fanns med i landslaget men stod fast vid sitt beslut. Eliasson, som spelade i Luleå, avslutade karriären 2017.

Boork kommenterade då stjärnans avsked från hockeyn:

– Jag tycker inte mina beslut ska kopplas till vad de (Eliasson plus två andra spelare som valde att avsluta karriären) gör. För mig har inte någon av de tre tjejerna varit aktuella inför den här säsongen, sade han då till TT.

Förbundsordföranden Anders Larsson sade i samband med petningen av Eliasson och diskussionen som blossade upp kring spelarnas kritik 2016 att "Boork har vårt fulla förtroende.".

Eliasson fortsätter i "Sommar":

– Visst smärtar det att jag förlorade några av mina närmsta vänner när vi gick olika vägar i konflikten med landslagsledningen. Det kom emellan oss och jag saknar det vi hade, säger hon och fortsätter:

– Men det handlar inte om att vi inte stod enade. Det handlade inte om Boork och Eliasson. För min del var det Svenska hockeyförbundet som stod för det största sveket. Som svek oss när vi stod som mest sårbara med det där brevet i handen. De som genom åren nekat oss möten och inte tagit vår kritik på allvar när vi har ifrågasatt landslagskläder i herrmodeller, proteinbarer med utgånget datum eller Finlandsfärja i stället för flyg.

Marie Carlsson/TT

Malmö

Eldningsförbud från tisdagen

Malmö
MALMÖ Från och med tisdagen den 11 augusti införs eldningsförbud i Malmö kommun. Det innebär att det är förbjudet att elda, grilla, laga mat över eld, bränna ris och avfall samt använda gasol- eller spritbrännare samt pyroteknik.

Däremot är det okey att grilla på upphöjda grillar på kommunens fasta grillplatser eller i upphöjda trädgårdsgrillar.

På kommunens hemsida uppmanar man också allmänheten att aldrig lämna en tänd grill utan bevakning och att ha en hink vatten i beredskap.

Beslutet om eldningsförbudet i Malmö gäller tills vidare.

Svalöv

Fängelse för slag och hot mot gravid ex-maka

En 27-årig man döms till 14 månaders fängelse sedan han hotat sin ex-fru och även döda parets gemensamma ofödda barn.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svalöv
Svalöv SVALÖV
Den 27-årige mannen både slog sin gravida ex-maka i magen och hotade henne ett antal gånger. Han ska även hotat att döda barnet och försökt våldta henne.
Nu döms han till 14 månaders fängelse och ska även sitta kvar i häktet tills att domen vunnit laga kraft.

Det var i maj månad i år som misshandeln ägde rum i en ort i Svalövs kommun.

De båda hade varit tillsammans sedan tonåren, man gifte sig också, men gick skilda vägar i början av året.

Redan då var kvinnan gravid, men trots att mannen visste att han var far till barnet inledde han en hel massa hot.

Han valde att slå sönder kvinnans mobil för att hon inte skulle kontakta någon anhörig och i sovrummet ska mannen även ha slagit kvinnan i magen ett antal gånger.

Vid ett annat tillfälle försökte han iscensätta en våldtäkt och tog även stryptag.

Vid ett tillfälle lämnade mannen lägenheten och då kunde kvinnan kontakta folk i närheten och ambulans kom även till platsen.

Mannen nekar till att han slagit och hotat kvinnan. Hans version är istället att att han besökt kvinnan för att ha sex, men allt slutade i bråk, men inte att han slog henne.

Mannen vill inte heller kännas vid att han velat döda deras gemensamma och ofödda barn.

Lunds tingsrätt går istället på kvinnans linje med tanke på de skador hon visat upp. Mannen ska även ha sagt att han är svartsjuk och svårt att hålla ordning på sitt humör.

De övergrepp som skett har även inneburit att kvinnan mått mycket dåligt och som hon förklarat för närstående.

27-åringen har en hel del annat på sitt samvete. Han är dömd för bland annat för grov kvinnofridskränkning och efter den senaste domen gäller även ofredande, skadegörelse, försök till våldtäkt, misshandel och olaga hot.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Utrikes

13 döda i sammandrabbningar i Sudan

Utrikes
Utrikes

Sudanesisk statlig media uppger att 13 personer dödats och 42 skadats i våldsamheter mellan rivaliserande etniska grupper i Port Sudan vid röda havskusten.

Våldsamheterna, som ännu pågick på tisdagen, utbröt redan under söndagskvällen, uppger källor för nyhetsbyrån Suna.

Det som föranledde sammandrabbningarna var att demonstranter tillhörande den etniska gruppen Nuba i anslutning till en protest mot en ny guvernör tog sig in i ett område dominerat av den etniska gruppen Beni Amer.

Nuba kommer ursprungligen från landets södra delar, som under många år plågats svårt av inbördeskrig, medan Beni Amer kommer från landets östra delar. Spänningar har sedan tidigare funnits mellan grupperna.

För att stävja våldet har polisförstärkningar skickats till staden och utegångsförbud har införts under nätterna.

Inrikes

Michelinkrog stänger på grund av corona

Håkan Thörnström, som tillsammans med frun Anne Thörnström har drivit restaurangen sedan 1997. Arkivbild.
Håkan Thörnström, som tillsammans med frun Anne Thörnström har drivit restaurangen sedan 1997. Arkivbild.
Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT
Inrikes
Inrikes

Coronakrisen har slagit hårt mot bland annat restaurangnäringen. Nu har ägarna bakom Michelinmärkta krogen Thörnströms kök i Göteborg beslutat att stänga för gott nästa år, rapporterar lokala medier.

Restaurangen, som funnits sedan 1997 och fick en stjärna i guide Michelin 2011, har sedan i april bara lagat mat för avhämtning. Nu meddelar ägarna Anne och Håkan Thörnström att köket stänger för gott den sista mars nästa år.

– Covid-19 ställde till det och i mars fick vi ta väldigt snabba beslut för att stänga restaurangen, men då trodde vi det var temporärt. Sedan så har vi fått ställa om vår verksamhet och gått och funderat lite grann på hur framtiden kommer se ut. Det är det fortfarande ingen som vet, säger Anne Thörnström till GT.

Inrikes

Hjälpte patient att dö – läkare åtalsanmäls

Ivo anmäler den läkare som hjälpte en man med den obotliga sjukdomen ALS att dö i början av sommaren. Arkivbild.
Ivo anmäler den läkare som hjälpte en man med den obotliga sjukdomen ALS att dö i början av sommaren. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

Läkaren Staffan Bergström hjälpte en ALS-sjuk man att dö tidigare i somras. Nu har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) beslutat att anmäla honom, rapporterar Dagens Nyheter med hänvisning till nyhetsbyrån Siren.

Läkaren beslutade att hjälpa patienten att dö sedan patientens resa till en klinik Schweiz för dödshjälp ställdes in på grund av coronaviruset.

När den ALS-sjuke mannen somnat in anmälde läkaren, som är professor emeritus i Internationell hälsa vid Karolinska institutet, sig själv till polisen och en anmälan om medhjälp till dråp har upprättats.

Nu anmäler också alltså Ivo läkaren. I myndighetens beslut framgår det att händelsen förvisso redan utreds av åklagare men att Ivo är skyldig att anmäla sjukvårdspersonal när det misstänkta brottet har fängelse i straffskalan.

NÄSTA ARTIKEL