Stordrift och ett resursintensivt jordbruk har varit modellen ända sen 50-talet. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO har inte varit ett undantag, men de senaste åren har något börjat hända. Nu lyfter FAO fram problem som ett intensivt jordbruk för med sig, inte minst kring miljö och klimat. Detta uppmärksammar LRF-ägda ”insiktsbolaget” Agfo i en artikel nyligen.
Det finns idag egentligen ett överskott på mat i världen, men maten är ojämnt fördelad. Antalet felnärda är så många och ökar hela tiden att man tror att varannan människa i världen kommer att vara felnärd 2030. Då räknas både underviktiga och överviktiga.
Agfo intervjuar Madeleine Fogde på Swedish International Agricultural Network Initiative som också sitter i den svenska FAO-kommittén. Hon bekräftar att FAO numera förespråkar ett helt annat jordbruk än för bara tio år sen. I stället för specialisering uppmuntrar FAO nu till att blanda verksamheter som djurhållning och växtproduktion, man förespråkar varierad växtföljd och vill fasa ut både fossila bränslen och mineralgödsel.
Hittills verkar FAO:s nya inriktning mest vara vackra ord. Men det viktiga är att FAO nu tycks ha insikten att jordbruket behöver förändras. Då kan fler och fler länder ta till sig de nya tankegångarna. Det är ingen tillbakagång till jordbruket för hundra år sen utan i stället ett flexibelt jordbruk som kan understödjas av modern teknik. Drönare och annan teknik kan vara behjälplig i att exakt mängd gödsel används för att ta ett exempel.
Även i Sverige kan man se små steg i ett förändrat jordbruk, där flera bönder i de stora fälten till exempel planterar in växter som lockar till sig pollinerande insekter. Eller som går ifrån en enda inriktning och kombinerar djur- och växthållning, ofta med tillhörande gårdsbutiker. Något nytt håller sakta på att hända och kanske kan coronakrisen skynda på den positiva utvecklingen.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN