Kultur och nöje

Nya scener i modern tappning

©SCANPIX SWEDEN, 1973.Ingmar Bergman regisserar.Här från repetionerna av en scen ur TV-serien "Scener ur ett äktenskap" med Liv Ullmann liggande i dubbelsäng och Erland Josephson i förgrunden. Foto: SCANPIX Code: 20360
Foto: TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje IIngmar Bergmans klassiska tv-serie Scener ur ett äktenskap från 1973 får ny klädnad när den görs om i modernare tappning.
– Jag skulle säga att alla klassiker, oavsett om det gäller tv-serier, dramatik eller litteratur bara mår bra av nytolkningar, säger Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman.
Michelle Williams arrives at the 26th annual Screen Actors Guild Awards at the Shrine Auditorium & Expo Hall on Sunday, Jan. 19, 2020, in Los Angeles. (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP) CARA668
Foto: Jordan Strauss
Actor Oscar Isaac attends the world premiere of "Triple Frontier" at Jazz at Lincoln Center on Sunday, March 3, 2019, in New York. (Photo by Evan Agostini/Invision/AP)
Foto: Evan Agostini
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tv-toppen: "Doobidoo" mest populärt

Lasse Kronér. Pressbild.
Foto: Bo Håkansson/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Doobidoo" med Lasse Kronér sågs på nytt av flest tittare. TV4:s "Bonde söker fru" har dragit i gång igen och säsongspremiären drog miljonpublik.

1. Doobidoo (SVT, fredag) 1 463 000

2. Skavlan (SVT, fredag) 1 134 000

3. Bonde söker fru (TV4, onsdag) 1 047 000

4. Det sitter i väggarna (SVT, måndag) 1 029 000

5. Muren (SVT, lördag) 932 000

6. Bytt är bytt (TV4, torsdag) 931 000

7. Bröllop, begravning och dop (TV4, söndag) 899 000

8. Klassfesten (TV4, lördag) 898 000

9. Decenniets mästerkock (TV4, måndag) 894 000

10. Idol 2020 (TV4, fredag) 838 000

Mätperiod: 21/9–27/9. Inga nyhetsprogram, "Sportnytt" eller program under tio minuter tas med på listan.

Kultur och nöje

Biotoppen: "Tenet" fortsatt etta på listan

John David Washington och Robert Pattinson i 'Tenet'. Pressbild.
Foto: Melinda Sue Gordon
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Tenet" har blivit en långkörare på svenska biografer. Christopher Nolans actionfilm ligger kvar som etta på biotoppen. Thrillern "Antebellum" och den romantiska komedin "Våga drömma" är veckans nykomlingar på listan.

1. (1) Tenet

2. (3) Rymdresan

3. (2) After we collided

4. (4) Trubbel

5. (5) Berts dagbok

6. (Ny) Antebellum

7. (8) Greenland

8 (Ny) David Copperfields äventyr och iakttagelser

9. (6) Djuragenterna

10. (Ny) Våga drömma

Källa: Filmägarnas kontrollbyrå

Kultur och nöje

Amanda Lind: "Det finns inga garantier"

Amanda Lind (MP) konstaterar att det hänger på smittoläget om undantagen vad gäller publikrestriktionerna kan genomföras.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Publikgränsen för kulturevenemang kan i vissa fall höjas till 500 personer från och med 15 oktober, enligt regeringens planer.
Men allt beror på hur smittoläget utvecklas.

Publikgränsen ligger generellt kvar på 50 personer, men regeringen öppnar för undantag när det gäller glest sittande publik på evenemang och spelningar på restauranger. Det berättar inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

Regeringen planerar att fatta två beslut. Dels ett som tillåter krogspelningar från och med 8 oktober, dels ett som tillåter arrangemang med upp till 500 deltagare från och med 15 oktober, där publiken sitter med ett avstånd om en meter från varandra. Men besluten är beroende av smittoläget.

– Det är viktigt för oss att gå ut med vad vår intention är, och vilken tidsplan vi har. Men det finns inga garantier, vi kommer att behöva ha en dialog med Folkhälsomyndigheten. Vi ska komma ihåg att det är ett begränsat undantag för sittande publik, säger Amanda Lind till TT.

Positiva reaktioner

Den hårt pressade kulturbranschen, som länge har ropat efter lättnader i restriktionerna, tar emot dagens besked med blandade känslor.

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio är till stor del nöjd med dagens besked.

– För oss betyder det att det gamla regelverket gäller för mindre salonger men att vi kan börja släppa på mer publik i de större, med avstånd. Det är förstås för tidigt att ropa hej men det här är ett steg i rätt riktning, säger han men framhåller också att det kan bli problematiskt med de aviserade avstånden.

– Det är inte bra för oss om det bara är två personer som får sitta ihop. Går man tre eller fyra personer och äter middag så får man sitta bredvid varandra vid bordet på restaurangen, men inte på biografen efteråt. Men det kanske är en sådan sak man kan diskutera i publikrådet som kulturministern berättade om.

Sent ute

Beskedet kommer alltför sent, tycker arrangören Pelle Aldestam som i somras fick en kräftskiva med Danny Saucedo på Öland stoppad av polisen.

– För det första har man agerat så fruktansvärt långsamt. Det är under all kritik att komma i oktober och förändra något som vi har skrikit om sedan i maj. För det andra är det härligt att vi kan börja ha musik igen och att vi arrangörer kan börja tänka kreativt kring evenemang.

Kulturbranschen väntar samtidigt på det extra krisstöd på 1,5 miljarder kronor som riksdagen beslutade om förra veckan.

TT: Hur långt har ni kommit med regelverket och hur mycket skiljer det sig från vårens krisstöd?

– Det är inte långt bort, vi kommer att använda oss av delvis samma kanaler som förra gången, men vi kommer att skruva lite på regelverken så att vi kan nå ut lite bredare och verkligen komma de behövande till del, men också bidra till en återstart, säger Amanda Lind.

FAKTA

Fakta: Regeringens planer för kulturbranschen

Publikgränsen på 50 personer kommer även fortsatt att vara huvudregeln, men regeringen kommer att besluta om ett undantag för arrangemang på serveringsställen.

Undantaget gäller från och med den 8 oktober och innebär att exempelvis kaféer och restauranger undantas från förbudet om allmänna sammankomster och tillställningar. Något som skulle göra det möjligt att anordna konserter på serveringställen.

Regeringen planerar ytterligare ett undantag för större arrangemang. Konserter, bio och teaterföreställningar ska kunna anordnas för 500 personer, där de sitter en meter från varandra och där två personer i samma sällskap ska kunna sitta tillsammans utan avstånd. Ett beslut om detta planeras till den 8 oktober och ändringen kan börja gälla från och med den 15 oktober.

Vidare ska Folkhälsomyndigheten analysera behovet av och förutsättningarna för fler undantag. Ett exempel som nämns är nöjesparker, där förslag på ändringar i begränsningen av antal deltagare kan komma att bli aktuella.

Regeringen inrättar också ett nytt publikråd med representanter från arrangörer inom kultur- och idrottssektor, samt civilsamhället för fortsatta diskussioner.

Kultur och nöje

Caroline af Ugglas: Ett underbart besked

Caroline af Ugglas är glad över beskedet från regeringen. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje – Det är underbart, det innebär att vi kan gå ut och spela lite, men det innebär tyvärr inte att jag kan starta min kör, säger artisten och körledaren Caroline af Ugglas om regeringens besked.

Caroline af Ugglas är en av många kulturarbetare som har väntat på nyheten om att publikmängden i vissa fall kan höjas till 500 personer.

– Hade Amanda Lind sagt att det skulle fortsätta att vara 50 personer hade jag börjat gråta, konstaterar hon.

I oktober släpps hennes nya album, men Caroline af Ugglas räknar inte med att kunna dra ut och spela direkt.

– Jag kommer att ringa min bokare, han kommer att titta runt, men jag tror tyvärr inte att vi kommer att få ihop det. Det är en startsträcka, det fattar jag.

"Har varit orättvist"

Sångerskan och pedagogen Rita Saxmark är positiv till de undantag som föreslås från förbudsordningen. På så sätt blir reglerna mer konsekventa, menar hon.

– Många har tyckt att det har varit orättvist att man får vara hur många som helst på en tågperrong eller ett köpcentrum. De som håller i publikevenemang är ju vana, de kan det här med publiksäkerhet bättre än de flesta.

Simon Norrthon, ordförande för Teaterförbundet, är en av flera som gläds åt beskedet, men önskar att det hade kommit tidigare.

"Vill ta ansvar"

– Vi hade väntat oss det här beskedet för några veckor sedan. Men det visar att regeringen fortfarande vill vara med och ta ansvar för kulturens överlevnad.

TT: Vad vet du om publikrådet som nämndes?

– Vi har lyft som ett krav från branschen att det ska finnas ett forum med representanter, för att kunna uppdatera men också ge förslag på hur man kan implementera lättnader. Det har vi bett om länge och det är positivt att regeringen svarar på det, säger Simon Norrthon.

Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan, är i stort sett positiv till nyheten.

– Ett bra besked för oss och för majoriteten av Sveriges teatrar. Jag tror att de flesta teatrar har möjlighet att styra upp och ta ansvar för säkra evenemang. Men jag förstår att antalet är alldeles för lågt för arenor och andra större evenemangsplatser, säger hon.

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, tror på en successiv återupplivning av konsertverksamheten.

– Man kan dra i gång smågrejer den 1 november, kanske att mindre arrangörer kan göra julbord med musik, eller att det blir några konserter både på spelställen och restauranger. 500 är inte så mycket människor, samtidigt som man behöver en stor lokal för att ta in 500 personer med de här reglerna, säger han.

Miranda Sigander/TT

Viktor Andersson/TT

Sofia Sundström/TT

Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan, tycker att beskedet är bra för Sveriges teatrar.
Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan, tycker att beskedet är bra för Sveriges teatrar.
Foto: Kungliga Operan

Kultur och nöje

”Vi kan ge en coronasäker kväll”

Alexander Lycke (Nick Arnstein) och Sanna Nielsen (Fanny Brice) kan komma att få möjlighet att spela Funny Girl för 500 istället för 50 i Malmö Operas salong.
Foto: Malin Arnesson
Kultur och nöje
Kultur och nöje Att regeringen öppnar för att höja publikgränsen för arrangemang med glest sittande publik välkomnas av Malmö Opera, där Funny Girl just nu spelas för 50 personer i salongen. – Jag är övertygad om att vi kan ge en coronasäker kväll här, säger Torgny Nilsson, pressansvarig på Malmö Opera.

Kulturminister Amanda Lind aviserade under tisdagen att regeringen den 8 oktober väntas ta ett beslut som innebär att arrangemang inför en sittande publik kan komma att tillåtas en publik på 500, så länge avstånd kan hållas. För Malmö Opera skulle det innebära att från och med den 15 oktober, då undantagsregeln i så fall ska börja gälla, kan ytterligare 450 biljetter per föreställning säljas.

– Nu kan vi ju inte börja göra det helt omedelbart, vi måste vänta in regeringens beslut och vi måste också vänta in våra ägares beslut. Med det sagt har vi länge planerat för att kunna spela för 500, säger Torgny Nilsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Kultur och nöje

Åhus museum kan stängas

Åhus museum ligger i det medeltida rådhuset.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Kultur och nöje Regionmuseet i Skåne har påbörjat processen för att avveckla Åhus museum, som haft en av sina allra mest framgångsrika säsonger, med utställningen om modeskaparen och kreatören Svenbörje Gaborn.

Skälet är ekonomiska nedskärningar, i kombination med effekterna av pandemin, skriver Regionmuseet i ett pressmeddelande.

Regionmuseet i Skåne har drivit Åhus museum sedan mitten av 70-talet, och kostnaden för lokalhyra, verksamhet och personal har uppgått till en halv miljon kronor om året.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Krunegård och Haapalainen startar band

Markus Krunegård. Arkivbild.
Foto: Hanna Franzén/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Markus Krunegård och Jari Haapalainen gör musik ihop. Tillsammans kallar de sig Walking Baß och de släpper sin debutsingel "Afraid of heights" den 2 oktober, enligt ett pressmeddelande.

Duon har samarbetat tidigare. Bland annat har Haapalainen producerat Krunegårds album "Rastlöst blod" och flera skivor med Laakso.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Fröberg Idling skriver skräckbok om Gotland

'Den kreativa processen var väldigt lustfylld och jag tillät mig allt möjligt, och att följa infall. Jag tänkte fram hur Nidamörkur skulle se ut, gravarna och förflutna hemskheter som finns i marken', säger Peter Fröberg Idling som provar på skräckgenren i en ny bok.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje När Peter Fröberg Idling skrev sin förra bok överrumplade han sig själv med att samtidigt komponera en skräckberättelse. Boken "Nidamörkur" borrar sig ner i en Gotlandsgårds våldsamma historia – och gjorde författaren fysiskt illamående av obehag.
PREMIUM

Peter Fröberg Idling skrev sin förra roman "Julia & Paul" i ett grått, avskalat och arkaiskt landskap. Skrivandet gick segt, och han sögs istället in i det gotländska landskapet utanför fönstren. En skräckroman som han hade läst i en bokcirkel ett kort tag innan, som han själv inte skulle ha valt, började spöka i huvudet.

– Jag funderade på hur det skulle vara att skriva en sådan. Och så satt jag där på Gotland och tänkte: "ja, här till exempel", säger han över en kaffe på Medeltidsmuseet i Stockholm, där han noterar de flera tusen år gamla statyerna runt omkring sig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL