Utrikes

Viruslarmet: "Amerikaner är slående själviska"

Covidsmittade i USA.
Foto: Anders Bjurö
Utrikes
Utrikes Över 135 000 döda, en sjukvård som går på knäna och en polariserad befolkning där somliga förnekar coronavirusets existens. Smittspridningen ökar dramatiskt i flera delstater och prognosen ser dyster ut i det coviddrabbade USA.
– Vi är ett splittrat samhälle som saknar sunt förnuft, säger Jay Wolfson, professor i folkhälsa i Florida, till TT.
PREMIUM

Nödropen från amerikanska vårdarbetare blir allt fler. Från sjukhus i bland annat Kalifornien, Texas, Arizona och Florida – delstater där antalet covidsjuka nu stiger snabbt – kommer rapporter om fulla intensivvårdsavdelningar och omfattande brist på personal. Dessutom verkar allt fler yngre patienter läggas in med allvarliga symtom.

– Du hör larmsamtalen och springer från ena änden till den andra, som för att släcka bränder, och försöker hjälpa så gott det går. Det är överväldigande, säger Diego Maselli Caceres, läkare i San Antonio i Texas, till tidningen The New York Times.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Kraftigt minskad tjuvjakt i Namibia

Tjuvjakten på noshörningar i Nambia har minskat kraftigt. Här en spetsnoshörning med kalv. Arkivbild
Foto: Karl Stromayer/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tjuvjakten på noshörningar och elefanter i Nambia i södra Afrika har minskat betydligt det här året, enligt landets miljö- och turismdepartement.

Nio noshörningar har hittills dödats i år, den lägsta siffran på åtta år. Även antalet tjuvskjutna elefanter har minskat betydligt, till fyra stycken i år.

Bakom den minskade tjuvjakten ligger ett ökat samarbete mellan polis och allmänhet, uppger en talesperson för departementet.

Antalet tjuvskjutna noshörningar har varierat sedan det mörka året 2015 då 95 stycken dödades. Tjuvjakten på elefanter har gått ner stadigt sedan 2016 då 101 dödades.

Namibia har världens näst största stam av trubbnoshörningar efter Sydafrika och en tredjedel av världens återstående spetsnoshörningar.

Utrikes

Myanmars junta slår fast fuskanklagelser

Demonstranter nekar juntans anklagelser om valfusk. Arkivbild, juli 2021.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sex månader efter att militärkuppen där Myanmars ledare Aung San Suu Kyi och hennes parti Nationella förbundet för demokrati (NLD) avsattes har resultatet för valet 2020, där NLD segrade, ogiltigförklarats.

Det asiatiska nätverket för fria val (Anfrel) sade efter valet att resultatet speglade folkets vilja.

Men juntan har hela tiden hävdat att fusk låg bakom NLD:s seger, vilket de nu slagit fast i sin egna utredning. Enligt militären påträffades elva miljoner fall av fusk.

– De försökte ta makten från partier och kandidater som inte var NLD genom att missbruka coronarestriktioner, säger Thein Soe, talesperson för militärjuntans valkommission.

Militärkuppen har lett till omfattande protester från befolkningen, som slagits ned med kraftigt våld.

Juntan har inte gått ut med när de sedan tidigare utlovade nyvalen ska hållas.

Sophie Tanha/TT

Utrikes

Experter: Läget i Tunisien allvarligt

Tunisiska soldater vaktar huvudentrén till parlamentsbyggnaden i Tunis medan demonstranter samlas utanför.
Foto: Foto: Hedi Azouz/AP/TT
Utrikes
Utrikes President Kaïs Saied har stängt parlamentet och avsatt premiärministern i Tunisien. Läget är allvarligt, men hur illa konsekvenserna blir för den unga tunisiska demokratin återstår att se, enligt experter på Nordafrika.

Tunisien har framhållits som det positiva exemplet när det gäller den arabiska våren, som inleddes just i det nordafrikanska landet 2010. Nu, ett drygt decennium efteråt, har presidenten genom en kupp, som han själv hävdar är legitim, avsatt premiärministern och lamslagit det folkvalda parlamentet. Med sig har han militären, som omringat både parlamentsbyggnaden och det statliga tv-huset.

Bakom ligger ett missnöje sedan lång tid tillbaka med den dåliga ekonomin och en hög ungdomsarbetslöshet som framhävts av covidpandemin, och som det demokratiska systemet i Tunisien inte kunnat hantera, enligt Rouzbeh Parsi på Utrikespolitiska institutet (UI).

"Farlig situation"

– Det är en farlig situation. Men hur illa det är, hur nära randen till avgrunden man är, är för tidigt att säga, säger han.

Det som hänt är att president Saied utökat sina maktbefogenheter i det vakuum som uppstått då landet saknar en författningsdomstol på grund av en schism mellan presidenten och parlamentet.

– Det är en självkupp, där en demokratisk institution gör en kupp mot en annan. Presidenten har ingen rätt att upplösa parlamentet på det här viset, så vitt jag kan se, säger Parsi.

TT: Är det här slutet för demokratin i Tunisien?

– Läget är dramatiskt nu, men inte i meningen att det går från fullödig demokrati till ingen demokrati alls. Risken är snarare att många människor tycker det här är en bra idé och stöder presidenten som har armén med sig.

På sikt kan bristen på struktur urholka demokratin i Tunisien, befarar han.

– Risken i liknande fall är ofta att demokratin försvagas snarare än stärks – även om man kan förstå människors frustration i den här situationen. Där är Egypten ett typexempel.

Roffar åt sig makt

Kaïs Saied, som är professor i konstitutionell rätt, åberopar artikel 80 i konstitutionen, som han hävdar ger honom rätt att frysa parlamentet. Men det verkar som Saied agerat i strid med konstitutionen, enligt Linda El-Naggar, även hon analytiker på UI.

– Det är ett allvarligt läge som kan leda till att han roffar åt sig mer makt. Just nu styr presidenten landet under undantagstillstånd och det kan leda till ökat politiskt våld. Vi har redan i dag sett sammandrabbningar mellan de två olika sidorna.

– Och allt det här sker i en instabil region. Vi har Algeriet som varit politiskt instabilt sedan 2019 och Libyen, som är i slutet av ett långt inbördeskrig, säger hon.

Katri Artta Svarfvar/TT

Utrikes

Ytterligare två ministrar sparkade i Tunisien

Demonstranter och polis i Tunis på söndagen.
Foto: Hassene Dridi/AP/TT
Utrikes
Utrikes Demonstranter på olika sidor kastar sten och flaskor mot varandra utanför parlamentet i Tunisiens huvudstad Tunis. Presidenten har avsatt flera ministrar, däribland premiärministern, efter kraftiga protester mot landets styre.

Anhängare till den avsatte premiärministern drabbade samman med demonstranter från motståndarlägret som ställer sig bakom avsättningen. Stenar och flaskor flög genom luften, uppger en AFP-fotograf på plats. Flera demonstranter ska ha skadats, rapporterar Reuters.

Premiärminister Hichem Mechichi tillträdde för mindre än ett år sedan, utsedd av president Kaïs Saied själv som ett led i att försöka skapa stabilitet i ett kaotiskt politiskt landskap efter de president- och parlamentsval som hölls 2019.

Men de har aldrig kunnat dra jämnt, och nu har Saied alltså sparkat Mechichi. Beskedet kom i ett tv-sänt uttalande på söndagskvällen. Saied specificerade senare att han visserligen inte har makt att upplösa parlamentet, men att han kan beordra en paus i dess arbete i en månad.

Under måndagseftermiddagen kom även beskedet att även försvarsminister Brahim Bartagi och tillförordnad justitieminister Hasna Ben Slimane tvingas bort från sina poster.

"Vi har befriats"

Tidigare under söndagen hade stora skaror protesterat i flera städer mot vad man anser är misslyckanden från regeringens sida. Tunisien lider av stora ekonomiska och sociala problem. Folkets missnöje har ökat ytterligare i samband med hur pandemin hanterats i landet.

– Folket vill att parlamentet upplöses, skanderade folkmassan.

Efter presidentens besked stannade tiotusentals människor kvar på gatorna för att fira. Statliga tv-bilder visar också hur presidenten själv – som är partipolitiskt oberoende – anslöt sig till en jublande folkmassa i huvudstaden Tunis.

– Vi har befriats från dem, säger Lamia Meftahi, som firar i centrala Tunis, till nyhetsbyrån Reuters.

– Det här är det lyckligaste ögonblicket sedan revolutionen, tillägger hon.

Omringat tv-hus

Under natten omringade militärfordon parlamentsbyggnaden, medan människor jublade och sjöng nationalsången, berättar vittnen. Lokala medier rapporterar att militären, som enligt Reuters verkar ställa sig bakom presidentens manöver, även har omringat det statliga tv-komplexet.

al-Jazira uppger även att polis stormat mediebolagets redaktion i Tunis, och kört ut hela personalen.

Enligt president Saied kommer en ny premiärminister att utses.

Avsättandet är en dramatisk eskalering av den politiska krisen i landet och Ennahda, partiet som lett en styrande koalition, anser att det handlar om en kupp.

"Det Kaïs Saied har gjort är en statskupp mot revolutionen och mot konstitutionen", skriver partiet på sociala medier.

Kan bli värre

– Vi anser att parlamentet fortfarande fungerar och Ennahdas anhängare och det tunisiska folket kommer att försvara revolutionen, förklarar parlamentets talman och Ennahdas ledare, Rached Ghannouchi, i telefon till Reuters.

Det moderata islamistpartiet Ennahda var förbjudet före revolutionen 2011, då president Ben Ali, som hade styrt landet med järnhand i över 20 år, flydde. Sedan dess har Ennahda varit det mest framgångsrika partiet.

I en video under natten uppmanade Ghannouchi folk att ge sig ut på gatorna för att protestera mot president Saieds agerande. Han säger också att parlamentet kommer att ignorera presidenten och fortsätta att sammanträda.

Två andra partiledare, Moncef Marzouki från al-Harak/al-Irada och Mohamed Samy från al-Karama, instämmer i kritiken.

– Jag ber det tunisiska folket att vara uppmärksamt på det faktum att de tror sig se det här som början på en lösning. Det här är början på en ännu värre situation, säger Marzouki i ett videouttalande.

Även Arabförbundet säger till på skarpen. Under måndagseftermiddagen talade utrikesminister Othman Jerandi med förbundet, som strax efter samtalet släppte ett uttalande som kräver att landet skyndsamt ska få rätsida på turbulensen som råder.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel partitillhörighet för Moncef Marzouki.

FAKTA

Fakta: Jasminrevolutionen i Tunisien

Den folkliga revolten i Tunisien, kallad Jasminrevolutionen, startade med att en ung grönsakshandlare satte eld på sig själv i protest mot regimen.

Veckor av massprotester och oro kulminerade den 14 januari 2011 med att president Ben Ali, som styrt landet med järnhand i 23 år, flydde.

Revolten i Tunisien brukar beskrivas som starten på det som kallas den arabiska våren. Den spred sig till bland annat Egypten, Jemen, Bahrain, Libyen, Algeriet, Marocko, Jordanien och Syrien – med varierande resultat.

Utvecklingen i Tunisien har ibland beskrivits som en framgångssaga, med ny konstitution och demokratiska val. Men den ekonomiska situationen är fortsatt svår och mänskliga rättigheter står under attack.

Landet har den senaste tiden skakats av återkommande protester och politisk instabilitet. I januari greps fler än 2 000 demonstranter, de flesta minderåriga, i omfattande protester mot regeringen.

Utrikes

Stora bränder – och säsongen har knappt börjat

Bränderna i Katalonien sprider stickande rök över stora områden norr om Tarragona och väster om Barcelona. Bild från i söndags.
Foto: Joan Mateu Parra/AP/TT
Utrikes
Utrikes Flera stora bränder rasar i södra Europa i skarp kontrast till de översvämningar som har lamslagit nordvästra delen av kontinenten de senaste veckorna. I Sydeuropa befaras att den eldfängda säsongen bara börjat.

Den stekande hettan i södra Europa i kombination med kraftiga vindar driver på de bränder som rasar i Frankrike, Spanien, Italien och Grekland. I det franska bergsområdet Alaric – ungefär mittemellan Toulouse och Montpellier – arbetade omkring 1 000 personer intensivt med att försöka få kontroll på de bränder som rasat i helgen, rapporterar tidningen L'Indépendant.

Några tiotal mil söderut, i Spanien, härjar elden väster om Barcelona. Aska och rök rapporterades under helgen ha nått in i Spaniens näst största stad, skriver El Periódico.

Veritabla "grytor"

Den katalanska tidningen rapporterar också om stor oro inom regionens brandmyndigheter. Redan har 375 skogsbränder registrerats i år, varav drygt 50 i juli. Experterna El Periódico talat med säger att vindar och hetta förvandlar skogsområden till veritabla "grytor" där minsta gnista, från exempelvis åskoväder, är farligt.

I regionen Kastilien-La Mancha i den sydöstra delen av landet har ett område på över 2 500 hektar brandhärjats under helgen. Hittills har omkring 35 000 hektar eldhärjats i Spanien, men brandsäsongen har bara börjat.

I Italien har skogs- och markbränder brutit ut på Sicilien och Sardinien och orsakat omfattande förödelse, rapporterar AFP. Omkring 400 personer i regionen Oristano på Sardinien tvingades evakuera sina hem. Italien har begärt och fått förstärkning med brandbekämpningsflyg från Frankrike och Grekland.

Värmebölja på gång

I Grekland säger landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis att omkring 50 bränder bekämpats det senaste dygnet och att man befara fler bränder då ytterligare en värmebölja är på intågande.

– Jag vill understryka att augusti är och förblir en svår månad. Därför är det så viktigt för oss alla, att de statliga servicefunktionerna är i högsta beredskap tills brandbekämpningsperioden är över, säger Mitsotakis.

I skarp kontrast till torkan och värmeböljorna i Sydeuropa fortsätter röjningsarbetet efter de massiva regnmängder som fallit de senaste veckorna i nordvästra Europa, från Tyskland, Schweiz och Österrike till Belgien, Nederländerna och Storbritannien. Skyfallen och översvämningarna har krävt hundratals människoliv och orsakat enorm förödelse på byggnader, fordon, vägar, broar och järnvägar.

I söndags drabbades Storbritannien av ett skyfall motsvarande en månads nederbörd i vissa områden. I London svämmade tunnelbanestationer över och bil- och bussförare blev strandade på gatorna, rapporterar BBC. Ett sjukhus tvingades evakuera omkring 100 patienter och ställa in operationer då skyfallet slog ut elen.

Henrik Samuelsson/TT

Krister Zeidler/TT

En helikopter släpper ner vatten i ett skogsområde i provinsen Oristano på Sardinien.
En helikopter släpper ner vatten i ett skogsområde i provinsen Oristano på Sardinien.
Foto: Alessandro Tocco/AP/TT
Två kvinnor tar skydd under ett paraply vid Parlamentstorget i centrala London.
Två kvinnor tar skydd under ett paraply vid Parlamentstorget i centrala London.
Foto: Victoria Jones/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Utrikes

Navalnyjs hemsida blockerad

Ryska tillsynsmyndigheten har blockerat en hemsida som tillhör oppositionsledaren Aleksej Navalny. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ryska tillsynsmyndigheten har blockerat en hemsida som tillhör oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, och över 40 andra sajter kopplade till Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK.

Bland de blockerade hemsidorna finns den ryska regimkritikern Ljubov Sobols, Navalnyjs nära medarbetare Leonid Volkovs och flera hemsidor som tillhör antikorruptionsstiftelsens lokala enheter bland annat i Moskva och S:t Petersburg.

Orsaken till blockeringen är att de nämnda internetkällorna används i "propagandasyfte och ses som fortsättning av den extremistiska verksamheten av antikorruptionsstiftelsen FBK", enligt myndigheten.

Den 9 juni 2021 klassade en rysk domstol Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK som "extremistisk".

Utrikes

Ex-minister Mikati föreslås på nytt i Libanon

Libanons nya tillförordnade premiärminister Najib Mikati (till höger i bild) under dagens samtal med president Michel Aoun.
Foto: AP via Dalati Nohra, Libanons regering/TT
Utrikes
Utrikes Miljardären och den före detta premiärministern Najib Mikati har vunnit parlamentets votering till att bli Libanons premiärminister, efter att ministerveteranen Saad al-Hariri lämnat sin tillförordnade post då han nyligen misslyckades bilda en ny regering.
PREMIUM

Najib Mikati var tillförordnad premiärminister 2005 efter att dåvarande premiärminister Rafik al-Hariri mördades. Den posten hade han i tre månader, innan al-Hariris son, Saad al-Hariri, tog över ämbetet.

2011 blev Mikati återigen premiärminister, en post han behöll officiellt till 2013 och inofficiellt som tillförordnad premiärminister till 2014.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Kina till USA: Sluta demonisera oss

Wendy Sherman och Wang Yi poserar i Tianjin på måndagen.
Foto: USA:s UD/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vice utrikesminister Xie Feng ber USA att sluta demonisera Kina, enligt rapporter från möten på ovanligt hög nivå mellan de två supermakterna. USA beskriver samtalen som "raka och öppna".
PREMIUM

Den hittills högsta representanten för president Joe Bidens regering, vice utrikesminister Wendy Sherman, är i Kina och har träffat både sin motsvarighet, vice utrikesminister Xie Feng, och dennes chef Wang Yi.

Den ansträngda relationen mellan länderna tycks ha varit tydlig under samtalen, som hålls i hamnstaden Tianjin sydöst om Peking. Redan mötesplatsen vittnar om spänningarna. Kineserna har hänvisat till pandemiregler när USA:s representanter inte bjuds in till huvudstaden, men amerikanerna ser det som en negativ signal. Klimatsändebudet John Kerry fick inte heller komma till Peking när han besökte Kina i april.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL