Ekonomi

Blandat på ledande Asienbörser

Blandat på ledande Asienbörser. Arkivbild.
Blandat på ledande Asienbörser. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Det var en blandad kompott på ledande Asienbörser under onsdagens handel. Börshumöret stärktes generellt av positiva forskningsframsteg från vaccintillverkaren Moderna om ett vaccin mot covid-19, som testats med lyckat resultat på 45 friska personer.

Tokyobörsens Nikkei 225-index och det bredare Topix-index lyfte båda med 1,6 procent efter ett odramatiskt räntebesked från den japanska centralbanken, som lämnar räntan och stödköpsprogram oförändrade och bekräftar prognosen om en gradvis återhämtning från det stora bakslaget i coronakrisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Trots krisen – fler hittar nytt jobb

Cirka 26 800 fick ett nytt arbete i juli månad visar siffror från arbetsförmedlingen.
Cirka 26 800 fick ett nytt arbete i juli månad visar siffror från arbetsförmedlingen.
Foto: Ingela Landström/TT
Ekonomi
Ekonomi Trots den rådande coronakrisen är arbetsmarknaden långt ifrån död. Tusentals fler arbetslösa hittar nytt jobb än för ett år sedan.
Men för de långtidsarbetslösa blir kön allt längre.

Omkring 134 000 fler är nu inskrivna som arbetslösa, jämfört med slutet av juli förra året. Den absoluta merparten har tillkommit sedan coronapandemin tog fart i februari och mars. Och i statistiken (se tabell) är det tydligt att storstäderna och dess kranskommuner har drabbats värst.

Men ökningstakten har avtagit under sommaren, så pass att Arbetsförmedlingen sänker sin prognos över hur många fler som kommer att bli av med jobbet innan den förmodade toppen nås i vinter.

Påverkar inte

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vågar inte skriva under på just den bedömningen, men konstaterar att det är en positiv signal. Att statens stöd delvis klingat av senaste tiden och blivit mindre generöst tror hon inte kommer att medföra någon omedelbar ökning av arbetslösheten.

– Jag tror inte det påverkar just nu. Men det är osäkert och svårbedömt, säger hon och tillägger att regeringen kan komma med fler åtgärder för att möta en eventuell försämring av ekonomin.

– Det är det allvarligaste läget på svensk arbetsmarknad i modern tid, säger Nordmark.

Men trots det, Arbetsförmedlingens statistik visar att det finns hyfsat gott om jobb för den som är på tårna. Cirka 26 800 fick ett nytt arbete i juli. Under samma månad i fjol var den siffran 21 000. En förklaring är att det finns relativt många nya arbetslösa som har lättare att snabbt komma tillbaka, enligt Arbetsförmedlingen.

Svårare för långtidsarbetslösa

Det finns också branscher som mitt i den ekonomiska krisen har stort behov av personal, som vården, utbildningssektorn och vissa delar av handeln, så som lagerpersonal.

Däremot blir det allt svårare för dem som har varit arbetslösa länge. Ökningstakten på antalet långtidsarbetslösa tilltar. I juli hade 165 000 personer varit arbetslösa längre än tolv månader, vilket är en ökning med 16 procent, eller 23 000 fler personer, jämfört med för ett år sedan.

Eva Nordmark säger att regeringen har starkt fokus på de långtidsarbetslösa, men att den enskilda individen har ett stort eget ansvar.

– Det är viktigt att man inte passiviseras, att man får hjälp och stöd. Det gäller att passa på att utbilda sig, säger hon.

Olle Lindström/TT

Arbetsförmedlingens statistik visar att det finns hyfsat gott om jobb för den som är på tårna. Arkivbild.
Arbetsförmedlingens statistik visar att det finns hyfsat gott om jobb för den som är på tårna. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Här ökar arbetslösheten mest

Källa: Arbetsförmedlingen

Ekonomi

Växande ljudboksbransch räds inte Amazon

Storytel redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.
Storytel redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Ljud- och e-boksbranschen växer snabbare under krisen. Samtidigt hårdnar nu konkurrensen.
Amazons intåg i Sverige, med ljudtjänsten Audible, väcker dock ingen större oro.

– Det förändrar egentligen inte så mycket. Sverige är världens mest utvecklade ljudboksland om man tittar på intäkter per capita, större än USA. Det är en helt annan marknad när man ger sig in på ljudboksmarknaden i Sverige, säger Jonas Tellander, vd på Storytel, och fortsätter:

– Sverige har ett välutvecklat digitalt- och online-samhälle. Jag tror att det är en annan situation att komma in i Sverige 2020, än i USA 1995.

Bonnier-ägda Bookbeat, som exempelvis finns på den tyska marknaden, där Amazon Audible är marknadsledande, är inne på samma spår.

– Vi är vana att konkurrera med Audible, och det kommer vi att göra nu även i Sverige. Däremot kommer de inte att ha samma startposition som i Tyskland. Vi är inte så oroade för konkurrensen, säger Niclas Sandin, vd på Bookbeat.

Stark tillväxt

Tillväxttrenden inom ljud- och e-boksbranschen var stark redan före coronapandemin, men aktörerna har på många håll märkt en extra stark tillväxt sedan i mars. Och prognoserna pekar på att den uppåtgående trenden fortsätter.

– Totalt såg vi en högre tillväxt under våren än vi har sett någonsin tidigare under den tiden på året. Det är så klart ett styrkebesked för vår typ av tjänst, och bokmarknaden i stort. Att det är en produkt man är villig att betala för även i kristider, säger Niclas Sandin.

Fler användare

Storytels abonnentskara växte till i snitt 1,26 miljoner användare under andra kvartalet, en ökning med 42 procent på ett år. Streamingintäkterna ökade till 459 miljoner kronor, en ökning med 43 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Under det pågående tredje kvartalet räknar Storytel att nå i snitt 1,35 miljoner betalande användare.

Även andra aktörer har noterat kraftiga tillväxttal under andra kvartalet, men från lägre nivåer. Exempelvis Bookbeat passerade i april 300 000 användare och räknar med att nå upp till 400 000 betalande användare under 2020 med totala intäkter på över en halv miljard kronor.

Nextory vill inte uppge hur många användare tjänsten har men enligt vd Shadi Bitar växte intäkterna med 95 procent under årets andra kvartal, och han räknar med att antalet användare kommer att växa ett tresiffrigt procenttal i år.

"Historiskt sett har vi vuxit med över 100 procent per år och även i år räknar med att växa tresiffrigt", skriver han i ett mejl.

En coronaeffekt

Även börsnoterade Storytels kurslyft kan ses som ett styrkebesked för branschen. Aktien tillhör en av vinnarna i coronakrisen. Aktien har stigit nära 70 procent sedan årsskiftet. Efter delårsrapporten märks dock en nedgång på drygt nio procent, vid lunchtid på tisdagen.

Storytel finns i dag på 20 marknader. Vd Jonas Tellander beskriver prognosen för de icke-nordiska länderna som låg i förhållande till vad man tidigare hade hoppats på. I länder som Ryssland, Indien, Turkiet och Italien, som stängde ned samhällena kraftigt tidigare under våren har tillväxten tvärnitat i juli.

– Det var en tydlig markering när länderna öppnade upp, säger han.

I dagsläget är Storytel lönsamt på fem av sina marknader, Sverige, Danmark, Norge och Island. I år räknar man också med att nå lönsamhet även i Finland och Ryssland.

– Här och nu fokuserar vi på att de länder vi lanserar i ska bli lönsamma inom fem år, säger Jonas Tellander.

FAKTA

Fakta: Storytels delår i siffror

Siffror i miljoner kronor om inget annat anges.

Källa: Storytel

Ekonomi

Tyskt hopp om framtiden ökar i styrka

Stämningsläget bland tyska investerare stiger. Arkivbild
Stämningsläget bland tyska investerare stiger. Arkivbild
Foto: Michael Probst AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Tyska investerare ser allt ljusare på framtiden. Ett månatligt index från det ekonomiska institutet Zew, som gäller stämningsläget bland tyska investerare, lyfte till 71,5 i augusti. Det kan jämföras med 59,3 i juli.

– Hopp om en snabb ekonomisk återhämtning har fortsatt att växa, säger Zew-chefen Achim Wambach.

Ökningen var inte bara kraftig, utan även oväntad. Ekonomer hade räknat med ett index på cirka 58 i augusti, enligt en enkät från Reuters.

Ett delindex för synen på nuläget i ekonomin sjönk marginellt till minus 81,3, ned från minus 80,9 i juli. Analytiker hade för detta delindex räknat med ett lyft upp till minus 68,8.

Tysklands bruttonationalprodukt (BNP) rasade med drygt 10 procent under andra kvartalet, präglat av produktionsstopp, nedstängning och restriktioner. Produktionsnivån är därmed på den lägsta nivån på nästan tio år och det väntas ta flera år att nå tillbaka till läget före covid-19-pandemin.

Den tyska regeringen räknar med att Tysklands BNP för helåret krymper med 6,3 procent följt av en återhämtning på 5,2 procent 2021. För att stimulera ekonomin i krisen och hjälpa de värst drabbade har regeringen sjösatt stödprogram för mer än 130 miljarder euro (motsvarande cirka 1 334 miljarder kronor).

Zew-index kommer sedan tyska inköpschefsindex och orderingången till den tyska industrin överraskat positivt.

Ekonomi

Förhoppningar om sol under årets skörd

Årets skörd är lite försenad på vissa håll men till största del normal och generellt god. Här tröskas rågfält i Norsborg utanför Stockholm under måndagen.
Årets skörd är lite försenad på vissa håll men till största del normal och generellt god. Här tröskas rågfält i Norsborg utanför Stockholm under måndagen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Ett normalår, några förseningar och ett superår i Mälardalen. Det är resultatet av årets skörd hittills.

Efter en ostadig vår och kall juli är skördetiden i gång på de flesta ställen i landet. Skörden var förr i tiden det som mest var förbundet med övernaturlig tro under böndernas år. Nu har vädergudar bytts ut mot väderappar – och apparna lovar sol, i alla fall närmsta tiden.

– Vi behöver fyra veckor fint väder nu och gärna lite till inför nästa år, säger Lennart Nilsson, styrelseledamot i Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och lantbrukare i Halland.

Sammanställning av LRF

Skördetröskan åker ut dag, kväll och helg.

– Är det riktigt stadigt och fint väder kan man kanske stanna tröskan en helgkväll, men oftast kör man på så skörden blir färdig, säger Lennart Nilsson.

LRF har sammanställt hur skörden har sett ut hittills. Generellt har sporadiskt kallt väder under både vår och sommar lett till vissa förseningar på sina håll i landet. Även lokalt i distrikten finns variationer efter ett "konstigt väderår" med bland annat frostnätter i maj. Mest nöjda är man i Mälardalen med mild vinter, sval maj och sporadiskt regn.

I mitten av juli kom Lantmännen med en prognos för årets skörd av spannmål, oljeväxter och trindsäd som uppgick till 6,1 miljoner ton.

– Vi har lite förseningar men i det stora hela är det ett normalår. Det känns som att det vi prognostiserade stämmer, även om vi bara är tio procent in hittills ungefär, säger Mikael Jeppson, spannmålschef på Lantmännen.

Ökad uppskattning

I och med coronapandemin har Lennart Nilsson och hans lantbrukarkollegor inom LRF fått stå mer i centrum. Pandemi i kombination med en hållbarhetsdebatt om minskad matimport faller väl ut hos bönderna.

– Efterfrågan på svenska livsmedel och det vi producerar har faktiskt ökat. Vi känner att vi har ökad uppskattning och intresse från samhället, säger han.

Därför tycker han det är extra kul med generellt god och normal skörd, även om han under samtalet återkommer till en och samma jämförelse – 2018 då torkan slog till med full kraft.

– Mannaminnet är kort brukar man säga men vissa saker glöms aldrig. 2018 var extremt. Sånt rättar inte till sig året efter utan hänger med i ett antal år. För många lantbrukare blev det inte bara ett hål i plånboken som de flesta fortfarande inte har fyllt, det blev också foderbrist, säger Lennart Nilsson.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel källa i en faktaruta.

Annelie Scholz/TT

Lennart Nilsson, styrelseledamot i LRF och lantbrukare i Halland.
Lennart Nilsson, styrelseledamot i LRF och lantbrukare i Halland.
Foto: Johanna Norin
Årets skörd är lite försenad på vissa håll men till största del normal och generellt god. Här tröskas rågfält i Norsborg utanför Stockholm under måndagen.
Årets skörd är lite försenad på vissa håll men till största del normal och generellt god. Här tröskas rågfält i Norsborg utanför Stockholm under måndagen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

FAKTA

Fakta: Skörden i landet

Skåne:Överlag god skörd. Frostig vår påverkar oljeväxtodlarna negativt.

Halland:Sämre rapsskörd än normalt. Flera har fullt i ensilagesilon redan efter andraskörden av vall.

Västra Götaland:Andraskörden räddade mager förstaskörd, rikligt med regn.

Värmland:Normal skörd. Ostadig väderprognos och regn oroar.

Dalarna/Gävleborg:Normal skörd. Torka övergick till kall juli, som räddade skörden.

Jämtland/Västernorrland:Generellt bra, men isbränna förstörde förstaskörden.

Norrbotten:Försenad första- och höstskörd, men skördas nu för fullt.

Västerbotten:Normalår. Isbrännan har påverkat negativt, men foderläget är bra.

Mälardalen:2020 har hittills varit ett av de bästa åren på länge. Gynnsamma förutsättningar med ett bra höstbruk 2019, mild vinter, maj sval, men april var torr och gjorde vårbruket lätt. Regn har kommit lite sporadiskt. Det ser väldigt fint ut både på spannmål och vallar.

Södermanland:Normal till god skörd.

Örebro län:Torka och kalla majnätter sänker skörden.

Östergötland:God skörd, men ojämn och utdragen sådan på grund av kall juli.

Blekinge:Normal skörd, men för lite regn som vanligt.

Kronobergs län:Normal skörd. Orosmoln är vildsvinsskador som kan påverka spannmålsskörden.

Kalmar län:Normala skördar för både vall och spannmål. Majsen behöver regn.

Jönköpings län:Vallskörden något bättre än normalt.

Gotland:Normal skörd.

Källa: Lantbrukarnas riksförbund.

FAKTA

Fakta: Skörd

Skörd avser tillvaratagande av växter och växtmaterial för vidare beredning, exempelvis foder och födoämnen men även vegetabilisk olja.

Ofta avses enbart spannmålsskörd.

Säden skars sedan förhistorisk tid med skära, men i Sverige övergick man i allmänhet till mejning med lie på 1700-talet.

Momentet var det som förr i tiden var mest förbundet med övernaturlig tro i böndernas arbetsår. Vanligt var att göra nygröt eller nybröd av årets första kärvar och lämna det sista på fältet oslaget, vilket påverkade nästa års skörd.

Källa: ne.se

Ekonomi

Börsen tar sikte på rekordnivå

Uppåt på börsen. Arkivbild
Uppåt på börsen. Arkivbild
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen stiger kraftigt och börjar nu få de historiska rekordnivåerna inför coronakraschen i februari–mars inom räckhåll.
OMXS-index har efter drygt två timmars handel gått upp med 1,5 procent.

OMXS-index har med tisdagens kraftiga kurslyft gått upp 3,3 sedan årsskiftet och har därmed bara kvar 4 procent till den historiska toppnivån den 19 februari.

Positiva signaler från Trumpregeringen om möjligheten att göra upp om nya ekonomiska stödpaket i coronakrisens USA bidrar till att höja stämningen bland investerare.

På Europabörserna lyfter bland annat biltillverkare efter positiv statistik från den kinesiska marknaden, där bilförsäljningen lyfte med 16,4 procent i juli – fjärde månaden i rad med tillväxt.

I Stockholm är det klädkedjan H&M:s aktie som drar mest uppåt bland tungviktarna, med ett kurslyft på nästan fyra procent. Men uppgången är bred. Samtliga de mest omsatta aktierna i OMXS30-index ligger på plus och OMXS30-index går upp med över 2 procent.

Aktien i ljud- och e-boksföretaget Storytel går mot strömmen och faller drygt 6 procent efter en kvartalsrapport, vilket reducerar kurslyftet för aktien sedan årsskiftet till 74 procent.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Ekonomi

Tysk varning för Nordstream 2-kollaps

Nordstream 2 skulle om gasledningen färdigställs fördubbla kapaciteten för gasleveranser direkt från Ryssland till Tyskland, via Östersjön. Arkivbild.
Nordstream 2 skulle om gasledningen färdigställs fördubbla kapaciteten för gasleveranser direkt från Ryssland till Tyskland, via Östersjön. Arkivbild.
Foto: Bernd Wuestneck/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den tyska kraftkoncernen Uniper befarar att det ryskledda gasledningsprojektet Nordstream 2 kan kollapsa till följd av USA-sanktioner.
För Uniper, som gett ett lånelöfte till Nordstream 2 på 950 miljoner euro, skulle det kunna leda till en stor kreditförlust.

Varningen utfärdas i samband med en delårsrapport från Uniper.

Trumpregeringen satte redan i vintras käppar i hjulen för arbetet med att färdigställa den sista delen av den 246 mil långa ryska gasledningen, med USA-sanktioner riktade mot företag som deltar i byggandet.

Sedan en tid pågår även förhandlingar i USA:s kongress om att bredda sanktionerna, så att de även skulle omfatta försäkringsbolag som försäkrar fartyg inblandade i projektet.

Stora lån

Bakom Nordstream 2 – som delvis är dragen genom svensk ekonomisk zon i Östersjön – står i första hand Alexej Miller, med nära band till president Vladimir Putin, och det statskontrollerade ryska gasmonopolet Gazprom. Men en rad europeiska energikoncerner – OMV, Wintershall, Shell och Engie – har liksom Uniper gått in med stora lån till gasledningsprojektet.

Hur mycket pengar Uniper faktiskt har lånat ut till Nordstream 2 är inte känt.

Fördubblad kapacitet

För snart tio år sedan invigdes en första rysk gasledning via Östersjön till EU, från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland, med namnet Nordstream. Den redan flera år försenade Nordstream 2-ledningen skulle fördubbla kapaciteten för leveranser av rysk gas till EU via Östersjön till 110 miljarder kubikmeter gas per år.

Kraftigt ökade gasleveranser direkt mellan Ryssland och Tyskland skulle innebära ett stort avbräck för särskilt Ukraina, som i dag är ett betydande transitland för rysk gas på väg till EU-marknaden.

Ekonomi

Vestas redovisar kvartalsförlust

Sämre kvartalsresultat än väntat av Vestas. Arkivbild
Sämre kvartalsresultat än väntat av Vestas. Arkivbild
Foto: Lars Skaaning AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den danska vindturbintillverkaren Vestas redovisar en förlust före skatt på 7 miljoner euro för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 119 miljoner euro under motsvarande kvartal ett år tidigare.
PREMIUM

Rörelseresultatet före engångsposter blev 34 miljoner euro, vilket var sämre än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på cirka 127 miljoner euro, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Resultatet tyngs av extraordinära kostnader på 175 miljoner euro relaterat till vissa specifika uppgraderingar och reparationer på redan installerad utrustning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Överlag uppåt på ledande Asienbörser

De flesta ledande börserna i Asien stiger. Arkivbild.
De flesta ledande börserna i Asien stiger. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Det var kraftiga kurslyft på Tokyobörsen när veckans handel drog i gång där efter en långhelg. Positiva signaler från Trumpregeringen om nya ekonomiska stödpaket i coronakrisens USA bidrog.

Nikkei 225-index lyfte 1,9 procent, medan det bredare Topix-index gick upp 2,5 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL