Ekonomi

De hyr sommarhus i sin hemstad

Cecilia Pettersson har tillsammans med sin familj, Jani och barnen Isabella, Lucas och Hugo, hyrt ett hus via Airbnb. En av de viktigaste önskemålen var att ha en pool.
Cecilia Pettersson har tillsammans med sin familj, Jani och barnen Isabella, Lucas och Hugo, hyrt ett hus via Airbnb. En av de viktigaste önskemålen var att ha en pool.
Foto: Erik Simander/TT
Ekonomi
Ekonomi Cecilia Petterssons familj är en av många som i år planerat en annorlunda semester. Familjen bor till vardags i Stockholm och under en semestervecka hyr de sommarhus – i Stockholm.
PREMIUM

Antalet bokningar av korttidsboenden via sajten Airbnb har tagit fart igen, meddelar det amerikanska bolaget. Den 8 juli gjordes fler än en miljon bokningar världen över, vilket är första gången på över fyra månader.

Några tydliga trender kan ses bland bokningarna, bland annat att fler gäster väljer att inte resa långt. Över hälften av bokningarna var inom 50 mil från hemmet. Cecilia Pettersson och hennes familj har valt att semester betydligt närmare än så.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Förhoppningar om sol under årets skörd……

Årets skörd är lite försenad på vissa håll men till största del normal och generellt god. Här tröskas rågfält i Norsborg utanför Stockholm under måndagen.
Årets skörd är lite försenad på vissa håll men till största del normal och generellt god. Här tröskas rågfält i Norsborg utanför Stockholm under måndagen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Ett normalår, några förseningar och ett superår i Mälardalen. Det är resultatet av årets skörd hittills.

Efter en ostadig vår och kall juli är skördetiden i gång på de flesta ställen i landet. Skörden var förr i tiden det som mest var förbundet med övernaturlig tro under böndernas år. Nu har vädergudar bytts ut mot väderappar – och apparna lovar sol, i alla fall närmsta tiden.

– Vi behöver fyra veckor fint väder nu och gärna lite till inför nästa år, säger Lennart Nilsson, styrelseledamot i Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och lantbrukare i Halland.

Sammanställning av LRF

Skördetröskan åker ut dag, kväll och helg.

– Är det riktigt stadigt och fint väder kan man kanske stanna tröskan en helgkväll, men oftast kör man på så skörden blir färdig, säger Lennart Nilsson.

LRF har sammanställt hur skörden har sett ut hittills. Generellt har sporadiskt kallt väder under både vår och sommar lett till vissa förseningar på sina håll i landet. Även lokalt i distrikten finns variationer efter ett "konstigt väderår" med bland annat frostnätter i maj. Mest nöjda är man i Mälardalen med mild vinter, sval maj och sporadiskt regn.

I mitten av juli kom Lantmännen med en prognos för årets skörd av spannmål, oljeväxter och trindsäd som uppgick till 6,1 miljoner ton.

– Vi har lite förseningar men i det stora hela är det ett normalår. Det känns som att det vi prognostiserade stämmer, även om vi bara är tio procent in hittills ungefär, säger Mikael Jeppson, spannmålschef på Lantmännen.

Ökad uppskattning

I och med coronapandemin har Lennart Nilsson och hans lantbrukarkollegor inom LRF fått stå mer i centrum. Pandemi i kombination med en hållbarhetsdebatt om minskad matimport faller väl ut hos bönderna.

– Efterfrågan på svenska livsmedel och det vi producerar har faktiskt ökat. Vi känner att vi har ökad uppskattning och intresse från samhället, säger han.

Därför tycker han det är extra kul med generellt god och normal skörd, även om han under samtalet återkommer till en och samma jämförelse – 2018 då torkan slog till med full kraft.

– Mannaminnet är kort brukar man säga men vissa saker glöms aldrig. 2018 var extremt. Sånt rättar inte till sig året efter utan hänger med i ett antal år. För många lantbrukare blev det inte bara ett hål i plånboken som de flesta fortfarande inte har fyllt, det blev också foderbrist, säger Lennart Nilsson.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel källa i en faktaruta.

Annelie Scholz/TT

Lennart Nilsson, styrelseledamot i LRF och lantbrukare i Halland.
Lennart Nilsson, styrelseledamot i LRF och lantbrukare i Halland.
Foto: Johanna Norin
Årets skörd är lite försenad på vissa håll men till största del normal och generellt god. Här tröskas rågfält i Norsborg utanför Stockholm under måndagen.
Årets skörd är lite försenad på vissa håll men till största del normal och generellt god. Här tröskas rågfält i Norsborg utanför Stockholm under måndagen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

FAKTA

Fakta: Skörden i landet

Skåne:Överlag god skörd. Frostig vår påverkar oljeväxtodlarna negativt.

Halland:Sämre rapsskörd än normalt. Flera har fullt i ensilagesilon redan efter andraskörden av vall.

Västra Götaland:Andraskörden räddade mager förstaskörd, rikligt med regn.

Värmland:Normal skörd. Ostadig väderprognos och regn oroar.

Dalarna/Gävleborg:Normal skörd. Torka övergick till kall juli, som räddade skörden.

Jämtland/Västernorrland:Generellt bra, men isbränna förstörde förstaskörden.

Norrbotten:Försenad första- och höstskörd, men skördas nu för fullt.

Västerbotten:Normalår. Isbrännan har påverkat negativt, men foderläget är bra.

Mälardalen:2020 har hittills varit ett av de bästa åren på länge. Gynnsamma förutsättningar med ett bra höstbruk 2019, mild vinter, maj sval, men april var torr och gjorde vårbruket lätt. Regn har kommit lite sporadiskt. Det ser väldigt fint ut både på spannmål och vallar.

Södermanland:Normal till god skörd.

Örebro län:Torka och kalla majnätter sänker skörden.

Östergötland:God skörd, men ojämn och utdragen sådan på grund av kall juli.

Blekinge:Normal skörd, men för lite regn som vanligt.

Kronobergs län:Normal skörd. Orosmoln är vildsvinsskador som kan påverka spannmålsskörden.

Kalmar län:Normala skördar för både vall och spannmål. Majsen behöver regn.

Jönköpings län:Vallskörden något bättre än normalt.

Gotland:Normal skörd.

Källa: Lantbrukarnas riksförbund.

FAKTA

Fakta: Skörd

Skörd avser tillvaratagande av växter och växtmaterial för vidare beredning, exempelvis foder och födoämnen men även vegetabilisk olja.

Ofta avses enbart spannmålsskörd.

Säden skars sedan förhistorisk tid med skära, men i Sverige övergick man i allmänhet till mejning med lie på 1700-talet.

Momentet var det som förr i tiden var mest förbundet med övernaturlig tro i böndernas arbetsår. Vanligt var att göra nygröt eller nybröd av årets första kärvar och lämna det sista på fältet oslaget, vilket påverkade nästa års skörd.

Källa: ne.se

Ekonomi

Stämningsläget i tysk ekonomi lyfter

Stämningsläget bland tyska investerare stiger. Arkivbild
Stämningsläget bland tyska investerare stiger. Arkivbild
Foto: Michael Probst AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Ett månatligt index från det ekonomiska institutet Zew, som gäller stämningsläget bland tyska investerare, lyfte till 71,5 i augusti. Det kan jämföras med 59,3 i juli.

Ekonomer hade räknat med ett index på cirka 58 i augusti, enligt en enkät från Reuters.

Ett delindex för synen på nuläget i ekonomin sjönk marginellt till minus 81,3, ned från minus 80,9 i juli. Analytiker hade för detta delindex räknat med ett lyft upp till minus 68,8.

Ekonomi

Börsen tar sikte på rekordnivå

Uppåt på börsen. Arkivbild
Uppåt på börsen. Arkivbild
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen stiger kraftigt och börjar nu få de historiska rekordnivåerna inför coronakraschen i februari–mars inom räckhåll.
OMXS-index har efter drygt två timmars handel gått upp med 1,5 procent.

OMXS-index har med tisdagens kraftiga kurslyft gått upp 3,3 sedan årsskiftet och har därmed bara kvar 4 procent till den historiska toppnivån den 19 februari.

Positiva signaler från Trumpregeringen om möjligheten att göra upp om nya ekonomiska stödpaket i coronakrisens USA bidrar till att höja stämningen bland investerare.

På Europabörserna lyfter bland annat biltillverkare efter positiv statistik från den kinesiska marknaden, där bilförsäljningen lyfte med 16,4 procent i juli – fjärde månaden i rad med tillväxt.

I Stockholm är det klädkedjan H&M:s aktie som drar mest uppåt bland tungviktarna, med ett kurslyft på nästan fyra procent. Men uppgången är bred. Samtliga de mest omsatta aktierna i OMXS30-index ligger på plus och OMXS30-index går upp med över 2 procent.

Aktien i ljud- och e-boksföretaget Storytel går mot strömmen och faller drygt 6 procent efter en kvartalsrapport, vilket reducerar kurslyftet för aktien sedan årsskiftet till 74 procent.

Ekonomi

Trots krisen – fler hittar nytt jobb

Cirka 26 800 fick ett nytt arbete i juli månad visar siffror från arbetsförmedlingen.
Cirka 26 800 fick ett nytt arbete i juli månad visar siffror från arbetsförmedlingen.
Foto: Ingela Landström/TT
Ekonomi
Ekonomi Trots den rådande coronakrisen är arbetsmarknaden långt ifrån död. Närmare 6 000 fler fick ett nytt arbete i juli än samma månad i fjol, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

Omkring 134 000 fler är nu inskrivna som arbetslösa, jämfört med slutet av juli förra året. Den absoluta merparten har tillkommit sedan coronapandemin tog fart i februari och mars. Och i statistiken (se tabell) är det tydligt att storstäderna och dess kranskommuner har drabbats värst.

Men ökningstakten har avtagit under sommaren, så pass att Arbetsförmedlingen sänker sin prognos över hur många fler som kommer att bli av med jobbet innan den förmodade toppen nås i vinter.

Lättare att komma tillbaka

Myndighetens statistik visar också att det finns hyfsat gott om jobb för den som är på tårna. Cirka 26 800 fick ett nytt arbete i juli.

Under samma månad i fjol var den siffran 21 000. En förklaring är att det finns relativt många nya arbetslösa som har lättare att snabbt komma tillbaka, enligt Arbetsförmedlingen.

Svårare för långtidsarbetslösa

Men det finns också branscher som mitt i den ekonomiska krisen har stort behov av personal, som vården, utbildningssektorn och vissa delar av handeln, så som lagerpersonal.

Däremot blir det allt svårare för dem som har varit arbetslösa länge. Ökningstakten på antalet långtidsarbetslösa tilltar. I juli hade 165 000 personer varit arbetslösa längre än tolv månader, vilket är en ökning med 16 procent, eller 23 000 fler personer, jämfört med för ett år sedan.

Olle Lindström/TT

Arbetsförmedlingens statistik visar att det finns hyfsat gott om jobb för den som är på tårna. Arkivbild.
Arbetsförmedlingens statistik visar att det finns hyfsat gott om jobb för den som är på tårna. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Här ökar arbetslösheten mest

Källa: Arbetsförmedlingen

Ekonomi

Tysk varning för Nordstream 2-kollaps

Nordstream 2 skulle om gasledningen färdigställs fördubbla kapaciteten för gasleveranser direkt från Ryssland till Tyskland, via Östersjön. Arkivbild.
Nordstream 2 skulle om gasledningen färdigställs fördubbla kapaciteten för gasleveranser direkt från Ryssland till Tyskland, via Östersjön. Arkivbild.
Foto: Bernd Wuestneck/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den tyska kraftkoncernen Uniper befarar att det ryskledda gasledningsprojektet Nordstream 2 kan kollapsa till följd av USA-sanktioner.
För Uniper, som gett ett lånelöfte till Nordstream 2 på 950 miljoner euro, skulle det kunna leda till en stor kreditförlust.

Varningen utfärdas i samband med en delårsrapport från Uniper.

Trumpregeringen satte redan i vintras käppar i hjulen för arbetet med att färdigställa den sista delen av den 246 mil långa ryska gasledningen, med USA-sanktioner riktade mot företag som deltar i byggandet.

Sedan en tid pågår även förhandlingar i USA:s kongress om att bredda sanktionerna, så att de även skulle omfatta försäkringsbolag som försäkrar fartyg inblandade i projektet.

Stora lån

Bakom Nordstream 2 – som delvis är dragen genom svensk ekonomisk zon i Östersjön – står i första hand Alexej Miller, med nära band till president Vladimir Putin, och det statskontrollerade ryska gasmonopolet Gazprom. Men en rad europeiska energikoncerner – OMV, Wintershall, Shell och Engie – har liksom Uniper gått in med stora lån till gasledningsprojektet.

Hur mycket pengar Uniper faktiskt har lånat ut till Nordstream 2 är inte känt.

Fördubblad kapacitet

För snart tio år sedan invigdes en första rysk gasledning via Östersjön till EU, från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland, med namnet Nordstream. Den redan flera år försenade Nordstream 2-ledningen skulle fördubbla kapaciteten för leveranser av rysk gas till EU via Östersjön till 110 miljarder kubikmeter gas per år.

Kraftigt ökade gasleveranser direkt mellan Ryssland och Tyskland skulle innebära ett stort avbräck för särskilt Ukraina, som i dag är ett betydande transitland för rysk gas på väg till EU-marknaden.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Ekonomi

Abonnentlyft för Storytel – aktien backar

Storytel redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.
Storytel redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Ljud- och e-boksföretaget Storytel drog in 459 miljoner kronor i intäkter från streamingtjänster under årets andra kvartal, en ökning med 43 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Antalet abonnenter lyfte också kraftigt, upp med 42 procent till i snitt 1 257 000.

På slutraden minskade förlusten efter skatt till 91 öre per aktie, från 1:20 kronor per aktie ett år tidigare.

Storytel tillhör en av vinnarna på börsen i coronakrisen. Måndagens stängningskurs visade på ett kurslyft på 86 procent sedan årsskifte. Efter rapporten backar dock aktien, ner runt sju procent vid klockan 10.

Ekonomi

Vestas redovisar kvartalsförlust

Sämre kvartalsresultat än väntat av Vestas. Arkivbild
Sämre kvartalsresultat än väntat av Vestas. Arkivbild
Foto: Lars Skaaning AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den danska vindturbintillverkaren Vestas redovisar en förlust före skatt på 7 miljoner euro för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 119 miljoner euro under motsvarande kvartal ett år tidigare.
PREMIUM

Rörelseresultatet före engångsposter blev 34 miljoner euro, vilket var sämre än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på cirka 127 miljoner euro, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Resultatet tyngs av extraordinära kostnader på 175 miljoner euro relaterat till vissa specifika uppgraderingar och reparationer på redan installerad utrustning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Överlag uppåt på ledande Asienbörser

De flesta ledande börserna i Asien stiger. Arkivbild.
De flesta ledande börserna i Asien stiger. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Det var kraftiga kurslyft på Tokyobörsen när veckans handel drog i gång där efter en långhelg. Positiva signaler från Trumpregeringen om nya ekonomiska stödpaket i coronakrisens USA bidrog.

Nikkei 225-index lyfte 1,9 procent, medan det bredare Topix-index gick upp 2,5 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL