Utrikes

Satte tänderna i hungrig mås – man gripen

En mås. Arkivbild.
En mås. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Måsar som norpar mat hör nästan sommaren till. Människor som biter tillbaka är ovanligare. Men en berusad engelsman gjorde just det när en fågel ville ha hans snabbmat.

Mannen hade satt sig för att äta hämtmat från McDonald's i Plymouth i England. När en mås tog upp kampen om skrovmålet reagerade han snabbt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

13 döda i sammandrabbningar i Sudan

Utrikes
Utrikes

Sudanesisk statlig media uppger att 13 personer dödats och 42 skadats i våldsamheter mellan rivaliserande etniska grupper i Port Sudan vid röda havskusten.

Våldsamheterna, som ännu pågick på tisdagen, utbröt redan under söndagskvällen, uppger källor för nyhetsbyrån Suna.

Det som föranledde sammandrabbningarna var att demonstranter tillhörande den etniska gruppen Nuba i anslutning till en protest mot en ny guvernör tog sig in i ett område dominerat av den etniska gruppen Beni Amer.

Nuba kommer ursprungligen från landets södra delar, som under många år plågats svårt av inbördeskrig, medan Beni Amer kommer från landets östra delar. Spänningar har sedan tidigare funnits mellan grupperna.

För att stävja våldet har polisförstärkningar skickats till staden och utegångsförbud har införts under nätterna.

Utrikes

Putin: Ryssland har godkänt coronavaccin

Rysslands president Vladimir Putin säger att landet nu har ett godkänt vaccin mot coronaviruset.
Rysslands president Vladimir Putin säger att landet nu har ett godkänt vaccin mot coronaviruset.
Foto: Alexei Nikolsky
Utrikes
Utrikes Ryssland har meddelat att de tagit fram världens första vaccin mot corona – och döpt det till "Sputnik V".
WHO vill granska data från kliniska tester innan de ger vaccinet sin kvalitetsstämpel.

Rysslands hälsodepartement har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset efter mindre än två månaders testning, meddelar president Vladimir Putin. Vaccinet, som enligt presidenten ger "hållbar immunitet" mot viruset, är utvecklat av Gamaleya Institute i Moskva.

– För första gången i världen registrerades i morse ett vaccin mot det nya coronaviruset, sade Putin under ett tv-sänt möte med sina ministrar under förmiddagen.

Döpt efter satellit

Vaccinet har döpts till "Sputnik V", efter den sovjetiska satelliten.

Kliniska tester för att säkerställa virusets säkerhet och effektivitet är fortfarande i sitt slutskede. Det snabba utvecklingsförloppet har lett till farhågor om att landet prioriterar att bli först med ett vaccin högre än att själva produkten är säker.

Världshälsoorganisationen (WHO) säger att för att de ska ge något vaccin sin kvalitetsstämpel krävs att organisationen får göra en noggrann granskning av data rörande vaccinets effektivitet och säkerhet som samlats in under de kliniska testerna.

– Vi har nära kontakt med ryska hälsodepartementet och en diskussion pågår kring frågan om en eventuell kvalitetsstämpel från WHO, säger Tarik Jasarevic, talesperson för WHO.

Inte sämre kvalitet

Han säger även att en snabb process för att få fram ett vaccin inte behöver betyda sämre kvalitet.

Ryssland hoppas snart kunna börja massproducera vaccinet, som bland annat en av Putins döttrar redan ska ha fått.

Enligt Kirill Dmitriev, vd:n för statliga ryska fonden RDIF, som finansierar vaccinet, förväntas massproduktion komma i gång i september. Han säger att fler än en miljon doser redan förbeställts av 20 olika länder.

När TT nyligen frågade den svenske vaccinsamordnaren Richard Bergström om det ryska vaccinet sade han sig inte ha några kunskaper alls om det.

Fler än 100 möjliga vacciner mot coronaviruset är under utveckling i världen.

Utrikes

Hongkongs lagstiftande församling sitter kvar

Hongkongs ledare Carrie Lam. Arkivbild.
Hongkongs ledare Carrie Lam. Arkivbild.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Hongkongs omstridda lagstiftande församling får förlängt mandat med ett år från det tidigare slutdatumet den 30 september i år, enligt ett beslut i folkkongressen i Kina.

Åtgärden införs enligt statliga kinesiska medier för att hantera den situation som uppstått eftersom höstens planerade val till församlingen skjutits upp.

I juli meddelade Hongkongs högsta politiker Carrie Lam att valet skulle skjutas upp på grund av en uppgång i antalet coronavirusfall. Beskedet ledde till kritik från bland annat demokratiaktivister.

Utrikes

Oppositionsledaren "i säkerhet" i Litauen

Oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja under ett valmöte i början av augusti. Arkivbild.
Oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja under ett valmöte i början av augusti. Arkivbild.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Utrikes
Utrikes Aleksandr Lukasjenkos utmanare i det omstridda valet i Belarus, Svetlana Tichanovskaja, har rest till Litauen efter en andra natt av våldsamma sammandrabbningar i Belarus.
"Jag tog ett mycket svårt beslut", säger hon i ett videomeddelande.

Tichanovskajas medarbetare uppgav under morgonen att de inte hade kunnat nå henne efter det att hon lämnat valkommissionens byggnad på måndagen, vilket ledde till oro för hennes säkerhet. Senare uppgav de att Tichanovskaja tvingats lämna landet.

"Hon har förts ut ur landet av myndigheterna. Svetlana hade inget val. Fem minuter tidigare hade vi diskuterat framtida planer och hon hade definitivt ingen avsikt att lämna landet", sa en kampanjarbetare.

Bekräftar själv

Myndigheterna i Belarus förnekar detta och under tisdagen postade Tichanovskaja själv en video på Youtube där hon bekräftar att hon lämnat landet frivilligt.

"Jag tog ett mycket svårt beslut. Det är ett beslut jag fattat helt självständigt", säger hon i videon.

En talesperson för Litauens president Gitanas Nauseda har bekräftat att Tichanovskaja befinner sig i landet och utrikesminister Linas Linkevicius säger att hon har anlänt till landet och är "i säkerhet".

"Vi har kontakt med Svetlana Tichanovskaja, som har rest in i Litauen. För närvarande vilar hon upp sig," säger presidentens talesperson.

Litauen har flera gånger tidigare tagit emot och skyddat oppositionella från Belarus och Ryssland. Tichanovskaja har enligt Linkevicius ett visum som gör att hon kan stanna i landet i ett år.

EU ser över relation

En representant för Europeiska kommissionen meddelar under tisdagen att relationen mellan Belarus och Europeiska unionen ska ses över efter det ifrågasatta presidentvalet. Han säger även att ett gemensamt uttalande från unionens 27 medlemsländer håller på att förberedas, men kunde inte ge någon närmare information om när det beräknas vara klart.

Svetlana Tichanovskaja sade under måndagen att hon ansåg att hon själv vunnit valet, och inte Lukasjenko. Enligt valkommissionens preliminära resultat fick hon 9,9 procent av rösterna medan sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko fick 80 procent.

Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

Demonstrant död

För andra dagen i rad drabbade oppositionella samman med polis i huvudstaden Minsk på måndagen. En demonstrant avled enligt polisen efter att ha skadats när en hemgjord explosiv anordning detonerade i hans hand. Även 21 poliser har skadats, varav fem fördes till sjukhus. Fler än 2 000 personer har frihetsberövats.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Ria har Tichanovskaja uppmanat Belarus medborgare att inte motsätta sig polisen och undvika att riskera sina liv. Men demonstranterna låter sig inte stoppas trots riskerna.

– Polisbrutalitet kommer inte stoppa oss. Vi slåss för rätten att få leva i ett fritt land, säger Yan, en 28-årig sjukvårdare.

51-årige ingenjören Yakov säger att det är bra att Tichanovskaja lämnat eftersom hon är säker i Litauen.

– Vårt mål är att störta Lukasjenko-regimen, säger han.

Polisen använde gummikulor, chockgranater och tårgas mot demonstranterna undr måndagskvällen, medan demonstranter kastade sten och fyrverkerier.

FAKTA

Fakta: Oppositionen i Belarus

Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som planerat att kandidera i presidentvalet men i stället fängslades i maj. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

Tichanovskaja har två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.

Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.

Utrikes

Coronaviruset tillbaka – Auckland stänger

Nya Zeeland premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild.
Nya Zeeland premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild.
Foto: Hagen Hopkins/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Nya Zeeland rapporterar nya coronafall där personer smittats i landet för första gången på över tre månader.

Beskedet har fått premiärminister Jacinda Ardern att utfärda en ny nedstängning av landets största stad Auckland, där alla som har yrken som inte bedöms som samhällsviktiga nu ska arbeta hemifrån igen. Skolorna stänger om inte barn till personer med samhällsviktiga yrken går där.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Utrikes

Avspärrningar efter att saltsyra läckt i Oslo

Polisen skriver på Twitter att ingen skadats i samband med läckaget. Arkivbild.
Polisen skriver på Twitter att ingen skadats i samband med läckaget. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ett område i centrala Oslo har spärrats av efter att en hink med 15 liter saltsyra läckt ut.

Flera personer på platsen har undersökts av vårdpersonal för att utesluta frätskador, men enligt norska polisen ska ingen vara skadad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Putin: Ryssland har godkänt coronavaccin

Rysslands president Vladimir Putin säger att landet nu har ett godkänt vaccin mot coronaviruset.
Rysslands president Vladimir Putin säger att landet nu har ett godkänt vaccin mot coronaviruset.
Foto: Alexei Nikolsky
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Rysslands hälsodepartement har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset efter mindre än två månaders testning, meddelar president Vladimir Putin. Vaccinet, som enligt presidenten ger "hållbar immunitet" mot viruset, är utvecklat av Gamaleya Institute i Moskva.

– För första gången i världen registrerades i morse ett vaccin mot det nya coronaviruset, sade Putin under ett tv-sänt möte med sina ministrar under förmiddagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rekordstort droglabb avslöjat i Nederländerna

Polisen misstänker att mellan 150 och 200 kilo kokain har tillverkats i labbet – per dag. Arkivbild.
Polisen misstänker att mellan 150 och 200 kilo kokain har tillverkats i labbet – per dag. Arkivbild.
Foto: Polisen / Handout
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ett rekordstort knarklabb för tillverkning av kokain har avslöjats i en ombyggd ridskola i Nederländerna, uppger lokal polis.

Polisen gjorde en razzia mot byggnaden i fredags och kunde då gripa 17 misstänkta personer varav de flesta var colombianska medborgare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL