Kultur och nöje

Oro efter anstormning till Vilks konstverk

Lars Vilks platsspecifika konstverk Nimis har blivit ett populärt besöksmål för turister, något som oroar länsstyrelsen i Skåne. Arkivbild.
Lars Vilks platsspecifika konstverk Nimis har blivit ett populärt besöksmål för turister, något som oroar länsstyrelsen i Skåne. Arkivbild.
Foto: Björn Lindgren/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Turisterna vallfärdar till Lars Vilks konstverk Nimis i skånska Kullaberg, och nu beskriver länsstyrelsen situationen som kaotisk.

Enligt deras siffror parkerade över 5 000 bilar vid den parkeringsplats som ligger närmast konstverket förra veckan, vilket är 1 300 fler bilar än under samma period förra året.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Nya deltagare tävlar i "Klassfesten"

I den nya säsongen av 'Klassfesten' medverkar utöver programledaren Renée Nyberg bland andra Martin Stenmarck och Sara Dawn Finer.
I den nya säsongen av "Klassfesten" medverkar utöver programledaren Renée Nyberg bland andra Martin Stenmarck och Sara Dawn Finer.
Foto: Pernilla Thelaus/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Martin Stenmarck, Carola Häggkvist, Jan Björklund och Kristin Kaspersen är några av deltagarna i den nya säsongen av "Klassfesten", enligt ett pressmeddelande.

Det blir kvartsamtal, matematik och musik i tv-serien, där deltagarna tar plats i skolbänken och tävlar om vem som minns mest av sin egen skoltid.

– Det är alltid lika roligt att se våra gäster sättas på prov och minnas tillbaka till både pinsamma och härliga minnen från ungdomen, säger programledaren Renée Nyberg i pressmeddelandet.

"Klassfesten" har premiär den 22 augusti på TV4, TV4 Play och C More.

Kultur och nöje

Filmrecension: Hjärndöd jakt på zombiehalvön

Koreanska zombier används som rekvisita i brutala gladiatorspel i 'Peninsula'. Pressbild.
Koreanska zombier används som rekvisita i brutala gladiatorspel i "Peninsula". Pressbild.
Foto: Noble entertainment
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Peninsula" är en habil uppföljare men lever inte upp till förväntningarna efter mästerliga "Train to Busan".

Regissören Yeon Sang-Ho följer upp sin succéfilm från 2016 med en berättelse fristående från originalet, något som har både för- och nackdelar.

För den som kan skruva ned förväntningarna lite är "Peninsula" en habil zombiefilm i sin egen rätt. Fyra år efter det första utbrottet har Sydkorea isolerats från resten av världen. Publiken lär känna Jung Seok (Gang Dong-Won), en före detta militär som har blivit småkriminell. Tillsammans med ett gäng gangstrar i Hongkong får han nys om ett stort byte med amerikanska dollar som bara ligger och väntar i en skåpbil på den koreanska halvön. Allt de behöver göra är att ta båten över och överleva länge nog för att bli hämtade igen.

Det skiter sig nästan direkt. Både zombier och lokala krigsherrar dyker upp. Jung Seok får däremot oväntad uppbackning av Min Jung (Lee Jung-Hyun), en tuff morsa i bepansrad rallybil som bor kvar i de postapokalyptiska spillrorna med en liten dotter, som hjälper till att förvilla zombierna med en radiostyrd bil.

Liksom i de flesta zombieserier blir snart människorna ett större hot än alla köttätande freaks. Zombierna utnyttjas mest som vapen som kan dirigeras åt olika håll genom ljusmanipulation. Jungs kompis från expeditionen blir tillfångatagen och kastas in i ett gladiatorspel mot zombier. Snart organiseras en räddningspatrull och uppdraget förändras från en kupp till en väg för upprättelse för Jung Seok som bär på en djup skuld.

Det är köttigt, splattrigt och måttligt spännande. Däremot pumpar inte adrenalinet lika snabbt som i den första filmen. Det är förstås omöjligt att upprepa den primala överlevnadsskräcken när en zombiesmitta sprids på ett höghastighetståg. Det är också svårt att matcha den hjärtskärande dramatiken när en frånvarande farsa försökte rädda sin lilla dotter undan monster. Frågan är varför en så perfekt rulle ens behövde en uppföljare? "Peninsula" är inte en dålig film, den är bara inte "Train to Busan".

Kristoffer Viita/TT

Jung Seok (Gang Dong-Won) riskerar livet i ett zombieinfekterat Sydkorea i 'Peninsula' och måste dessutom slåss mot lokala krigsherrar. Pressbild.
Jung Seok (Gang Dong-Won) riskerar livet i ett zombieinfekterat Sydkorea i "Peninsula" och måste dessutom slåss mot lokala krigsherrar. Pressbild.
Foto: Noble entertainment

FAKTA

Fakta: Peninsula

Genre: Action/skräck

Premiär: 7 augusti 2020

I rollerna: Gang Dong-Won, Lee Jung-Hyun, John D Michaels med flera.

Regi: Yeon Sang-Ho

Speltid: 1 timme och 56 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + + +

Kultur och nöje

Historisk staty skadad av fotograferande turist

Venus Victrix på Galleria Borghese i Rom. Gipsversionen av skulpturen har nu skadats av en fotograferande österrikisk turist. Arkivbild
Venus Victrix på Galleria Borghese i Rom. Gipsversionen av skulpturen har nu skadats av en fotograferande österrikisk turist. Arkivbild
Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Än en gång har jakten på det perfekta fotot lett till skador på ett historiskt konstverk. Detta sedan en österrikisk turist råkat kapa tårna på en gipsstaty av den italienske nyklassicistiske skulptören Antonio Canova.

På en videoupptagning från Antiono Canova-museet i den norditalienska staden Possagno ser man hur mannen lägger sig ned bredvid statyn Venus Victrix för att låta sig fotograferas, skriver La Repubblica.

När mannen därefter reser sig ser han att han skadat tre av statyns tår – men låtsas som ingenting. Den österrikiske turisten blev identifierad och har därefter erkänt.

Den skadade gipsstatyn, som sägs avbilda Napoleons syster Pauline Bonaparte som Venus, är en förlaga till den berömda marmorversionen som visas på konstmuseet Galleria Borghese i Rom.

Kostsamma selfies

Incidenten i Possagno är inte det första exemplet där fotosugna turister orsakat förödelse i konstvärlden. I Portugals huvudstad Lissabon klättrade en turist 2016 upp på en fasad för att ta en selfie tillsammans med en av stadens kända statyer – vilket resulterade i att den föll i marken och krossades.

2017 råkade en kvinnlig selfieknäppande besökare i Los Angeles välta en pelare som den brittiske konstnären Simon Birch placerat ett antal skulpturer på, skriver Artnet. Detta ledde till en oönskad – och kostsam – dominoeffekt då ytterligare pelare i konstinstallationen drogs med i fallet. Skadorna uppskattades till 1,7 miljoner kronor – men Birch meddelade efter incidenten att han inte tänkte kräva någon ersättning då det handlat om en olyckshändelse.

Kan leda till miljonböter

Hur mycket den österrikiske skulpturmarodören kan tvingas betala i böter för sitt Canova-foto är okänt, men enligt ett nytt italienskt lagförslag kan vandalisering av konstverk leda till åtta års fängelse och böter på över en miljon kronor.

Kultur och nöje

Festivalen Gränslandet tar ny skepnad

Pianisten David Huang och dirigenten Christian Karlsen är grundare och konstnärliga ledare för Gränslandet. Båda medverkar på årets festival. Pressbild.
Pianisten David Huang och dirigenten Christian Karlsen är grundare och konstnärliga ledare för Gränslandet. Båda medverkar på årets festival. Pressbild.
Foto: Nadja Sjöström
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Festivalen Gränslandet har de senaste tre åren fyllt Trädgården i Stockholm med klassisk musik. Men i år får festivalen en annorlunda skepnad, med 50 personer i publiken åt gången och en direktsändning på nätet.

"Vi ställer inte in, utan vi tar Gränslandet till publiken via en livestream där de dessutom kan påverka det som händer på scenen i realtid", meddelar arrangörerna i ett pressmeddelande.

Gränslandet arrangeras den 19-20 augusti och bjuder i år på verk från John Adams och Andrea Tarrodi, men även Bernard Herrmanns musik till kultfilmen "Psycho".

Medverkar gör bland andra festivalens initiativtagare David Huang och Christian Karlsen. Dessutom kommer Skator att spela sitt nya album "År". Precis som tidigare år deltar även den 70 man starka Symfoniorkestern.

Rättat: I en tidigare version förekom en felaktighet om Skators album "År".

Kultur och nöje

Dua Lipa släpper remixalbum

Den brittiska artisten Dua Lipa släpper ett remixalbum senare i augusti.
Den brittiska artisten Dua Lipa släpper ett remixalbum senare i augusti.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Dua Lipa, som släppte sitt andra album "Future Nostalgia" under våren, meddelade under tisdagkvällen att hon den 21 augusti släpper remixalbumet "Club Future Nostalgia: The Remix Album", skriver NME.

Veckan före släpps även singelremixen “Levitating” med Madonna och Missy Elliott – och i samband med albumsläppet även en remix av "Physical" av Mark Ronson med Gwen Stefani.

"Future nostalgia" var uppföljaren på Dua Lipas självbetitlade album från 2017.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Kultur och nöje

Hilma: mellan ande och materia

Foto: Håkan Larsson
Kultur och nöje
Malmö
Opera Den Malmöbaserade kompositören Benjamin Staerns kammaropera Hilma kommer att streamas 28 augusti som en del av Ekerö Kammarmusikfestival.
Föreställningen kommer sen att kunna ses på youtube i ytterligare tio dagar efter sändningstillfället.

Hilma berättar om den svenska konstnären Hilma af Klint, vars abstrakta verk kan ha skrivit om konsthistorien. Hon kullkastade den etablerade konsthistoriska skrivningen om att Kandinsky var den första abstrakta målaren.

Benjamin Staern hade ingen relation till af Klint när han kontaktades av sopranen Mette af Klint om ett musikprojekt om konstnären. Staern, som har synestesi, ett tillstånd som gör att han också ser ljud som färg, fascinerades av att han såg en estetik och världsbild som inte var olik hans egen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Filmrecension: Demokratin drunknar i träsket

Republikanerna Matt Gaetz och Thomas Massie som för en omöjlig och kanske inte helt genuin kamp mot lobbyismen i Washingtons kongress. Pressbild.
Republikanerna Matt Gaetz och Thomas Massie som för en omöjlig och kanske inte helt genuin kamp mot lobbyismen i Washingtons kongress. Pressbild.
Foto: HBO nordic
Kultur och nöje
Kultur och nöje HBO:s nya dokumentär "The swamp" fördjupar sig i omfattningen av lobbyismen och korruptionen i USA:s kongress. Det är både tråkigt och bra.

"Du är ett rövhål!" En förbipasserande man ropar efter Matt Gaetz i "The swamp". Gaetz, som representerar republikanerna i Florida i den amerikanska kongressen, absorberar smädelsen med ett vant skitätarleende. Däremot har han slutat äta på restaurang i Washington eftersom det alltid dyker upp någon som vill utnyttja honom för "sitt virala ögonblick".

Det är kanske inte så konstigt då Gaetz är en av Donald Trumps främsta och närmaste förespråkare. Men han är otypiskt också en av få republikaner som vill förbjuda lobbyism och företagsdonationer i politiken. Det finns ett stort folkligt stöd för frågan. Donald Trump vann ett val med hjälp av sin slogan att "dränera träsket" (städa upp just den korruptionen) men anställde sedan istället 300 lobbyister i sitt kabinett. En dissonans som inte verkar störa Gaetz.

"The swamp" tar vid kort efter Trump svurits in, och berättar även historien om hur den amerikanska kongressen förvandlades från en demokratisk institution till en grogrund för mutor och företagsintressen där nästan ingen vågar gå emot partipiskan. Dokumentären är gjord av Daniel DiMauro och Morgan Pehme, som tidigare har riktat kameran mot Donald Trumps kontroversielle före detta kampanjstrateg, i den fascinerande "Get me Roger Stone" (2017). Den här gången har de gjort en mer politiskt nyanserad dokumentär, där både republikaner och demokrater framstår som stora hycklare som upprätthåller status qou i rent egenintresse. Dokumentären tar också upp hur medierna i USA utnyttjar och eldar på polariseringen som har skapat ett dödläge i amerikansk politik.

Förutom Gaetz fokuserar filmarna på kongressmedlemmen Thomas Massie, känd som "Mr No" eftersom han oftare än sina partikamrater röstar emot partilinjen. Även Ken Buck, en förbittrad gammal republikan som har skrivit en bok om att stoppa lobbyismen men samtidigt säger "efter fem år har jag inte längre några illusioner om att någon här bryr sig om vad jag har att säga”.

Hela "The swamp" har en liknande sensmoral, det vill säga: ingenting går att förändra. Varför diskuteras ens klimatförändringar eller vapenrestriktioner, när systemet som kongressen upprätthåller gör alla reformer eller kompromisser över partigränserna fullkomligt omöjliga?

Det är skrämmande fakta, om än torrt och lite känslokallt paketerat.

Kristoffer Viita/TT

Tre amigos. Matt Gaetz, Ken Buck och Thomas Massie är outsiders i den amerikanska kongressen. Pressbild.
Tre amigos. Matt Gaetz, Ken Buck och Thomas Massie är outsiders i den amerikanska kongressen. Pressbild.
Foto: HBO nordic

FAKTA

Fakta: The Swamp

Genre: Dokumentär

Premiär: 5:e augusti 2020 (HBO Nordic)

Medverkande: Thomas Massie, Matt Gaetz, Ken Buck med flera.

Regi: Daniel DiMauro och Morgan Pehme

Speltid: 1 timme och 54 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + + +

Kultur och nöje

Nordström: Jag blev den "sköna roliga tjejen"

Johanna Nordström tror att det är viktigt att ha någon typ av mörker som komiker. 'Man skulle inte utsätta sig för den här typen av konstform om man inte har någonting fel i huvudet. Jag tror att alla som håller på med det har något slags mörker och är speciella på något sätt', säger hon.
Johanna Nordström tror att det är viktigt att ha någon typ av mörker som komiker. "Man skulle inte utsätta sig för den här typen av konstform om man inte har någonting fel i huvudet. Jag tror att alla som håller på med det har något slags mörker och är speciella på något sätt", säger hon.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hon älskar "Beck" över allt annat och skriker "ring polisen!" så fort tillfälle ges – Johanna Nordström är komikern som egentligen vill bli kriminalare.
Till hösten planerar hon en stor Sverigeturné om sitt favoritämne.

På bara två minuter sålde Johanna Nordströms föreställning "Ring polisen" slut i Stockholm och Göteborg, och trycket var högt på flera andra orter i Sverige. Den 24-åriga komikerns popularitet har växt snabbt och hon har en trogen fanskara. Under våren var det dags för den första stora Sverigeturnén.

Men liksom i en deckare eller kriminalfilm kom ett oväntat bakslag. I det här fallet en dödlig pandemi.

– Det är det största antiklimax jag har varit med om i mitt liv, berättar Johanna Nordström.

Men förändringen har resulterat i en ovanligt lugn vår. Går allt som det ska drar turnén i gång i september i stället.

– Jag försökte att inte tappa det helt, få in något slags rutin. Men för att vara ärlig har det inte hänt så mycket. Det är som att vara mammaledig utan barn.

"En omvänd Hasse Brontén"

Uppmaningen "ring polisen" ropar Johanna Nordström så fort hon får chansen, särskilt om någonting galet håller på att hända. Turnétiteln är också en referens till hennes enorma intresse för true crime-berättelser, rättegångspoddar och inte minst krim-serier.

– Jag älskar "Beck" mer än livet självt – och Mikael Persbrandt. Jag vill egentligen vara polis, säger Johanna Nordström.

Bakgrunden är att hon alla söndagar hemma i uppväxtorten Västerås alltid kollade på Beck-filmatiseringarna med sin pappa.

Planen är att göra "en omvänd Hasse Brontén" senare i livet. Helst av allt vill hon bli kriminalare, en polis i rock som löser mord – men hon är införstådd med att man först måste tillbringa några år med att jaga fortkörare på gatan, innan man kan klättra i graderna.

– Inte fy skam det heller!

Redan när Johanna Nordström var barn förutspådde vuxna i omgivningen att hon skulle bli ståuppkomiker. På handbollsläger brukade hon berätta sagor om nätterna för sina lagkamrater, samtidigt som hon imiterade Anders Janssons rollfigur Tiffany Persson.

– Någonstans där började jag märka att jag kunde få folk att skratta genom att göra mig till.

"Mådde inte så bra"

Men humorn blev också ett sätt att försvara sig under den känsliga högstadietiden.

– Killar gav kommentarer om att man var tjock eller att man inte var "den snygga tjejen". Jag var aldrig med i det populära gänget, det var inte så viktigt för mig. Jag ville bara vara rolig, så att folk inte skulle ge kommentarer, säger hon.

– Det var killar som trodde sig ha rätten att säga saker om tjejers utseende. Det var ganska jobbigt, så jag började använda humorn för att bli "den sköna, roliga tjejen" i stället. Jag mådde inte så bra under den tiden.

"En kille började gråta"

Likt många offentliga personer i sin generation blev hon känd via sociala medier. Det började med twitterkontot Jonielol, och på Instagram har hon i dag över 210 000 följare.

Men hennes första ståupp-föreställning blev en katastrof. Vännen William Spetz var bokad på ett 40 minuter långt gig hos föreningen Unga allergiker, men hade bara material för hälften av tiden. Han tog med sig Johanna Nordström, som länge velat testa på humorformen. De trodde att publiken skulle vara mellan 18 och 35 år, men väl på plats fick de en chock.

– Det var 50 tioåringar där, på kollo. Jag hade skrivit en 20-minutersroast om allergiker och hur mycket jag hatar dem. Men jag kunde inte stryka någonting, då skulle jag inte ha 20 minuter, vilket var dealen. Så jag gick upp, sade helt sinnesjuka saker, en kille började gråta. Det gick ett halvår innan jag testade igen på en vanlig klubb, berättar hon.

Inte "Heliga Maria"

När Johanna Nordström väl började satsa blev hon snabbt insläppt på de stora humorscenerna, som Norra Brunn och tv-programmet "Parlamentet".

– Jag tror det är för att jag har hittat en egen ton. Det är inte så många tjejer i min ålder som kör stand up. Jag gör humor som folk kan relatera till, och det finns inte så många unga tjejer de kan skratta med, det är mer killar som kommer och ska vara skoj och dra nåt tråkigt skämt.

Samtidigt vill Johanna Nordström inte vara ett politiskt statement.

– Det blir något slags press på att man alltid ska vara "Heliga Maria" och rädda hela mänskligheten. Jag förstår att man lägger den pressen på influencers som har många följare, men egentligen är det politiker som ska vara förebilder och styra vårt land.

– Jag vill inte att man ska kunna sätta mig i ett fack, om jag är vänster eller höger eller vadsomhelst. Det är ganska oväsentligt.

Sofia Sundström/TT

Johanna Nordström säger att det är viktigt för henne att inte visa upp en finpolerad sida på sociala medier. 'Sedan har jag inte så mycket finpolerat att visa upp. Jag har inte en fyra på Östermalm med 'walk in closet' där jag kan visa upp mina märkeskläder. Jag tror jag har visat upp en rättvis sida av mig själv, inte utseende- och pengahets utan en vanlig person som håller på med humor', säger hon.
Johanna Nordström säger att det är viktigt för henne att inte visa upp en finpolerad sida på sociala medier. "Sedan har jag inte så mycket finpolerat att visa upp. Jag har inte en fyra på Östermalm med 'walk in closet' där jag kan visa upp mina märkeskläder. Jag tror jag har visat upp en rättvis sida av mig själv, inte utseende- och pengahets utan en vanlig person som håller på med humor", säger hon.
Foto: Jessica Gow/TT
Johanna Nordström är komikern som egentligen vill bli polis.
Johanna Nordström är komikern som egentligen vill bli polis.
Foto: Jessica Gow/TT
I september drar förhoppningsvis Johanna Nordströms föreställningsturné 'Ring polisen' i gång.
I september drar förhoppningsvis Johanna Nordströms föreställningsturné "Ring polisen" i gång.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Johanna Nordström

Föddes 19 november 1995 i Västerås.

Sommaren före gymnasiet startade hon sitt twitterkonto @jonielol.

Efter att ha arbetat på viralsajter och med sociala medier började hon göra sketcher med Torbjörn Averås Skorup. 2018 valde hon att satsa heltid på ståuppkomik och humor.

Hennes föreställning "Ring polisen" har planerad premiär den 13 september i Helsingborg. Sammanlagt gör hon 51 förställningar runt om i landet.

NÄSTA ARTIKEL