Inrikes

Tio nya dödsfall med bekräftad covid-19

Ytterligare tio personer har avlidit i covid-19 i Sverige. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ytterligare tio personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige.

Det totala antalet smittade som har avlidit i Sverige uppgår därmed till 5 536 personer, enligt Folkhälsomyndigheten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Nej till vindkraft i folkomröstning

Rösträkning pågår i Malung-Sälens kommun. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

Folket har sagt sitt i den rådgivande folkomröstningen om det omdiskuterade vindkraftsbygget på Ripfjället väster om Malung, med 30 planerade vindkraftverk.

52,5 procent röstade nej till vindkraftsparken, mot 44,1 procent som röstade ja. 3,3 procent avstod och 0,1 procent av rösterna räknades som ogiltiga.

Totalt var 8 180 personer röstberättigade i Malung-Sälens kommun. Valdeltagandet var 58,7 procent.

– För att vara en kommunal folkomröstning i Sverige är det ganska högt, säger valsamordnaren Mats Gustafsson.

I Malungsfors, distriktet närmast den planerade vindparken, röstade 73,3 procent nej.

– De hade också högst valdeltagande, 76,3 procent.

Vallokalerna stängde klockan 20 på söndagen och resultaten är preliminära.

– Vi hade väldigt många som förtidsröstade, 30 procent i runda slängar. Det har varit betydligt lugnare i dag än vid förtidsröstningen, säger Mats Gustafsson.

Folkomröstningen är den första under rådande pandemi.

– En del fick köa, men det fungerade bra. Vi har haft coronaanpassningar som vi tagit hänsyn till. Funktionärerna har haft strikta förhållningsorder.

Inrikes

Eon krävde miljarder för att lösa effektbrist

Uppgörelsen med elbolagen har i dagarna blivit proposition som ska läggas fram för riksdagen. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Elbolaget Eon hotade med att inte investera för att lösa effektbristen i Skåne om man inte fick nyttja åtta miljarder av tidigare intäkter, rapporterar Dagens Nyheter.

En uppgörelse med regeringen ger elbolaget Eon åtta miljarder kronor extra för att lösa effektbristen i Skåne. Men redan nu löser myndigheten Svenska kraftnät elproblemet för en summa av 20 miljoner kronor fram till 2024, skriver Dagens Nyheter.

Energiminister Anders Ygeman (S) har i en uppgörelse gett elnätsbolagen okej att ta med så kallade outtagna intäkter för sammanlagt 28 miljarder kronor de närmaste tolv åren mot att de investerar i elnäten. För Eons del handlar det alltså om åtta miljarder kronor mer av elkunderna i vinster mellan 2020 och 2027 i Skåne.

Ygeman tror inte att man hade löst kapacitetsproblemen i Skåne utan den här uppgörelsen. Enligt DN framkommer nu att Eon hotade med att inte bygga ut effekten i Skåne med Svenska kraftnät om de inte fick igenom sina krav på ytterligare miljardintäkter.

– Det är ett antal saker som nätägaren Eon betalar i Svenska kraftnäts paket. De hade inte gjort det utan vårt gemensamma initiativ, säger Anders Ygeman och konstaterar att det inte är rimligt att ett elnätsbolag med 51 procents vinstmarginal agerar så.

Johan Mörnstam, chef för Eons nätverksamhet i Europa, vill inte svara på det som Ygeman påstår och kallar det en hypotetisk fråga.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

Högsäsong för gnagande inkräktare

Möss kan ta sig in genom små springor. 'Det räcker med någon centimeter glipa. Även om en mus ser ut att vara lite större är det egentligen bara skallen den behöver kunna pressa igenom. Kroppen kan den dra efter sig', säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.
Foto: Rudmer Zwerver/Shutterstock
Inrikes
Inrikes När stuggästerna är borta dansar skogsmössen på bordet.
I takt med kylans ankomst ökar problemen med inkräktande gnagare.

Det börjar bli högsäsong för fyrbenta inbrottstjuvar i jakt på mat, det konstaterar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet. Nu börjar nämligen skogsmössen ta sig in i torp och stugor. Djuren söker sig till husen för skydd – och det räcker med en centimeter glipa för att de ska ta sig in.

– Det är skönare att bo i ett hus än utomhus, och om det inte finns någon katt i huset minskar risken för att bli uppäten av ett annat djur. Finns det tillgång till mat i huset är det tacksamt, och om det inte finns ekollon ute är det lättare att hitta mat inne, säger Didrik Vanhoenacker.

Även Anticimex har märkt av att musproblemen ökar. Förra veckan ökade företaget saneringen av möss med 64 procent, jämfört med början av september, uppger de i ett pressmeddelande. Mössen kan skapa problem genom att de gnager på det mesta och bygger gångar i väggarnas isolering. Gnager de på elledningar finns det risk för kortslutning – och i värsta fall kan brand uppstå.

Mycket snö bra för möss

I början av 2020 och förra hösten skedde ovanligt många musangrepp, någonting som förklarades med den stora mängden ekollon året dessförinnan. De fyrfota varelserna kunde därmed samla föda i större grad. Hur muspopulationen ser ut i år kan Didrik Vanhoenacker inte svara på – men flera faktorer spelar in.

– Det jobbigaste för möss är en kall och snöfattig vinter. Under en kall vinter med mycket snö kan det bli ganska varmt och skyddat under snön. Men under en tokkall vinter utan snö blir det väldigt kallt i marken, säger han.

Ugglorna vet

Tillgången till ekollon är också viktig – och hur många det blir beror bland annat på förutsättningarna året innan. Men det är sällan flera ekollonrika år på rad – träden tar nämligen ut sig.

– Det var jättemånga ekollon 2018, och jättemånga bokollon förra vintern. Enorma mängder bergfinkar övervintrade i Skånes bokskogar och åt bokollon, berättar Didrik Vanhoenacker.

Ett sätt att gissa sig fram till var det kan finnas många möss, är att kolla efter ugglorna.

– Ugglor väljer att häcka på ställen där det är bra tillgång till möss. På ställen där det har varit mycket pärluggla och hornuggla kan man tänka att det i alla fall var gott om möss i våras.

Sofia Sundström/TT

FAKTA

Fakta: Förebyggande åtgärder mot möss:

Utomhus:

Täta synliga hål i husgrund och ventiler, gärna med ett metallnät som har en maskvidd på högst 5 millimeter och trådtjocklek på minst 0,7 millimeter.

Stapla inte ved, trädgårdsmöbler eller annat bråte intill fasaden.

Se till att gräset är kortklippt runt huset.

Plantera inte buskar, klätterväxter och träd nära fasaden eftersom möss kan klättra på dem.

Mata inte fåglar eftersom mössen lockas till resterna.

Ställ sopbehållare och kompost en bit från huset med lock på.

Inomhus:

Håll rent i källaren och på vinden, ju mer bråte desto mer attraktiv boplats för mössen.

Se till att mat inte ligger framme, använd förslutande förpackningar och töm skafferiet i sommarstugan

Lägg stearinljus i lådor, de utgör annars föda för gnagare.

Ställ madrasser och soffdynor på högkant i den kallställda sommarstugan.

Se till att genomföringar, till exempel under diskbänken, är täta. Något som brukar glömmas bort är genomföringar till elementrör.

Om man inte får bukt på problemen kan det krävas att man sätter ut godkända musfällor. Ett tips är att ladda fällan med något kladdigt som nougat istället för den klassiska ostbiten. Ost torkar nämligen ut snabbt och lockar inte till sig möss lika effektivt.

Källa: Anticimex

Inrikes

Inga hjärtstartare när domare föll ihop

När en domare drabbades av hjärtstopp vid en idrottsplats i Malmö fanns ingen hjärtstartare. Arkivbild.
Foto: Henrik Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes

En fotbollsdomare drabbades under lördagen av hjärtstopp under en division 6-match på Krokbäcks idrottsplats i Malmö. Turligt nog fanns en läkare på läktaren som tillsammans med snabba åtgärder från anländande ambulanspersonal kunde rädda mannens liv, skriver Sydsvenskan.

Kritik riktas nu mot att fritidsförvaltningen i Malmö inte sett till att det sitter hjärtstartare uppsatta vid idrottsplatsen.

– De har inte agerat och förstått vikten av att ha hjärtstartare på de här anläggningarna, säger en av åskådarna som såg matchen och som själv är engagerad i föreningslivet.

Hjärtstartare finns på exempelvis simhallar och i större sporthallar men inte på alla idrottsplatser. Att placera hjärtstartare överallt tror inte Malin Eggertz Forsmark, chef på fritidsförvaltningens föreningsavdelning, kommer att bli aktuellt.

– Jag kommer tillsammans med driftansvarig att söka svar kring vilka platser som behöver, och det kommer att ske i dialog med föreningslivet, säger hon till Sydsvenskan.

Inrikes

Mejlhaveri på Göteborgs universitet

Medarbetarna på Göteborgs universitet har fått sina mejladresser utslagna efter att flera e-postservrar kraschat.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes I över en vecka har Göteborgs universitet haft problem med sina medarbetares e-postadresser. Flera e-postservrar hade gått sönder vilket medförde att samtliga medarbetares mejladresser slutade fungera.

"Det är mycket olyckligt att det inte går att nå samtliga e-postadresser vid Göteborg universitet. Vi arbetar intensivt för allt ska fungera igen så snart som möjligt. Jag hoppas på förståelse från studenter, medarbetare, allmänhet och externa samarbetspartners", säger rektor Eva Wiberg i ett pressmeddelande.

Ganska snart lyckades universitetets it-enhet återställa drygt hälften av e-postadresserna. Men det är än så länge oklart när alla kan medarbetare kan få tillgång till sina mejladresser.

– Inom en snar framtid för den stora massan, säger Sören Ehrnberg, enhetschef på it-enheten på Göteborgs universitet.

När e-postadresserna väl är återställda kommer användarna att kunna komma åt gamla mejl som sparats innan servrarna gick sönder, enligt Ehrnberg. Men mejl som har skickats till drabbade mejladresser under tiden som dessa varit otillgängliga kommer sannolikt inte att komma fram.

Enligt Sören Ehrnberg beror haveriet på "ett inbyggt fel" i mejlservrarna.

– Allting pekar på att det här är en låsning i hårdvaran, säger han.

Universitetet uppmanar dem som behöver komma i kontakt med lärosätet att ringa i stället.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Inrikes

Bedragare lurade kvinna på 1,8 miljoner

Mannen bedrog människor på pengar för att mätta sitt spelmissbruk. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 50-årsåldern i Gävle döms till två års fängelse för bland annat grovt bedrägeri efter att han lurat ett tiotal personer på pengar, rapportar SVT Gävleborg.

Den största summan kommer från en kvinna som överfört totalt 1,8 miljoner kronor. Mannen ska ha sagt till henne att han hade för avsikt att sälja en fastighet som han aldrig ägt och fått henne att betala olika summor till honom under flera års tid.

Pengarna använde mannen för att mätta sitt spelmissbruk. Någon avsikt att betala tillbaka pengarna ska han inte ha haft.

Mannen har även bedragit tio andra personer på ett liknande tillvägagångssätt. Utöver fängelse döms mannen till skadestånd på cirka 1,5 miljoner kronor till kvinnan och ytterligare 200 000 till de övriga drabbade.

Inrikes

Inte säkert att kommande vacciner räddar liv

Just nu pågår ett flertal kliniska prövningar av vaccin mot det nya coronaviruset. Hur effektiva dessa blir återstår dock att se.
Foto: LM Otero
Inrikes
Inrikes Tre vaccinkandidater mot covid-19 befinner sig nu i fas 3, det sista prövningsstadiet. Målet är ett vaccin som effektivt skyddar mot det nya coronaviruset. Men vad menar vi egentligen med att ett vaccin är "effektivt"?
PREMIUM

Hela världen längtar efter ett fungerande vaccin mot sars-cov-2, det vill säga mot det virus som just nu sprider sig i alla världsdelar och som orsakat en miljon människors död.

Men vad menar vi med när vi säger att ett vaccin fungerar? Är det om vaccinet är bra på att förhindra mild sjukdom, eller vill vi hellre ha ett vaccin som reducerar risken för svår sjukdom och förtida död? Svaret är uppenbart. Det senare, så klart.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Guldgruva eller vanligt frimärke – så vet du

En guldgruva – eller bara ett vanligt frimärke? För att värdera ett frimärke kan man läsa särskilda värderingskataloger, som finns att låna på biblioteken. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Under helgen såldes frimärken och brev för tolv miljoner kronor på en auktion i Malmö.
Arrangören märker av ett ökat intresse för frimärkssamlande under pandemin – men hur ska man som nybörjare navigera i filatelivärlden?
PREMIUM

Ett brev frankerat med sex exemplar av Finlands första frimärke blev det dyraste föremålet på Postiljonens auktion i Malmö under helgen – köparen fick betala 530 000 kronor. I vanliga fall brukar frimärkenas slutpris ligga nära utropspriset, enligt Anna Johnsson Winqvist, informationsansvarig på Postiljonenen. Men den här gången såldes varorna för 25 procent över utropspriset.

Anna Johnsson Winqvist tror att covidpandemin ligger bakom det ökade intresset. Under auktionen har köparna kunnat buda digitalt, och behövde därmed inte trängas i trånga auktionshallar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL