Inrikes

Man påkörd av bil – en anhållen för mordförsök

En man i Linköping har förts till sjukhus sedan han misshandlats efter att ha blivit påkörd av en bil. Arkivbild.
En man i Linköping har förts till sjukhus sedan han misshandlats efter att ha blivit påkörd av en bil. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 45-årsåldern i Linköping fick föras till sjukhus efter att ha blivit påkörd av en bil vid 11.30-tiden på måndagen. Efter påkörningen ska mannen ha blivit attackerad och utsatts för någon form av misshandel.

Vittnesmål och uppgifter om den misstänkte förarens bil gjorde att polisen fick fram ett namn och kunde gripa en man i 25-årsåldern som nu misstänks för mordförsök. Gripandet skedde i Örebro län.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fyra nya dödsfall med bekräftad covid-19

Folkhälsomyndigheten håller pressträff om covid-19-läget. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten håller pressträff om covid-19-läget. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Sedan i måndags har ytterligare fyra personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 5 770 smittade personer avlidit i landet.

Antalet personer som bekräftats smittade av covid-19 i Sverige är nu 83 126.

Inrikes

Misstänkt mordförsök i Vansbro – man anhållen

Den anhållna mannen känner mannen han ska ha försökt döda. Arkivbild.
Den anhållna mannen känner mannen han ska ha försökt döda. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök i Vansbro i Dalarna. Den anhållna mannen ska ha försökt döda en annan man han känner sedan tidigare.

Larmet om den våldsamma händelsen kom strax innan halv nio på måndagskvällen. Mannen som skadades fördes med ambulans till sjukhus.

Enligt åklagaren rör det sig om en konflikt mellan de två männen, som känner varandra sedan tidigare. Vilken typ av relation de har, vill man dock inte gå ut med i nuläget. Händelsen ägde rum i hemmiljö.

Senast på fredag måste åklagaren ta ställning till om den misstänkte mannen ska begäras häktad.

Inrikes

Polisen: Kan finnas samband vid Umeåbränder

Polisen säger att det kan finnas ett samband mellan nattens två bränder i området Östra Ersboda i Umeå.
Polisen säger att det kan finnas ett samband mellan nattens två bränder i området Östra Ersboda i Umeå.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Det kan finnas ett samband mellan de två misstänkta mordbränderna som skedde i Östra Ersboda i Umeå under natten mot tisdag. Polisen går nu igenom material från övervakningskameror i området.

Larmet om den första branden kom strax före halv tre natten tisdag, då det brann i en soptunna på farstubron till en byggnad som inrymmer fritidsverksamhet. Röklukten spred sig i ett stort område och byggnaden eldhärjades svårt. Räddningstjänsten gick ut med en uppmaning till allmänheten att stänga fönster och dörrar.

Vid 04-tiden kom larm om ytterligare en brand, ett stenkast därifrån. Då brann det i ett soprum i närheten av Östra Ersbodaskolan.

Polisen håller nu förhör med närboende och andra som kan ha sett något under natten. Den som sett något uppmanas höra av sig till polisen via 11414. Man tittar även igenom material från övervakningskameror i området.

– I nuläget ser vi ingen koppling till tidigare bränder i Umeå. Däremot tyder tid och plats på ett samband mellan nattens två bränder, säger David Helgesson, gruppchef vid grova brott i polisområde Västerbotten.

Inrikes

Ny app ska stoppa felparkerade elsparkcyklar

En ny svensk app ska stoppa felparkerade elsparkcyklar. Arkivbild.
En ny svensk app ska stoppa felparkerade elsparkcyklar. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB
Inrikes
Inrikes

En ny app har nått svenska mobiltelefoner. Syftet är att råda bot på de felparkerade elsparkcyklar som ligger strödda över städerna, rapporterar Göteborgs-Posten.

Appen, som heter Felsparkerad, skapades som ett ideellt projekt av Andreas Carlsson och Oscar Léman. Den fungerar genom att anmälaren klickar på vilket märke och var på kartan den felparkerade elsparkcykeln finns, och sedan skickas en anmälan till stadens trafikkontor och elsparkcykelaktörerna. Aktörerna är positivt inställda till initiativet, enligt Andreas Carlsson.

– De känner av sitt eget problem, vilket är modigt av dem att erkänna. De vill ju inte heller att deras tjänst ska användas på fel sätt, säger han till GP.

När Felsparkerad först lanserades i Stockholm tog det bara några dagar innan 10 000 rapporteringar hade inkommit. Nu finns den i hela landet där det finns elsparkcyklar, dessutom planeras det för lansering i Norge och Danmark.

Inrikes

Smittskyddsläkare: Unga följer inte råden

I helgen flockades många svenskar på stränder och badplatser. Särskilt unga har fått en allt för avslappnad inställning till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, enligt flera smittskyddsläkare.
I helgen flockades många svenskar på stränder och badplatser. Särskilt unga har fått en allt för avslappnad inställning till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, enligt flera smittskyddsläkare.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Trängsel på stränder och badplatser tyder på att färre följer restriktionerna – framför allt bland unga. Samtidigt ökar coronafallen i åldersgruppen.
– Man kanske har tröttnat lite på att det pågår en pandemi, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

Tiotusentals badsugna svenskar flockades på stränder i helgen. Larm om trängsel på Västkusten och i Skåne duggade tätt och särskilt en grupp stack ut, enligt smittskyddsläkare.

– I helgen hade vi 45 000 människor på stranden i Tylösand. När vi själva var ute så såg vi att vuxna människor var angelägna om att hålla avstånd, men bland ungdomar var det väldigt trångt och man hängde i klasar, säger Mats Erntell, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Halland.

Kan bli svårt sjuka

Samtidigt ökar antalet coronafall i åldersgruppen. Statsepidemiolog Anders Tegnell sade förra veckan att unga "känner sig allmänt odödliga", men påminde om att även de kan bli svårt sjuka. Mats Erntell ser samma trend i Halland.

– Sedan den 29 juli har vi sett en ökning av positiva provtagna fall, och åldergruppen 20-29 år ökar mest. En tredjedel av alla nya fall i augusti tillhör den gruppen. Vi hör också i våra samordningsmöten med länsstyrelsen, polisen och kommunen att det blir trängsel i den här åldersgruppen, säger han.

TT: Har folk blivit sämre på att följa rekommendationerna?

– Folk och folk. Yngre i alla fall.

Ökande trend

På Kämpingestranden i skånska Höllviken slogs det besöksrekord i helgen med över 10 000 gäster, rapporterar Kvällsposten. I regionen har man samtidigt sett en ökande trend i antalet nya fall. Något som delvis kan bero på ökad smittspårning, men också på att folk slappnat av för mycket. Under de senaste fyra veckorna har 20-29-åringar stått för nästan 30 procent av alla nya fall i Skåne.

Visserligen kommer ökningen från låga nivåer jämfört med i våras, men Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, kallar det ändå "en varningsflagga".

– Det är viktigt att fortsätta hålla avstånd, inte bara på stränderna utan i allmänhet. Det kan vara så att det finns en tendens att man har börjat släppa på det bland befolkningen, säger han.

– Det är inte bara själva strandvistelsen som är problematisk. Det kanske är en större risk i kollektivtrafiken på väg till stranden om det blir överfullt där.

Tandlöst med fler restriktioner

Även i Västra Götaland ökar fallen bland unga.

– Det är en i normalfallet ung och frisk grupp, så man kanske inte är så oroad över att själv bli smittad. Kanske har man också tröttnat lite på att det pågår en pandemi och tar större risker, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, och tillägger:

– Yngre blir ofta inte svårt sjuka, men de kan däremot smitta andra som kan bli det.

Ingen av de tre läkarna tror att utökade restriktioner hade hjälpt. Snarare handlar det om att kommunicera och understryka vikten av de restriktioner som redan finns, menar de.

– Jag tror inte att vi kan åstadkomma något annat med hjälp av polis eller genom att spärra av stränderna. Då träffas ungdomarna på andra ställen, säger Mats Erntell.

Alice Nordevik/TT

Sol, bad och båtar vid stranden i Lomma när temperaturen gick över 30-gradersstrecket på söndagen.
Sol, bad och båtar vid stranden i Lomma när temperaturen gick över 30-gradersstrecket på söndagen.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Ordningslagens omfattning

Förbudet mot att samla fler än 50 personer gäller inte stränder och badplatser, utan endast aktiviteter som kan klassas som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar.

Det innefattar bland annat teaterföreställningar, bio, konserter, tivolin, idrottsevenemang, danstillställningar, marknader, gatufester, festivaler, demonstrationer, föreläsningar, religiösa sammankomster och mässor.

Dessa tillställningar regleras av ordningslagen, vilket gör att arrangörer riskerar att dömas till böter eller fängelse i högst sex månader om förbudet bryts.

För övriga miljöer och verksamheter där många människor samlas gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som dock inte är lagstadgade.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Inrikes

Riksåklagare vill överklaga utvisningsdom

Riksåklagaren överklagar hovrättens dom till Högsta domstolen. Arkivbild.
Riksåklagaren överklagar hovrättens dom till Högsta domstolen. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes

Riksåklagaren vill överklaga en utvisningsdom till Högsta domstolen.

Vid Eksjö tingsrätt dömdes en man till 13 års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och utvisning efter hundratals våldtäkter mot en flicka som var tio år när brotten inleddes. Göta hovrätt sänkte sedan fängelsestraffet med ett år samt bedömde att han inte skulle utvisas. Motiveringen var att mannen, i 50-årsåldern, har en stark anknytning till landet efter att ha bott här i 22 år.

Riksåklagaren anser att det finns intresse ur en prejudikatssynpunkt i framtiden när faktorer ställs mot varandra i ett sånt här fall. En faktor är att det bedöms finnas synnerliga skäl för mannen att stanna i landet. En annan faktor är att det rör det sig om allvarlig och starkt integritetskränkande brottslighet med högt straffvärde, skriver Åklagarmyndigheten.

Inrikes

Två döms för dödlig misshandel i Malmberget

Två män i 30-årsåldern döms för misshandeln som ledde till en 36-årig mans död i Malmberget 2015. Arkivbild.
Två män i 30-årsåldern döms för misshandeln som ledde till en 36-årig mans död i Malmberget 2015. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En man döms till 16 års fängelse för mord och en annan man får rättspsykiatrisk vård för grov misshandel för en händelse som utspelade sig i Malmberget i Gällivare kommun för fem år sedan.

I juli 2015 misshandlades en 36-årig Malmbergetbo så svårt att han dog. Över 230 skador fanns på mannens kropp som hittades död av anhöriga vid källartrappan på sitt hus.

Båda männen har genomgått rättspsykiatrisk undersökning och 31-åringen bedöms lida av en allvarlig psykisk störning. Enligt SVT Norrbotten har den mannen gjort vissa erkännanden under rättegången, bland annat att han slagit offret med en stor spade, medan 32-åringen förnekar brottet helt.

Något motiv har inte framkommit men 31-åringens advokat sade under rättegången att hennes klient under tillfället hade en allvarlig haschpsykos och kände sig hotad av den medåtalade mannen. Åklagaren har yrkat på morddomar för båda männen men tingsrätten bedömer att den ena av dem är skyldig till grov misshandel och den andra mord.

Den 32-årige mannen döms till utvisning efter avtjänat straff.

Inrikes

Grekland skärper inresekraven för svenskar

Svenskar måste visa upp ett negativt coronatest för att få komma in i Grekland. Arkivbild.
Svenskar måste visa upp ett negativt coronatest för att få komma in i Grekland. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist /TT/Arkiv
Inrikes
Inrikes Från och med den 17 augusti skärper Grekland kraven på svenskar som ska resa in i landet. För att släppas in ska alla svenska turister kunna visa upp ett negativt coronatest.
– Antalet svenskar som kan ta sig till Grekland kommer att minska, säger Erika Butterworth, vd på Apollo.

Greklands regering meddelade under måndagen att alla svenskar som vill resa till landet måste visa upp ett negativt så kallat PCR-test, som visar om en person har en aktiv coronainfektion. Provresultatet får inte vara mer än 72 timmar gammalt.

Beskedet har skapat en oro bland svenska charterturister som har inbokade resor till Grekland. Hos researrangören Apollo har telefonkön vuxit sig lång under tisdagsförmiddagen.

– Vi inser att det här blir trassligt för våra kunder, och vi kommer att kontakta grekiska myndigheter för att försöka påverka deras beslut, säger Erika Butterworth.

Ställer till det

Enligt Apollo blir regeländringen en stor praktisk utmaning, då det kan vara svårt att hinna testa sig och få tillbaka provresultaten med så kort varsel. Att resultaten får vara högst 72 timmar gamla försvårar saken ytterligare.

– Det här gör att antalet svenskar som kan ta sig till Grekland kommer att minska. Det är svårt att få till testerna i tid, särskilt för de som inte bor i de större städerna, säger Erika Butterworth.

Om grekerna inte ändrar sitt beslut kommer Apollo att försöka hitta en samarbetspartner som kan sköta provtagningen för företagets kunder. Som sista alternativ kan man tvingas ställa in de flyg som går till Grekland under den närmaste framtiden.

Fortsätter som planerat

Researrangören TUI arbetar också med att få fram en lösning som de hoppas ska kunna möjliggöra att alla företagets kunder kan testa sig innan avresa.

– Just nu är vi förberedda på alla scenarier som kan uppstå. Individuella regler för de olika europeiska länderna gör inte saken lättare, men för närvarande fortsätter våra flyg till Grekland att gå som planerat, säger Magnus Hüttenberend, nordisk kommunikationschef på TUI.

Under söndagen registrerade Grekland 203 nya bekräftade fall. Det är landets högsta dygnssiffra sedan coronapandemin bröt ut.

Elina Perdahl/TT

FAKTA

Fakta: Greklands inreseregler

Från den 17 augusti måste alla svenskar som reser till Grekland, oavsett om det är med flyg eller via land, att kunna visa upp ett negativt PRC-test. Man ska alltså kunna bevisa att man inte har en pågående infektion för att tillåtas inresa.

Testet får vara högst 72 timmar gammalt vid inresa till Grekland.

Även turister från Tjeckien, Belgien, Spanien och Nederländerna måste kunna visa upp ett negativt provresultat. Detsamma gäller alla som reser in i Grekland landvägen.

NÄSTA ARTIKEL