Ekonomi

Börsen nästan på plus sedan årsskiftet

Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Foto: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen inledde den rapporttäta veckan uppåt, med ett lyft för det breda OMXS-indexet på 1,7 procent. Indexet har nu bara 0,2 procent kvar till den nivå det låg vid årsskiftet.
PREMIUM

Storbankerna drog uppåt sedan den norska konkurrenten DNB redovisat en oväntat stark delårsrapport, med väsentligt lägre kreditförluster än under årets första kvartal. Nordeas aktie steg mest av bankjättarna, 2,9 procent.

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik steg hela 6,0 procent, mest av storbolagen på OMXS30-listan, efter en kvartalsrapport som visar på ett kraftigt lyft för substansvärdet och besked om en stämma med en utdelning på 1,9 miljarder kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Abonnentlyft för Storytel – aktien backar

Storytel redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.
Storytel redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Ljud- och e-boksföretaget Storytel drog in 459 miljoner kronor i intäkter från streamingtjänster under årets andra kvartal, en ökning med 43 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Antalet abonnenter lyfte också kraftigt, upp med 42 procent till i snitt 1 257 000.

På slutraden minskade förlusten efter skatt till 91 öre per aktie, från 1:20 kronor per aktie ett år tidigare.

Storytel tillhör en av vinnarna på börsen i coronakrisen. Måndagens stängningskurs visade på ett kurslyft på 86 procent sedan årsskifte. Efter rapporten backar dock aktien, ner runt sju procent vid klockan 10.

Ekonomi

Tyska Uniper varnar för Nordstream 2-kollaps

Nordstream 2 skulle om gasledningen färdigställs fördubbla kapaciteten för gasleveranser direkt från Ryssland till Tyskland, via Östersjön. Arkivbild.
Nordstream 2 skulle om gasledningen färdigställs fördubbla kapaciteten för gasleveranser direkt från Ryssland till Tyskland, via Östersjön. Arkivbild.
Foto: Bernd Wuestneck/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den tyska kraftkoncernen Uniper varnar för att det ryskledda gasledningsprojektet Nordstream 2 kan kollapsa till följd av USA-sanktionerna som infördes i vintras.

För Uniper, som gett ett lånelöfte till Nordstream 2 på 950 miljoner euro, skulle det kunna leda till en stor kreditförlust, varnar bolaget i samband med en delårsrapport.

Bakom Nordstream 2 står i första hand Alexej Miller, med nära band till president Vladimir Putin, och det statskontrollerade ryska gasmonopolet Gazprom. Men en rad europeiska energikoncerner – OMV, Wintershall, Shell och Engie – har liksom Uniper gått in med lån till projektet.

Hur mycket pengar Uniper faktiskt har lånat ut till Nordstream 2 är inte känt.

Nordstream 2 skulle fördubbla kapaciteten för leveranser av rysk gas via Östersjön till 110 miljarder kubikmeter gas per år. Gasledningen skulle innebära ett stort avbräck för särskilt Ukraina, som i dag är ett betydande transitland för rysk gas på väg till EU-marknaden.

Ekonomi

Börsen öppnar uppåt i linje med omvärlden

Uppåt på börsen. Arkivbild
Uppåt på börsen. Arkivbild
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen inleder uppåt, i linje med ledande Europabörser.

OMXS-index har efter fem minuters handel gått upp med 0,9 procent.

Positiva signaler från Trumpregeringen om möjligheten att göra upp om nya ekonomiska stödpaket i coronakrisens USA bidrar till att höja stämningen bland investerare.

Klädkedjan H&M:s aktie lyfter 3,2 procent i den breda uppgången, där samtliga aktier i OMXS30-index ligger på plus.

Aktien i ljud- och e-boksföretaget Storytel faller drygt 6 procent efter en kvartalsrapport.

Ekonomi

Trots krisen – fler hittar nytt jobb

Arbetsförmedlingens statistik visar att det finns hyfsat gott om jobb för den som är på tårna. Arkivbild.
Arbetsförmedlingens statistik visar att det finns hyfsat gott om jobb för den som är på tårna. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Trots den rådande coronakrisen är arbetsmarknaden långt ifrån död. Närmare 6 000 fler fick ett nytt arbete i juli än samma månad i fjol, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

Omkring 134 000 fler är nu inskrivna som arbetslösa, jämfört med slutet av juli förra året. Den absoluta merparten har tillkommit sedan coronapandemin tog fart i februari och mars. Och i statistiken (se tabell) är det tydligt att storstäderna och dess kranskommuner har drabbats värst.

Men ökningstakten har avtagit under sommaren, så pass att Arbetsförmedlingen sänker sin prognos över hur många fler som kommer att bli av med jobbet innan den förmodade toppen nås i vinter.

Lättare att komma tillbaka

Myndighetens statistik visar också att det finns hyfsat gott om jobb för den som är på tårna. Cirka 26 800 fick ett nytt arbete i juli.

Under samma månad i fjol var den siffran 21 000. En förklaring är att det finns relativt många nya arbetslösa som har lättare att snabbt komma tillbaka, enligt Arbetsförmedlingen.

Svårare för långtidsarbetslösa

Men det finns också branscher som mitt i den ekonomiska krisen har stort behov av personal, som vården, utbildningssektorn och vissa delar av handeln, så som lagerpersonal.

Däremot blir det allt svårare för dem som har varit arbetslösa länge. Ökningstakten på antalet långtidsarbetslösa tilltar. I juli hade 165 000 personer varit arbetslösa längre än tolv månader, vilket är en ökning med 16 procent, eller 23 000 fler personer, jämfört med för ett år sedan.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Här ökar arbetslösheten mest

Källa: Arbetsförmedlingen

Ekonomi

Vestas redovisar kvartalsförlust

Sämre kvartalsresultat än väntat av Vestas. Arkivbild
Sämre kvartalsresultat än väntat av Vestas. Arkivbild
Foto: Lars Skaaning AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den danska vindturbintillverkaren Vestas redovisar en förlust före skatt på 7 miljoner euro för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 119 miljoner euro under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Rörelseresultatet före engångsposter blev 34 miljoner euro, vilket var sämre än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på cirka 127 miljoner euro, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Resultatet tyngs av extraordinära kostnader på 175 miljoner euro relaterat till vissa specifika uppgraderingar och reparationer på redan installerad utrustning.

Omsättningen lyfte till 3,5 miljarder euro, upp med 67 procent från 2,1 miljarder euro ett år tidigare.

Orderingången under kvartalet motsvarar utrustning för 4 148 megawatt, vilket vid utgången av andra kvartalet gav en orderbok med ett värde på motsvarande 16,2 miljarder euro.

Vestas vinstprognos för helåret pekar på en rörelsemarginal (ebit) på 5–7 procent. I en tidigare prognos låg den på 7–9 procent. Prognosen för intäkter för helåret lämnas oförändrad på 14–15 miljarder euro.

Enligt Vestas, som i våras skrotade prognosen till följd av covid-19-pandemins osäkra läge, är dock prognosen som nu avges ovanligt osäker.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Ekonomi

Överlag uppåt på ledande Asienbörser

De flesta ledande börserna i Asien stiger. Arkivbild.
De flesta ledande börserna i Asien stiger. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det var kraftiga kurslyft på Tokyobörsen när veckans handel drog i gång där efter en långhelg. Positiva signaler från Trumpregeringen om nya ekonomiska stödpaket i coronakrisens USA bidrog.

Nikkei 225-index lyfte 1,9 procent, medan det bredare Topix-index gick upp 2,5 procent.

Även i Seoul och Hongkong pekade det kraftigt uppåt, med 1,3 respektive 2,2 procent i den avslutande handeln. Men på Shanghaibörsen såg det ut att stänga nedåt, på minus 0,3 procent inför stängning.

Taiwanbörsen sjönk 0,9 procent.

Ekonomi

Dubbelt upp för Zalando

Zalando redovisar en dryg fördubbling av vinsten för årets andra kvartal. Arkivbild
Zalando redovisar en dryg fördubbling av vinsten för årets andra kvartal. Arkivbild
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den tyska nätbutiken Zalando redovisar drygt en fördubbling av vinsten för årets andra kvartal, medan omsättningen lyfter med 27 procent till 2 035 miljoner euro. Samtidigt har antalet aktiva kunder i nätbutiken ökat med drygt 20 procent till mer än 34 miljoner på ett år.

"Trots en utmanande handelsmiljö i mars har företaget vuxit starkt och med lönsamhet mellan januari och juni", konstaterar bolaget i en kvartalsrapport.

Det justerade rörelseresultatet lyfte till 211,9 miljoner euro under årets andra kvartal, mot 101,7 miljoner ett år tidigare. Nettovinsten lyfte till 122,6 miljoner, från 45,5 miljoner euro.

För helåret räknar Zalando med en intäktsökning på 15–20 procent och ett justerat rörelseresultat på 250–300 miljoner euro, vilket ligger i linje med bolagets prognos som lämnades i samband med en vinstvarning i juli.

Ekonomi

Prisfall på bostäder återtaget

Ovanligt många bostadsaffärer mitt i sommaren. Arkivbild.
Ovanligt många bostadsaffärer mitt i sommaren. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Priserna på bostäder tickar fortsatt upp. Det är bara bostadsrätterna i Stockholmsområdet som fortfarande lider av coronaeffekten.
PREMIUM

Den senaste månaden har priserna i genomsnitt stigit med 1–2 procent på bostadsrätter och villor.

– Priserna fortsätter att krypa upp. Och det under stor omsättning. Det är en förvånande stor aktivitet, och det gäller alla bostadsslagen, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik som står bakom siffrorna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL